Kotimaa

Kahdeksan aamut ovat turmiollisia ja niistä pitäisi luopua, vaativat lukiolaiset – Unitutkijan mukaan jo puolen tunnin myöhäistäminen auttaisi

Huoli liian aikaisista kouluaamuista on nostettu esiin myös peruskouluissa. Väsymys näkyy oppitunneilla levottomuutena ja heijastuu suoraan oppimistuloksiin.

Ovatko koulujen kahdeksalta alkavat aamut nuorille liian aikaisia?

Tätä mieltä on Lukiolaisten liitto (SLL), joka vaatii, että opetuksen tulisi alkaa aikaisintaan yhdeksältä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Lukiolaisten väsymys on aito ongelma, joka aiheuttaa uupumusta ja ruokkii riittämättömyyden tunnetta”, sanoo SLL:n puheenjohtaja Alvar Euro.

SLL toivoo kannanotollaan erityistä huomiota opiskelijoiden hyvinvointiin ja jaksamiseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

SLL viittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) viimeisimpään kouluterveyskyselyyn, joka paljastaa, että noin puolet lukiolaisista kokee väsymyksen tai heikotuksen tunnetta vähintään viikoittain.

Yli kolmasosa opiskelijoista on ollut mielialastaan huolissaan viimeisen vuoden aikana. Tytöistä mielialastaan huolestuneita on lähes puolet.

”Näitä tuloksia ei voi enää kuitata toteamalla, että pieni kiire ja stressi kuuluu opiskeluun. On selvää, että lukio-opiskelu on liian kuormittavaa”, toteaa Euro SLL:n kannanotossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yksi tunti suuntaan tai toiseen saattaa kuulostaa pieneltä muutokselta, mutta todellisuudessa kyse on merkittävästä asiasta.

Liian vähäinen unensaanti ja siitä johtuva väsymys heijastuvat suoraan opiskelijan koulumenestykseen.

”Univaje heikentää muistia, eivätkä opetetut asia jää mieleen yhtä hyvin kuin levänneenä”, sanoo unitutkija ja neurologian erikoislääkäri Markku Partinen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lisäksi yöuni parantaa vastustuskykyä. Jatkuvasti univajeinen opiskelija voi sairastella kouluvuoden aikana useammin, jolloin osa opetuksesta jää kokonaan saamatta.

Partinen uskoo, että opetuksen siirtäminen jo pelkästään puolella tunnilla myöhäisemmäksi helpottaisi väsymystä selvästi. Hän kuitenkin kannattaa aamujen alkamista vasta yhdeksältä, koska koulumatkat saattavat usein olla pitkiä varsinkin lukioon siirryttäessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Opiskelijan väsymys saattaa näkyä koulussa keskittymisongelmina ja yleisenä levottomuutena. Partinen sanoo, että vanhemmat ja opettajat saattavat tulkita tilanteen väärin eivätkä ymmärrä sen johtuvan uniongelmista.

”Jos opettaja huomaa, että opiskelija on väsynyt ja torkahtelee tunneilla, niin asiasta kannattaa jutella. Opiskelijalta voi esimerkiksi kysyä, onko hänen vaikea herätä aamuisin”, sanoo Partinen.

Hän korostaa, että tilannetta hankaloittaa toki se, ettei yksittäiselle opiskelijalle voi antaa lupaa tulla kouluun vasta tuntia muita myöhemmin.

”Se ei ole reilua muita kohtaan, ja opiskelijaa saatetaan kiusoitella asiasta. Järkevämpää olisi, että kaikkien aamua myöhennettäisiin tunnilla.”

Eivätkö aamuisin väsyneet lukiolaiset sitten vain voisi mennä nukkumaan tuntia aikaisemmin?

Partinen sanoo, ettei tämä ole ratkaisu. Puberteetin alkaessa biologinen rytmi siirtyy myöhemmäksi tunnilla tai parilla, joidenkin kohdalla jopa kolmella. Uni alkaa luontaisesti tulla vasta kymmenen aikaan illalla.

”Valtaosa yli 15-vuotiaista nuorista menee nukkumaan vasta hieman ennen puoltayötä. Sosiaalinen media pitää nuoret hereillä vielä sängyssä maatessa ja harva nukahtaa saman tien pään tyynyn laskiessa”, sanoo Partinen.

Jos joutuu aamulla heräämään seitsemältä, yön aikana saatu uni ei riitä täyttämään unentarvetta. Ihmisen keskimääräinen nukkumistarve on noin kahdeksan tuntia yössä.

Vielä ala-asteikäiselle kahdeksan aamut eivät yleensä ole ongelma, mutta tilanne muuttuu yläasteikäisenä. Kouluaamun tunnilla eteenpäin siirtämisestä hyötyisivät eniten yli 13-vuotiaat eli yläaste- ja lukioikäiset, Partinen sanoo.

Oppilaiden väsymys aamuaikaan on kuitenkin hyvin yksilöllistä. Tämän on huomannut työssään Vantaalla sijaitsevan Hämeenkylän koulun opettaja Joonas Hievanen.

”Ihmisiä on niin erilaisia. Toiset heräävät aikaisin ja pystyvät toimimaan heti aamusta aktiivisesti. Toiset taas eivät pääse ylös sängystä ennen aamukymmentä”, sanoo historiaa ja yhteiskuntaoppia yläasteikäisille opettava Hievanen.

Hän sanoo, että kaikkia tyydyttävää ratkaisua on mahdoton löytää. Hänen mielestään opettajan näkökulmasta on itse asiassa parempi, että koulupäivä alkaa jo kahdeksalta.

”Silloin opiskelijat eivät ole vielä liian yliaktiivisessa tilassa. Iltapäivällä huomaa, että päivä alkaa jo painamaan, eikä tunneilla jakseta enää keskittyä kovin hyvin.”

Unitutkija Partinen ei usko, että opetuksen tunnilla eteenpäin siirtämisestä olisi haittaa kenellekään, edes aamuvirkuille oppilaille. Karkeasti eriteltynä kolmasosa ihmisistä on aamuvirkkuja ja loppujen vuorokausirytmi painottuu iltaan.

”Luontaisesti aamuvirkut voivat aloittaa päivän jo kahdeksalta ja jättää esimerkiksi läksyjen tekemisen aamulle.”

Suomen lukiolaisten liitto toteutti keväällä kyselyn koulupäivien aikatauluista omille jäsenilleen. Kyselyyn vastasi runsas 1 000 lukiolaista.

Vastaajista hieman yli puolet toivoi koulun alkavan aikaisintaan kello 9. Vain 1,5 prosenttia vastaajista kertoi pystyvänsä todellisuudessa aloittamaan aamunsa kyseiseen aikaan.

Ainoastaan 16 prosenttia vastaajista oli tyytyväisiä kahdeksan aamuihin.

SLL:n puheenjohtaja Euro on saanut lukiolaisilta huolestuneita yhteydenottoja ja kysymyksiä opintojen kuormittavuudesta ja työmäärästä. Hän kertoo myös tuntevansa monta ihmistä, jotka ovat uupuneet jo lukio-opintojen aikana.

”Jos opetuksen myöhentämisellä tunnilla pystyy vaikuttamaan siihen, ettei väsymystä enää ruokittaisi, se kannattaa tehdä”, Euro sanoo.

Opiskelijoiden väsymys näkyy myös unitutkija Partisen työpaikalla Helsingin Uniklinikalla. Hän sanoo, että klinikalle tullaan usein vasta silloin, kun tilanne on jo ehtinyt kärjistyä melko pahaksi.

Osa klinikalle tulleista lukiolaisista on lopettanut koulunkäynnin kokonaan aikaisten aamujen takia häiriintyneen vuorokausirytmin ja siitä aiheutuneen väsymyksen takia. Lopulta ylioppilastutkinto on suoritettu loppuun aikuislukiossa, jossa opetus painottuu iltaan.

”Näin pitkälle edenneissä tapauksissa tilannetta on jo vaikeampaa lähteä korjaamaan. Jos opiskelijan väsymykseen olisi pystytty reagoimaan jo aikaisemmin, tällaiseen tilanteeseen ei olisi koskaan jouduttu”, sanoo Partinen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koulu
 • Oppiminen
 • Lukiot
 • Terveys
 • Uni
 • Anni Hakama

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Viisumi kouraan eli kuinka Ranska väläytti ensimmäistä kertaa, mikä brittejä saattaa tulevaisuudessa odottaa

  2. 2

   Kanada laillisti kannabiksen: Pohjois-Amerikan ”pilvi­vyöhyke” ulottuu nyt Kaliforniasta melkein Pohjois­navalle – Tällaisia seurauksia laillistamisella on ollut

  3. 3

   ”Ne tyypit” vyöryttivät vihaa ja uhkauksia, ja lopulta Hanna Huumonen linnoittautui kotiinsa turva­sumuttimen kanssa – Huumonen katkaisi MV-lehden raha­virran, ja vastaisku oli armoton

   Tilaajille
  4. 4

   Brittitoimittaja pilkkasi Daniel Craigin miehisyyttä, koska tämä kuvattiin kantamassa lastaan – näin yksi twiitti aloitti loputtomalta tuntuvan somesotkun

  5. 5

   Kun hengityskone oli sammutettu, puoli­vuotias Eino kuoli vanhempiensa syliin – Hänet olisi voitu parantaa, jos perinnöllinen sairaus olisi löytynyt ajoissa

   Tilaajille
  6. 6

   Poreammeessa perustettu kasvu­rahasto teki 100 miljoonan euron kaupan – yli 18 vuoden tappio­putken jälkeen Ekahau osui kulta­suoneen

  7. 7

   ”Ehkä joskus opin elämään ilman häntä” – Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, mitä 39-vuotiaana kuollut omintakeinen taiteilija heille opetti – ja kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  8. 8

   Lehti julkaisi karmivia yksityiskohtia: Sauditoimittajan epäilty surma kesti seitsemän minuuttia – Presidentti Trump kiisti suojelevansa Saudi-Arabiaa

  9. 9

   Saako toimittaja ilmoittaa raskauttavia tietoja työnantajalle – Louhimiehen tapauksessa on yksi merkittävä ero viimekeväiseen somekohuun

   Tilaajille
  10. 10

   Helsingin kirjamessut perui Kiuas-kirjakustantamon osallistumisen messuille – Kustantamon taustalla äärioikeistolaisista kommenteista tunnettu Timo Hännikäinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yliopistollinen tutkimus: Miehet pitävät vaimot uskollisina ansaitsemalla heitä paremmin – uskotonta vaimoa uhkaa kulutusmahdollisuuksien väheneminen

  2. 2

   Ylisuorittajien ongelmat ovat ylellisyyttä – Minun on vaikea surra ihmisten puolesta, jotka ovat saavuttaneet elämässään liikaa

  3. 3

   Lehti julkaisi karmivia yksityiskohtia: Sauditoimittajan epäilty surma kesti seitsemän minuuttia – Presidentti Trump kiisti suojelevansa Saudi-Arabiaa

  4. 4

   Väkivaltainen exä tarkkaili kumppaniaan älyjääkaapin avulla – Älylaitteilla ja niiden vakoiluohjelmilla tehdään ankaraa lähisuhdeväkivaltaa, jossa rajana on vain mielikuvitus

   Tilaajille
  5. 5

   Särötön kuva ”tavallisista suomalaispojista” SS-joukoissa romuttuu vuoden tärkeimmässä sotahistorian teoksessa

  6. 6

   ”Niin Antti, minullakin on ratkaisu­ehdotus...” – Miksi Juha Sipilä härnäsi Antti Rinnettä televisiossa ja miksi Rinteen oli niin vaikea vastata?

  7. 7

   Saako toimittaja ilmoittaa raskauttavia tietoja työnantajalle – Louhimiehen tapauksessa on yksi merkittävä ero viimekeväiseen somekohuun

   Tilaajille
  8. 8

   Kanada laillisti kannabiksen: Pohjois-Amerikan ”pilvi­vyöhyke” ulottuu nyt Kaliforniasta melkein Pohjois­navalle – Tällaisia seurauksia laillistamisella on ollut

  9. 9

   Uusi löytö voi muuttaa historiankirjoituksen Pompeijin tuhon ajankohdasta – päivämäärä löytyikin kirjoitettuna seinään

  10. 10

   Maailmasta loppuu metalli, kun 80% puhelimista jää kierrättämättä – Syy on kuluttajien hölmö tapa, sanoo asiantuntija, jonka kanssa HS purki iPhonen ja tutki sen metallit

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  6. 6

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  7. 7

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  8. 8

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  9. 9

   Näe Oodi jo ennen avajaisia – ilmakuvat ja virtuaalikierros työmaalla paljastavat kirjaston ainutlaatuisuuden

   Tilaajille
  10. 10

   Arkeologit löysivät haudasta ”vampyyri­lapsen” Italiassa

  11. Näytä lisää