Kotimaa

Suomessa toimi 1970-luvulle asti Euroopan merkittävin asbestikylä, jossa laulettiin ylistyslauluja mineraalille – Seuraukset maksettiin ihmishengillä

Paakkilan asbestikylässä Pohjois-Savossa kuoltiin alle 50-vuotiaina keuhkosairauksiin. Terveysvaikutukset näkyvät yhä.

”Asbesti huudossa on kaikkialla!” Ylistyslaulu asbestille kajahti komeasti kaivosyhtiön juhlassa 1960-luvulla Tuusniemen Paakkilassa Pohjois-Savossa.

Kaivos oli Euroopan suurin asbestin tuottaja ja Paakkilan kylä vilkas keskus.

Yhdysvallat ilmoitti kuluneella viikolla helpottavansa jälleen asbestin käyttöä rakentamisessa. Lähes kaikissa muissa länsimaissa linja on pitkään ollut ehdottoman kielteinen.


Vielä 1960-luvulla Suomessakin oli hienoa olla Paakkilan kaivoskylästä. Siellä oli kolme kauppaa, iso koulu, kahvila ja urheiluaktiviteetteja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Luistelukenttä sijaitsi asbestitehtaan vieressä. Sinne mentiin pelaamaan joka päivä koulun jälkeen.

”Varmasti kaikki saimme asbestipölyä keuhkoihimme”, kertoo ikänsä Paakkilassa asunut Sakari Ahonen.

Nyt 66-vuotias Ahonen meni kaivokselle töihin viidentoista vanhana ja ehti työskennellä siellä kymmenisen vuotta. Kaivos suljettiin vuonna 1975.

”Tehtaalla oltiin töissä joka talosta. Ja joka talossa joku kuoli asbestin aiheuttamiin sairauksiin, asbestoosiin tai sen aiheuttamaan keuhkosyöpään”, Ahonen sanoo.

Moni kaivoksen työntekijä kuoli alle 50-vuotiaana. Kun miesten keskimääräinen elinikä oli 1970-luvulla 67 vuotta, Paakkilassa se oli 57.Asbestipölyä levisi koko kylään, joten sille altistuivat nekin, jotka eivät kaivoksessa työskennelleet.

Asiaa vähäteltiin ja se jätti katkeruutta, joka tuntuu yhä.

”Vähättely ja katkeruus ovat liian mietoja ilmauksia. Sairastumista asbestin takia ei monessakaan tapauksessa tunnustettu eikä korvauksia maksettu. Moni on katkera varsinkin vakuutusyhtiöitä kohtaan.”

Ahosen tädin sairautta ei koskaan myönnetty asbestoosiksi, vaikka tämä oli kaivoksen siivoojana kolmekymmentä vuotta. Naapurissa talon kolme poikaa kuolivat kaikki keuhkosyöpään.

”Yksi kaivoksella poraajana ollut mies kävi siihen aikaan työterveyslaitoksen keuhkokuvissa. Lausunto tuli, että saa jatkaa entisissä hommissa. Kolmen kuukauden päästä mies kuoli asbestoosiin”, kertoo Ahonen.

Oireita yritettiin Ahosen mukaan vääntää ja kääntää pelkästään tupakan aiheuttamiksi.

Työntekijät tiesivät asbestin vaarallisuudesta, mutta vaihtoehtoja työlle ei monestikaan ollut.

Ahosen kokemuksen mukaan erityisesti kaivoksen toimihenkilötaso ja tehtaan johto vähättelivät asiaa.

Paakkilalainen Viljo Leskinen, 82, työskenteli kaivosmontussa sen sulkemiseen asti. Hänellä on todettu keuhkoissa asbestipölyä.

”Rikastamo oli pölyisin paikka, siellä ei kukaan säästynyt. Jonkin verran turvatoimia rakenneltiin, suojauksia ja raitisilmaimureita. Prosessia yritettiin kehittää veden kanssa, mutta se ei onnistunut.”


Yhteisö kuitenkin kukoisti ja työtä riitti. Ahonen aloitti ensin kaivosyhtiön maataloustöissä heinänteossa ja siirtyi sitten postinjakajaksi ja myöhemmin korjaamoon.

Tehdasyhteisössä paakkilalaisista tuli nopeasti kahden kerroksen väkeä, muistaa Leskinen.

”Ne, jotka olivat konttorihenkilökuntaa ja työnjohtotehtävissä, olivat eri säätyä, vaikka pienessä kylässä oltiin.”

Paakkilan asbestiesiintymä tunnettiin hyvin jo 1900-luvun alussa. Mineraalia sanottiin kuitukiveksi ja sitä löytyi maan pinnaltakin. Jotkut tilkitsivät sillä talojaan.

Asbestipitoisten kuitusementtilevyjen valmistusmenetelmä oli patentoitu Itävallassa vuonna 1900. Palamattomuutensa ansiosta ne olivat ylivoimaisia ja tuote nimettiin eterniitiksi ikuisuuteen viitaten.

Paakkilan alueen osti Suomen Mineraali Oy 1917. Se perusti kaivoksen, jonka omistajaksi tuli myöhemmin Partek.

Kaivoksessa louhittu kivi murskattiin, ja siitä eroteltiin asbestikuitu, joka säkitettiin ja lähetettiin eteenpäin muun muassa yhtiön tehtaalle Helsingin Tapanilaan sekä Lohjalle Muijalan mineriittitehtaalle.


Kaivoksesta iloittiin lehtijutuissa 1960-luvun alkupuolella. Suuret, nuoret ikäluokat täyttivät maaseudun, eikä maatalous työllistänyt kaikkia. Teollisuutta, sitä tarvittiin.

Joulukuussa 1960 HS kirjoitti kaivoksessa olevan ”raaka-aineen puolesta edellytyksiä laajentamiselle, jos vain päästäisiin rautatien tuntumaan”.

Käänne tuli 1960-luvun lopulla. Syyskuussa 1967 HS uutisoi ”asbestialueilla saaduista rintaontelon sisäkalvon kalkkeutumista”.

Tuusniemen kerrottiin johtavan pölytilastoa. Nuorin tavattu ”kalkkeutunut” tuusniemeläinen oli 18-vuotias kaivoskylän asukas.

Vielä tuolloin tutkijat arvelivat, ettei vähäisten asbestimäärien joutuminen keuhkoihin ole haitallista. 1970-luvulla kuitenkin tiedettiin, että lähes puolet Paakkilan kaivoksessa yli viisi vuotta työssä olleista oli sairastunut asbestoosiin.

Kaivos suljettiin yhtiön mukaan kannattamattomana. Moni arveli, ettei bisnes enää lyönyt leiville, koska se alkoi vaatia niin suuria työsuojelun investointeja.

Kotimainen asbestituoteteollisuus päättyi lopullisesti vuonna 1988. Asbestin uuskäyttö kiellettiin Suomessa vuonna 1993 ja koko EU:n alueella vuonna 2005.


Suuri osa käytetystä asbestista on jäljellä rakennuskannassa. Asbestia tuotetaan yhä muun muassa Venäjällä.

Asbestisairauksiin, lähinnä syöpiin, kuoli Suomessa vielä vuosituhannen alussa sata ihmistä vuodessa. Maailmalla asbestiin arvioidaan kuolevan vuosittain satatuhatta ihmistä.

Sekä Ahonen että Leskinen asuvat yhä kaivoksen kulmilla. Kaksi avolouhosta sekä niitä yhdistävä tunneli ovat täyttyneet vedellä ja paikka on sukeltajien suosiossa. Kirkkaan veden ansiosta se kuuluu urheilusukeltajien ykköskohteisiin. Vedessä asbesti ei ole vaarallista.

”Kuivana säilyy asbiskaton alla. Vuoraukset kestää, tulenturmat estää, pakkasetkin poies karkottaa”, jatkoi kaivosyhtiön kuoro lauluaan Yleisradion 1970-luvun tallenteessa.

”Siinä äänet kaikuivat heleästi. Ketään ei yskittänyt, vielä”, Leskinen hymähtää.

Fakta

Vaarallinen asbesti


  Asbesti on yhteisnimitys useille kuitumineraaleille. Paakkilassa louhittava mineraali oli antofylliittia.

  Asbesti on hyvä lämmön- ja sähköneriste ja se parantaa tilojen akustiikkaa. Palonkestävyys on erinomainen.

  Asbestia on käytetty laajasti rakentamisessa, muun muassa eristeissä, tasoitteissa, laasteissa, maaleissa, liimoissa, rakennuslevyissä, muovimatoissa, ovissa ja kattomateriaaleissa.

  Asbesti joutuu elimistöön keuhkojen kautta hienojakoisena pölynä. Sairaudet kehittyvät kymmenien vuosien kuluessa.

  Asbestoosissa keuhkoihin kehittyy sidekudosta, joka aiheuttaa hengenahdistusta.

