Kotimaa

Miksi vauvanruoissa on vauvoille sopimatonta lehmänmaitoa ja sokeria? Ravitsemustieteilijät rauhoittelevat vanhempien huolta

Vauvojen valmisruokien sisältämät lehmänmaito ja sokeri ihmetyttävät pienten lasten vanhempia. Valmistaja aikoo luopua lisättyä sokeria sisältävien ruokien kehittämisestä kuluttajapalautteen perusteella.

Tavallinen lehmänmaito ei sovellu alle 12 kuukauden ikäisille lapsille. Näin todetaan kansallisissa ruokasuosituksissa, jotka koskevat lasten, lapsiperheiden sekä raskaana olevien ja imettävien ruokavaliota.

Mutta mitä ihmettä: kauppojen lastenruokahyllyllä alle vuoden ikäisille on tarjolla useita ruokatuotteita, jotka sisältävät lehmänmaitoa.

Lehmänmaidossa on runsaasti proteiinia ja kivennäisaineita, kuten natriumia, eivätkä pienen lapsen munuaiset pysty käsittelemään niitä.

Ristiriita on noussut viime aikoina puheenaiheeksi muun muassa sosiaalisen median vertaistukiryhmissä. Myös valtion ravitsemusneuvottelukuntaan on tullut vanhemmilta huolestuneita yhteydenottoja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kyseessä on tavallinen väärinymmärrys, josta tulee yhteydenottoja varsin usein, kertoo pääsihteeri Arja Lyytikäinen valtion ravitsemusneuvottelukunnasta.

Hänen mukaansa suositukset perustuvat siihen, ettei lehmänmaito sellaisenaan sovellu korvaamaan imeväisikäisten ruokavaliossa äidinmaitoa tai korviketta.

Maitopohjaisia ainesosia voidaan kuitenkin käyttää teollisesti valmistetuissa lastenruoissa.

”Vauvoille tarkoitetuissa valmisruoissa proteiinin määrä on ikäryhmän tarvetta vastaava, eikä asiasta tarvitse olla huolissaan ”, Lyytikäinen kertoo.

Hapanmaitotuotteita suositellaan lisättäväksi lapsen ruokavalioon noin kymmenen kuukauden iässä.

”Tälle ei ole tieteellistä perustetta, vaan syy on käytännöllinen: se tukee lapseen siirtymistä kohti perheen yhteistä ruokavaliota. Ruoanvalmistuksessa voi kuitenkin yhtä hyvin käyttää jo lehmänmaitoakin.”

Lyytikäisen mukaan lehmänmaitoa on alettu kauhistella turhaan.

”Aiemmin pelättiin sen aiheuttavan allergioita, mutta uusin näyttö tukee ajatusta, että varhain aloitetut maistelut ja monipuolinen ruoka-ainevalinta pikemminkin ehkäisevät allergioiden syntyä.”

Lehmänmaitoa vältellään yhä useammin myös ilmastosyistä. Lyytikäinen ei kuitenkaan suosittele alle yksivuotiaalle äidinmaidon tai korvikkeen tilalle kasvijuomia kuten kaurajuomaa.

”Kauramaidosta puuttuvat monet tärkeät vitamiinit ja hivenaineet, joita äidinmaidossa on ja joita korvikkeisiin on lisätty.”

Lyytikäinen kehottaa tarkastelemaan yksittäisten ruoka-aineiden sijaan kokonaisuutta niin lapsen kuin koko perheenkin ruokailussa.


Vanhempien hämmennys on kantautunut myös valmistajille, joille on tullut aika ajoin kyselyjä ruoan sisältämästä lehmänmaidosta.

Vauvoille tarkoitetuissa Valion Onni-puuroissa ja -velleissä maito-osan proteiinikoostumus vastaa äidinmaidonkorviketta. Valmistuksessa on pienennetty proteiinipitoisuutta ja lisätty heraproteiinia, kertoo Valion ravitsemusasiantuntija Tuula Tuure.

Ikäsuositukset perustuvat hänen mukaansa puuron karkeuteen. Pienemmille vauvoille tarkoitetut puurot ovat sileämpiä kuin vähän vanhemmille tarkoitetut.

”Ravintoainepitoisuudet vastaavat laajemman ikäryhmän keskimääräisiä suosituksia. Vanhemmille vauvoille tarkoitettuja tuotteita voi käyttää viiden kuukauden iästä alkaen, jos niissä oleva karkeus tuntuu lapselle sopivalta.”

Myös osassa Suomen Nestlén valmistamia Piltti- ja Bona-tuotteita käytetään aterian maitopohjaisia ainesosia raaka-aineena.

”Piltin rahkaa tai jogurttia sisältävissä soseissa on määritelty tarkkaan maitoproteiinin määrä pienelle lapselle sopivaksi. Viiden kuukauden ikäryhmän rahkaa tai jogurttia sisältävät soseet sisältävät vain 10–20 prosenttia maitoperäisiä raaka-aineita”, kertoo yhtiön elintarvikelainsäädännön asiantuntija Ulla Luhtasela.


Myös sokerista ollaan luopumassa

Lastenruoka on määritelty tiukasti EU-lainsäädännössä, muistuttaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erikoistutkija Heli Kuusipalo.

Lehmänmaidon sijasta Kuusipalo kehottaa vanhempia tarkkailemaan sokerin määrää. Piilosokeria kertyy helposti esimerkiksi maustetuista jogurteista. Myös joissain vauvojen välipalatuotteissa on sokeroitua mehutiivistettä.

Sokeria ei suositella vauvoille esimerkiksi puhkeavien hampaiden takia.

Semperin lastenruokien tuotepäällikkö Kaisa Eklöf kertoo, että Suomessa vanhemmat eivät ole olleet niin huolissaan sokerista kuin Ruotsissa, jossa valmisruokien sisältämistä sokerista on keskusteltu enemmän. Semperiä myydään kaikissa Pohjoismaissa.

”Aiemmin lastenruoissa oli lisättyä sokeria yleisemmin, mutta siitä on luovuttu ja tuotteet sisältävät vain hedelmän omaa sokeria. Joissain tuotteissa käytetään kuitenkin yhä mehutiivistettä lähinnä rakenteen ja maun vuoksi.”

Ulla Luhtasela kertoo, että muutamat Suomen Nestlén tuotteet sisältävät luontaisten sokerien ohella lisättyä sokeria.

”Kuluttajapalautteiden ansiosta olemme päättäneet olla jatkossa kehittämättä marja- ja hedelmäsoseita, joissa on lisättyä sokeria.”

THL:n Kuusipalon mukaan pieni määrä sokeriakaan ei ole haitaksi, jos sitä ei kerry joka ateriasta. Tärkeintä on, että ruokavalio on ylipäätään tasapainoinen ja monipuolinen.

”Näkisin, että tällaiset tuotteet on tarkoitettu hätävaraksi, jota käytetään silloin tällöin.”

Alle yksivuotiaan ruokavaliossa vältettäviä ruoka-aineita

Fakta
 Nitraattia sisältävät ruoat, kuten kurpitsa, punajuuri, pinaatti, nokkonen, kiinankaali, erilaiset lehtisalaatit, lehtikaali, kyssäkaali, retiisi, varsiselleri, fenkoli, tuoreet yrtit, idut ja juuresmehut.

 Öljykasvien siemenissä, kuten pellavan-, pinjan-, chian-, hampun-, seesamin-, kurpitsan-, unikon- ja auringonkukansiemenissä, voi olla raskasmetallijäämiä.

 Makkarat, nakit ja leikkeleet sisältävät nitraattia ja paljon suolaa.

 Maksa sisältää liikaa A-vitamiinia, joka voi johtaa maksan toiminnan ja aineenvaihdunnan häiriöihin.

 Hunaja voi sisältää riskin sairastua botulismiin, joka on vakava myrkytyssairaus.

 Kassiakanelissa on paljon kumariinia, joka on luontainen myrkky.

 Merilevävalmisteissa on todettu suuria jodi- ja raskasmetallipitoisuuksia.

 Aprikoosin siemenet sisältävät amygdaliinia, joka on luontainen myrkky.

 Alkukesästä varhaisperunassa voi esiintyä suuria määriä solaniinia ja nitraattia.

Lähde: Syödään yhdessä -ravintosuositukset (2016)

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • Lapsiperhe
 • ravintosuositukset
 • Pauliina Grönholm

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Taloyhtiötä johtaa yhden perheen dynastia – Onko se edes laillista?

  2. 2

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomi on maailman turvallisin maa, jossa elävät Euroopan toiseksi vaarallisimmat perheet

  4. 4

   Valtiolla uusi rahareikä: Yrittäjien eläkkeisiin uppoaa jo satoja miljoonia euroja, koska heidän omat maksunsa eivät riitä

  5. 5

   Yhä useampi palautus­päätöksen saanut täytyy saattaa pois Suomesta, kertoo Poliisi­hallitus – ”Viranomaisia pakoillaan ennen palautusta”

  6. 6

   Trump haukkui tietovuotajaa ”koiraksi” ja haastoi tämän välimiesoikeuteen – Valkoinen talo ei kiistä rasistisen puheen sisältävän nauhoitteen olemassaoloa

  7. 7

   Monet autoilijat eivät osaa väistämissääntöjä – Olen ollut kymmeniä kertoja hengenvaarassa

  8. 8

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  9. 9

   Entinen Valioliiga-tähti kertoo pelaajien ”Monopolista”, jossa naiset olivat kauppatavarana: ”Jokaisella oli omistuksensa, jotka olivat eriarvoisia”

  10. 10

   Ruotsin autopaloista pidätetty ainakin kolme epäiltyä – alle 20-vuotias mies otettiin kiinni Turkin rajalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Genovan siltaturman uhrien etsintä jatkui läpi yön, kuolleita ainakin 35 – liikenne­ministeri vaatii tiestä vastaavan yhtiön ylintä johtoa eroamaan

  2. 2

   Vielä kolme kuukautta sitten Jessi Laidlerille vakuutettiin, että Pasilan historiallisessa Toralinnassa on turvallista asua – Nyt kaikki vuokralaiset irtisanottiin

  3. 3

   Kymmenittäin autoja poltettiin Ruotsissa, kaksi pidätetty ja yksi etsintäkuulutettu – Ruotsidemokraattien johtaja ehdottelee avun pyytämistä muiden EU-maiden poliiseilta

  4. 4

   Tuntemattomien rikollisten ketju huijasi hyvällä suomen kielellä helsinkiläisnaisen pankkitunnukset – Oikeudessa maksumieheksi päätyi satunnainen vastaantulija

  5. 5

   Lapsi hakkeroi Yhdysvaltain äänestyssivuston jäljennöksen kymmenessä minuutissa – teki itsestään vaalien voittajan lisäämällä itselleen miljardeja ääniä

  6. 6

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  7. 7

   Valtiolla uusi rahareikä: Yrittäjien eläkkeisiin uppoaa jo satoja miljoonia euroja, koska heidän omat maksunsa eivät riitä

  8. 8

   Helsingin poliisi: Suomeen on rantautunut Euroopasta uusi kansainvälinen kuljetusrikollisuuden muoto

  9. 9

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  10. 10

   Kun 80 autoa palaa, pääministerin ”hemmetti” ei välttämättä äänestäjille riitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhdekouluttaja panttasi seksiä, petti ja lopulta jätti – Nyt hän kertoo, mikä tuhoaa ja pelastaa suhteen ja miksi moni pettyy kumppaniinsa tajuamatta syytä

   Tilaajille
  2. 2

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  3. 3

   Ari rakastui naimisissa olevaan Lilliin, vaikka niin ei aluksi pitänyt käydä – Nyt kolme aikuista asuu saman katon alla ja sanoo, että polyamoria helpottaa lapsiperhe-elämää

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  5. 5

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  6. 6

   Moni parisuhde tyssää siihen, ettei ihminen ole valmis kehittymään – Rakkauteen pitäisi suhtautua kuin työuraan

  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Kesä­tissuttelu on suurempi vaara kuin moni ymmärtää – lääkäri Tuikku Asikainen joi ”normaalisti”, mutta vasta lopetettuaan hän tajusi olleensa väärässä

   Tilaajille
  9. 9

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  10. 10

   Syvällä Venäjän tyhjyydessä on armoton vankileiri IK-25, jossa ruoka on jätettä, taudit leviävät ja kurinpidosta vastaavat vangit – nyt suomalainen huumekuriiri kertoo, millaista on elää siellä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ruotsin autopaloista pidätetty ainakin kolme epäiltyä – alle 20-vuotias mies otettiin kiinni Turkin rajalla
  3. Espoossa toistuu keväisin ja syksyisin ilmiö, jonka suunnitelmallisuutta hämmästelee jopa kaupungin sähköinsinööri – Joku kiertää sammuttamassa katuvaloja
  4. Monet autoilijat eivät osaa väistämissääntöjä – Olen ollut kymmeniä kertoja hengenvaarassa
  5. Britannian uusi ulkoministeri tapasi Timo Soinin ja uskoo nyt Suomen olevan valmis tukemaan brexit-tavoitteita – ”Suomella on tärkeä rooli”
  6. Yhä useampi palautus­päätöksen saanut täytyy saattaa pois Suomesta, kertoo Poliisi­hallitus – ”Viranomaisia pakoillaan ennen palautusta”
  7. Kirjapaljastukset kertovat, että Niinistöllä on poikkeuksellisen paljon vaikutusvaltaa – Mutta mistä se johtuu? Tilaajille
  8. Pimentoon jäävät biisinkirjoittajat harmittavat laulaja-laulun­tekijä Vilma Alinaa – ”Hehän aika­lailla pyörittävät sitä, mitä musa­kenttä on”
  9. Huipulle tähtäävälle voimistelijalle koulun ja harjoitusten yhdistelmä voi olla liian rankka – Aleksi Vesala käy yläkoulun neljään vuoteen
  10. Turkin kriisi menee Erdoğanin piikkiin, vaikka hän hakee syyllistä kaikkialta muualta Tilaajille
  11. Entinen Valioliiga-tähti kertoo pelaajien ”Monopolista”, jossa naiset olivat kauppatavarana: ”Jokaisella oli omistuksensa, jotka olivat eriarvoisia”
  12. Näytä lisää