Kotimaa

Kuuma kesä aiheutti jopa miljardien gamma­yökkösten invaasion kaupungeissa – Asian­tuntija kehottaa panikoimisen sijaan rakentamaan niille puna­viini­syötin

Gammayökkösistä ei ole satunnaista korvaan lentämistä suurempaa vaaraa tai harmia ihmiselle. Hyönteisasiantuntija kehottaa ihmisiä panikoimisen sijaan seuraamaan sisätiloihin eksyviä hyönteisiä mielenkiinnolla.

Moni on saattanut pimenevinä iltoina havahtua lampun ympärillä pörräävään perhoseen. Kyse on mitä todennäköisimmin gammayökkösestä, joita on ollut Suomessa tänä kesänä erityisen runsas määrä.

Jo aiemmin on havaittu, että ne ovat aiheuttaneet maanviljelijöille valtavaa tuhoa, mutta nyt myös kaupungeissa niiden invaasio on havaittavissa.

Edellisen kerran Suomessa oli yhtä paljon gammayökkösiä 1950-luvulla.

”Niitä on useita satoja miljoonia, todennäköisesti miljardeja. Määrää on vaikea käsittää”, sanoo ympäristökonsulttiyritys Sitowisen vanhempi asiantuntija Jaakko Kullberg. Kullberg on biologi, joka on perehtynyt erityisesti perhosiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuuman kesän johdosta gammayökköset saapuivat tänä vuonna Suomeen tavallista aikaisemmin, ja niiden lisääntyminen on ollut erityisen nopeaa.

Ensimmäinen suomalainen gammayökkösten sukupolvi on vielä kotelossa ja odottaa kuoriutumistaan. Gammayökkösiä onkin tulossa lisää, ja niiden huippukaudeksi ennustetaan elokuun loppua.

Gammayökkösiä kutsutaan Suomessa kesäviipyjiksi, koska ne vaeltavat Suomeen joka kesä etelästä lämpimien tuulien mukana.

Suomessa gammayökkösiä tavataan koko maassa Pohjois-Suomessa asti. Tavallisimmin lajia tavataan kuitenkin Etelä-Suomessa.

Gammayökkönen on metalliyökkösiin kuuluva keskikokoinen perhoslaji, joka eroaa monista muista yökkösistä siinä, että se lentää öiden lisäksi myös päivisin.

Tänä kesänä aurinko ja lämmin sää on saanut gammayökköset liikkumaan aktiivisesti erityisesti myös päiväsaikaan. Tämä on todennäköisesti lisännyt havaintoja gammayökkösistä ja vaikutelmaa niiden massiivisesta määrästä, arvioi Helsingin Luonnontieteellisen museon yli-intendentti Pasi Sihvonen.

Gammayökkösten määrä lisääntyi Suomessa räjähdysmäisesti muutama viikko sitten, kun niitä lensi tänne suuri määrä lämpimän ukkosrintaman mukana.

Gammayökköset ovat ehtineet aiheuttaa Suomessa laajamittaisia tuhoja. Laji on pilannut Etelä-Suomessa kokonaisia härkäpapupeltoja. Pahimmillaan ne ovat tuhonneet 20 hehtaarin pellon alle viikossa.

Maaseudun tuhoihin keskittyneestä mediahuomiosta huolimatta gammayökköset elävät yhtä lailla maaseudun lisäksi myös kaupungeissa. Yökköset viihtyvät urbaanissa kaupunkiympäristössä esimerkiksi tien varsilla ja kukkalaatikoissa.

Kaupungissa gammayökköset saavat ravintonsa pääasiassa kukista. Tähän aikaan vuodesta niille maistuu erityisesti voikukkaa muistuttava syysmaitiainen ja sininen puutarhakukka syysasteri.

Yökkösiä voi houkutella paikalle rakentamalla niille keinotekoisen syötin. Punaviini houkuttelee yökköset muiden perhosten tapaan paikalle.

”Syötin voi rakentaa upottamalla pesusienen punaviinin, ja laittamalla sen roikkumaan parvekkeelle. Päivisin syötillä käy perhosia ja öisin sen ympärillä saattaa nähdä yökkösiä, jos vain jaksaa valvoa ja seurata tilannetta”, sanoo Luonnontieteellisen museon Sihvonen.

Entä jos yökkösistä haluaa päin vastoin päästä eroon? Voiko niitä hävittää jotenkin?

Sihvonen ei pidä yökkösten tuhoamista kaupungeissa tarpeellisena, sillä niistä ei ole haittaa ihmiselle. Gammayökkösen toukat voivat aiheuttaa tuhoa viljelmillä, mutta puutarhoissa menetykset rajoittuvat usein vain muutamaan kasvilajiin.

Gammayökkösten lento on suoraviivaista ja nopeaa, mistä syystä joskus saattaa syntyä vaikutelma, että ne hyökkäisivät päälle. Sihvonen ei ole kuitenkaan itse havainnut ”gammayökkösten hyökkäilyä” eikä hän keksi selitystä sille, miksi ne olisivat kiinnostuneita ihmisestä.

Hän kuitenkin kertoo kuulleensa muutamasta tapauksesta, jossa pieni yökkönen on lentänyt ihmisen korvaan sisälle, eikä ole löytänyt tietään sieltä enää ulos.

”Lääkärin on pitänyt kaivaa korvassa pörräävä yökkönen sieltä pois. Tämän kaltaiset tilanteet ovat hyvin harvinaisia, mutta eivät mahdottomia.”

Sihvonen sanoo, että gammayökkösten hävittämisen sijaan niiden kotiin vierailusta kannattaa nauttia ja niiden tekemistä seurata mielenkiinnolla.

Gammayökkönen ei ole ainoa Suomessa havaittava yöperhonen. Yökkösten lentäessä niitä on kuitenkin usein vaikea erottaa toisistaan.

Tällä hetkellä gammayökkösen lisäksi näkee paljon päiväaktiivista niitty-yökköstä. Näihin aikoihin saattaa havaita myös hieman harvinaisempia yöllä lentäviä ritariyökkösiä, jotka ovat juuri lähteneet lentämään kotelovaiheen jälkeen.

Gammayökkönen on helppo erottaa muista yökkösistä sen etusiivessä koreilevan hopean värisen koukun takia. Kuva muistuttaa kreikkalaista gamma-kirjainta, mistä yökkönen on myös saanut nimensä.

Yökkösiä on Suomessa monta sataa lajia, ja yöllä lentäviä perhoslajeja täällä on yhteensä noin 2 300. Päiväperhosia Suomessa on selvästi vähemmän: runsas sata.Gammayökkönen ei ole tavallisinakaan yökköskesinä harvinainen laji Suomessa.

Kullberg muistelee nähneensä edes suunnilleen vastaavan määrän gammayökkösiä ”joskus 1990-luvun alussa”, kun toukokuu oli ennätyksellinen lämmin.

”Hangossa aseman edessä oli tuhansia voikukkia, ja joka ikisellä kukalla istui gammayökkönen”, hän muistelee yhtä nuoruutensa kesää.

Gammayökköset muuttavat pois Suomesta yleensä siinä vaiheessa, kun päivät lähtevät lyhenemään.

”Ne hengailevat täällä vielä jonkun aikaa ja lähtevät lopulta lentämään takaisin kohti etelää. Tällä tavalla gammayökkönen on tavallaan kuin muuttolintu”, sanoo Kullberg.

Muuttolinnuista gammayökkönen eroaa kuitenkin siinä, että sama Suomeen muuttanut yökkönen ei enää lennä itse takaisin kotiseudulleen. Talven tullen paluumuuttoon ryhtyy kotelosta kuoriutunut seuraava tai sitä seuraava sukupuoli.

Gammayökkönen talvehtii Pohjois-Afrikassa ja Välimeren rannikoilla. Kesällä lajia esiintyy normaalisti Pohjois-Eurooppaa myöten. Laji on tunnettu vaeltaja ja vahva lentäjä, ja sitä tavataan säännöllisesti jopa Islannista saakka.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hyönteiset
 • Helle
 • Perhoset
 • Kesä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  2. 2

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  3. 3

   Lehti: Michael Schumacher jättää pitkäaikaisen kotinsa Sveitsissä ja muuttaa Mallorcalle – ”Kaikki on valmista toivottamaan hänet tervetulleeksi”

  4. 4

   Mies putosi mereen Hakaniemen sillalta

  5. 5

   Nainen putosi maahan viidennestä kerroksesta Mäkelänkadulla Helsingissä

  6. 6

   Jos suolisto voi huonosti, se näkyy jopa kasvoissa – Lääkäri kertoo, miten ihon saa voimaan paremmin

   Tilaajille
  7. 7

   Jopa miljoona suomalaista kärsii nivelrikosta – Tutkija neuvoo, miten polvikivun kanssa pärjää ja milloin kannattaa hakeutua lääkäriin

  8. 8

   Miksi katolisesta kirkosta paljastuu toistuvasti lasten hyväksikäyttöä? Tutkijat selittävät asiaa muun muassa pappien poikkeuksellisella valta-asemalla

  9. 9

   Madonna muutti musiikkimaailman – 60 vuotta täyttävä pop-ikoni räjäytti naisenergian 1980-luvulla, eikä häntä ole saatu vieläkään vaiennettua

  10. 10

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  3. 3

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  4. 4

   Valtiolla uusi rahareikä: Yrittäjien eläkkeisiin uppoaa jo satoja miljoonia euroja, koska heidän omat maksunsa eivät riitä

  5. 5

   Lehti: Michael Schumacher jättää pitkäaikaisen kotinsa Sveitsissä ja muuttaa Mallorcalle – ”Kaikki on valmista toivottamaan hänet tervetulleeksi”

  6. 6

   Suomi on maailman turvallisin maa, jossa elävät Euroopan toiseksi vaarallisimmat perheet

  7. 7

   Monet autoilijat eivät osaa väistämissääntöjä – Olen ollut kymmeniä kertoja hengenvaarassa

  8. 8

   Taloyhtiötä johtaa yhden perheen dynastia – Onko se edes laillista?

  9. 9

   Jos suolisto voi huonosti, se näkyy jopa kasvoissa – Lääkäri kertoo, miten ihon saa voimaan paremmin

   Tilaajille
  10. 10

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhdekouluttaja panttasi seksiä, petti ja lopulta jätti – Nyt hän kertoo, mikä tuhoaa ja pelastaa suhteen ja miksi moni pettyy kumppaniinsa tajuamatta syytä

   Tilaajille
  2. 2

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  3. 3

   Ari rakastui naimisissa olevaan Lilliin, vaikka niin ei aluksi pitänyt käydä – Nyt kolme aikuista asuu saman katon alla ja sanoo, että polyamoria helpottaa lapsiperhe-elämää

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  5. 5

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  6. 6

   Moni parisuhde tyssää siihen, ettei ihminen ole valmis kehittymään – Rakkauteen pitäisi suhtautua kuin työuraan

  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Kesä­tissuttelu on suurempi vaara kuin moni ymmärtää – lääkäri Tuikku Asikainen joi ”normaalisti”, mutta vasta lopetettuaan hän tajusi olleensa väärässä

   Tilaajille
  10. 10

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat