Kotimaa

Turussa on myynnissä erikoinen ”kiinteistö” 600 000 eurolla – Sodanaikainen luolasto ulottuu syvälle kallion uumeniin

Turun Pääskyvuoressa sijaitseva luolasto louhittiin sota-aikana ammusten valmistamista varten. Turun kaupunki ei ole keksinyt sille käyttöä, joten nyt luolastoa huutokaupataan.

Yli sata metriä korkean Pääskyvuoren linkkitornin alle kätkeytyy vuosikymmeniä yleisöltä piilossa ollut sota-aikainen luolasto. Pääskyvuoren linkkitorni sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Turun keskustasta.

HS kävi tutustumassa Pääskyvuoren luolastoon, josta nykyinen omistaja Turun kaupunki yrittää parhaillaan päästä eroon huutokaupalla.

Mittavaan luolastoon sukelletaan sisään kallion kyljessä olevasta metalliovesta. Sen takaa paljastuu käytäviä, jotka johtavat lukuisiin yksittäisiin luoliin. Nyt salit ovat tyhjillään, mutta vuosikymmenten aikana niitä on käytetty mitä erikoisempiin tarkoituksiin.

Käytävien varrella näkyy massiivisia metalliovia, jotka antavat vihjeitä luolien aiemmasta puolustuskäytöstä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pääskyvuoren sotilasalue oli aidattuna ja katseilta piilossa noin 80 vuotta. Itse luolat louhittiin talvisodan aikana ammustuotantoa ja ammusten varastointia varten.


Jatkosodan aikana luolissa kävi töissä jopa 650 ihmistä, joista suurin osa naisia. Luolassa he valoivat, puristivat ja patruunoivat räjähdysaineita.

”Nämä luolat rakennettiin pommitusten kestäviksi”, HS:lle luolastoa esittelevä Turun kaupungin maankäyttöinsinööri Essi Korpela kertoo.


Työskentely luolissa oli sota-aikana haastavaa. Raaka-ainevaraston vanhoista asiakirjoista selviää, että ammuksissa käytetyt raaka-aineet, tetryyli ja trotyyli eli TNT aiheuttivat työntekijöille ihottumaa, pahoinvointia ja silmien turvotusta.

Ammusten valmistamisen lisäksi luolia käytettiin niiden varastointiin. Vanhojen asiakirjojen mukaan luolassa numero 8 säilytettiin trotyylia, luolassa 9 sytyttimiä sekä pohja­nalleja ja luolassa numero 10 ammonium­nitraattia. Näiden aineiden lisäksi alueella varastoitiin useita tonneja ruutia.


Sotien jälkeen loput luolista louhittiin valmiiksi. Pääskyvuoren kalliossa tyhjillään ammottaa toistakymmentä luolaa, joista suurimmat ovat nyt kaupan.

Sodan jälkeen alueella toimi muu muassa sotilasläänin esikuntatiloja, varastoja ja viestikeskus. Pääskyvuoren kasarmilla oli parhaimmillaan 300 varusmiestä. Kasarmin toiminta päättyi vuonna 1998.

Kun Puolustusvoimat myi alueen Turun kaupungille, paikalle jäi vielä Puolustusvoimien tietotekniikkakeskus. Se toimi vuoteen 2013 asti.

Kaupunki ei ole keksinyt luolille tarkoituksenmukaista käyttöä. Kymmenen vuotta sitten luolastoon pohdittiin muun muassa parkkihallia, talous- tai huoltotiloja, varastoja tai harrastustiloja.

Jos luolat olisi otettu parkkikäyttöön, niitä olisi pitänyt laajentaa huomattavasti. Museokeskuksen mukaan osa luolista voisi toimia varastoina.

Korpela arvioi, että nyt luolille voisi löytyä käyttöä esimerkiksi palvelinsaleina.

”Kyllähän näiden käyttöä on pohdittu paljonkin ja heitetty ilmaan kaikennäköisiä villejä ideoita. Täällähän voisi järjestää pakohuonepelejä, tehdä näistä viinikellarin tai käyttää luolia kullan säilyttämiseen”, hän pohtii hymyillen.

Ajatus luolista kullan­säilytys­tiloina ei ole tuulesta temmattu. Rovaniemen Toramo­lammella myytiin viime vuonna Puolustus­voimien luola. Sen ostaja Voima Capital -sijoitus­yhtiö ilmoitti käyttävänsä luolaa kullan säilytykseen.

Korpela korostaa, että lopullinen käyttö­tarkoitus on ostajan ideoitavissa. Ostajan tehtäväksi jää myös selvittää se, mihin kaikkeen luolaa voi käyttää, sillä viranomais­määräykset vaikuttavat päätöksiin.

”On vaikea uskoa, että tänne pystyisi rakentamaan viranomais­määräysten takia esimerkiksi asuintiloja.”

Rovaniemen luola vaihtoi omistajaa 704 000 eurolla. Turun luolaston lähtöhinta on 600 000 euroa. Tällä hinnalla uusi omistaja saa itselleen noin 2 000 neliön kokoisen luolaston, jossa on useita kallioon louhittuja saleja ja halleja kahdessa kerroksessa.

Luolastolle ei ole vielä löytynyt ostajaehdokasta.

”Täällä on kyllä käynyt mahdollisia ostajia. Vielä on 11 päivää aikaa huutaa”, Korpela sanoo.

Huutokauppa päättyy 17. päivä elokuuta.

Myytäviä sotilasalueita

Rykmentinpuisto, Tuusula

Hyrylän varuskunta perustettiin jo vuonna 1874. Varuskunta-aluella toimi vuosikymmenten aikana muun muassa kenttätykistö ja vuoteen 2006 asti Helsingin ilmatorjuntarykmentti.

Nyt Tuusula kaavailee Rykmentinpuistoon asuinrakennuksia jopa 15 000 ihmiselle. Rykmentinpuistossa sijaitsee myös vuonna 1969 avattu Ilmatorjuntamuseo.

Vuoden 2020 Asuntomessut aiotaan järjestää Rykmentinpuistossa.

Hennala, Lahti

Puolustusvoimat jätti Hennalan varuskunta-alueen vuoden 2014 lopussa. Historiallisesti merkittävällä alueella on runsaasti punatiilisiä kasarmirakennuksia. Alueella toimi sisällissodan jälkeen punavankileiri. Leirillä oli jopa 10 000 vankia.

Aluelle nousee uusia rakennuksia todennäköisesti ensi vuoden aikana. Yhteensä alueelle on tarkoitus rakentaa 70 000 neliötä uutta asuinrakennuskantaa.

Rakuunamäki, Lappeenranta

Lappeenrannassa Rakuunamäellä sijaitseva vanha kasarmirakennus valmistui 1892. Alueella toimi silloin suomalainen rakuunarykmentti ja myöhemmin 1910-luvulla myös venäläisiä joukkoja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turku
 • Puolustusvoimat
 • Jatkosota
 • Toni Lehtinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mika lähti Finnairilta, ja siitä alkoi tie huume­kauppiaaksi – Jari Sillanpään hovi­hankkija rakasti huippu­hotelleja ja kärähti lapsi­pornosta

   Tilaajille
  2. 2

   Miljardööri Mark Cuban pohtii Trumpin haastamista, fanittaa Lauri Markkasta, istuu valtavan käteiskasan päällä – ja vastaa nopeasti sähköposteihin

  3. 3

   Vesi on seuraava öljy, väitetään, mutta rikastuuko Suomi järvillään? Tutkija: ”Vettä ei voi jättää vapaiden markkinoiden varaan”

  4. 4

   Finnairin lentokapteeni puhalsi 1,5 promillen lukeman Helsinki-Vantaalla

  5. 5

   Luottotiedot menivät, enkä saa asuntoa enää mistään

  6. 6

   Poliisipomojen tietolähdetoimintajutun esitutkintapöytäkirja on noloa luettavaa – vastuunkantajia on vaikeaa löytää

  7. 7

   Joona Sotala, 20, on e-urheilun maailman kärkeä – Armeija on silti suoritettava, vaikka se voisi keskeyttää lupaavan uran

  8. 8

   Lehti: Trumpin neuvonantajan mies toivoo, ettei olisi ikinä esitellyt vaimoaan Trumpille

  9. 9

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  10. 10

   Egyptistä löytyi maailman vanhin juusto – ja samalla vanhin bakteeri, joka aiheuttaa vaarallista luomistautia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  2. 2

   Finnairin lentokapteeni puhalsi 1,5 promillen lukeman Helsinki-Vantaalla

  3. 3

   Lehti: Trumpin neuvonantajan mies toivoo, ettei olisi ikinä esitellyt vaimoaan Trumpille

  4. 4

   Halpa kuukausierä, korko nolla – autoja myydään nyt kuin kännykkäliittymiä, mutta se ei tarkoita, että kauppa olisi ostajalle edullinen

  5. 5

   SVT: Ruotsalainen musliminainen ei suostunut kättelemään miestä työhaastattelussa, eikä saanut työtä – yritykselle sakot työsyrjinnästä

  6. 6

   ”Moraali ei ole sellainen kiva juttu, josta tulee hyvä olo” – Filosofi kirjoitti Negatiivisen ajattelijan oppaan vastalauseena self helpin yltiö­positiiviselle pöhinälle

   Tilaajille
  7. 7

   ”Onhan se mies iso kävelevä paradoksi” – Kari Hotakainen kirjoitti Kimi Räikkösestä kirjan, jonka kokonainen luku on omistettu 16 päivän ryyppy­putkelle

  8. 8

   Jussi Luomasen työpaikan nimi venyi niin pitkäksi, ettei hän käytä sitä juuri itsekään – Kielen­huoltaja moittii titteli­hirviöitä

  9. 9

   Yli 40 ihmistä tuupertui yli­annostuksen takia huippu­yliopiston viereisessä puistossa Yhdysvalloissa

  10. 10

   ”Kaava oli tämä: hyväksikäytä, kiistä, salaa” – Yhdysvalloissa julkaistu raportti kertoo järkyttäviä tietoja 301 pedofiilipapista, joiden uhriksi joutui yli tuhat lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  2. 2

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  7. 7

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  8. 8

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  9. 9

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  10. 10

   Niklas nosti 2 000 euron pikavipin, hyppäsi bussiin ja pelasi rahat loppuun työmatkalla – ”Unelmien toimiala” takoo satumaisia tuottoja mutta jättää jälkeensä rumia tarinoita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää