Kotimaa

”Kiitos, kun et luovuttanut suhteeni” – Entinen uusnatsi, kirjailija, poliitikko ja kaksi muuta kertovat nyt opettajilleen, miten suuri vaikutus näillä oli koko loppuelämään

Opettaja voi olla yksi lapsen elämän tärkeimmistä aikuisista.

”Hei Helena, olen onnellinen, että saan tavata sinut tänään”, Elina Hirvonen aloittaa.

Hän seisoo entisen ala-asteen opettajansa kotiovella Helsingin Siltasaaressa. Hirvonen on laatinut lapsuutensa opettajalle kirjeen, jota hän on nyt toimittamassa perille.

Kirjailija Hirvonen on yksi tunnetuista suomalaisista, joita HS pyysi kiittämään kirjeellä jollain tapaa merkityksellistä vanhaa opettajaansa. Myös entinen uusnatsijohtaja Esa Henrik Holappa, hyväntekeväisyysjärjestö Iceheartsin perustaja Ville Turkka, poliitikko ja järjestöaktiivi Abdirahim ”Husu” Hussein ja toimittaja ja kansalaisaktivisti Maryan Abdulkarim kirjoittivat omat kiitoskirjeensä. Kaikki kirjeet löytyvät tämän jutun lopusta.


Hirvosen kouluajoista on kulunut yli 30 vuotta, ja oppilaasta on tullut menestynyt ja tunnettu kirjailija. Meilahden ala-asteella Hirvosta opettanut Helena Linna puolestaan on ollut eläkkeellä vuoden verran. Nyt on aika sanoa ääneen, millainen merkitys Linnan opetusvuosilla on sittemmin ollut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Elämässä on hetkiä, joiden merkitystä palaa vuosien saatossa pohtimaan yhä uudelleen. Minulle yksi sellainen hetki oli kolmannella luokalla, kun opettaja pyysi minua jäämään tunnin jälkeen juttelemaan. ’Kirjoitat todella hyvin’, opettaja sanoi. -- Olen yhä kiitollinen niistä sanoista.”

Hirvonen ja hänen opettajansa liikuttuvat molemmat kyyneliin. Halaus on pitkä. Naiset eivät ole nähneet toisiaan vuosiin.

Hirvonen kertoo HS:n pyynnön saatuaan ajatelleensa heti Linnaa.

”Olit se ensimmäinen tärkeä. Minulla on mielikuva Helenasta luokan edessä lukemassa sinikantista Veljeni Leijonamieli -kirjaa. Helena näytti, että on olemassa kirjallisuuden ja kirjoittamisen maailma”, Hirvonen sanoo.


Näinä päivinä kymmenet tuhannet peruskoulujen opettajat tapaavat oppilaansa. Luokissa, joita he opettavat, on tyypillisesti 20–24 oppilasta.

Ala on perinteisesti ollut vahvasti naisvaltainen, eikä tähän ole näkyvissä suurta muutosta. Opetushallituksen parin vuoden takaisen kartoituksen mukaan yli 70 prosenttia peruskoulun opettajista oli naisia. Peruskoulujen rehtoreista ja päätoimisista opettajista alle 40-vuotiaita oli 29 prosenttia, 40–49-vuotiaita 32 prosenttia ja 50-vuotiaita tai vanhempia 39 prosenttia.

Parhaimmillaan hyvä opettaja tekee sen, mitä Linna teki Hirvoselle: avaa ovia uusiin maailmoihin ja valaa oppilaisiin uskoa näiden omiin kykyihin. Näin teki myös Esa Henrik Holapan äidinkielen opettaja Oulun aikuislukiossa 2000-luvun alussa:

”Mietin edelleen lämmöllä äidinkielen oppitunteja, kirjoittamisen ahaa-elämystä ja aikuisen ihmisen läsnäoloa ja vaikutusta omaan elämään. Lopulta saamallani opilla ja sillä, että joku todella oli uskonut minuun, sain riittävästi rohkeutta kirjoittaa kirjan elämästäni ja jättää vihan taakseni.”

Tällaisia opettajia on Suomessa paljon, uskoo Linna. Hän on yli 40-vuotisen uransa aikana työskennellyt monissa kouluissa ja myös kouluttanut opettajia.

”Olen tavannut valtavan inspiroivia opettajia! Jos opettajalla on hyvä olla luokan edessä ja hän pitää työstään, silloin hän on yleensä myös hyvä opettaja”, Linna sanoo.


Opettajan ilo tarttuu myös lapsiin – ja toisinpäin. Näin Ville Turkka muistelee nyt jo edesmennyttä opettajaansa:

”Iloitsit kanssamme, kun meillä oli hauskaa, ratkiriemukasta. Autoit, jos meillä oli ongelmia. Ohjasit huolellisesti ja kannustavasti, jos teimme virheitä. Harmistuit, jos painimme liikaa. Suutuit, jos tahallamme teimme väärin. Olit iloinen joka aamu.”

Hirvosta Linna ehti opettaa vain vuoden. Siitä huolimatta opettaja ja oppilas muistavat toisensa hyvin. Linna kertoo seuranneensa Hirvosen vaiheita. Hirvonen puolestaan lähetti Linnalle esikoisromaaninsa, kun se julkaistiin 2000-luvun alussa.

”Muistan, että oli ihan hirveää, kun lähdit. Toisaalta tiesin, että olin saanut sinulta jotain tärkeää. Olin niin onnellinen, että olin saanut jotain mitä kantaa ja säilyttää”, Hirvonen muistelee.

Yleensä Linna opetti samaa luokkaa koko ala-asteen, mutta Hirvosen koulussa Meilahden ala-asteella hän oli vain käymässä. Kun samoja oppilaita opettaa useamman vuoden, ehtii oppilaisiin tutustua vielä paremmin, Linna sanoo.

”Opettajuudessa on tärkeää, että luo oppilaisiin henkilökohtaisen suhteen. Pyrin siihen, että tunnen lapsen maailman ja diagnosoine heidän taitonsa. Kaikkia ei pidä opettaa samalla tavalla.”

Opettaja voi olla yksi lapsen elämän tärkeimmistä aikuisista, joskus jopa tärkein. Abdirahim ”Husu” Husseinin elämässä asiat olisivat saattaneet mennä toisin ilman opettaja Ulla Järvelää:

”Ulla sai minut tuntemaan oloni hyväksytyksi ja turvalliseksi, kun olin nuorena Suomessa yksin ilman perhettäni. Hän varmisti, että pääsin kouluun syksyllä 1994 ja piti huolen siitä, että sain parhaan mahdollisen opetuksen.”

Oppilaisiin tutustumiseen ei ole oikotietä vaan se vaatii opettajalta aikaa ja vaivaa. Linnan salaisuus ovat tarinat, joita hän kirjoituttaa oppilailla.

”Lasten oma ääni ei kuulu koulussa. Tarinoiden avulla opettaja saa tietää lapsista ja siitä, mistä he ovat kiinnostuneita.”

Linna ei anna oppilaiden tarinoille valmiita aiheita vaan jokainen saa keksiä aiheensa itse. Tarinoita ei arvioida sen mukaan, kuka on hyvä kirjoittaja vaan tärkeintä on, että jokaisen oma ääni ja tarina tulee luokassa kuulluksi.


”Ihmisen syvin tarve on saada tulla kuulluksi. Jokaisen pitää saada kokea olevansa erityinen.”

Helppoa se ei aina ole. Samalla kun jokaisen oppilaan pitää saada tuntea olevansa erityinen, pitää opettajan myös kohdella kaikkia tasapuolisesti.

”Lapset eivät saa kokea, että opettaja tykkää jostakusta enemmän. Todellisuudessa näin aina tietenkin on, mutta se ei saa näkyä lapsille”, Linna sanoo.

Joskus se, että opettaja kohtelee oppilasta samalla tavalla kuin muita, voi myös olla erityistä. Tällainen muisto on Maryan Abdulkarimilla:

”Kohtelit minua kuin ketä tahansa ja samalla sait minut tuntemaan itseni erityiseksi huomioimalla minut. Opin luokallasi, että sinua kuului sanoa ’opeksi’. Siinä vaiheessa, suomen kielen taitoni eivät olleet kummoiset, mutta pyrit ymmärtämään minua ja vielä tärkeämpää, pidit huolta, että minä ymmärsin.”

Opettaja on oppilaalle tärkeä, mutta kyllä opettajakin muistaa oppilaansa – ainakin pienen miettimisen jälkeen. Linna ei osaa sanoa, montaako lasta hän on yli 40-vuotisen opettajan uransa aikana opettanut.

”Kyllä sen on oltava monta sataa.”

Tästä huolimatta Linna tunnistaa yhä monet oppilaansa.

”Joskus tulee sellainen, että kasvot tunnistan, mutta herran jumala, mikä on nimi, sitä en saa päähäni”, hän nauraa.

Vaikka Linna on jäänyt jo eläkkeelle, opettamista hän ei ole kokonaan malttanut jättää. Viime talvena hän avusti kolmea maahanmuuttajanuorta näiden suomen kielen opinnoissa. Nuorten kanssa kirjoitettiin tietenkin tarinoita.

Kirjeet tärkeille opettajille:

Esa Henrik Holappa

entinen uusnatsijohtaja, irtautunut aatteesta ja kirjoittanut kokemuksistaan kirjan

Haluan osoittaa kiitokseni lukioaikaiselle äidinkielen ja kirjallisuuden opettajalleni.

Opiskelin Oulun aikuislukiossa 2001–2004. Noihin aikoihin, kun aloitin opiskelut lukiossa, olin pukeutumiseltani ja aatteiltani avoimesti skinhead. Asia, joka ei varmaankaan jäänyt muilta opiskelijoilta tai opettajilta huomaamatta.

Historian ja maantiedon opiskelua lukuun ottamatta koulunkäynti ei juuri kiinnostanut minua. Pidin kirjoittamisesta ja kirjallisuudesta ja odotin äidinkielen opintojen aloittamista melko innokkaasti. Ensimmäinen äidinkielen esseestä saatu arvosana olikin minulle pettymys. Kuvittelin heikon arvosanan johtuvan edustamastani aatteesta. Olin varma, ettei äidinkielen opettaja pitänyt minusta tai nähnyt minussa mitään toivoa.

Opettajani ei ollut luovuttanut suhteeni vaan hän oli luultavasti huomannut kehittämiskelpoisuuteni kirjoittajana. Esseekirjoituksieni arvioinneissa hän halusi minun kiinnittävän huomiota kirjoituksen rakenteeseen, kappalejakoihin ja myös oikeinkirjoitukseen. Koin ahaa-elämyksen, kun lopulta ymmärsin, että opettajani tarkoituksena oli tukea minua löytämään vahvuuteni kirjoittajana. Pian tämän jälkeen aloin saada esseistä kiitettäviä arvosanoja ja ylioppilaskirjoituksissa kirjoitin äidinkielestä M:n. Tämä oli minulle merkittävä saavutus, kun otetaan huomioon opintojeni lähtökohdat.

Muistan edelleen opettajani sanat erään esseekirjoituksen palauttamisen yhteydessä. Tässä nimenomaisessa esseessä kirjoitin tulevaisuudensuunnitelmistani ja ammattihaaveistani. Opettajani sanoi: "Sinulla on hyvät tulevaisuudensuunnitelmat, joista sinun pitäisi pitää kiinni." Hän myös painotti, kuinka tärkeää tulevaisuuden työtehtävissä äidinkielen suullinen ja sanallinen hallitseminen ovat. Hänen viestinsä oli, ettei vaikeuksien tai haasteidenkaan edessä tulisi luovuttaa vaan mennä eteenpäin.

Mietin edelleen lämmöllä äidinkielen oppitunteja, kirjoittamisen ahaa-elämystä ja aikuisen ihmisen läsnäoloa ja vaikutusta omaan elämään. Lopulta saamallani opilla ja sillä, että joku todella oli uskonut minuun, sain riittävästi rohkeutta kirjoittaa kirjan elämästäni ja jättää vihan taakseni.

Kiitos, että olit opettajani ja että uskoit kasvumahdollisuuteeni.

Kunnioittaen, entinen oppilaasi Esa Henrik Holappa.

Maryan Abdulkarim

toimittaja, kansalaisaktivisti

Opettajalleni

Siirryin luokallesi kolmannella Kanjonin koulussa, Tampereen Hervannassa. Muistan että sinulla oli tummat hiukset ja hauska hymy. Muistan hymysi, vaikka kasvojasi en enää tunnistaisi väkijoukossa vuosia myöhemmin. Ehdin olla luokallasi puolisen vuotta.

Kohtelit minua kuin ketä tahansa ja samalla sait minut tuntemaan itseni erityiseksi huomioimalla minut. Opin luokallasi, että sinua kuului sanoa ’opeksi’. Siinä vaiheessa, suomen kielen taitoni eivät olleet kummoiset, mutta pyrit ymmärtämään minua ja vielä tärkeämpää, pidit huolta, että minä ymmärsin.

