Kotimaa

Miksi vauvanruoissa on vauvoille sopimatonta lehmänmaitoa ja sokeria? Ravitsemustieteilijät rauhoittelevat vanhempien huolta

Vauvojen valmisruokien sisältämät lehmänmaito ja sokeri ihmetyttävät pienten lasten vanhempia. Valmistaja aikoo luopua lisättyä sokeria sisältävien ruokien kehittämisestä kuluttajapalautteen perusteella.

Tavallinen lehmänmaito ei sovellu alle 12 kuukauden ikäisille lapsille. Näin todetaan kansallisissa ruokasuosituksissa, jotka koskevat lasten, lapsiperheiden sekä raskaana olevien ja imettävien ruokavaliota.

Mutta mitä ihmettä: kauppojen lastenruokahyllyllä alle vuoden ikäisille on tarjolla useita ruokatuotteita, jotka sisältävät lehmänmaitoa.

Lehmänmaidossa on runsaasti proteiinia ja kivennäisaineita, kuten natriumia, eivätkä pienen lapsen munuaiset pysty käsittelemään niitä.

Ristiriita on noussut viime aikoina puheenaiheeksi muun muassa sosiaalisen median vertaistukiryhmissä. Myös valtion ravitsemusneuvottelukuntaan on tullut vanhemmilta huolestuneita yhteydenottoja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kyseessä on tavallinen väärinymmärrys, josta tulee yhteydenottoja varsin usein, kertoo pääsihteeri Arja Lyytikäinen valtion ravitsemusneuvottelukunnasta.

Hänen mukaansa suositukset perustuvat siihen, ettei lehmänmaito sellaisenaan sovellu korvaamaan imeväisikäisten ruokavaliossa äidinmaitoa tai korviketta.

Maitopohjaisia ainesosia voidaan kuitenkin käyttää teollisesti valmistetuissa lastenruoissa.

”Vauvoille tarkoitetuissa valmisruoissa proteiinin määrä on ikäryhmän tarvetta vastaava, eikä asiasta tarvitse olla huolissaan ”, Lyytikäinen kertoo.

Hapanmaitotuotteita suositellaan lisättäväksi lapsen ruokavalioon noin kymmenen kuukauden iässä.

”Tälle ei ole tieteellistä perustetta, vaan syy on käytännöllinen: se tukee lapseen siirtymistä kohti perheen yhteistä ruokavaliota. Ruoanvalmistuksessa voi kuitenkin yhtä hyvin käyttää jo lehmänmaitoakin.”

Lyytikäisen mukaan lehmänmaitoa on alettu kauhistella turhaan.

”Aiemmin pelättiin sen aiheuttavan allergioita, mutta uusin näyttö tukee ajatusta, että varhain aloitetut maistelut ja monipuolinen ruoka-ainevalinta pikemminkin ehkäisevät allergioiden syntyä.”

Lehmänmaitoa vältellään yhä useammin myös ilmastosyistä. Lyytikäinen ei kuitenkaan suosittele alle yksivuotiaalle äidinmaidon tai korvikkeen tilalle kasvijuomia kuten kaurajuomaa.

”Kauramaidosta puuttuvat monet tärkeät vitamiinit ja hivenaineet, joita äidinmaidossa on ja joita korvikkeisiin on lisätty.”

Lyytikäinen kehottaa tarkastelemaan yksittäisten ruoka-aineiden sijaan kokonaisuutta niin lapsen kuin koko perheenkin ruokailussa.


Vanhempien hämmennys on kantautunut myös valmistajille, joille on tullut aika ajoin kyselyjä ruoan sisältämästä lehmänmaidosta.

Vauvoille tarkoitetuissa Valion Onni-puuroissa ja -velleissä maito-osan proteiinikoostumus vastaa äidinmaidonkorviketta. Valmistuksessa on pienennetty proteiinipitoisuutta ja lisätty heraproteiinia, kertoo Valion ravitsemusasiantuntija Tuula Tuure.

Ikäsuositukset perustuvat hänen mukaansa puuron karkeuteen. Pienemmille vauvoille tarkoitetut puurot ovat sileämpiä kuin vähän vanhemmille tarkoitetut.

”Ravintoainepitoisuudet vastaavat laajemman ikäryhmän keskimääräisiä suosituksia. Vanhemmille vauvoille tarkoitettuja tuotteita voi käyttää viiden kuukauden iästä alkaen, jos niissä oleva karkeus tuntuu lapselle sopivalta.”

Myös osassa Suomen Nestlén valmistamia Piltti- ja Bona-tuotteita käytetään aterian maitopohjaisia ainesosia raaka-aineena.

”Piltin rahkaa tai jogurttia sisältävissä soseissa on määritelty tarkkaan maitoproteiinin määrä pienelle lapselle sopivaksi. Viiden kuukauden ikäryhmän rahkaa tai jogurttia sisältävät soseet sisältävät vain 10–20 prosenttia maitoperäisiä raaka-aineita”, kertoo yhtiön elintarvikelainsäädännön asiantuntija Ulla Luhtasela.


Myös sokerista ollaan luopumassa

Lastenruoka on määritelty tiukasti EU-lainsäädännössä, muistuttaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erikoistutkija Heli Kuusipalo.

Lehmänmaidon sijasta Kuusipalo kehottaa vanhempia tarkkailemaan sokerin määrää. Piilosokeria kertyy helposti esimerkiksi maustetuista jogurteista. Myös joissain vauvojen välipalatuotteissa on sokeroitua mehutiivistettä.

Sokeria ei suositella vauvoille esimerkiksi puhkeavien hampaiden takia.

Semperin lastenruokien tuotepäällikkö Kaisa Eklöf kertoo, että Suomessa vanhemmat eivät ole olleet niin huolissaan sokerista kuin Ruotsissa, jossa valmisruokien sisältämistä sokerista on keskusteltu enemmän. Semperiä myydään kaikissa Pohjoismaissa.

”Aiemmin lastenruoissa oli lisättyä sokeria yleisemmin, mutta siitä on luovuttu ja tuotteet sisältävät vain hedelmän omaa sokeria. Joissain tuotteissa käytetään kuitenkin yhä mehutiivistettä lähinnä rakenteen ja maun vuoksi.”

Ulla Luhtasela kertoo, että muutamat Suomen Nestlén tuotteet sisältävät luontaisten sokerien ohella lisättyä sokeria.

”Kuluttajapalautteiden ansiosta olemme päättäneet olla jatkossa kehittämättä marja- ja hedelmäsoseita, joissa on lisättyä sokeria.”

THL:n Kuusipalon mukaan pieni määrä sokeriakaan ei ole haitaksi, jos sitä ei kerry joka ateriasta. Tärkeintä on, että ruokavalio on ylipäätään tasapainoinen ja monipuolinen.

”Näkisin, että tällaiset tuotteet on tarkoitettu hätävaraksi, jota käytetään silloin tällöin.”

Alle yksivuotiaan ruokavaliossa vältettäviä ruoka-aineita

Fakta
 Nitraattia sisältävät ruoat, kuten kurpitsa, punajuuri, pinaatti, nokkonen, kiinankaali, erilaiset lehtisalaatit, lehtikaali, kyssäkaali, retiisi, varsiselleri, fenkoli, tuoreet yrtit, idut ja juuresmehut.

 Öljykasvien siemenissä, kuten pellavan-, pinjan-, chian-, hampun-, seesamin-, kurpitsan-, unikon- ja auringonkukansiemenissä, voi olla raskasmetallijäämiä.

 Makkarat, nakit ja leikkeleet sisältävät nitraattia ja paljon suolaa.

 Maksa sisältää liikaa A-vitamiinia, joka voi johtaa maksan toiminnan ja aineenvaihdunnan häiriöihin.

 Hunaja voi sisältää riskin sairastua botulismiin, joka on vakava myrkytyssairaus.

 Kassiakanelissa on paljon kumariinia, joka on luontainen myrkky.

 Merilevävalmisteissa on todettu suuria jodi- ja raskasmetallipitoisuuksia.

 Aprikoosin siemenet sisältävät amygdaliinia, joka on luontainen myrkky.

 Alkukesästä varhaisperunassa voi esiintyä suuria määriä solaniinia ja nitraattia.

Lähde: Syödään yhdessä -ravintosuositukset (2016)

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • Lapsiperhe
 • ravintosuositukset
 • Pauliina Grönholm

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  2. 2

   Trumpin asianajaja Giuliani: ”Totuus ei ole totuus”

  3. 3

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  4. 4

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvakooste: Weekend Festival päättyi tanssiin ilta-auringossa

  6. 6

   Tuhannet opiskelijat saavat jälleen pian kirjeen, jossa pyydetään selitystä hitaasti edenneille opinnoille – ”Jos asiaa ei selvitä, tuki lakkautetaan armottomasti”

  7. 7

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  8. 8

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  9. 9

   Helsingin keskustaan ilmestyneistä kumpareista tuli somehitti ja lasten suosikki – ”Jännä kalteva pinta houkuttelee pyllähtämään”

  10. 10

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  3. 3

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  4. 4

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  5. 5

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  6. 6

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  7. 7

   Tove Jansson kirjoitti vuonna 1979 onnettomaksi tekevästä arkkitehtuurista – se tulee mieleen, kun katsoo Jätkäsaarta ja Kalasatamaa

  8. 8

   Mitä useamman auton jengiläiset polttavat Ruotsin lähiöissä, sitä paremman vaaliaseen saa Jussi Halla-aho

  9. 9

   Venezuelan talous­kaaos sukeltaa uusiin syvyyksiin maanantaina: Presidentti lupaa kansalle 36-kertaisen palkan­korotuksen ja leikkaa viisi nollaa rahan perästä

  10. 10

   Camden Elliott on Trumpia palvovan Amerikan kasvatti, joka vaihtoi kotiseudun huippuyliopistoon – Paluu Etelä-Virginiaan on kuin matka vieraaseen maahan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  7. 7

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  8. 8

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  9. 9

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  11. Näytä lisää