Kotimaa

Onko suomalaisissa järvissä piilossa muinainen maailma? Etelä-Karjalassa veden alta paljastui kivikautinen asumus, ja löytöä pidetään käänteentekevänä

Arkeologit tekivät juhannusviikolla läpimurron: sedimenteistä löytyi merkkejä hyvin varhaisesta asutuksesta.

Arkeologit ovat löytäneet ensimmäisen varman havainnon kivikautisesta ja veden alle hautautuneesta asuinpaikasta Suomessa. Löytö tehtiin Etelä-Karjalan Kuolimojärvellä, kerrotaan Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Löydön uskotaan avaavan ”uuden aikakauden Suomen kivikauden tutkimuksessa”.

Tutkijat uskovat, että nyt käytetyn kaivaustekniikan avulla Suomesta voidaan löytää lisää samanlaisia vedenalaisia kohteita.

Löytö kirkastaa kuvaa siitä, millaista asutus oli Etelä-Karjalassa noin 10 000–6 000 vuotta sitten eli mesoliittisella ja varhaisneoliittisella kivikaudella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Vedenalaisia esihistoriallisia kohteita ei ole aikaisemmin löydetty, vaan vedenalaisissa tutkimuksissa on keskitytty pitkälti hylkyjen tutkimiseen. Järvenpohjan alle on jäänyt paljon tutkimattomia alueita, jotka ovat ennen olleet maan päällä”, sanoo hankkeen johtaja Satu Koivisto.Nykyisen Kuolimojärven kohdalla voitiin vielä kivikaudella asua, sillä eteläisen Kuolimon ja Saimaan paikalla sijainneiden pienten järvien vedenpinta oli monta metriä nykyistä alempana.

Matalan vesistövaiheen jälkeen järvien pinta alkoi kohota. Vedenpinnan nousu päättyi lopulta noin 6 000 vuotta sitten Vuoksen virran syntymiseen, kun vesimassat kuluttivat uuden lasku-uoman kohti Laatokkaa.

Vedennousun seurauksena varhaisen kivikauden maa-alueita jäi vuosituhansien saatossa rantakerrostumiin ja hautautui järvenpohjaan.

Vanhimmat löydetyt merkit ihmisten toiminnasta alueella ovat vasta Vuoksen puhkeamisen jälkeiseltä ajalta eli 6 000 vuotta sitten ja siitä eteenpäin.

Etelämpää Joutsenon Kuurmanpohjasta löytyneet yli 10 000 vuotta vanhat asuinpaikat kuitenkin todistavat, että ihmisasutusta on ollut seudulla varmasti jo useita tuhansia vuosia aiemmin.

Näiden havaintojen pohjalta Helsingin yliopistossa aloitettiin vuonna 2015 tutkimus, jossa pyrittiin löytämään varhaisen kivikauden kohteita veden alta ja rantasoista.

Kesäkuussa arkeologit tekivät vedenalaisia kaivauksia ja testasivat uudenlaista laitteistoa Kammarlahdella. Kaivaukset tehtiin yhteistyössä Nordic Maritime Groupin (NMG) ja Museoviraston vedenalaisyksikön kanssa. Suomalaisten lisäksi mukana oli arkeologeja Tanskasta ja Ruotsista.

Tutkimustyö aloitettiin perusteellisella pohjan tutkimisella. Tarkoitus oli selvittää parhaiten säilyneet alueet, joista arkeologisia kohteita olisi todennäköisintä löytää.


Tämän vuoden juhannusviikolla tutkimuksessa tapahtui läpimurto.

Kuolimojärvellä sijaitsevan Kammarlahden länsirannan huomattiin olevan suojassa tuulelta ja aalloilta, joten sen pääteltiin säilyttäneen muinaista maanpintaa parhaiten.

Järvenpohjasta pumpattiin sukeltajan toimesta sedimenttiä eli maa-ainesta, joka otettiin talteen verkkopussiin. Pussi nostettiin pinnan päälle, jossa arkeologit kävivät sen sisällön huolellisesti läpi.

Yhdestä lahteen tehdyistä koekuopista löytyi hiiltä ja palaneita kiviä. Koekuopan pinnalla erottunut palomaakerros oli selkeä merkki siellä sijainneesta kivikautisesta ihmisasutuksesta.

Lisäksi ympäristön koekuopista löytyi kvartsi-iskoksia, jotka työstöjätteenä ovat merkki kivikautisesta kvartsiesineiden valmistuksesta.

Nykyään noin metrin syvyydessä olevan liesikiveyksen löytöineen ei uskota voivan olla peräisin miltään muulta ajalta kuin noin 9 000 – 8 000 vuoden takaa, jolloin vedenpinta ei ollut vielä ehtinyt nousta alueella.

Löytökokonaisuus on ensimmäinen varma havainto veden alta löytyneestä kivikautisesta asutuksesta Suomesta. Lähimmät vastaavat kohteet ovat Luoteis-Venäjällä ja Etelä-Skandinaviassa.

Koivisto sanoo, että Kuolimojärvellä olosuhteet olivat edulliset, mutta toisella tutkimusjärvellä Saimaalla näkyvyys oli puolestaan mutaisen ja liejuisen pohjan takia paikoin ”aivan surkea”.

Haasteelliset olosuhteet vaikeuttavat löytöjen tekemistä.

Mistä vastaavanlaisia löytöjä voisi tehdä?

Samankaltaisen pinnanvaihtelun ovat kokeneet esimerkiksi Vanajavesi, Pielinen ja Oulujärvi, joiden pohjassa Koivisto uskoo piilevän merkittävän potentiaalin uusien varhaiskivikautisten kohteiden löytämiselle.

”Pohjasta voi löytyä ehjiä asuinpaikkoja, tulisijoja ja orgaanisista materiaaleista tehtyjä esineitä, kuten puuesineitä ja koripunosta”, hän sanoo.

Varsinkin orgaanisten eli eloperäisten materiaalien löytäminen on merkittävää, sillä maan pinnalla kaikki tällaisista aineista valmistetut esineet ovat jo tuhoutuneet kuivalla maalla vallitsevan happaman maaperän takia.

”Runsaamman löytöaineiston avulla pystymme ymmärtämään kivikaudella eläneitä ihmisiä entistä paremmin ja huomattavasti monipuolisemmin”, kiteyttää Koivisto löydösten merkityksellisyyden.

”Maan päällä tehdyt kai­vaukset vaativat vain lapion ja seulan. Veden­alaisia tutkimuksia varten arsenaalia on valta­vasti pumpuista ja letkuista sukeltajien varusteisiin ja matkaan pitää lähteä paketti­autoilla”, sanoo Koivisto.

Oman haasteensa vedenalaisiin tutkimuksiin tuo se, että liikkuva vesi huuhtoo nopeasti pohjan ilmiöt löytöineen, jotka arkeologeja kiinnostavat. Löydöt saattavat olla pienen pientä hippua, jotka katoavat vedenpyörteisiin helposti.

Rakenteet ja ilmiöt saattavat myös olla hautautuneet syvälle, jolloin järvenpohjaan täytyy tosissaan kaivautua ja esitutkimusten avulla löytää juuri kaikista otollisimmat alueet kaivausten tekemiseen.

Kuolimojärven pohjasta tehdyt löydöt ovat peräisin varhaisella kivikaudella eläneistä ihmisryhmistä. Ruoka saatiin metsästämällä, kalastamalla ja keräilemällä, eikä viljan viljelyä vielä tunnettu Suomessa. Ihmiset metsästivät muun muassa hirviä, peuroja ja hylkeitä. Yöt nukuttiin tämän hetkisten tietojen perusteella kiinteissä ja puurakenteisissa asumuksissa.

”Elämä on varmasti ollut kovaa eloonjäämis­taistelua ja ruuan perässä juoksemista. Ihmiset ovat kuitenkin olleet innovatiivisia ja fiksuja, ja ruokaa on kivikaudella riittänyt Suomen kaltaisessa ympäristössä”, sanoo Koivisto.

Kolmivuotinen tutkimus päättyy tämän vuoden lopussa.

Uusille järville ei ehditä enää tekemään kaivauksia, mutta suomalaistutkijoilla on aikeita jatkaa myöhemmin.

”Tämä oli vasta pintaraapaisu, jossa paljastimme löydöksen ja dokumentoimme sen. Alueen syvempi ja yksityiskohtainen tutkiminen vaatisi vielä useamman vuoden projektin”, sanoo Koivisto.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Arkeologia
 • Kivikausi
 • Anni Hakama

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  3. 3

   Nytkö jätti-irtisanomiset alkoivat? OP käynnistää kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut

  4. 4

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  5. 5

   Ravintolaan unohtui Helsingin Maunulassa reppu, jossa oli käsiase ja satoja lääketabletteja – poliisi väijytti reppua hakemaan tulleen kaksikon

  6. 6

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  7. 7

   Poliisioperaatio Lauttasaaressa: Pitkäpiippuisen aseen ja kookkaan Ruotsin lipun kanssa liikkunut mies otettiin kiinni metroasemalla

  8. 8

   Kilpisjärvelle satoi ensilumi – loppuviikolla lunta luvassa muuallekin

  9. 9

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  10. 10

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  3. 3

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  4. 4

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  5. 5

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  6. 6

   Nytkö jätti-irtisanomiset alkoivat? OP käynnistää kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut

  7. 7

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  8. 8

   Ruotsidemokraatit ratkaisivat Ruotsin hallituspelin ensimmäisen erän oikeiston eduksi ja kokivat sitten nöyryyttävän tappion – Ryhmänjohtaja: ”Nyt raja on tullut vastaan”

  9. 9

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  10. 10

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää