Kotimaa

Veera on nuori, korkea­koulutettu uraohjus, jota seuraa vuosia sitten sairastettu masennus – ”Jos voisin muuttaa elämässäni yhden asian, se olisi, etten ikinä olisi hankkinut diagnoosia”

Mielenterveysongelmien lyömä leima pysyy sairastuneessa vielä pitkään sairastamisen jälkeen, kertovat HS:n lukijat.

”Pitkän jahkailun jälkeen hain apua. Ihan hitonmoinen virhe. Jos voisin muuttaa elämässäni yhden asian, se olisi, etten ikinä olisi hankkinut diagnoosia ja kävellyt sisään terveyskeskuksen ovista.”

Näin kirjoitti 26-vuotias Veera, kun HS kysyi lukijoilta, ovatko he epäröineet avun hakemista mielenterveysongelmiinsa ja miten häiriöt ovat vaikuttaneet heidän kohteluunsa.

Veera ei esiinny tässä jutussa oikealla nimellään, sillä hän haluaa päästä eroon mielenterveysongelmaisen leimasta. Hänen keskivaikea masennuksensa diagnosoitiin seitsemän vuotta sitten, ja vaikka viimeisestä hoitokerrasta on yli viisi vuotta, diagnoosi kulkee mukana edelleen.

Valtaosa yli 400 vastaajasta kuvailee Veeran tavoin, miten ongelmat ovat hankaloittaneet suhteita erityisesti työelämässä mutta myös terveydenhuollossa ja lähipiirissä. Osa vastaajista kertoo, että mielenterveysongelmat ovat johtaneet irtisanomisiin ja ketjutettujen määräaikaisuuksien katkeamiseen sekä heikentäneet heidän uskottavuuttaan terveydenhuollon asiantuntijoiden silmissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

On hyvin mahdollista, että kysymyksenasettelu veti puoleensa juuri niitä ihmisiä, joiden kokemukset ovat kielteisiä. Toisaalta muutama vastaaja toi esiin myönteisiä kokemuksiaan esimerkiksi siitä, miten hyvin työnantaja on mielenterveysongelmiin suhtautunut.

 

”Edelleen ajatellaan liian usein, että kun ihminen sairastuu johonkin mielenterveyden häiriöön, hän kärsii siitä loppuikänsä.”

Moni HS:n kyselyyn vastannut uskoo, että vanhakin mielenterveyden häiriö on parempi pitää piilossa, sillä avoimuus voi myöhemmin kostautua. Piilottelu on yleistä esimerkiksi työelämässä.

”Olen joutunut lähtemään vakituisesta työstäni häiriön vuoksi ja päätynyt piilottelemaan jo parantunutta terveydentilaani työhaastatteluissa ja uusissa työpaikoissa. Surullista erityisesti siksi, että koen tämän ajan terveyshistoriassani asiana, josta olen oppinut, kasvanut ja voimistunut”, kertoo 30-vuotias nainen.

”Edelleen ajatellaan liian usein, että kun ihminen sairastuu johonkin mielenterveyden häiriöön, hän kärsii siitä loppuikänsä”, sanoo Suomen Mielenterveysseuran toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi.

Näin kokee myös HS:n haastattelema Veera. Hän on edennyt urallaan nopeasti sekä ehtinyt työskennellä järjestöissä ja valtiolla. Nykyisin Veera on vastuullisessa tehtävässä suuressa suomalaisyrityksessä. Hän arvelee, ettei olisi saanut työpaikkoja, jos olisi ollut menneisyydestään avoin töitä hakiessaan.

Avoimuutta Veera on kokeillut työelämän ulkopuolella vaihtelevin seurauksin. Opiskeluaikoina hän halusi häivyttää ongelmiin liittyvää leimaa ja otti siksi mielenterveysongelmansa esiin järjestössä, jossa hän toimi aktiivisesti. Se iski takaisin myöhemmin, kun Veera yritti puuttua seksuaaliseen häirintään järjestön sisällä.

”Siellä tuli palautetta, että olen hysteerikko tai ylireagoiva. Asiat, jotka otin esiin, saatettiin laittaa mielenterveysongelmieni piikkiin ja näin ollen tehdä vähempiarvoisiksi.”

Kokemustensa vuoksi Veera on päätynyt siihen, että jos mielenterveysongelmista ei kysytä työnhaun yhteydessä suoraan, hän ei ota niitä esiin omatoimisesti.

