Kotimaa

Kaveriporukat alkavat muodostua jo ensimmäisinä koulupäivinä – Jäsenet muokkaavat toisiaan, ja se voi olla vahingollista, varoittaa tutkija

Kavereiden merkitys on koulumenestyksessä olennainen, kertoo tuore tutkimus. Porukassa tarttuvat sekä innostus, uupumus että tapa pinnata tunneilta. Ryhmärakenteita pitäisi kouluissa yhä enemmän hajottaa.

Kaveripiiri muodostuu heti lapsen mennessä uuteen kouluun ja sillä on ratkaiseva merkitys opiskelumotivaatioon myöhemmin.

Ensimmäiset päivät ratkaisevat, painottaa Helsingin yliopiston kasvatustieteen professori Katariina Salmela-Aro.

”Kaveripiirin muodostumiseen pitäisi panostaa paljon enemmän kuin nyt tehdään. Sen merkitys kouluinnostukseen ja koulussa viihtymiseen on aivan oleellinen.”

Siirtymävaiheissa, kuten ensimmäisen luokan alkaessa sekä yläkouluun ja peruskoulusta toiselle asteelle siirryttäessä, kaveripiirit syntyvät hyvin nopeasti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun porukka on koossa, se alkaa muokata jäseniään toistensa kaltaisiksi. Tätä kehitystä on vaikea jälkikäteen muuttaa.

”Nuoret muuttuvat mieluummin itse kavereiden osoittamaan suuntaan kuin etsivät uusia ystävyyssuhteita”, sanoo Salmela-Aro.

Tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin, miten nuoret valitsevat uudessa koulussa kavereitaan ja miten kaverit muokkaavat toisiaan kouluvuosien aikana.

Tutkimukseen osallistui 1 419 nuorta, joiden keski-ikä oli 16. Nuoria tutkittiin peruskoulun yhdeksännellä luokalla ja toisen asteen ensimmäisenä ja toisena opiskeluvuonna kaikkiaan yhdeksässä oppilaitoksessa.

Nuorten piti muun muassa nimetä kolme saman luokka-asteen kaveria, joiden kanssa he kaikkein mieluiten viettivät aikaa. Tutkimus on osa meneillään olevaa FinEdu-tutkimusta.

Salmela-Aron mukaan nuoret valitsivat kaverinsa ulkoisten mielenkiinnon kohteiden mukaan.

”Esimerkiksi liikunnasta tai taideaineista tai musiikista kiinnostuneet linkittyivät yhteen. Usein kyseessä oli jokin ulospäin näkyvä seikka, joka ohjasi valintaa.”

Oppimismotivaation suhteen kaveripiirit alkoivat pian muistuttaa toisiaan.

”Myös arvosanojen suhteen ryhmät alkoivat muodostua samanlaisiksi. Jos kaveripiiri oli koulua kohtaan kovin kielteinen, sen yksittäinen jäsen muuttui kielteiseksi.”

Osasta nuoria tuli koulussa alisuoriutujia, kun he mukauttivat toimintaansa sopeutuakseen kaveriporukkaan. Osa taas pinnisteli parempaan suoritukseen yltääkseen ystäviensä tasolle.

Ahkeruus sai kaveripiirissä toisetkin ahkeroimaan, mutta aina siitä ei seurannut pelkkää hyvää. Tiukka kilpailu johti uupumiseen, joka sekin levisi ja tarttui ryhmässä.

”Tällainen vertaileva ja märehtivä ryhmä ei ollut kovin tukeva, vaan lisäsi kilpailua ja riskiä uupumiseen.”

Salmela-Aro kehottaa opettajia sotkemaan tällaisia ryhmiä, etteivät nuoret olisi niin paljon keskenään tekemisissä. Samaan tapaan pitäisi pyrkiä sotkemaan ryhmiä, joissa asenne koulua kohtaan on vahvasti kielteinen.

Ryhmät olivat vahvasti sukupuolittuneita, tyttöjen ja poikien ryhmiä. Sekaryhmiä alkoi muodostua vasta toisen asteen kuluessa.

Koulu ja opettajat pystyvät vaikuttamaan vahvasti ryhmäytymiseen, Salmela-Aro korostaa.

”Kannustan muuttamaan käytänteitä. Suomessa opiskellaan saman luokan kanssa pitkään, mutta ehkä olisi parempi, että aina samat lapset eivät olisi yhdessä, vaan opittaisiin arvostamaan erilaisuutta. Tässä meidän koulu on mielestäni jäljessä.”

Paitsi uupumus, nuorten kaveripiirissä tarttui herkästi myös tapa pinnata tunneilta.

”Helposti ne, jotka alkavat suhtautua kielteisesti kouluun, viettävät entistä enemmän aikaa yhdessä ja ulkoisena merkkinä näkyy pinnaaminen koulusta.”

Helsingin yliopiston aiemmassa tutkimuksessa havaittiin, että kaveripiirin samankaltaistava vaikutus näkyi vielä 28-vuotiaana. Kouluaikana muodostettuihin kaveripiireihin kuuluneet muistuttivat toisiaan sen suhteen, missä ammateissa he toimivat ja paljonko he ansaitsivat.

”Sosio-ekonomiselta taustaltaan kaverit muistuttivat jo varhain toisiaan esimerkiksi sen suhteen, mille koulutustasolle he olivat pyrkimässä.”

Isoissa kaupungeissa voimakkaasti eriytyneet lukiot vahvistavat kaveripiirin vaikutusta koulussa menestymiseen.

Heikompitasoisesta lukiosta löytyy varmemmin alisuoriutujia ja huippulukiosta kilpailevia ja herkästi uupuvia kaveriryhmiä.

”Se lisää polarisaatiota ja eriarvoisuutta koulusuoriutumisessa. Tähän pitäisi pyrkiä puuttumaan ja luoda aiempaa heterogeenisia malleja sekä sotkea ryhmiä koulun sisällä”, sanoo Salmela-Aro.

Pitääkö vanhemman yrittää vaikuttaa siihen, kenen kanssa oma lapsi kaveeraa?

”Ainakin voi kysellä, että millaisia kiinnostuksen kohteita kavereilla on. Jos tuntuu, että kiinnostus on jossain muualla kuin koulussa, kannattaa olla hereillä.”

Salmela-Aro korostaa, että hereillä syytä olla varsinkin silloin, jos kaveripiiri yhtäkkiä muuttuu.

”Jos vaikuttaa siltä, että kaveripiirissä käyttäydytään huonosti ja rohkaistaan koulutehtävien välttelyyn, siinä kannattaa vanhemman olla hereillä ja antaa signaaleja opettajalle. Opettaja pystyy kyllä vaikuttamaan asioihin ainakin alaluokilla.”

Uuden koulun alettua vanhemman on myös hyvä varmistaa, että lapsi on löytänyt ainakin yhden kaverin.

”Jo yksikin voi riittää, kavereita ei tarvitse olla suurta laumaa. On tärkeää, että on ainakin yksi kaveri, jonka kanssa voi jutella. Kaveri tukee ja tuo turvaa sekä yhteen kuuluvuuden tunnetta koulun aloitukseen.”

Fakta

Näin koulut alkavat


 Lukukauden aloitus on koulutuksenjärjestäjien päätettävissä, samoin kuin syysloman ja joululoman pituus.

 Muun muassa Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Lahdessa, Tampereella, Oulussa ja Jyväskylässä koulut alkavat torstaina 9.8.

 Esimerkiksi Porissa koulu alkaa jo keskiviikkona 8.8., mutta Turussa viikkoa myöhemmin keskiviikkona 15.8.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kouluun
 • Peruskoulu
 • Lukiot
 • Ammattikoulu
 • Nuoret
 • Opiskelu
 • Marjo Valtavaara
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nainen löysi kaksipäisen käärmeen kukkapenkistä Yhdysvalloissa

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  4. 4

   Turistiranta katosi mereen yön aikana Australiassa – maanvajoama nielaisi ajoneuvoja lähes samassa kohdassa kolme vuotta sitten, mutta nyt on kyse eri ilmiöstä

  5. 5

   Kela: Viranomaisten kuuluu huolehtia ihmisistä – ”On vakava asia, jos lapsiperheellä ei ole riittävästi ruokaa”

  6. 6

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  7. 7

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  8. 8

   Ruotsidemokraatit ratkaisivat Ruotsin hallituspelin ensimmäisen erän oikeiston eduksi ja kokivat sitten nöyryyttävän tappion – Ryhmänjohtaja: ”Nyt raja on tullut vastaan”

  9. 9

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  10. 10

   Euroopan pelätyimpiin kuuluva metsätuholainen leviää Suomeen, eikä sitä pysäytä edes pakkanen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  4. 4

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  7. 7

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  8. 8

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  9. 9

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  10. 10

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää