Kotimaa

Miksi vauvanruoissa on vauvoille sopimatonta lehmänmaitoa ja sokeria? Ravitsemustieteilijät rauhoittelevat vanhempien huolta

Vauvojen valmisruokien sisältämät lehmänmaito ja sokeri ihmetyttävät pienten lasten vanhempia. Valmistaja aikoo luopua lisättyä sokeria sisältävien ruokien kehittämisestä kuluttajapalautteen perusteella.

Tavallinen lehmänmaito ei sovellu alle 12 kuukauden ikäisille lapsille. Näin todetaan kansallisissa ruokasuosituksissa, jotka koskevat lasten, lapsiperheiden sekä raskaana olevien ja imettävien ruokavaliota.

Mutta mitä ihmettä: kauppojen lastenruokahyllyllä alle vuoden ikäisille on tarjolla useita ruokatuotteita, jotka sisältävät lehmänmaitoa.

Lehmänmaidossa on runsaasti proteiinia ja kivennäisaineita, kuten natriumia, eivätkä pienen lapsen munuaiset pysty käsittelemään niitä.

Ristiriita on noussut viime aikoina puheenaiheeksi muun muassa sosiaalisen median vertaistukiryhmissä. Myös valtion ravitsemusneuvottelukuntaan on tullut vanhemmilta huolestuneita yhteydenottoja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kyseessä on tavallinen väärinymmärrys, josta tulee yhteydenottoja varsin usein, kertoo pääsihteeri Arja Lyytikäinen valtion ravitsemusneuvottelukunnasta.

Hänen mukaansa suositukset perustuvat siihen, ettei lehmänmaito sellaisenaan sovellu korvaamaan imeväisikäisten ruokavaliossa äidinmaitoa tai korviketta.

Maitopohjaisia ainesosia voidaan kuitenkin käyttää teollisesti valmistetuissa lastenruoissa.

”Vauvoille tarkoitetuissa valmisruoissa proteiinin määrä on ikäryhmän tarvetta vastaava, eikä asiasta tarvitse olla huolissaan ”, Lyytikäinen kertoo.

Hapanmaitotuotteita suositellaan lisättäväksi lapsen ruokavalioon noin kymmenen kuukauden iässä.

”Tälle ei ole tieteellistä perustetta, vaan syy on käytännöllinen: se tukee lapseen siirtymistä kohti perheen yhteistä ruokavaliota. Ruoanvalmistuksessa voi kuitenkin yhtä hyvin käyttää jo lehmänmaitoakin.”

Lyytikäisen mukaan lehmänmaitoa on alettu kauhistella turhaan.

”Aiemmin pelättiin sen aiheuttavan allergioita, mutta uusin näyttö tukee ajatusta, että varhain aloitetut maistelut ja monipuolinen ruoka-ainevalinta pikemminkin ehkäisevät allergioiden syntyä.”

Lehmänmaitoa vältellään yhä useammin myös ilmastosyistä. Lyytikäinen ei kuitenkaan suosittele alle yksivuotiaalle äidinmaidon tai korvikkeen tilalle kasvijuomia kuten kaurajuomaa.

”Kauramaidosta puuttuvat monet tärkeät vitamiinit ja hivenaineet, joita äidinmaidossa on ja joita korvikkeisiin on lisätty.”

Lyytikäinen kehottaa tarkastelemaan yksittäisten ruoka-aineiden sijaan kokonaisuutta niin lapsen kuin koko perheenkin ruokailussa.


Vanhempien hämmennys on kantautunut myös valmistajille, joille on tullut aika ajoin kyselyjä ruoan sisältämästä lehmänmaidosta.

Vauvoille tarkoitetuissa Valion Onni-puuroissa ja -velleissä maito-osan proteiinikoostumus vastaa äidinmaidonkorviketta. Valmistuksessa on pienennetty proteiinipitoisuutta ja lisätty heraproteiinia, kertoo Valion ravitsemusasiantuntija Tuula Tuure.

Ikäsuositukset perustuvat hänen mukaansa puuron karkeuteen. Pienemmille vauvoille tarkoitetut puurot ovat sileämpiä kuin vähän vanhemmille tarkoitetut.

”Ravintoainepitoisuudet vastaavat laajemman ikäryhmän keskimääräisiä suosituksia. Vanhemmille vauvoille tarkoitettuja tuotteita voi käyttää viiden kuukauden iästä alkaen, jos niissä oleva karkeus tuntuu lapselle sopivalta.”

Myös osassa Suomen Nestlén valmistamia Piltti- ja Bona-tuotteita käytetään aterian maitopohjaisia ainesosia raaka-aineena.

”Piltin rahkaa tai jogurttia sisältävissä soseissa on määritelty tarkkaan maitoproteiinin määrä pienelle lapselle sopivaksi. Viiden kuukauden ikäryhmän rahkaa tai jogurttia sisältävät soseet sisältävät vain 10–20 prosenttia maitoperäisiä raaka-aineita”, kertoo yhtiön elintarvikelainsäädännön asiantuntija Ulla Luhtasela.


Myös sokerista ollaan luopumassa

Lastenruoka on määritelty tiukasti EU-lainsäädännössä, muistuttaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erikoistutkija Heli Kuusipalo.

Lehmänmaidon sijasta Kuusipalo kehottaa vanhempia tarkkailemaan sokerin määrää. Piilosokeria kertyy helposti esimerkiksi maustetuista jogurteista. Myös joissain vauvojen välipalatuotteissa on sokeroitua mehutiivistettä.

Sokeria ei suositella vauvoille esimerkiksi puhkeavien hampaiden takia.

Semperin lastenruokien tuotepäällikkö Kaisa Eklöf kertoo, että Suomessa vanhemmat eivät ole olleet niin huolissaan sokerista kuin Ruotsissa, jossa valmisruokien sisältämistä sokerista on keskusteltu enemmän. Semperiä myydään kaikissa Pohjoismaissa.

”Aiemmin lastenruoissa oli lisättyä sokeria yleisemmin, mutta siitä on luovuttu ja tuotteet sisältävät vain hedelmän omaa sokeria. Joissain tuotteissa käytetään kuitenkin yhä mehutiivistettä lähinnä rakenteen ja maun vuoksi.”

Ulla Luhtasela kertoo, että muutamat Suomen Nestlén tuotteet sisältävät luontaisten sokerien ohella lisättyä sokeria.

”Kuluttajapalautteiden ansiosta olemme päättäneet olla jatkossa kehittämättä marja- ja hedelmäsoseita, joissa on lisättyä sokeria.”

THL:n Kuusipalon mukaan pieni määrä sokeriakaan ei ole haitaksi, jos sitä ei kerry joka ateriasta. Tärkeintä on, että ruokavalio on ylipäätään tasapainoinen ja monipuolinen.

”Näkisin, että tällaiset tuotteet on tarkoitettu hätävaraksi, jota käytetään silloin tällöin.”

Alle yksivuotiaan ruokavaliossa vältettäviä ruoka-aineita

Fakta
 Nitraattia sisältävät ruoat, kuten kurpitsa, punajuuri, pinaatti, nokkonen, kiinankaali, erilaiset lehtisalaatit, lehtikaali, kyssäkaali, retiisi, varsiselleri, fenkoli, tuoreet yrtit, idut ja juuresmehut.

 Öljykasvien siemenissä, kuten pellavan-, pinjan-, chian-, hampun-, seesamin-, kurpitsan-, unikon- ja auringonkukansiemenissä, voi olla raskasmetallijäämiä.

 Makkarat, nakit ja leikkeleet sisältävät nitraattia ja paljon suolaa.

 Maksa sisältää liikaa A-vitamiinia, joka voi johtaa maksan toiminnan ja aineenvaihdunnan häiriöihin.

 Hunaja voi sisältää riskin sairastua botulismiin, joka on vakava myrkytyssairaus.

 Kassiakanelissa on paljon kumariinia, joka on luontainen myrkky.

 Merilevävalmisteissa on todettu suuria jodi- ja raskasmetallipitoisuuksia.

 Aprikoosin siemenet sisältävät amygdaliinia, joka on luontainen myrkky.

 Alkukesästä varhaisperunassa voi esiintyä suuria määriä solaniinia ja nitraattia.

Lähde: Syödään yhdessä -ravintosuositukset (2016)

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • Lapsiperhe
 • ravintosuositukset
 • Pauliina Grönholm

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uusi löytö voi muuttaa historiankirjoituksen Pompeijin tuhon ajankohdasta – päivämäärä löytyikin kirjoitettuna seinään

  2. 2

   Sakot voi saada myös 24 tunnin paikalla, koska pysäköinninvalvojilla on salapoliisi­keinonsa – seitsemän kysymystä ja vastausta parkkikiekon käytöstä

  3. 3

   Lapsen kiusalliset tavat saattavat kieliä ongelmista – Niihin voi puuttua, mutta väärä lähestyminen pahentaa tilannetta

   Tilaajille
  4. 4

   Ecuador ärähti suurlähetystössään asuvalle Julian Assangelle: Ruoki kissaasi ja putsaa vessa

  5. 5

   Kokeile HS:n elvytyspelillä, osaatko painelu-puhalluselvytyksen

  6. 6

   Tämä riemastuttava maalaus Donald Trumpista ja entisistä presidenteistä nousi koko internetin vitsin aiheeksi – eikä ihme, koska se on täynnä upeita yksityiskohtia

  7. 7

   Ranskalaispoliisit jäivät kiinni yrityksestä hylätä siirtolaisia metsään Italiassa – sisäministeri Salvini vaatii Ranskalta selitystä

  8. 8

   Google aikoo laskuttaa matkapuhelin­valmistajia Youtuben ja Gmailin ohjelmien käytöstä

  9. 9

   Europol pyytää apua hyväksikäyttö­tapausten selvittämisessä: Tiedätkö, missä kaupungissa tämä kuva on otettu?

  10. 10

   Aku Louhimies väittää ohjauspestinsä kansainvälisessä sarjassa olevan katkolla Ylen toimittajan takia – Ohjaajan agentti: Toinen henkilö työskentelee nyt Louhimiehen jaksojen parissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Europol pyytää apua hyväksikäyttö­tapausten selvittämisessä: Tiedätkö, missä kaupungissa tämä kuva on otettu?

  2. 2

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  3. 3

   Kiista irtisanomissuojasta ylittää kaikki järjellisyyden rajat

  4. 4

   Helsinkiläismies testamenttasi koko 7,3 miljoonan euron omaisuutensa taloyhtiölle

  5. 5

   Aku Louhimies väittää ohjauspestinsä kansainvälisessä sarjassa olevan katkolla Ylen toimittajan takia – Ohjaajan agentti: Toinen henkilö työskentelee nyt Louhimiehen jaksojen parissa

  6. 6

   Kokeile HS:n elvytyspelillä, osaatko painelu-puhalluselvytyksen

  7. 7

   Tämä riemastuttava maalaus Donald Trumpista ja entisistä presidenteistä nousi koko internetin vitsin aiheeksi – eikä ihme, koska se on täynnä upeita yksityiskohtia

  8. 8

   Raaka joukkotappelu Konalassa keskellä kirkasta päivää: Kaksi epäiltyä tapon yritystä ja kaksi pahoinpitelyä – poliisi otti kiinni kuusi ihmistä

  9. 9

   Vihreiden sukellus jatkuu, ja se sataa vasemmisto­liiton laariin – Li Andersson siivitti puolueensa 2010-luvun ennätys­tulokseen

  10. 10

   Stephen Hawkingin viimeinen kirja julkaistiin: varoittaa superihmisistä ja kertoo mielipiteensä Jumalasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

  3. 3

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  4. 4

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  5. 5

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  6. 6

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  7. 7

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  8. 8

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  9. 9

   ”Tasa-arvoinen peruskoulu on vitsi” – Elina Tuomesta tuli uupuvien opettajien ääni­torvi ja nyt hän sanoo, että Suomessa tehdään ihmis­oikeus­loukkauksia

   Tilaajille
  10. 10

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  11. Näytä lisää