Muistan erään päivän koulun pihalla, meillä oli maalausta kuvaamataidon tunnilla. Jossain vaiheessa pyysit minua hakemaan lisää pensseleitä luokasta. Olin otettu pyynnöstä. Menin sisälle ja kävelin luokkahuoneeseen, katselin hetken ympärilleni pohtien, mikä on pensseli. Tulin takaisin ulos ja kerroin etten nähnyt pensseliä siellä. Kävelit kanssani takaisin luokkaan, näytit laatikon, joka oli täynnä pensseleitä, otit yhden niistä ja sanoit: ”Tämä on pensseli”.

Kesäloman alkaessa sain sinulta Heidi-kirjan kesälukemiseksi. ”Tämä on sinun läksysi”, sanoit. Luin kirjan kesän aikana monta kertaa ja koulun alettua yritin palauttaa kirjan sinulle. Sinä tarkistit, että olin lukenut sen, minkä jälkeen totesit: ”Tämä on nyt sinun”. Siitä alkoi rakkaussuhteeni kirjoihin.

Vaihdoin sen syksyn aikana koulua perheeni muuton vuoksi. Jäit kuitenkin mieleeni. Meni kauan ennen kuin ymmärsin sen, minkä tiedän tänään. Sinä et ollut yksi ope muiden joukossa. Kokemus ja vuodet eri opettajien kanssa ovat auttaneet ymmärtämään merkityksesi.

Tohtori Maya Angelou sanoi kerran: ”Ihminen ei (aina) muista sanoja, jotka hänelle on sanottu, mutta hän ei koskaan unohda miltä ne tuntuivat.” Tiedän tämän olevan totta. Opettajana olet ollut minulle inspiroiva ja niihin tunteisiin on mukava palata. Olen kiitollinen, että sain juuri sinut opettajakseni silloin. En tiedä mitä ajattelet siitä, mihin suuntaan kirjojen lukeminen minut vei, mutta ainakin pääsen kiittämään sinua Helsingin Sanomissa ja se on sentään jotain.

Kiitos ope ja hyvää alkavaa lukuvuotta ja syksyä!

Ville Turkka

Icehearts-hyväntekeväisyysjärjestön perustaja

Asta Malkamäki, 27.11.1945–10.2.2002, muistossani

Hiekkaharjun koulu Vantaalla, opettajani 1973–75. Minulla on ollut hyviä opettajia, mutta sinä olit paras.

Pieni ujo poika äidin kanssa koulun pihalla. Ei yhtään kaveria.

Olit haljeta innosta nähdessäsi meidät.

Toisella viikolla annoit meille matematiikan kirjat. Pyysit käsittelemään varovasti ja sanoit, että ne pitää päällystää kotona, jotta pysyvät hyvässä kunnossa. Toin kirjan seuraavana aamuna kouluun päällystämättömänä. Kysyit, miksi en ollut vanhempieni kanssa päällystänyt kirjaa. Katsoin varpaitani ja sanoin kyllä tehneeni niin. Selasit kirjaa, jonka olin yöllä täyttänyt kotona. Seuraavalla tunnilla kysyit, mitä teen syksyn matematiikan tunneilla. Pyysin saada virkata, ja minä virkkasin. Opin sinulta, että aina ei tarvitse tehdä samoin.

Opin myös kasvattamisesta sen, että lasten kanssa voi olla. Iloitsit kanssamme, kun meillä oli hauskaa, ratkiriemukasta. Autoit, jos meillä oli ongelmia. Ohjasit huolellisesti ja kannustavasti, jos teimme virheitä. Harmistuit, jos painimme liikaa. Suutuit, jos tahallamme teimme väärin. Olit iloinen joka aamu.

Olit sellainen ihminen, jonka lähellä oli hyvä ja turvallinen olla. Sellainen lämmin ihminen. Sellainen, joita etsimme läpi koko elämämme.

Kiitos Asta.

Abdirahim ”Husu” Hussein

poliitikko, järjestöaktiivi, konsultti

Opettaja, jolla on ollut minun elämääni suuri vaikutus, on Ulla Järvelä. Hän on nyt 82-vuotias ja me olemme edelleen yhteydessä.