Työhaastattelussa näistä ongelmista ei kuuluisikaan kysyä, sillä työnhakijan terveystiedot ovat arkaluonteisia, sanoo Työterveyslaitoksen vastaava lakimies Aija Kuurne.

Työntekijän sairaushistoria mahdollisine mielenterveysongelmineen voi kuitenkin tulla esiin työhöntulotarkastuksessa. Yleensä aiemmat tai hyvässä hoitotasapainossa olevat mielenterveysongelmat eivät tee ihmisestä sopimatonta työhön, sanoo työterveyshuollon erikoislääkäri Anita Riipinen Terveystalosta.

”Paljon riippuu siitä, mikä ja miten vakava sairaus on kyseessä. Vakava tai pitkittynyt sairaus voi olla este joihinkin työtehtäviin haettaessa, esimerkiksi jos työtehtävään kuuluu merkittäviä turvallisuuteen liittyviä riskejä.”

Jos työntekijällä on pitkittynyt ja huonossa hoitotasapainossa oleva mielenterveyden häiriö, hän ei ole oman hyvinvointinsa kannalta yleensä sopiva psyykkisesti kuormittaviin tehtäviin, Riipinen sanoo.

 

”Työt loppuivat kuin seinään, kun työnantaja kuuli masennuksestani.”

Osa HS:n lukijoista kokee, että mielenterveysperustainen sairauspoissaolo on ollut syy työsuhteen purkamiseen tai määräaikaisuuksien katkeamiseen.

”Minua ei valittu vakinaiseen työhön, jota olin hoitanut yli vuoden määräaikaisena, koska olin joutunut sairauslomalle aiemmin uupumuksen vuoksi. Tämä lipsahti työnantajalta suoraan yhdessä työterveyshuollon neuvottelussa”, kertoo 41-vuotias nainen.

”Aiemmin olin yrityksessä pätkätöissä ja minua pyydettiin töihin aina, kun työvoimalle oli tarvetta. Yhden työsuhteen aikana iski vaikea masennus ja olin muutaman viikon sairauslomalla. Sen jälkeen en ole päässyt yritykseen töihin, en edes työhaastatteluun. Työt loppuivat kuin seinään, kun työnantaja kuuli masennuksestani”, kirjoittaa 42-vuotias mies.

Työnantajan perusteita olla jatkamatta määräaikaisuutta voi olla hankala osoittaa, Työterveyslaitoksen Kuurne sanoo.

”Tällaisessa tilanteessa voi olla aiheellista kysyä, onko kyseessä terveydentilaan liittyvä syrjintä. Toki nämä ovat yksittäistapauksia, ja on arvioitava kokonaisuutena, onko tapauksessa kyse mielenterveysongelmista vai muista tekijöistä. Syrjintä on kuitenkin yksiselitteisesti kiellettyä.”

Työntekijän sairaus on tarpeeksi painava irtisanomisperuste vain jos hänen työkykynsä on sairauden vuoksi heikentynyt olennaisesti ja niin pitkäaikaisesti, että työntekijä ei lainkaan suoriudu työtehtävistään.

Tällöinkään yksin diagnoosi tai poissaolot eivät oikeuta irtisanomiseen vaan tilanne on arvioitava yhdessä lääketieteen asiantuntijan kanssa.

 

”Työpaikan lääkäri merkitsi masennuksen sijaan tietoihini vaikean unettomuuden.”

Voiko työterveyshuollossa kerrottu mielenterveysongelma päätyä työnantajan tietoon? Tätä pohtii moni HS:n kyselyyn vastannut.

Esiin nousee myös tapauksia, joissa työterveyslääkäri on nähnyt tekevänsä työntekijälle palveluksen ja oma-aloitteisesti merkinnyt käynnin syyksi muun kuin mielenterveyden häiriön.

”Työpaikan lääkäri merkitsi masennuksen sijaan tietoihini vaikean unettomuuden. Hän sanoi, että jos masennuksen merkitsee, se näkyy Kannan kautta kaikille ja vaikuttaa tulevaisuudessa työmahdollisuuksiin. Samasta syystä hän suositteli menemään yksityiselle terapeutille ja välttämään työterveyshuoltoa näissä asioissa”, kertoo 30-vuotias nainen.

Riipisen mukaan näin ei pidä toimia.

”Lääkärin tulee tehdä diagnoosi käytettävissä olevien tietojen perusteella sekä noudattaa lääketieteellisiä kriteerejä ja voimassa olevia toimintamalleja.”

Diagnoosi – vakava tai lievä – ei saa tulla työterveysasemalta työnantajan tietoon, Riipinen sanoo. Jos sairaus johtaa sairauspoissaoloon, työntekijä toimittaa poissaolotodistuksen työnantajalle, jotta työnantaja pystyy arvioimaan, täyttyvätkö perusteet sairauspoissaolon palkan maksamiseen.

Mielenterveysseuran Aalto-Matturi muistuttaa, että mielenterveyden huomiotta jättäminen työpaikoilla tulee kalliiksi työnantajille.

”Kustannuksia ei karsita tehokkaasti pyrkimällä eroon mielenterveyden ongelmista kärsivistä työntekijöistä vaan panostamalla ongelmien ehkäisyyn, niiden varhaiseen havaitsemiseen ja nopeaan avunsaantiin.”

Aalto-Matturin mukaan tätä varten tarvitaan lisää koulutusta sekä esimiehille että työyhteisöille.

 

”Yhden vanhan masennusjakson saan ehkä selitettyä, useampaa tuskin.”

Veeran elämässä on ollut stressaavia jaksoja ja hankalia työolosuhteita myös masennusjakson jälkeen. Ajoittain hänelle on ehdotettu työpsykologin tapaamista. Veera on kieltäytynyt avusta ja pärjännyt mieluummin yksin.

Tähän on kaksi syytä. Aiempien huonojen hoitokokemustensa, jatkuvasti vaihtuvien lääkärien ja virheellisten potilaskertomusten vuoksi Veeran on hankala luottaa siihen, että käynnistä olisi merkittävää apua. Lisäksi avun hakemisen kynnys on korkea, kun edellisestä hoitokerrasta on yli viisi vuotta.

Viiden vuoden raja on tärkeä, sillä sitä tuoreempi mielenterveyteen liittyvä hoitokäynti voi olla esteenä tiettyjen terveysselvitystä vaativien vakuutusten saannille. Tällaisia ovat tyypillisesti sairauskuluvakuutus, henkivakuutus ja jatkuva tai pidennetty matkavakuutus. HS kertoi heinäkuussa mielenterveysongelmien vaikutuksesta vakuutusten saantiin.

Tulevaisuudessa Veera haluaisi työskennellä vaativissa tehtävissä, matkustella ja mahdollisesti asua ulkomailla. Hän pelkää, että yksittäinenkin psykologikäynti voisi vaikeuttaa tätä.

”En ole halunnut ottaa riskiä, että käynti pomppaisi esiin myöhemmin ja nollaisi vuosien työn ja sinnittelyn. Yhden vanhan masennusjakson saan ehkä selitettyä, useampaa tuskin.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mielenterveys
 • Työelämä
 • Työpaikat
 • Työsyrjintä
 • Syrjintä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Taloyhtiötä johtaa yhden perheen dynastia – Onko se edes laillista?

  2. 2

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomi on maailman turvallisin maa, jossa elävät Euroopan toiseksi vaarallisimmat perheet

  4. 4

   Valtiolla uusi rahareikä: Yrittäjien eläkkeisiin uppoaa jo satoja miljoonia euroja, koska heidän omat maksunsa eivät riitä

  5. 5

   Yhä useampi palautus­päätöksen saanut täytyy saattaa pois Suomesta, kertoo Poliisi­hallitus – ”Viranomaisia pakoillaan ennen palautusta”

  6. 6

   Trump haukkui tietovuotajaa ”koiraksi” ja haastoi tämän välimiesoikeuteen – Valkoinen talo ei kiistä rasistisen puheen sisältävän nauhoitteen olemassaoloa

  7. 7

   Monet autoilijat eivät osaa väistämissääntöjä – Olen ollut kymmeniä kertoja hengenvaarassa

  8. 8

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  9. 9

   Entinen Valioliiga-tähti kertoo pelaajien ”Monopolista”, jossa naiset olivat kauppatavarana: ”Jokaisella oli omistuksensa, jotka olivat eriarvoisia”

  10. 10

   Ruotsin autopaloista pidätetty ainakin kolme epäiltyä – alle 20-vuotias mies otettiin kiinni Turkin rajalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Genovan siltaturman uhrien etsintä jatkui läpi yön, kuolleita ainakin 35 – liikenne­ministeri vaatii tiestä vastaavan yhtiön ylintä johtoa eroamaan

  2. 2

   Vielä kolme kuukautta sitten Jessi Laidlerille vakuutettiin, että Pasilan historiallisessa Toralinnassa on turvallista asua – Nyt kaikki vuokralaiset irtisanottiin

  3. 3

   Kymmenittäin autoja poltettiin Ruotsissa, kaksi pidätetty ja yksi etsintäkuulutettu – Ruotsidemokraattien johtaja ehdottelee avun pyytämistä muiden EU-maiden poliiseilta

  4. 4

   Tuntemattomien rikollisten ketju huijasi hyvällä suomen kielellä helsinkiläisnaisen pankkitunnukset – Oikeudessa maksumieheksi päätyi satunnainen vastaantulija

  5. 5

   Lapsi hakkeroi Yhdysvaltain äänestyssivuston jäljennöksen kymmenessä minuutissa – teki itsestään vaalien voittajan lisäämällä itselleen miljardeja ääniä

  6. 6

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  7. 7

   Valtiolla uusi rahareikä: Yrittäjien eläkkeisiin uppoaa jo satoja miljoonia euroja, koska heidän omat maksunsa eivät riitä

  8. 8

   Helsingin poliisi: Suomeen on rantautunut Euroopasta uusi kansainvälinen kuljetusrikollisuuden muoto

  9. 9

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  10. 10

   Kun 80 autoa palaa, pääministerin ”hemmetti” ei välttämättä äänestäjille riitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhdekouluttaja panttasi seksiä, petti ja lopulta jätti – Nyt hän kertoo, mikä tuhoaa ja pelastaa suhteen ja miksi moni pettyy kumppaniinsa tajuamatta syytä

   Tilaajille
  2. 2

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  3. 3

   Ari rakastui naimisissa olevaan Lilliin, vaikka niin ei aluksi pitänyt käydä – Nyt kolme aikuista asuu saman katon alla ja sanoo, että polyamoria helpottaa lapsiperhe-elämää

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  5. 5

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  6. 6

   Moni parisuhde tyssää siihen, ettei ihminen ole valmis kehittymään – Rakkauteen pitäisi suhtautua kuin työuraan

  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Kesä­tissuttelu on suurempi vaara kuin moni ymmärtää – lääkäri Tuikku Asikainen joi ”normaalisti”, mutta vasta lopetettuaan hän tajusi olleensa väärässä

   Tilaajille
  9. 9

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  10. 10

   Syvällä Venäjän tyhjyydessä on armoton vankileiri IK-25, jossa ruoka on jätettä, taudit leviävät ja kurinpidosta vastaavat vangit – nyt suomalainen huumekuriiri kertoo, millaista on elää siellä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ruotsin autopaloista pidätetty ainakin kolme epäiltyä – alle 20-vuotias mies otettiin kiinni Turkin rajalla
  3. Espoossa toistuu keväisin ja syksyisin ilmiö, jonka suunnitelmallisuutta hämmästelee jopa kaupungin sähköinsinööri – Joku kiertää sammuttamassa katuvaloja
  4. Monet autoilijat eivät osaa väistämissääntöjä – Olen ollut kymmeniä kertoja hengenvaarassa
  5. Britannian uusi ulkoministeri tapasi Timo Soinin ja uskoo nyt Suomen olevan valmis tukemaan brexit-tavoitteita – ”Suomella on tärkeä rooli”
  6. Yhä useampi palautus­päätöksen saanut täytyy saattaa pois Suomesta, kertoo Poliisi­hallitus – ”Viranomaisia pakoillaan ennen palautusta”
  7. Kirjapaljastukset kertovat, että Niinistöllä on poikkeuksellisen paljon vaikutusvaltaa – Mutta mistä se johtuu? Tilaajille
  8. Pimentoon jäävät biisinkirjoittajat harmittavat laulaja-laulun­tekijä Vilma Alinaa – ”Hehän aika­lailla pyörittävät sitä, mitä musa­kenttä on”
  9. Huipulle tähtäävälle voimistelijalle koulun ja harjoitusten yhdistelmä voi olla liian rankka – Aleksi Vesala käy yläkoulun neljään vuoteen
  10. Turkin kriisi menee Erdoğanin piikkiin, vaikka hän hakee syyllistä kaikkialta muualta Tilaajille
  11. Entinen Valioliiga-tähti kertoo pelaajien ”Monopolista”, jossa naiset olivat kauppatavarana: ”Jokaisella oli omistuksensa, jotka olivat eriarvoisia”
  12. Näytä lisää