Kotimaa

Miksi vauvanruoissa on vauvoille sopimatonta lehmänmaitoa ja sokeria? Ravitsemustieteilijät rauhoittelevat vanhempien huolta

Vauvojen valmisruokien sisältämät lehmänmaito ja sokeri ihmetyttävät pienten lasten vanhempia. Valmistaja aikoo luopua lisättyä sokeria sisältävien ruokien kehittämisestä kuluttajapalautteen perusteella.

Tavallinen lehmänmaito ei sovellu alle 12 kuukauden ikäisille lapsille. Näin todetaan kansallisissa ruokasuosituksissa, jotka koskevat lasten, lapsiperheiden sekä raskaana olevien ja imettävien ruokavaliota.

Mutta mitä ihmettä: kauppojen lastenruokahyllyllä alle vuoden ikäisille on tarjolla useita ruokatuotteita, jotka sisältävät lehmänmaitoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lehmänmaidossa on runsaasti proteiinia ja kivennäisaineita, kuten natriumia, eivätkä pienen lapsen munuaiset pysty käsittelemään niitä.

Ristiriita on noussut viime aikoina puheenaiheeksi muun muassa sosiaalisen median vertaistukiryhmissä. Myös valtion ravitsemusneuvottelukuntaan on tullut vanhemmilta huolestuneita yhteydenottoja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kyseessä on tavallinen väärinymmärrys, josta tulee yhteydenottoja varsin usein, kertoo pääsihteeri Arja Lyytikäinen valtion ravitsemusneuvottelukunnasta.

Hänen mukaansa suositukset perustuvat siihen, ettei lehmänmaito sellaisenaan sovellu korvaamaan imeväisikäisten ruokavaliossa äidinmaitoa tai korviketta.

Maitopohjaisia ainesosia voidaan kuitenkin käyttää teollisesti valmistetuissa lastenruoissa.

”Vauvoille tarkoitetuissa valmisruoissa proteiinin määrä on ikäryhmän tarvetta vastaava, eikä asiasta tarvitse olla huolissaan ”, Lyytikäinen kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hapanmaitotuotteita suositellaan lisättäväksi lapsen ruokavalioon noin kymmenen kuukauden iässä.

”Tälle ei ole tieteellistä perustetta, vaan syy on käytännöllinen: se tukee lapseen siirtymistä kohti perheen yhteistä ruokavaliota. Ruoanvalmistuksessa voi kuitenkin yhtä hyvin käyttää jo lehmänmaitoakin.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lyytikäisen mukaan lehmänmaitoa on alettu kauhistella turhaan.

”Aiemmin pelättiin sen aiheuttavan allergioita, mutta uusin näyttö tukee ajatusta, että varhain aloitetut maistelut ja monipuolinen ruoka-ainevalinta pikemminkin ehkäisevät allergioiden syntyä.”

Lehmänmaitoa vältellään yhä useammin myös ilmastosyistä. Lyytikäinen ei kuitenkaan suosittele alle yksivuotiaalle äidinmaidon tai korvikkeen tilalle kasvijuomia kuten kaurajuomaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kauramaidosta puuttuvat monet tärkeät vitamiinit ja hivenaineet, joita äidinmaidossa on ja joita korvikkeisiin on lisätty.”

Lyytikäinen kehottaa tarkastelemaan yksittäisten ruoka-aineiden sijaan kokonaisuutta niin lapsen kuin koko perheenkin ruokailussa.


Vanhempien hämmennys on kantautunut myös valmistajille, joille on tullut aika ajoin kyselyjä ruoan sisältämästä lehmänmaidosta.

Vauvoille tarkoitetuissa Valion Onni-puuroissa ja -velleissä maito-osan proteiinikoostumus vastaa äidinmaidonkorviketta. Valmistuksessa on pienennetty proteiinipitoisuutta ja lisätty heraproteiinia, kertoo Valion ravitsemusasiantuntija Tuula Tuure.

Ikäsuositukset perustuvat hänen mukaansa puuron karkeuteen. Pienemmille vauvoille tarkoitetut puurot ovat sileämpiä kuin vähän vanhemmille tarkoitetut.

”Ravintoainepitoisuudet vastaavat laajemman ikäryhmän keskimääräisiä suosituksia. Vanhemmille vauvoille tarkoitettuja tuotteita voi käyttää viiden kuukauden iästä alkaen, jos niissä oleva karkeus tuntuu lapselle sopivalta.”

Myös osassa Suomen Nestlén valmistamia Piltti- ja Bona-tuotteita käytetään aterian maitopohjaisia ainesosia raaka-aineena.

”Piltin rahkaa tai jogurttia sisältävissä soseissa on määritelty tarkkaan maitoproteiinin määrä pienelle lapselle sopivaksi. Viiden kuukauden ikäryhmän rahkaa tai jogurttia sisältävät soseet sisältävät vain 10–20 prosenttia maitoperäisiä raaka-aineita”, kertoo yhtiön elintarvikelainsäädännön asiantuntija Ulla Luhtasela.


Myös sokerista ollaan luopumassa

Lastenruoka on määritelty tiukasti EU-lainsäädännössä, muistuttaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erikoistutkija Heli Kuusipalo.

Lehmänmaidon sijasta Kuusipalo kehottaa vanhempia tarkkailemaan sokerin määrää. Piilosokeria kertyy helposti esimerkiksi maustetuista jogurteista. Myös joissain vauvojen välipalatuotteissa on sokeroitua mehutiivistettä.

Sokeria ei suositella vauvoille esimerkiksi puhkeavien hampaiden takia.

Semperin lastenruokien tuotepäällikkö Kaisa Eklöf kertoo, että Suomessa vanhemmat eivät ole olleet niin huolissaan sokerista kuin Ruotsissa, jossa valmisruokien sisältämistä sokerista on keskusteltu enemmän. Semperiä myydään kaikissa Pohjoismaissa.

”Aiemmin lastenruoissa oli lisättyä sokeria yleisemmin, mutta siitä on luovuttu ja tuotteet sisältävät vain hedelmän omaa sokeria. Joissain tuotteissa käytetään kuitenkin yhä mehutiivistettä lähinnä rakenteen ja maun vuoksi.”

Ulla Luhtasela kertoo, että muutamat Suomen Nestlén tuotteet sisältävät luontaisten sokerien ohella lisättyä sokeria.

”Kuluttajapalautteiden ansiosta olemme päättäneet olla jatkossa kehittämättä marja- ja hedelmäsoseita, joissa on lisättyä sokeria.”

THL:n Kuusipalon mukaan pieni määrä sokeriakaan ei ole haitaksi, jos sitä ei kerry joka ateriasta. Tärkeintä on, että ruokavalio on ylipäätään tasapainoinen ja monipuolinen.

”Näkisin, että tällaiset tuotteet on tarkoitettu hätävaraksi, jota käytetään silloin tällöin.”

Alle yksivuotiaan ruokavaliossa vältettäviä ruoka-aineita

Fakta
 Nitraattia sisältävät ruoat, kuten kurpitsa, punajuuri, pinaatti, nokkonen, kiinankaali, erilaiset lehtisalaatit, lehtikaali, kyssäkaali, retiisi, varsiselleri, fenkoli, tuoreet yrtit, idut ja juuresmehut.

 Öljykasvien siemenissä, kuten pellavan-, pinjan-, chian-, hampun-, seesamin-, kurpitsan-, unikon- ja auringonkukansiemenissä, voi olla raskasmetallijäämiä.

 Makkarat, nakit ja leikkeleet sisältävät nitraattia ja paljon suolaa.

 Maksa sisältää liikaa A-vitamiinia, joka voi johtaa maksan toiminnan ja aineenvaihdunnan häiriöihin.

 Hunaja voi sisältää riskin sairastua botulismiin, joka on vakava myrkytyssairaus.

 Kassiakanelissa on paljon kumariinia, joka on luontainen myrkky.

 Merilevävalmisteissa on todettu suuria jodi- ja raskasmetallipitoisuuksia.

 Aprikoosin siemenet sisältävät amygdaliinia, joka on luontainen myrkky.

 Alkukesästä varhaisperunassa voi esiintyä suuria määriä solaniinia ja nitraattia.

Lähde: Syödään yhdessä -ravintosuositukset (2016)

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • Lapsiperhe
 • ravintosuositukset
 • Pauliina Grönholm

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  2. 2

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  3. 3

   8­000 marssii ilmaston puolesta Helsingissä, väki­joukko saapui eduskunta­talolle – suora lähetys käynnissä

  4. 4

   Ystävystyminen aikuisena vaatii vaivannäköä, mutta on mahdollista – Näin se tutkitusti onnistuu

  5. 5

   Ruoan ilmastovaikutus on tähän asti arvioitua suurempi – HS kokosi kulutustapoja, joista syntyy 100 kiloa päästöjä

  6. 6

   Saudi-Arabia pesi kruununprinssin kädet vahinkoselityksellä Khashoggin tappamisesta – osittainen tunnustus kelpaa Trumpille, joka haluaa pelastaa jättimäisen asekaupan

  7. 7

   Sananvapausjärjestö Yhdysvaltain Pen nosti kanteen presidentti Trumpia vastaan

  8. 8

   Lakkautetuksi määrätty uusnatsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliike osoitti mieltään Helsingissä, kymmenkunta Ruotsista tullutta otettiin kiinni – Poliisi: ”Tuomio ei ole vielä lainvoimainen”

  9. 9

   Bryan Adams nappasi keikalta valo­kuvan, jota artisti kutsui taian­omaiseksi – Saasteinen totuus paljastui, kun fanit pääsivät kommentoimaan

  10. 10

   Real Madrid rikkoi ennätyksen, jota se ei koskaan olisi halunnut tehdä – nyt seuran historiaan piirtyy aika kahdeksan tuntia ja yksi minuutti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  3. 3

   Bryan Adams nappasi keikalta valo­kuvan, jota artisti kutsui taian­omaiseksi – Saasteinen totuus paljastui, kun fanit pääsivät kommentoimaan

  4. 4

   Ulkoministeri Soini kutsuu IPCC:n ilmasto­raportin synnyttämää keskustelua hysteeriseksi höpinäksi – ”Valtion ei pidä meitä pakottaa luontoa suojelemaan”

  5. 5

   CNN: Matkustajakone laskeutui myrskyssä sivuttain Bristolin lento­kentälle – ”vaikuttava” suoritus, ylisti kentän henkilö­kunta

  6. 6

   Maija Nordman oli ratsastamassa Espoossa, kun vastaan tullut autoilija väläytti pitkiä valoja ja painoi töötin pohjaan – ”Kaikki keskittyminen meni hengissä pysymiseen”

  7. 7

   Et ole sittenkään käyttänyt ketsuppikuppeja väärin koko elämäsi ajan – soitimme suomalaismiehelle, joka ratkaisi massiivisella selvitystyöllä vuosikausien mysteerin

  8. 8

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  9. 9

   Aivoinfarktin saaneen vanhuksen 1,4 miljoonan testamentti muuttui epäselvissä oloissa – Oikeus kumosi testamentin, laatija oli Espoon nykyinen liikuntajohtaja Martti Merra

  10. 10

   Ruoan ilmastovaikutus on tähän asti arvioitua suurempi – HS kokosi kulutustapoja, joista syntyy 100 kiloa päästöjä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  3. 3

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  6. 6

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  7. 7

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  10. 10

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  11. Näytä lisää