Kotimaa

Kahdeksan aamut ovat turmiollisia ja niistä pitäisi luopua, vaativat lukiolaiset – Unitutkijan mukaan jo puolen tunnin myöhäistäminen auttaisi

Huoli liian aikaisista kouluaamuista on nostettu esiin myös peruskouluissa. Väsymys näkyy oppitunneilla levottomuutena ja heijastuu suoraan oppimistuloksiin.

Ovatko koulujen kahdeksalta alkavat aamut nuorille liian aikaisia?

Tätä mieltä on Lukiolaisten liitto (SLL), joka vaatii, että opetuksen tulisi alkaa aikaisintaan yhdeksältä.

”Lukiolaisten väsymys on aito ongelma, joka aiheuttaa uupumusta ja ruokkii riittämättömyyden tunnetta”, sanoo SLL:n puheenjohtaja Alvar Euro.

SLL toivoo kannanotollaan erityistä huomiota opiskelijoiden hyvinvointiin ja jaksamiseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

SLL viittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) viimeisimpään kouluterveyskyselyyn, joka paljastaa, että noin puolet lukiolaisista kokee väsymyksen tai heikotuksen tunnetta vähintään viikoittain.

Yli kolmasosa opiskelijoista on ollut mielialastaan huolissaan viimeisen vuoden aikana. Tytöistä mielialastaan huolestuneita on lähes puolet.

”Näitä tuloksia ei voi enää kuitata toteamalla, että pieni kiire ja stressi kuuluu opiskeluun. On selvää, että lukio-opiskelu on liian kuormittavaa”, toteaa Euro SLL:n kannanotossa.

Yksi tunti suuntaan tai toiseen saattaa kuulostaa pieneltä muutokselta, mutta todellisuudessa kyse on merkittävästä asiasta.

Liian vähäinen unensaanti ja siitä johtuva väsymys heijastuvat suoraan opiskelijan koulumenestykseen.

”Univaje heikentää muistia, eivätkä opetetut asia jää mieleen yhtä hyvin kuin levänneenä”, sanoo unitutkija ja neurologian erikoislääkäri Markku Partinen.

Lisäksi yöuni parantaa vastustuskykyä. Jatkuvasti univajeinen opiskelija voi sairastella kouluvuoden aikana useammin, jolloin osa opetuksesta jää kokonaan saamatta.

Partinen uskoo, että opetuksen siirtäminen jo pelkästään puolella tunnilla myöhäisemmäksi helpottaisi väsymystä selvästi. Hän kuitenkin kannattaa aamujen alkamista vasta yhdeksältä, koska koulumatkat saattavat usein olla pitkiä varsinkin lukioon siirryttäessä.

Opiskelijan väsymys saattaa näkyä koulussa keskittymisongelmina ja yleisenä levottomuutena. Partinen sanoo, että vanhemmat ja opettajat saattavat tulkita tilanteen väärin eivätkä ymmärrä sen johtuvan uniongelmista.

”Jos opettaja huomaa, että opiskelija on väsynyt ja torkahtelee tunneilla, niin asiasta kannattaa jutella. Opiskelijalta voi esimerkiksi kysyä, onko hänen vaikea herätä aamuisin”, sanoo Partinen.

Hän korostaa, että tilannetta hankaloittaa toki se, ettei yksittäiselle opiskelijalle voi antaa lupaa tulla kouluun vasta tuntia muita myöhemmin.

”Se ei ole reilua muita kohtaan, ja opiskelijaa saatetaan kiusoitella asiasta. Järkevämpää olisi, että kaikkien aamua myöhennettäisiin tunnilla.”

Eivätkö aamuisin väsyneet lukiolaiset sitten vain voisi mennä nukkumaan tuntia aikaisemmin?

Partinen sanoo, ettei tämä ole ratkaisu. Puberteetin alkaessa biologinen rytmi siirtyy myöhemmäksi tunnilla tai parilla, joidenkin kohdalla jopa kolmella. Uni alkaa luontaisesti tulla vasta kymmenen aikaan illalla.

”Valtaosa yli 15-vuotiaista nuorista menee nukkumaan vasta hieman ennen puoltayötä. Sosiaalinen media pitää nuoret hereillä vielä sängyssä maatessa ja harva nukahtaa saman tien pään tyynyn laskiessa”, sanoo Partinen.

Jos joutuu aamulla heräämään seitsemältä, yön aikana saatu uni ei riitä täyttämään unentarvetta. Ihmisen keskimääräinen nukkumistarve on noin kahdeksan tuntia yössä.

Vielä ala-asteikäiselle kahdeksan aamut eivät yleensä ole ongelma, mutta tilanne muuttuu yläasteikäisenä. Kouluaamun tunnilla eteenpäin siirtämisestä hyötyisivät eniten yli 13-vuotiaat eli yläaste- ja lukioikäiset, Partinen sanoo.

Oppilaiden väsymys aamuaikaan on kuitenkin hyvin yksilöllistä. Tämän on huomannut työssään Vantaalla sijaitsevan Hämeenkylän koulun opettaja Joonas Hievanen.

”Ihmisiä on niin erilaisia. Toiset heräävät aikaisin ja pystyvät toimimaan heti aamusta aktiivisesti. Toiset taas eivät pääse ylös sängystä ennen aamukymmentä”, sanoo historiaa ja yhteiskuntaoppia yläasteikäisille opettava Hievanen.

Hän sanoo, että kaikkia tyydyttävää ratkaisua on mahdoton löytää. Hänen mielestään opettajan näkökulmasta on itse asiassa parempi, että koulupäivä alkaa jo kahdeksalta.

”Silloin opiskelijat eivät ole vielä liian yliaktiivisessa tilassa. Iltapäivällä huomaa, että päivä alkaa jo painamaan, eikä tunneilla jakseta enää keskittyä kovin hyvin.”

Unitutkija Partinen ei usko, että opetuksen tunnilla eteenpäin siirtämisestä olisi haittaa kenellekään, edes aamuvirkuille oppilaille. Karkeasti eriteltynä kolmasosa ihmisistä on aamuvirkkuja ja loppujen vuorokausirytmi painottuu iltaan.

”Luontaisesti aamuvirkut voivat aloittaa päivän jo kahdeksalta ja jättää esimerkiksi läksyjen tekemisen aamulle.”

Suomen lukiolaisten liitto toteutti keväällä kyselyn koulupäivien aikatauluista omille jäsenilleen. Kyselyyn vastasi runsas 1 000 lukiolaista.

Vastaajista hieman yli puolet toivoi koulun alkavan aikaisintaan kello 9. Vain 1,5 prosenttia vastaajista kertoi pystyvänsä todellisuudessa aloittamaan aamunsa kyseiseen aikaan.

Ainoastaan 16 prosenttia vastaajista oli tyytyväisiä kahdeksan aamuihin.

SLL:n puheenjohtaja Euro on saanut lukiolaisilta huolestuneita yhteydenottoja ja kysymyksiä opintojen kuormittavuudesta ja työmäärästä. Hän kertoo myös tuntevansa monta ihmistä, jotka ovat uupuneet jo lukio-opintojen aikana.

”Jos opetuksen myöhentämisellä tunnilla pystyy vaikuttamaan siihen, ettei väsymystä enää ruokittaisi, se kannattaa tehdä”, Euro sanoo.

Opiskelijoiden väsymys näkyy myös unitutkija Partisen työpaikalla Helsingin Uniklinikalla. Hän sanoo, että klinikalle tullaan usein vasta silloin, kun tilanne on jo ehtinyt kärjistyä melko pahaksi.

Osa klinikalle tulleista lukiolaisista on lopettanut koulunkäynnin kokonaan aikaisten aamujen takia häiriintyneen vuorokausirytmin ja siitä aiheutuneen väsymyksen takia. Lopulta ylioppilastutkinto on suoritettu loppuun aikuislukiossa, jossa opetus painottuu iltaan.

”Näin pitkälle edenneissä tapauksissa tilannetta on jo vaikeampaa lähteä korjaamaan. Jos opiskelijan väsymykseen olisi pystytty reagoimaan jo aikaisemmin, tällaiseen tilanteeseen ei olisi koskaan jouduttu”, sanoo Partinen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koulu
 • Oppiminen
 • Lukiot
 • Terveys
 • Uni
 • Anni Hakama

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  2. 2

   Trumpin asianajaja Giuliani: ”Totuus ei ole totuus”

  3. 3

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  4. 4

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  5. 5

   Tuhannet opiskelijat saavat jälleen pian kirjeen, jossa pyydetään selitystä hitaasti edenneille opinnoille – ”Jos asiaa ei selvitä, tuki lakkautetaan armottomasti”

  6. 6

   Kuvakooste: Weekend Festival päättyi tanssiin ilta-auringossa

  7. 7

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  8. 8

   Helsingin keskustaan ilmestyneistä kumpareista tuli somehitti ja lasten suosikki – ”Jännä kalteva pinta houkuttelee pyllähtämään”

  9. 9

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  10. 10

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  3. 3

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  4. 4

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  5. 5

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  6. 6

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  7. 7

   Tove Jansson kirjoitti vuonna 1979 onnettomaksi tekevästä arkkitehtuurista – se tulee mieleen, kun katsoo Jätkäsaarta ja Kalasatamaa

  8. 8

   Mitä useamman auton jengiläiset polttavat Ruotsin lähiöissä, sitä paremman vaaliaseen saa Jussi Halla-aho

  9. 9

   Venezuelan talous­kaaos sukeltaa uusiin syvyyksiin maanantaina: Presidentti lupaa kansalle 36-kertaisen palkan­korotuksen ja leikkaa viisi nollaa rahan perästä

  10. 10

   Camden Elliott on Trumpia palvovan Amerikan kasvatti, joka vaihtoi kotiseudun huippuyliopistoon – Paluu Etelä-Virginiaan on kuin matka vieraaseen maahan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  7. 7

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  8. 8

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  9. 9

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  11. Näytä lisää