  Altistuminen asbestipölylle aiheuttaa useita syöpiä. Tupakointi yhdessä asbestialtistuksen kanssa nostaa keuhkosyöpäriskin jopa 50-kertaiseksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asbesti
 • Kaivos
 • Työturvallisuus
 • Historia
 • Marjo Valtavaara

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  2. 2

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  3. 3

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  4. 4

   Tove Jansson kirjoitti vuonna 1979 onnettomaksi tekevästä arkkitehtuurista – se tulee mieleen, kun katsoo Jätkäsaarta ja Kalasatamaa

  5. 5

   Camden Elliott on Trumpia palvovan Amerikan kasvatti, joka vaihtoi kotiseudun huippuyliopistoon – Paluu Etelä-Virginiaan on kuin matka vieraaseen maahan

   Tilaajille
  6. 6

   Mitä useamman auton jengiläiset polttavat Ruotsin lähiöissä, sitä paremman vaaliaseen saa Jussi Halla-aho

  7. 7

   Sivullisten valppaus pelasti: aamu-uinnille lähtenyt iäkäs nainen oli hukkua Helsingissä, pelastus­laitos elvytti viime hetkellä

  8. 8

   Miten siskoni olisi voinut sanoa, että isämme ei enää ole toimintakykyinen? Lääkärin pitäisi haastatella muistisairasta ja omaisia erikseen

  9. 9

   Jätkäsaaren suunnittelussa tehtiin suuri virhe

  10. 10

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  2. 2

   ”Miten te suomalaiset oikein selviätte hankalan luonteenne kanssa?”– Kiinalaiset rakastuivat sosiaalisesti kömpelöön Mattiin, joka välttelee ihmisten kohtaamista

  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  4. 4

   Jätkäsaaren suunnittelussa tehtiin suuri virhe

  5. 5

   Suomalaismiehen epäillään joutuneen yli 30 miljoonan euron arvoisen bitcoin-kavalluksen uhriksi – Huijauksen taustalla on thaimaalaisia julkkiksia ja pankkien laiminlyöntejä

  6. 6

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  7. 7

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  8. 8

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  9. 9

   Weekend Festivalin porteilla jouduttiin perjantaina jonottamaan tunteja – miksi tapahtuman ympärillä tuntuu kuohuvan vuodesta toiseen?

  10. 10

   Huippuyliopisto MIT:n tutkijat onnistuivat katkaisemaan spagetin kahteen osaan – ei ole niin helppoa kuin luulisi, sillä spagettimysteeri on kalvanut fyysikoita vuosikymmeniä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  2. 2

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  3. 3

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  4. 4

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  5. 5

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  6. 6

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Niklas nosti 2 000 euron pikavipin, hyppäsi bussiin ja pelasi rahat loppuun työmatkalla – ”Unelmien toimiala” takoo satumaisia tuottoja mutta jättää jälkeensä rumia tarinoita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Messi aloitti uuden kauden väkevästi – yllätti muurin täydellisesti ensimmäisellä sarjamaalillaan
  3. Sivullisten valppaus pelasti: aamu-uinnille lähtenyt iäkäs nainen oli hukkua Helsingissä, pelastus­laitos elvytti viime hetkellä
  4. Tappiokausia tahkonneen Jokerien toimitusjohtaja tyrmää pakotepuheet – näkee Venäjälle lähtemisen edelleen mahdollisuuksien kautta
  5. Kahta EM-mitalia Berliinistä tähyävä Ronja Oja aikoo viihdyttää muuta Suomen joukkuetta mielenkiintoisella tavalla – ”Harkitsin, että pitäisikö ottaa luuttu Berliiniin mukaan”
  6. Rotusortajat ampuivat opiskelijoita tässä Soweton kirkossa – Nelson Mandela muutti kaiken, ja nyt Osmo Vänskä johti mustat ja valkoiset ekstaattiseen harmoniaan hänen satavuotisjuhlissaan
  7. Tunti sitten
  8. Valmentaja Tiia Hautala pani rakkaan lajinsa tauolle, koska koki epäonnistuneensa ja syyllisti itseään – ”Huomasin, että minä en enää pysty tähän hommaan”
  9. Slovenian uudeksi pää­ministeriksi valittiin maan entistä pää­ministeriä matkinut koomikko
  10. Liukkosen veljekset Taisto, 79, ja Teuvo, 77, elivät lapsuutensa Suomen kuuluisimman mielisairaalan alueella – Nyt Lapinlahden ”kakarat” palaavat kotiin, joka on taas heräämässä
  11. Orava Asuntorahasto keksi nerokkaan keinon vakuuttaa sijoittajat, kun se vaihtoi nimekseen Avaro – voisiko myös Öitääsosiroun olla uskottava toimija?
  12. Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin Tilaajille
  13. Näytä lisää