Ulla sai minut tuntemaan oloni hyväksytyksi ja turvalliseksi, kun olin nuorena Suomessa yksin ilman perhettäni. Hän varmisti, että pääsin kouluun syksyllä 1994 ja piti huolen siitä, että sain parhaan mahdollisen opetuksen. Hän oli kovin vaativa – epäonnistuminen ei ollut minulle edes vaihtoehto, koska hän ei olisi sallinut sitä. Samaa ohjenuoraa olen pyrkinyt noudattamaan koulun jälkeenkin. Tulen aina olemaan kiitollinen häneltä saamastani tuesta ja opista.

Kiitos Ulla, että tulit elämääni juuri oikeaan aikaan.

Oikaisu 10.8. kello 9.20: Jutun kuvassa Elina Hirvonen on vasemmalla, ei oikealla kuten kuvatekstissä ensin kerrottiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kouluun
 • Koulu
 • Opettajat
 • oppilas

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljardööri Mark Cuban pohtii Trumpin haastamista, fanittaa Lauri Markkasta, istuu valtavan käteiskasan päällä – ja vastaa nopeasti sähköposteihin

  2. 2

   Mika lähti Finnairilta, ja siitä alkoi tie huume­kauppiaaksi – Jari Sillanpään hovi­hankkija rakasti huippu­hotelleja ja kärähti lapsi­pornosta

   Tilaajille
  3. 3

   Vesi on seuraava öljy, väitetään, mutta rikastuuko Suomi järvillään? Tutkija: ”Vettä ei voi jättää vapaiden markkinoiden varaan”

  4. 4

   Joona Sotala, 20, on e-urheilun maailman kärkeä – Armeija on silti suoritettava, vaikka se voisi keskeyttää lupaavan uran

  5. 5

   Finnairin lentokapteeni puhalsi 1,5 promillen lukeman Helsinki-Vantaalla

  6. 6

   Luottotiedot menivät, enkä saa asuntoa enää mistään

  7. 7

   Poliisipomojen tietolähdetoimintajutun esitutkintapöytäkirja on noloa luettavaa – vastuunkantajia on vaikeaa löytää

  8. 8

   SVT: Ruotsalainen musliminainen ei suostunut kättelemään miestä työhaastattelussa, eikä saanut työtä – yritykselle sakot työsyrjinnästä

  9. 9

   Lehti: Trumpin neuvonantajan mies toivoo, ettei olisi ikinä esitellyt vaimoaan Trumpille

  10. 10

   Egyptistä löytyi maailman vanhin juusto – ja samalla vanhin bakteeri, joka aiheuttaa vaarallista luomistautia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  2. 2

   Finnairin lentokapteeni puhalsi 1,5 promillen lukeman Helsinki-Vantaalla

  3. 3

   Lehti: Trumpin neuvonantajan mies toivoo, ettei olisi ikinä esitellyt vaimoaan Trumpille

  4. 4

   Halpa kuukausierä, korko nolla – autoja myydään nyt kuin kännykkäliittymiä, mutta se ei tarkoita, että kauppa olisi ostajalle edullinen

  5. 5

   SVT: Ruotsalainen musliminainen ei suostunut kättelemään miestä työhaastattelussa, eikä saanut työtä – yritykselle sakot työsyrjinnästä

  6. 6

   ”Moraali ei ole sellainen kiva juttu, josta tulee hyvä olo” – Filosofi kirjoitti Negatiivisen ajattelijan oppaan vastalauseena self helpin yltiö­positiiviselle pöhinälle

   Tilaajille
  7. 7

   ”Onhan se mies iso kävelevä paradoksi” – Kari Hotakainen kirjoitti Kimi Räikkösestä kirjan, jonka kokonainen luku on omistettu 16 päivän ryyppy­putkelle

  8. 8

   Jussi Luomasen työpaikan nimi venyi niin pitkäksi, ettei hän käytä sitä juuri itsekään – Kielen­huoltaja moittii titteli­hirviöitä

  9. 9

   Yli 40 ihmistä tuupertui yli­annostuksen takia huippu­yliopiston viereisessä puistossa Yhdysvalloissa

  10. 10

   ”Kaava oli tämä: hyväksikäytä, kiistä, salaa” – Yhdysvalloissa julkaistu raportti kertoo järkyttäviä tietoja 301 pedofiilipapista, joiden uhriksi joutui yli tuhat lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  2. 2

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  7. 7

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  8. 8

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  9. 9

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  10. 10

   Niklas nosti 2 000 euron pikavipin, hyppäsi bussiin ja pelasi rahat loppuun työmatkalla – ”Unelmien toimiala” takoo satumaisia tuottoja mutta jättää jälkeensä rumia tarinoita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää