Kotimaa

Kahdeksan aamut ovat turmiollisia ja niistä pitäisi luopua, vaativat lukiolaiset – Unitutkijan mukaan jo puolen tunnin myöhäistäminen auttaisi

Huoli liian aikaisista kouluaamuista on nostettu esiin myös peruskouluissa. Väsymys näkyy oppitunneilla levottomuutena ja heijastuu suoraan oppimistuloksiin.

Ovatko koulujen kahdeksalta alkavat aamut nuorille liian aikaisia?

Tätä mieltä on Lukiolaisten liitto (SLL), joka vaatii, että opetuksen tulisi alkaa aikaisintaan yhdeksältä.

”Lukiolaisten väsymys on aito ongelma, joka aiheuttaa uupumusta ja ruokkii riittämättömyyden tunnetta”, sanoo SLL:n puheenjohtaja Alvar Euro.

SLL toivoo kannanotollaan erityistä huomiota opiskelijoiden hyvinvointiin ja jaksamiseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

SLL viittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) viimeisimpään kouluterveyskyselyyn, joka paljastaa, että noin puolet lukiolaisista kokee väsymyksen tai heikotuksen tunnetta vähintään viikoittain.

Yli kolmasosa opiskelijoista on ollut mielialastaan huolissaan viimeisen vuoden aikana. Tytöistä mielialastaan huolestuneita on lähes puolet.

”Näitä tuloksia ei voi enää kuitata toteamalla, että pieni kiire ja stressi kuuluu opiskeluun. On selvää, että lukio-opiskelu on liian kuormittavaa”, toteaa Euro SLL:n kannanotossa.

Yksi tunti suuntaan tai toiseen saattaa kuulostaa pieneltä muutokselta, mutta todellisuudessa kyse on merkittävästä asiasta.

Liian vähäinen unensaanti ja siitä johtuva väsymys heijastuvat suoraan opiskelijan koulumenestykseen.

”Univaje heikentää muistia, eivätkä opetetut asia jää mieleen yhtä hyvin kuin levänneenä”, sanoo unitutkija ja neurologian erikoislääkäri Markku Partinen.

Lisäksi yöuni parantaa vastustuskykyä. Jatkuvasti univajeinen opiskelija voi sairastella kouluvuoden aikana useammin, jolloin osa opetuksesta jää kokonaan saamatta.

Partinen uskoo, että opetuksen siirtäminen jo pelkästään puolella tunnilla myöhäisemmäksi helpottaisi väsymystä selvästi. Hän kuitenkin kannattaa aamujen alkamista vasta yhdeksältä, koska koulumatkat saattavat usein olla pitkiä varsinkin lukioon siirryttäessä.

Opiskelijan väsymys saattaa näkyä koulussa keskittymisongelmina ja yleisenä levottomuutena. Partinen sanoo, että vanhemmat ja opettajat saattavat tulkita tilanteen väärin eivätkä ymmärrä sen johtuvan uniongelmista.

”Jos opettaja huomaa, että opiskelija on väsynyt ja torkahtelee tunneilla, niin asiasta kannattaa jutella. Opiskelijalta voi esimerkiksi kysyä, onko hänen vaikea herätä aamuisin”, sanoo Partinen.

Hän korostaa, että tilannetta hankaloittaa toki se, ettei yksittäiselle opiskelijalle voi antaa lupaa tulla kouluun vasta tuntia muita myöhemmin.

”Se ei ole reilua muita kohtaan, ja opiskelijaa saatetaan kiusoitella asiasta. Järkevämpää olisi, että kaikkien aamua myöhennettäisiin tunnilla.”

Eivätkö aamuisin väsyneet lukiolaiset sitten vain voisi mennä nukkumaan tuntia aikaisemmin?

Partinen sanoo, ettei tämä ole ratkaisu. Puberteetin alkaessa biologinen rytmi siirtyy myöhemmäksi tunnilla tai parilla, joidenkin kohdalla jopa kolmella. Uni alkaa luontaisesti tulla vasta kymmenen aikaan illalla.

”Valtaosa yli 15-vuotiaista nuorista menee nukkumaan vasta hieman ennen puoltayötä. Sosiaalinen media pitää nuoret hereillä vielä sängyssä maatessa ja harva nukahtaa saman tien pään tyynyn laskiessa”, sanoo Partinen.

Jos joutuu aamulla heräämään seitsemältä, yön aikana saatu uni ei riitä täyttämään unentarvetta. Ihmisen keskimääräinen nukkumistarve on noin kahdeksan tuntia yössä.

Vielä ala-asteikäiselle kahdeksan aamut eivät yleensä ole ongelma, mutta tilanne muuttuu yläasteikäisenä. Kouluaamun tunnilla eteenpäin siirtämisestä hyötyisivät eniten yli 13-vuotiaat eli yläaste- ja lukioikäiset, Partinen sanoo.

Oppilaiden väsymys aamuaikaan on kuitenkin hyvin yksilöllistä. Tämän on huomannut työssään Vantaalla sijaitsevan Hämeenkylän koulun opettaja Joonas Hievanen.

”Ihmisiä on niin erilaisia. Toiset heräävät aikaisin ja pystyvät toimimaan heti aamusta aktiivisesti. Toiset taas eivät pääse ylös sängystä ennen aamukymmentä”, sanoo historiaa ja yhteiskuntaoppia yläasteikäisille opettava Hievanen.

Hän sanoo, että kaikkia tyydyttävää ratkaisua on mahdoton löytää. Hänen mielestään opettajan näkökulmasta on itse asiassa parempi, että koulupäivä alkaa jo kahdeksalta.

”Silloin opiskelijat eivät ole vielä liian yliaktiivisessa tilassa. Iltapäivällä huomaa, että päivä alkaa jo painamaan, eikä tunneilla jakseta enää keskittyä kovin hyvin.”

Unitutkija Partinen ei usko, että opetuksen tunnilla eteenpäin siirtämisestä olisi haittaa kenellekään, edes aamuvirkuille oppilaille. Karkeasti eriteltynä kolmasosa ihmisistä on aamuvirkkuja ja loppujen vuorokausirytmi painottuu iltaan.

”Luontaisesti aamuvirkut voivat aloittaa päivän jo kahdeksalta ja jättää esimerkiksi läksyjen tekemisen aamulle.”

Suomen lukiolaisten liitto toteutti keväällä kyselyn koulupäivien aikatauluista omille jäsenilleen. Kyselyyn vastasi runsas 1 000 lukiolaista.

Vastaajista hieman yli puolet toivoi koulun alkavan aikaisintaan kello 9. Vain 1,5 prosenttia vastaajista kertoi pystyvänsä todellisuudessa aloittamaan aamunsa kyseiseen aikaan.

Ainoastaan 16 prosenttia vastaajista oli tyytyväisiä kahdeksan aamuihin.

SLL:n puheenjohtaja Euro on saanut lukiolaisilta huolestuneita yhteydenottoja ja kysymyksiä opintojen kuormittavuudesta ja työmäärästä. Hän kertoo myös tuntevansa monta ihmistä, jotka ovat uupuneet jo lukio-opintojen aikana.

”Jos opetuksen myöhentämisellä tunnilla pystyy vaikuttamaan siihen, ettei väsymystä enää ruokittaisi, se kannattaa tehdä”, Euro sanoo.

Opiskelijoiden väsymys näkyy myös unitutkija Partisen työpaikalla Helsingin Uniklinikalla. Hän sanoo, että klinikalle tullaan usein vasta silloin, kun tilanne on jo ehtinyt kärjistyä melko pahaksi.

Osa klinikalle tulleista lukiolaisista on lopettanut koulunkäynnin kokonaan aikaisten aamujen takia häiriintyneen vuorokausirytmin ja siitä aiheutuneen väsymyksen takia. Lopulta ylioppilastutkinto on suoritettu loppuun aikuislukiossa, jossa opetus painottuu iltaan.

”Näin pitkälle edenneissä tapauksissa tilannetta on jo vaikeampaa lähteä korjaamaan. Jos opiskelijan väsymykseen olisi pystytty reagoimaan jo aikaisemmin, tällaiseen tilanteeseen ei olisi koskaan jouduttu”, sanoo Partinen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koulu
 • Oppiminen
 • Lukiot
 • Terveys
 • Uni
 • Anni Hakama

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  2. 2

   Kuiva ja kuuma kesä paljasti arkeologeille ennennäkemättömiä merkkejä Britannian esihistoriasta – ilmakuvista löytyi myös roomalaisten maatila

  3. 3

   Lehti: Michael Schumacher jättää pitkäaikaisen kotinsa Sveitsissä ja muuttaa Mallorcalle – ”Kaikki on valmista toivottamaan hänet tervetulleeksi”

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Jopa miljoona suomalaista kärsii nivelrikosta – Tutkija neuvoo, miten polvikivun kanssa pärjää ja milloin kannattaa hakeutua lääkäriin

  6. 6

   Mies putosi mereen Hakaniemen sillalta

  7. 7

   Nainen putosi maahan viidennestä kerroksesta Mäkelänkadulla Helsingissä

  8. 8

   Poliisi varoittaa Imatralla liikkuvista villikoirista – seitsemän koiran lauma on todennäköisesti tullut Venäjältä

  9. 9

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  10. 10

   Jos suolisto voi huonosti, se näkyy jopa kasvoissa – Lääkäri kertoo, miten ihon saa voimaan paremmin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  3. 3

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  4. 4

   Lehti: Michael Schumacher jättää pitkäaikaisen kotinsa Sveitsissä ja muuttaa Mallorcalle – ”Kaikki on valmista toivottamaan hänet tervetulleeksi”

  5. 5

   Valtiolla uusi rahareikä: Yrittäjien eläkkeisiin uppoaa jo satoja miljoonia euroja, koska heidän omat maksunsa eivät riitä

  6. 6

   Suomi on maailman turvallisin maa, jossa elävät Euroopan toiseksi vaarallisimmat perheet

  7. 7

   Monet autoilijat eivät osaa väistämissääntöjä – Olen ollut kymmeniä kertoja hengenvaarassa

  8. 8

   Jos suolisto voi huonosti, se näkyy jopa kasvoissa – Lääkäri kertoo, miten ihon saa voimaan paremmin

   Tilaajille
  9. 9

   Taloyhtiötä johtaa yhden perheen dynastia – Onko se edes laillista?

  10. 10

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhdekouluttaja panttasi seksiä, petti ja lopulta jätti – Nyt hän kertoo, mikä tuhoaa ja pelastaa suhteen ja miksi moni pettyy kumppaniinsa tajuamatta syytä

   Tilaajille
  2. 2

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  3. 3

   Ari rakastui naimisissa olevaan Lilliin, vaikka niin ei aluksi pitänyt käydä – Nyt kolme aikuista asuu saman katon alla ja sanoo, että polyamoria helpottaa lapsiperhe-elämää

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  5. 5

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  6. 6

   Moni parisuhde tyssää siihen, ettei ihminen ole valmis kehittymään – Rakkauteen pitäisi suhtautua kuin työuraan

  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Kesä­tissuttelu on suurempi vaara kuin moni ymmärtää – lääkäri Tuikku Asikainen joi ”normaalisti”, mutta vasta lopetettuaan hän tajusi olleensa väärässä

   Tilaajille
  10. 10

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  11. Näytä lisää