Kotimaa

Asbestiperinnön purkamiseen käytetään valtavia rahasummia Suomessa – ”Näytteen voi ottaa itse jokainen, jolla pysyy Mora-puukko kädessä”

Ennen remonttia tehtävä asbesti­kartoitus on pakollinen kaikissa ennen vuotta 1994 rakennetuissa kiinteistöissä.

Suomen rakennuskannassa on piilossa vielä erittäin paljon asbestia, arvioivat alan asiantuntijat. Asbestin purku on kuitenkin hyvällä mallilla.

Eniten asbestia löytyy 1960–70-luvulla rakennettujen talojen putkistoista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Hihatuntuma on, että iso osa rakennuksissa käytetystä asbestista on jo poistettu. Tyypillistä on, että kun lähdetään putkiremonttia tekemään, niin putkitiivisteistä löytyy asbestia”, sanoo Talonrakennus­teollisuus ry:n vastaava lakimies Ville Wartiovaara.

Asbesti nousi tällä viikolla otsikoihin, kun Yhdysvallat ilmoitti helpottavansa sen käyttöä.

Putkistojen lisäksi asbestia on Suomessa käytetty esimerkiksi kaakelien ja laattojen kiinnitys­massoissa, muovimatoissa ja rakennusten julkisivumaaleissa. Näistä se on kuitenkin poistunut pikkuhiljaa, sillä maalit eivät kestä vuosikymmeniä, ja kaakelitkin vaihdetaan usein ainakin parinkymmenen vuoden välein.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Asbestin löytyminen kerrostalo-, rivitalo- ja omakotitalo­asunnoista on nykyään aika harvinaista. Ei se tietenkään mahdotonta ole. Joka vuosi asbestin määrä on kuitenkin vähentynyt, sillä sitä on käytetty kuluvilla pinnoilla, jotka on jo moneen kertaan vaihdettu,” arvioi erikoismittaus­hygieenikko Reima Kämppi Työterveys­laitokselta.

Asbesti- ja haitta-aineiden asiantuntija Kari Parilan mukaan asbestia löytyy joskus myös sellaisista kohteista, joissa sitä ei pitäisi enää olla. Parilalla on asbesti- ja haitta-aineiden kartoitukseen erikoistunut yritys.

”Jos asunnossa on esimerkiksi tehty remontti 1990-luvulla ja siinä yhteydessä on tehty asbestipurku, sieltä voi löytyä tästä huolimatta asbestijäämää”, hän sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tämä johtuu Parilan mukaan siitä, että 1990-luvulla osa asbestipuruista tehtiin huolimattomasti.

Asbestilakia tiukennettiin vuonna 2016

Asbestin käyttö on ollut Suomessa kiellettyä vuodesta 1994. Vuonna 2016 asbestilakia tiukennettiin ja ennen remontteja tehtävät asbestikartoitukset määrättiin pakollisiksi kaikissa ennen vuotta 1994 rakennetuissa kiinteistöissä.

Kartoitus pitää tehdä niissä remontoitavissa kiinteistön osissa, joissa voi olla asbestia. Jos esimerkiksi ennen vuotta 1994 rakennetun kiinteistön keittiössä on seinillä laatat ja lattialla muovimatto, täytyy asbestikartoitus tehdä sekä kaakeleista että muovimatosta ennen remontin aloittamista, sillä molempien kiinnityksessä on voitu käyttää asbestia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se, että asbestia löytyisi 1990-luvulla rakennetusta kiinteistöstä, on Kämpin mukaan epätodennäköistä. Käytännössä asbestia ei hänen mukaansa käytetty enää 1980-luvun puolivälin jälkeen kuin raskaassa teollisuudessa, eikä sitä sisältäviä aineita laitettu enää 1990-luvun alussakaan asuinkiinteistöihin.

”Henkilökohtainen mielipiteeni on, että laissa olevaan vuosilukuun on jätetty turvamarginaali, että voidaan olla satavarmoja, ettei asbestia enää löydy. Onhan se sellainen aine, ettei sillä pidä leikkimään lähteä”, Kämppi sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Asbesti aiheuttaa muun muassa syöpää

Asbesti luokitellaan syöpävaaralliseksi aineeksi. Altistuminen asbestipölylle voi aiheuttaa useita syöpiä ja muita sairauksia. Suurin vaara on asbestin kanssa työskenteleville.

Asbesti on tikun muotoista kuitua, joka kerran keuhkoihin päästyään ei poistu yskimällä vaan jää keuhkorakkuloihin.

Haitat terveydelle tulevat vuosikymmenten viiveellä, sillä asbestin aiheuttamat sairaudet kehittyvät 30–40 vuoden kuluessa. Vielä vuosituhannen alkupuolella Suomessa kuoli noin sata ihmistä vuosittain asbestin aiheuttamaan syöpään, ja asbestin aiheuttamia ammattisairauksia löydetään edelleen useita satoja vuosittain. Eniten niitä todetaan rakennusalalla työskentelevillä.

Kämpin mukaan pahiten asbestille altistuivat 1960-70-luvuilla laivateollisuudessa työskennelleet ja putkieristyksiä ilman suojausta tehneet ihmiset. Vielä 1970-luvulla laivojen konehuoneisiin saatettiin ruiskuttaa asbestia paloturvallisuuden takia – työntekijöiden kannalta kohtalokkain seurauksin.

Asuintaloissa asbesti ei aiheuta vaaraa niin kauan, kun sitä ei lähdetä purkamaan ja repimään irti. Haitallista on nimenomaan asbestipölyn hengittäminen.

Isännöitsijät ovat Työterveyslaitoksen Kämpin mukaan tarkkoja putkiremonttien hoitamisessa ja asbestikartoitusten vaatimisessa ennen asukkaiden remontteja.

”Asbesti ei haihdu rakenteista niin kauan kun se on siellä paikallaan. Vaaraa voi tulla ainoastaan siitä, jos joku remonttireiska pääsee purkamaan sitä ilman asiantuntemusta. Vuositasolla tällaisia tapauksia tulee muutama tietoon omakotipuolelta”, Kämppi sanoo.

Asbestipurkua ei saa tehdä kuka vain

Asbestipurun saa tehdä vain luvan saanut yritys. Lista asbestipurkuja tekevistä yrityksistä on koottu Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston kokoamaan asbestipurku­luparekisteriin.

Talonrakennus­teollisuus ry:n Wartiovaara kehottaa valitsemaan asbestipurkua tekevän yrityksen huolella.

”Halpa ja hyvä käyvät harvemmin käsi kädessä. Kannattaa katsoa, minkälaisia referenssejä yrityksellä on.”

Asbestiin liittyy paljon pelkoja. Asbestikartoitukset ovat Työterveyslaitoksen Kämpin mukaan niitä tekeville firmoille hyvä bisnes. Kartoituksia luvataan tehdä vaihtelevilla hinnoilla ja ammattikunta on kirjavaa, hän kritisoi.

”Itse neuvon asiakkaita tapauskohtaisesti, miten näytteen voi ottaa itse lattiamatosta tai seinäpinnoitteesta turvallisesti ja toimittaa analysoitavaksi meille. Siihen pystyy jokainen, jolla pysyy Mora-puukko turvallisesti kädessä. Ei siinä välikäsiä tarvita”, hän sanoo ja painottaa tarkoittavansa nimenomaan asbestikartoitusten tekemistä. Varsinaisesta asbestipurusta tulee aina huolehtia ammattilaisen.

Asbestikartoituksia tekevä yrittäjä on Kämpin kanssa eri mieltä näytteen otosta.

”Se riippuu aika paljon siitä, kuinka hyvin on perillä asbestin esiintyvyydestä. Asiantunteva kartoittaja tietää, mistä näytteet kuuluu ottaa. Jos ei ole perillä siitä, mitä on tekemässä, jotain saattaa jäädä huomaamatta”, Kari Parila sanoo.

Asbestikartoituksessa otetut näytteet analysoidaan laboratoriossa. Laboratorio­analyysin perusteella selviää, joudutaanko kohteessa tekemään asbestipurkua vai ei.

Fakta

Asbestikartoitus on pakollinen


 Ennen remontteja tehtävä asbestikartoitus on pakollinen kaikissa ennen vuotta 1994 rakennetuissa kiinteistöissä.

 Mikäli kartoituksessa löytyy asbestia, täytyy kohteessa tehdä asbestipurku. Asbestipurun saa tehdä vain sellainen yritys, jolle on myönnetty asbestinpurkulupa.

 Mikäli asbestipurussa on käytetty osastointi­menetelmää, eli purettava kohde on eristetty ilmastollisesti muista kiinteistön tiloista, täytyy kohteessa tehdä purun jälkeen jälkimittaus. Mittauksella varmistetaan, että kohteessa ei ole enää asbestia.

 Jälkimittaus voi olla hyvä teetättää erillisellä asbestikartoittajalla.

Lähde: Ville Wartiovaara, Talonrakennusteollisuus ry

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asbesti
 • Putkiremontti
 • Remontointi
 • Rakentaminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?

  2. 2

   Potilas vaati seksiä ja haukkui ”pirulliseksi rekkalesboksi” – #metoon maailma on kaukana, kun sairaanhoitajat kohtaavat huorittelua ja seksiehdotuksia

   Tilaajille
  3. 3

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  4. 4

   Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon”

   Tilaajille
  5. 5

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  6. 6

   Mikromuovia löytyy myös ihmisten sisältä, uusi tutkimus havaitsi – muovia tulee ruokapaketeista ja juomapulloista

  7. 7

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  8. 8

   Patrik Leppänen, 22, ei totellut työnantajan käskyä ottaa Roosa nauha pois rinta­pielestään lento­aseman turva­tarkastuksessa ja sai potkut – ”Halusin osoittaa tukea äidilleni”

  9. 9

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  10. 10

   Carmen Pekkarinen muutti Kanadasta Suomeen 20 vuotta sitten ja hermostui roskaamiseen – lopulta luontoa rakastava sääfani keräsi 10 000 tupakantumppia Espoosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  2. 2

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  3. 3

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  4. 4

   Työasussaan Roosa nauha -kampanjan symbolia pitänyt lentokenttä­työntekijä sai potkut – Turvatarkastajien ulosmarssi ei aiheuttanut ruuhkia

  5. 5

   Vasemmisto­liiton Li Andersson pitää yrittäjien ruokakampanjaa ”vastenmielisenä” – Yrittäjien Mikael Pentikäisen mukaan ruoan jakelu on ”erinomainen” hanke

  6. 6

   Kalasatamaan rakennettiin katu, joka on tasa-arvoinen kaikille – uusi liikenne­järjestely aiheutti palaute­ryöpyn

  7. 7

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  8. 8

   Internet mullisti maailman, mutta seuraava vallankumous saattaa jättää sen varjoonsa

  9. 9

   Patrik Leppänen, 22, ei totellut työnantajan käskyä ottaa Roosa nauha pois rinta­pielestään lento­aseman turva­tarkastuksessa ja sai potkut – ”Halusin osoittaa tukea äidilleni”

  10. 10

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  4. 4

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  5. 5

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  6. 6

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  7. 7

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  10. 10

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  11. Näytä lisää