Kotimaa

Kuuma kesä aiheutti jopa miljardien gamma­yökkösten invaasion kaupungeissa – Asian­tuntija kehottaa panikoimisen sijaan rakentamaan niille puna­viini­syötin

Gammayökkösistä ei ole satunnaista korvaan lentämistä suurempaa vaaraa tai harmia ihmiselle. Hyönteisasiantuntija kehottaa ihmisiä panikoimisen sijaan seuraamaan sisätiloihin eksyviä hyönteisiä mielenkiinnolla.

Moni on saattanut pimenevinä iltoina havahtua lampun ympärillä pörräävään perhoseen. Kyse on mitä todennäköisimmin gammayökkösestä, joita on ollut Suomessa tänä kesänä erityisen runsas määrä.

Jo aiemmin on havaittu, että ne ovat aiheuttaneet maanviljelijöille valtavaa tuhoa, mutta nyt myös kaupungeissa niiden invaasio on havaittavissa.

Edellisen kerran Suomessa oli yhtä paljon gammayökkösiä 1950-luvulla.

”Niitä on useita satoja miljoonia, todennäköisesti miljardeja. Määrää on vaikea käsittää”, sanoo ympäristökonsulttiyritys Sitowisen vanhempi asiantuntija Jaakko Kullberg. Kullberg on biologi, joka on perehtynyt erityisesti perhosiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuuman kesän johdosta gammayökköset saapuivat tänä vuonna Suomeen tavallista aikaisemmin, ja niiden lisääntyminen on ollut erityisen nopeaa.

Ensimmäinen suomalainen gammayökkösten sukupolvi on vielä kotelossa ja odottaa kuoriutumistaan. Gammayökkösiä onkin tulossa lisää, ja niiden huippukaudeksi ennustetaan elokuun loppua.

Gammayökkösiä kutsutaan Suomessa kesäviipyjiksi, koska ne vaeltavat Suomeen joka kesä etelästä lämpimien tuulien mukana.

Suomessa gammayökkösiä tavataan koko maassa Pohjois-Suomessa asti. Tavallisimmin lajia tavataan kuitenkin Etelä-Suomessa.

Gammayökkönen on metalliyökkösiin kuuluva keskikokoinen perhoslaji, joka eroaa monista muista yökkösistä siinä, että se lentää öiden lisäksi myös päivisin.

Tänä kesänä aurinko ja lämmin sää on saanut gammayökköset liikkumaan aktiivisesti erityisesti myös päiväsaikaan. Tämä on todennäköisesti lisännyt havaintoja gammayökkösistä ja vaikutelmaa niiden massiivisesta määrästä, arvioi Helsingin Luonnontieteellisen museon yli-intendentti Pasi Sihvonen.

Gammayökkösten määrä lisääntyi Suomessa räjähdysmäisesti muutama viikko sitten, kun niitä lensi tänne suuri määrä lämpimän ukkosrintaman mukana.

Gammayökköset ovat ehtineet aiheuttaa Suomessa laajamittaisia tuhoja. Laji on pilannut Etelä-Suomessa kokonaisia härkäpapupeltoja. Pahimmillaan ne ovat tuhonneet 20 hehtaarin pellon alle viikossa.

Maaseudun tuhoihin keskittyneestä mediahuomiosta huolimatta gammayökköset elävät yhtä lailla maaseudun lisäksi myös kaupungeissa. Yökköset viihtyvät urbaanissa kaupunkiympäristössä esimerkiksi tien varsilla ja kukkalaatikoissa.

Kaupungissa gammayökköset saavat ravintonsa pääasiassa kukista. Tähän aikaan vuodesta niille maistuu erityisesti voikukkaa muistuttava syysmaitiainen ja sininen puutarhakukka syysasteri.

Yökkösiä voi houkutella paikalle rakentamalla niille keinotekoisen syötin. Punaviini houkuttelee yökköset muiden perhosten tapaan paikalle.

”Syötin voi rakentaa upottamalla pesusienen punaviinin, ja laittamalla sen roikkumaan parvekkeelle. Päivisin syötillä käy perhosia ja öisin sen ympärillä saattaa nähdä yökkösiä, jos vain jaksaa valvoa ja seurata tilannetta”, sanoo Luonnontieteellisen museon Sihvonen.

Entä jos yökkösistä haluaa päin vastoin päästä eroon? Voiko niitä hävittää jotenkin?

Sihvonen ei pidä yökkösten tuhoamista kaupungeissa tarpeellisena, sillä niistä ei ole haittaa ihmiselle. Gammayökkösen toukat voivat aiheuttaa tuhoa viljelmillä, mutta puutarhoissa menetykset rajoittuvat usein vain muutamaan kasvilajiin.

Gammayökkösten lento on suoraviivaista ja nopeaa, mistä syystä joskus saattaa syntyä vaikutelma, että ne hyökkäisivät päälle. Sihvonen ei ole kuitenkaan itse havainnut ”gammayökkösten hyökkäilyä” eikä hän keksi selitystä sille, miksi ne olisivat kiinnostuneita ihmisestä.

Hän kuitenkin kertoo kuulleensa muutamasta tapauksesta, jossa pieni yökkönen on lentänyt ihmisen korvaan sisälle, eikä ole löytänyt tietään sieltä enää ulos.

”Lääkärin on pitänyt kaivaa korvassa pörräävä yökkönen sieltä pois. Tämän kaltaiset tilanteet ovat hyvin harvinaisia, mutta eivät mahdottomia.”

Sihvonen sanoo, että gammayökkösten hävittämisen sijaan niiden kotiin vierailusta kannattaa nauttia ja niiden tekemistä seurata mielenkiinnolla.

Gammayökkönen ei ole ainoa Suomessa havaittava yöperhonen. Yökkösten lentäessä niitä on kuitenkin usein vaikea erottaa toisistaan.

Tällä hetkellä gammayökkösen lisäksi näkee paljon päiväaktiivista niitty-yökköstä. Näihin aikoihin saattaa havaita myös hieman harvinaisempia yöllä lentäviä ritariyökkösiä, jotka ovat juuri lähteneet lentämään kotelovaiheen jälkeen.

Gammayökkönen on helppo erottaa muista yökkösistä sen etusiivessä koreilevan hopean värisen koukun takia. Kuva muistuttaa kreikkalaista gamma-kirjainta, mistä yökkönen on myös saanut nimensä.

Yökkösiä on Suomessa monta sataa lajia, ja yöllä lentäviä perhoslajeja täällä on yhteensä noin 2 300. Päiväperhosia Suomessa on selvästi vähemmän: runsas sata.Gammayökkönen ei ole tavallisinakaan yökköskesinä harvinainen laji Suomessa.

Kullberg muistelee nähneensä edes suunnilleen vastaavan määrän gammayökkösiä ”joskus 1990-luvun alussa”, kun toukokuu oli ennätyksellinen lämmin.

”Hangossa aseman edessä oli tuhansia voikukkia, ja joka ikisellä kukalla istui gammayökkönen”, hän muistelee yhtä nuoruutensa kesää.

Gammayökköset muuttavat pois Suomesta yleensä siinä vaiheessa, kun päivät lähtevät lyhenemään.

”Ne hengailevat täällä vielä jonkun aikaa ja lähtevät lopulta lentämään takaisin kohti etelää. Tällä tavalla gammayökkönen on tavallaan kuin muuttolintu”, sanoo Kullberg.

Muuttolinnuista gammayökkönen eroaa kuitenkin siinä, että sama Suomeen muuttanut yökkönen ei enää lennä itse takaisin kotiseudulleen. Talven tullen paluumuuttoon ryhtyy kotelosta kuoriutunut seuraava tai sitä seuraava sukupuoli.

Gammayökkönen talvehtii Pohjois-Afrikassa ja Välimeren rannikoilla. Kesällä lajia esiintyy normaalisti Pohjois-Eurooppaa myöten. Laji on tunnettu vaeltaja ja vahva lentäjä, ja sitä tavataan säännöllisesti jopa Islannista saakka.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hyönteiset
 • Helle
 • Perhoset
 • Kesä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  2. 2

   Kiista irtisanomissuojasta ylittää kaikki järjellisyyden rajat

  3. 3

   Vihreiden sukellus jatkuu, ja se sataa vasemmisto­liiton laariin – Li Andersson siivitti puolueensa 2010-luvun ennätys­tulokseen

  4. 4

   Resepti vaihtui seuraavaan, ja lopulta Eliya Zweygberg oli käyttänyt masennuslääkkeitä puolet elämästään – Kun Zweygberg päätti lopettaa, edessä oli raivokohtauksia, jotka saivat hänet pelkäämään itseään

   Tilaajille
  5. 5

   Stephen Hawkingin viimeinen kirja julkaistiin: varoittaa superihmisistä ja kertoo mielipiteensä Jumalasta

  6. 6

   Yhdysvalloissa kasvaa 400 000 kiloa painava jättiläissieni, joka saattaa olla vanhempi kuin pyramidit

  7. 7

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  8. 8

   Kun fiilis menee seksin aikana, syynä on yleensä häpeä – Vastalääke voi palauttaa fiiliksen moninkertaisena takaisin

  9. 9

   Puolalaiset salakalastavat Itämeren lohta väittämällä saalista meritaimeneksi, ja se näkyy Suomenkin lohijoissa – EU teki maanantaina lopun temppuilulle

  10. 10

   Huhtamaiden arki pyörii lasten 20 viikkotreenin ympärillä – Mutta kaikkea ei kannattaisi laskea yhden kortin varaan, psykologi muistuttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  2. 2

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  3. 3

   Cristiano Ronaldon raiskausepäilyssä yllättävä käänne – nuoren superhakkerin hankkimat tiedot saattavat kaataa oikeuskanteen heti alkuunsa

  4. 4

   Sörnäisiin ilmestyi jopa kymmenen metriä korkea roskakasa – Kaupunki lätkii yrittäjälle jättisakkoja, mutta jätevuori ei liikahda mihinkään

  5. 5

   Yhdysvalloissa kasvaa 400 000 kiloa painava jättiläissieni, joka saattaa olla vanhempi kuin pyramidit

  6. 6

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  7. 7

   Trump muutti mieltään ilmastonmuutoksesta: Se ei olekaan huijaus – ”Jokin muuttuu ja sitten se muuttuu takaisin”

  8. 8

   Venäjän sotilas­tiedustelu näyttää tekevän yhtäkkiä naurettavia virheitä toisensa perään – tutkijan mukaan ”huolimattomuuden” takana voi olla muutos ja länneltä jää jotain huomaamatta

   Tilaajille
  9. 9

   Harry Potter -fanit vihastuivat Johnny Deppin roolista uudessa elokuvassa – Depp pysyi pitkään hiljaa mutta kommentoi viimein kohua amerikkalaislehdelle

  10. 10

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

  3. 3

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  4. 4

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  5. 5

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  6. 6

   Sosiaalinen media kannustaa flirttailuun, ja se voi kasvaa uskottomuudeksi – Tätä on ”mikropettäminen”, joka pahimmillaan tuhoaa luottamuksen parisuhteesta

   Tilaajille
  7. 7

   Brittimies piirsi upeita henkilökuvia Instagramissa, joten ihmiset tietenkin olettivat hänen piirtävän heidät ilmaiseksi – Mies vastasi riemastuttavilla pilapiirroksilla

  8. 8

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  9. 9

   ”Tasa-arvoinen peruskoulu on vitsi” – Elina Tuomesta tuli uupuvien opettajien ääni­torvi ja nyt hän sanoo, että Suomessa tehdään ihmis­oikeus­loukkauksia

   Tilaajille
  10. 10

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  11. Näytä lisää
  Uusimmat