Kotimaa

Monet pakolaiset Suomessakin epäilevät Kiinan varjostavan heitä – ”Turisteja” ilmestyy kummallisesti valokuvaamaan ja tapahtumia häiriköidään

Suomessa pakolaisvakoilua ei ole kriminalisoitu, mutta suojelupoliisin mukaan sitä tapahtuu täälläkin.

Suomi on tiettävästi ensimmäistä kertaa kytketty oikeudessa pakolaisvakoilutapaukseen. Tukholmassa tuomittiin kesäkuussa vankeuteen tiibetiläismies, joka oli kerännyt tietoja Ruotsissa asuvista tiibetiläisistä Kiinan pyynnöstä.

Mies kävi tiuhaan Puolassa, ja siellä hän luovutti tietojaan kiinalaisdiplomaatille, joka oli myös tiedustelu-upseeri. Miehelle maksettiin vakoilusta.

Syyttäjä kertoi miehen myös käyneen vuosina 2013–2015 useita kertoja Suomessa tapaamassa henkilöitä, jotka oli yhdistetty kiinalaiseen tiedustelupalvelu MSS:ään.

Vaikka tuomio koski vasta miehen myöhempiä toimia, sen perusteluissa kontakteja Suomessa pidettiin raskauttavina. Tarkemmat tiedot tuomitun Suomen-matkoista on julistettu salaisiksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syytteet kiistänyt mies väitti käyneensä Suomessa laivamatkoilla ja tutustuneensa sattumalta laivan pelipöytien ääressä kiinalaismieheen, jonka kanssa hän myöhemmillä Suomen-matkoillaan jutteli bisneksestä. Hän on ilmoittanut valittavansa tuomiosta.

Tiibetiläismies on Kiinan kansalainen, joka muutti Ruotsiin 2000-luvun alussa.

Miehen toiminta oli tyypillistä pakolaisiin kohdistuvaa vakoilua: hän keräsi Ruotsin tiibetiläisten osoitteita, tietoja perhesuhteista ja poliittisesta toiminnasta. Tietoja voidaan käyttää kohteiden tai näiden lähipiirin kiristämiseen.

Useimmiten pakolaisvakoilun taustalla on autoritäärinen valtio ja kohteena on ulkomailla asuva, kotimaastaan vainoa paennut ihminen.

Aiemmin Ruotsissa on tuomittu pakolaisvakoilusta ainakin Kiinan, Iranin ja Ruandan laskuun toimineita. Saksa tuomitsi uiguureita vakoilleen kiinalaisen vuonna 2011.

Suomessa pakolaisvakoilua ei ole kriminalisoitu, mutta suojelupoliisin mukaan sitä tapahtuu täälläkin.

”Tällaisia tapauksia tulee säännöllisesti tietoon Suomessakin. Valitettavan pysyvältä tämä ilmiö näyttää”, sanoo suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari.

Vuonna 2011 Supo kertoi vuosiraportissaan pakolaisvakoilun lisääntyneen. Ilmiö on toki vanhempi, esimerkiksi vuonna 1995 Supo paljasti karkottaneensa pakolaisvakoiluun syyllistyneen diplomaatin.

Supon ja useiden kansalaisjärjestöjen esitettyä pakolaisvakoilun kriminalisointia, oikeusministeriö selvitti asiaa. Ministeriön viestinnästä kerrotaan, että selvittely keskeytyi noin vuonna 2015, kun muut hankkeet ajoivat edelle.

1990-luvun alussa pakolaisvakoilun kielto tyssäsi eduskunnassa, koska pakolaisvakoilua pidettiin liian tuntemattomana ja lakia tarpeettomana.

”Naapurimaissa tämä on kriminalisoitu ja niin kuin näkyy, kriminalisointi ei ole jäänyt kuolleeksi kirjaimeksi”, Pelttari sanoo Ruotsin oikeudenkäynteihin viitaten.

Myös Norjassa pakolaisvakoilu on erikseen säädetty rangaistavaksi. Esimerkiksi Tanskassa, Saksassa ja Sveitsissä pakolaisvakoilusta voidaan tuomita muiden lakien perusteella.

Suomessakin osa pakolaisvakoiluun usein liittyvistä asioista, kuten kotirauhan rikkominen ja poliittisiin toimintavapauksien loukkaaminen, on jo laissa kielletty. Pykäliä ei tiettävästi ole koeteltu oikeudessa juuri tässä tarkoituksessa.

Ongelmallisinta on pakolaisvakoilun varhainen vaihe, jossa kohteesta kerätään tietoja esimerkiksi kyselemällä tutuilta ja julkisella paikalla kuvaamalla. Tällaiseen toimintaan ei pystytä tällä haavaa Suomessa puuttumaan.

Pakolaisvakoilun tarkoituksena on useimmiten hiljentää ulkomailla asuva oppositio. Valtiot käyttävät keräämäänsä tietoa uhkaamalla paljastaa kohteestaan jotain ikävää tai tekevänsä kohteidensa lähtömaassa olevien sukulaisten elämän kurjaksi. Sukulaisilta voidaan evätä esimerkiksi terveydenhoito tai heidät voidaan panna vankilaan, pahoinpidellä ja jopa tappaa.

Usein pakolaisvakoilijat värvätään vakoiltavien ryhmien sisältä. Heitäkin tyypillisesti kiristetään ja lahjotaan vakoojiksi sukulaisiin liittyvillä uhkauksilla ja eduilla.

Pelttari ei nimeä pakolaisvakoilua Suomessa harjoittavia yksittäisiä maita, mutta kertoo maailmalla tapausten liittyneen esimerkiksi Kiinaan ja Iraniin.

”Usein on kyse maista, jotka eivät ole demokraattisia ja joilla on jokin intressi seurata opposition toimintaa myös ulkomailla.”

Voitko mainita autoritääristen maiden kohteena olevia ryhmiä?

”Ruotsissa tämä on liittynyt uiguureihin ja myös iranilaiseen oppositioon. Maailmalla Kiinan osalta kohteet liittyvät näihin niin sanottuun viiteen asiaan.”

Kiinan viitenä kohteena pidetään yleisesti tiibetiläisiä, uiguureita, demokratia-aktivisteja, Taiwanin itsenäisyyttä ajavia ihmisiä sekä uskonnollistyylisen liikkeen Falun Gongin harjoittajia.

Onko Suomessa samat kohteet?

”Suomessa voi yleisellä tasolla todeta, että samantyyppisistä asioista tässä on kysymys.”

Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo on viime vuosina nimennyt pakolaisvakoilun harjoittajiksi Kiinan ja Iranin lisäksi Venäjän. Saksassa on puhuttu puolestaan paljon Turkista.

Tunkeilevaa kuvausta, tietojen vuotamista ja tapahtumien häiriköintiä – Suomen kiinalaisryhmät kertovat epäilyksistään

HS kysyi muutamilta Falun Gongin harjoittajilta ja Kiinasta muuttaneilta uiguureilta, onko heillä kokemuksia siitä, että Kiina keräisi heistä tietoa Suomessa. Nämä ryhmät ovat Kiinassa valtion vainon kohteina, ja ulkomaille muuttaneiden epäillään olevan monissa maissa Kiinan seurannassa.

Yhdelläkään HS:n jututtamista henkilöistä ei ole pitäviä todisteita tietojen keruusta, mutta paljon epäilyksiä ja pelkoja heillä on. Joistain sattumuksista haastateltavat ovat ilmoittaneet viranomaisille, joistain eivät.

Kiinasta lähtöisin oleva Falun Gong eli Falun Dafa yhdistää meditaatiota ja liikkeen perustajan tekstien opiskelua. Harjoittajia on Suomessa joitakin kymmeniä, enimmäkseen Kiinasta muuttaneita. Kiina on vainonnut harjoittajia 1990-luvun lopulta. Liike ilmeisesti tuli Kiinassa liian suosituksi ja omapäiseksi.

Suomeen Thaimaan kautta vuonna 2012 paennut Jin Zhaohuan käy säännöllisesti Helsingin Sibelius-monumentilla harjoittamassa meditaatiota ja osoittamassa samalla mieltä Kiinaa vastaan. Monumentilla käy paljon kiinalaisturisteja. Muutaman harjoittajan edessä maassa on julisteita, joissa kuvataan Falun Gongin vainoa.

Jin Zhaohuan asui aiemmin Rovaniemellä. Jin kertoo, että kun hän piti siellä siskonsa kanssa mielenosoituksia, eräs kaupungissa pitkään asunut kiinalaismies ja tämän kiinalaiset työkaverit sekä kiinalaisopiskelijat kävivät kuvaamassa heitä. Jinin sisar kertoo myöhemmin puhelinhaastattelussa muistavansa tapahtumat samalla tavalla.

Tuon kiinalaisryhmän jäsen tuli Jinin käymälle kielikurssille vuonna 2013 ja uteli tarkkoja tietoja Jinin elämästä, mitä tämä piti outona. Kurssin opettaja ei enää muista vuosien takaa oppilaita ja kurssin tapahtumia.

Jinin mukaan kiinalaisia ilmestyy kummallisesti paikkoihin, joissa hänellä on tärkeitä tapaamisia. Kun Jin oli tapaamassa ihmisoikeusjärjestö Amnestyn työntekijää helsinkiläisessä kahvilassa, sinne tuli kiinalainen, joka otti heistä valokuvan.

”Se oli outoa, koska sovimme tapaamisesta vain sähköpostilla.”

Amnestyn työntekijä muistaa tilanteesta sen, että Jin hätkähti kiinalaisen ilmestymistä kahvilaan. Työtekijä ei kokenut tilannetta kummalliseksi, eikä hän nähnyt kuvaamista. Hän muistelee istuneensa selin kiinalaiseen.

Jin Zhaohuan sisar Jin Zhaoyu asuu edelleen Rovaniemellä. Hän sanoo puhelimessa järjestäneensä vuosina 2012–2017 Lapin yliopistolla kolme tilaisuutta, joissa hän näytti Kiinan ihmisoikeustilannetta kritisoivia filmejä. Joka kerta yksi kiinalainen nuori, Jin Zhaoyulle tuntematon nainen tuli kuvaamaan tilaisuudesta videon.

Kaksi kertaa viiden nuoren kiinalaisryhmä tuli häiriköimään tilaisuutta huutelemalla, Jin Zhaoyu kertoo. Hän lähettää tilaisuudesta valokuvan, jossa vihaisen näköinen nainen osoittaa sormella kohti kameraa.

Vuoden 2017 tilaisuudessa ollut suomalaisopiskelija vahvistaa tapahtuneen. Hän kertoo, että paikalle tuli kiinalaisopiskelijoita esittämään loputtomasti kysymyksiä. ”Tuli tunne, että he yrittivät vain pitkittää tilannetta, jotta filmiä ei katsottaisi.”

Juuri ennen kuin filmi loppui, saliin tuli lisää kiinalaisia. Elokuvan esityksen jälkeen kiinalaiset haukkuivat elokuvaa valheeksi ja puhuivat niin paljon, että muut eivät voineet kysyä mitään. Kun Jin Zhaoyu halusi valokuvata yli-innokkaita kyselijöitä todistaakseen häirintää, nämä sanoivat, ettei kuvia saa ottaa.

”Tuli todella outo tunnelma, varsinkin kun nämä kiinalaiset olivat kuvanneet tilaisuutta ja meitäkin koko ajan”, paikalla ollut suomalaisnainen sanoo. Hänellä ei ole yhteyksiä tilaisuuden järjestäjiin, eikä hän halua nimeään julki.

Ulkomaisissa yliopistoissa on ollut useita tapauksia, joissa kiinalaisopiskelijat ovat vaatineet yliopistoa perumaan Kiinaa arvostelevia tapahtumia. He ovat myös häiriköineet tapahtumissa. Taustalla ei välttämättä ole ohjailua, sillä monet ulkomailla opiskelevat kiinalaiset ovat isänmaallisuudessaan itseohjautuvia.

Suomen Falun Dafa-yhdistyksen puheenjohtaja Sinikka Suontakanen kertoo epäilevänsä, että harjoittajien joukossa on urkkijoita. Tilaisuuksissa jotkut käyttäytyvät hänestä oudosti, kuten menevät yhtäkkiä tietokoneelle kirjoittamaan, vaikka sellainen ei ole heidän tapahtumissaan tapana.

”Olemme varovaisia omankin porukan kanssa. Emme puhu kaikesta kaikkien kanssa”, Suontakanen sanoo.

Uiguureita on Suomessa 200–300, kun mukaan lasketaan Suomessa syntyneet lapset. Kiinan Xinjiangin maakunnassa uiguurit ovat valtion järjestelmällisen sorron kohteena. Iso osa uiguureista on joutunut vankilanomaisille leireille.

Heinäkuun 7. päivä Suomen uiguurien mielenosoitukseen Senaatintorille tuli ennätysmäärä osallistujia. Paikalla oli noin 50 ihmistä, joista useat peittivät kasvonsa naamioilla, koska sanoivat pelkäävänsä Xinjiangissa olevien sukulaistensa puolesta.

Eräs mies valokuvasi ja ilmeisesti myös videoi mielenosoittajia. Kun HS:n toimittaja meni jututtamaan miestä, tämä sanoi englanniksi olevansa japanilainen turisti. Hän käänsi kameransa hetkeksi kirkkoon päin, mutta jatkoi sitten keskittyneesti mielenosoituksen kuvaamista.

Kahdeksan vuotta sitten Suomeen muuttanut Harri Uyghur kertoo myöhemmin kotonaan Hyvinkäällä, että aina kun uiguuriyhteisö yrittää tehdä jotakin salassa, tieto kantautuu nopeasti Kiinan viranomaisille.

Uyghur antaa esimerkin: Kun uiguurit keräsivät rahaa eräälle suomalaiselle uiguuriyhdistykselle, Xinjiangista tuli tutuilta puhelu, että paikalliset viranomaiset olivat ottaneet asian puheeksi tuttujen kanssa. Samanlaisista kokemuksista kertovat Suomen falungongilaiset.

Kun Harri Uyghuria haastateltiin aiemmin Helsingin Sanomiin Xinjiangin tapahtumista, hän näytti sosiaalisessa mediassa saamansa viestin, jossa häntä kehotettiin olemaan hiljaa. Uyghur kertoo, että hän on sittemmin saanut myös uhkailevamman, englanninkielisen soiton.

Uiguuriyhteisön sisällä kukkivat epäluulot sisäisistä urkkijoista, Harri Uyghur sanoo. Puolitutut tuntuvat liian uteliailta. Yksi miettii, miksi jotkut julkaisevat sosiaalisessa mediassa kuvia Suomessa asuvista uiguureista, vaikka se voi olla kuvatuille vaarallista.

Toinen pohtii, miten tuttu uiguuri pääsee käymään Kiinassa ja tulemaan sieltä vielä pois, vaikka tilanne on maassa vaikeutunut. Miten jonkun vanhemmat pääsevät yhtäkkiä Suomeen?

”Uiguurit pelkäävät toinen toisiaan”, Harri Uyghur sanoo.

Hänen mukaansa yksi Kiinan tavoitteista onkin hajottaa ulkomaisia yhteisöjä ja lietsoa niiden sisälle pelkoa.

Kiinan Helsingin-suurlähetystö ei vastannut HS:n kommenttipyyntöön.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vakoilu
 • Kiina
 • pakolainen
 • Mari Manninen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  2. 2

   Kuiva ja kuuma kesä paljasti arkeologeille ennennäkemättömiä merkkejä Britannian esihistoriasta – ilmakuvista löytyi myös roomalaisten maatila

  3. 3

   Lehti: Michael Schumacher jättää pitkäaikaisen kotinsa Sveitsissä ja muuttaa Mallorcalle – ”Kaikki on valmista toivottamaan hänet tervetulleeksi”

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Jopa miljoona suomalaista kärsii nivelrikosta – Tutkija neuvoo, miten polvikivun kanssa pärjää ja milloin kannattaa hakeutua lääkäriin

  6. 6

   Mies putosi mereen Hakaniemen sillalta

  7. 7

   Nainen putosi maahan viidennestä kerroksesta Mäkelänkadulla Helsingissä

  8. 8

   Poliisi varoittaa Imatralla liikkuvista villikoirista – seitsemän koiran lauma on todennäköisesti tullut Venäjältä

  9. 9

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  10. 10

   Jos suolisto voi huonosti, se näkyy jopa kasvoissa – Lääkäri kertoo, miten ihon saa voimaan paremmin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  3. 3

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  4. 4

   Lehti: Michael Schumacher jättää pitkäaikaisen kotinsa Sveitsissä ja muuttaa Mallorcalle – ”Kaikki on valmista toivottamaan hänet tervetulleeksi”

  5. 5

   Valtiolla uusi rahareikä: Yrittäjien eläkkeisiin uppoaa jo satoja miljoonia euroja, koska heidän omat maksunsa eivät riitä

  6. 6

   Suomi on maailman turvallisin maa, jossa elävät Euroopan toiseksi vaarallisimmat perheet

  7. 7

   Monet autoilijat eivät osaa väistämissääntöjä – Olen ollut kymmeniä kertoja hengenvaarassa

  8. 8

   Jos suolisto voi huonosti, se näkyy jopa kasvoissa – Lääkäri kertoo, miten ihon saa voimaan paremmin

   Tilaajille
  9. 9

   Taloyhtiötä johtaa yhden perheen dynastia – Onko se edes laillista?

  10. 10

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhdekouluttaja panttasi seksiä, petti ja lopulta jätti – Nyt hän kertoo, mikä tuhoaa ja pelastaa suhteen ja miksi moni pettyy kumppaniinsa tajuamatta syytä

   Tilaajille
  2. 2

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  3. 3

   Ari rakastui naimisissa olevaan Lilliin, vaikka niin ei aluksi pitänyt käydä – Nyt kolme aikuista asuu saman katon alla ja sanoo, että polyamoria helpottaa lapsiperhe-elämää

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  5. 5

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  6. 6

   Moni parisuhde tyssää siihen, ettei ihminen ole valmis kehittymään – Rakkauteen pitäisi suhtautua kuin työuraan

  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Kesä­tissuttelu on suurempi vaara kuin moni ymmärtää – lääkäri Tuikku Asikainen joi ”normaalisti”, mutta vasta lopetettuaan hän tajusi olleensa väärässä

   Tilaajille
  10. 10

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  11. Näytä lisää