Kotimaa

Suomessa toimi 1970-luvulle asti Euroopan merkittävin asbestikylä, jossa laulettiin ylistyslauluja mineraalille – Seuraukset maksettiin ihmishengillä

Paakkilan asbestikylässä Pohjois-Savossa kuoltiin alle 50-vuotiaina keuhkosairauksiin. Terveysvaikutukset näkyvät yhä.

”Asbesti huudossa on kaikkialla!” Ylistyslaulu asbestille kajahti komeasti kaivosyhtiön juhlassa 1960-luvulla Tuusniemen Paakkilassa Pohjois-Savossa.

Kaivos oli Euroopan suurin asbestin tuottaja ja Paakkilan kylä vilkas keskus.

Yhdysvallat ilmoitti kuluneella viikolla helpottavansa jälleen asbestin käyttöä rakentamisessa. Lähes kaikissa muissa länsimaissa linja on pitkään ollut ehdottoman kielteinen.


Vielä 1960-luvulla Suomessakin oli hienoa olla Paakkilan kaivoskylästä. Siellä oli kolme kauppaa, iso koulu, kahvila ja urheiluaktiviteetteja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Luistelukenttä sijaitsi asbestitehtaan vieressä. Sinne mentiin pelaamaan joka päivä koulun jälkeen.

”Varmasti kaikki saimme asbestipölyä keuhkoihimme”, kertoo ikänsä Paakkilassa asunut Sakari Ahonen.

Nyt 66-vuotias Ahonen meni kaivokselle töihin viidentoista vanhana ja ehti työskennellä siellä kymmenisen vuotta. Kaivos suljettiin vuonna 1975.

”Tehtaalla oltiin töissä joka talosta. Ja joka talossa joku kuoli asbestin aiheuttamiin sairauksiin, asbestoosiin tai sen aiheuttamaan keuhkosyöpään”, Ahonen sanoo.

Moni kaivoksen työntekijä kuoli alle 50-vuotiaana. Kun miesten keskimääräinen elinikä oli 1970-luvulla 67 vuotta, Paakkilassa se oli 57.Asbestipölyä levisi koko kylään, joten sille altistuivat nekin, jotka eivät kaivoksessa työskennelleet.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Asiaa vähäteltiin ja se jätti katkeruutta, joka tuntuu yhä.

”Vähättely ja katkeruus ovat liian mietoja ilmauksia. Sairastumista asbestin takia ei monessakaan tapauksessa tunnustettu eikä korvauksia maksettu. Moni on katkera varsinkin vakuutusyhtiöitä kohtaan.”

Ahosen tädin sairautta ei koskaan myönnetty asbestoosiksi, vaikka tämä oli kaivoksen siivoojana kolmekymmentä vuotta. Naapurissa talon kolme poikaa kuolivat kaikki keuhkosyöpään.

”Yksi kaivoksella poraajana ollut mies kävi siihen aikaan työterveyslaitoksen keuhkokuvissa. Lausunto tuli, että saa jatkaa entisissä hommissa. Kolmen kuukauden päästä mies kuoli asbestoosiin”, kertoo Ahonen.

Oireita yritettiin Ahosen mukaan vääntää ja kääntää pelkästään tupakan aiheuttamiksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Työntekijät tiesivät asbestin vaarallisuudesta, mutta vaihtoehtoja työlle ei monestikaan ollut.

Ahosen kokemuksen mukaan erityisesti kaivoksen toimihenkilötaso ja tehtaan johto vähättelivät asiaa.

Paakkilalainen Viljo Leskinen, 82, työskenteli kaivosmontussa sen sulkemiseen asti. Hänellä on todettu keuhkoissa asbestipölyä.

”Rikastamo oli pölyisin paikka, siellä ei kukaan säästynyt. Jonkin verran turvatoimia rakenneltiin, suojauksia ja raitisilmaimureita. Prosessia yritettiin kehittää veden kanssa, mutta se ei onnistunut.”


Yhteisö kuitenkin kukoisti ja työtä riitti. Ahonen aloitti ensin kaivosyhtiön maataloustöissä heinänteossa ja siirtyi sitten postinjakajaksi ja myöhemmin korjaamoon.

Tehdasyhteisössä paakkilalaisista tuli nopeasti kahden kerroksen väkeä, muistaa Leskinen.

”Ne, jotka olivat konttorihenkilökuntaa ja työnjohtotehtävissä, olivat eri säätyä, vaikka pienessä kylässä oltiin.”

Paakkilan asbestiesiintymä tunnettiin hyvin jo 1900-luvun alussa. Mineraalia sanottiin kuitukiveksi ja sitä löytyi maan pinnaltakin. Jotkut tilkitsivät sillä talojaan.

Asbestipitoisten kuitusementtilevyjen valmistusmenetelmä oli patentoitu Itävallassa vuonna 1900. Palamattomuutensa ansiosta ne olivat ylivoimaisia ja tuote nimettiin eterniitiksi ikuisuuteen viitaten.

Paakkilan alueen osti Suomen Mineraali Oy 1917. Se perusti kaivoksen, jonka omistajaksi tuli myöhemmin Partek.

Kaivoksessa louhittu kivi murskattiin, ja siitä eroteltiin asbestikuitu, joka säkitettiin ja lähetettiin eteenpäin muun muassa yhtiön tehtaalle Helsingin Tapanilaan sekä Lohjalle Muijalan mineriittitehtaalle.


Kaivoksesta iloittiin lehtijutuissa 1960-luvun alkupuolella. Suuret, nuoret ikäluokat täyttivät maaseudun, eikä maatalous työllistänyt kaikkia. Teollisuutta, sitä tarvittiin.

Joulukuussa 1960 HS kirjoitti kaivoksessa olevan ”raaka-aineen puolesta edellytyksiä laajentamiselle, jos vain päästäisiin rautatien tuntumaan”.

Käänne tuli 1960-luvun lopulla. Syyskuussa 1967 HS uutisoi ”asbestialueilla saaduista rintaontelon sisäkalvon kalkkeutumista”.

Tuusniemen kerrottiin johtavan pölytilastoa. Nuorin tavattu ”kalkkeutunut” tuusniemeläinen oli 18-vuotias kaivoskylän asukas.

Vielä tuolloin tutkijat arvelivat, ettei vähäisten asbestimäärien joutuminen keuhkoihin ole haitallista. 1970-luvulla kuitenkin tiedettiin, että lähes puolet Paakkilan kaivoksessa yli viisi vuotta työssä olleista oli sairastunut asbestoosiin.

Kaivos suljettiin yhtiön mukaan kannattamattomana. Moni arveli, ettei bisnes enää lyönyt leiville, koska se alkoi vaatia niin suuria työsuojelun investointeja.

Kotimainen asbestituoteteollisuus päättyi lopullisesti vuonna 1988. Asbestin uuskäyttö kiellettiin Suomessa vuonna 1993 ja koko EU:n alueella vuonna 2005.


Suuri osa käytetystä asbestista on jäljellä rakennuskannassa. Asbestia tuotetaan yhä muun muassa Venäjällä.

Asbestisairauksiin, lähinnä syöpiin, kuoli Suomessa vielä vuosituhannen alussa sata ihmistä vuodessa. Maailmalla asbestiin arvioidaan kuolevan vuosittain satatuhatta ihmistä.

Sekä Ahonen että Leskinen asuvat yhä kaivoksen kulmilla. Kaksi avolouhosta sekä niitä yhdistävä tunneli ovat täyttyneet vedellä ja paikka on sukeltajien suosiossa. Kirkkaan veden ansiosta se kuuluu urheilusukeltajien ykköskohteisiin. Vedessä asbesti ei ole vaarallista.

”Kuivana säilyy asbiskaton alla. Vuoraukset kestää, tulenturmat estää, pakkasetkin poies karkottaa”, jatkoi kaivosyhtiön kuoro lauluaan Yleisradion 1970-luvun tallenteessa.

”Siinä äänet kaikuivat heleästi. Ketään ei yskittänyt, vielä”, Leskinen hymähtää.

Fakta

Vaarallinen asbesti


  Asbesti on yhteisnimitys useille kuitumineraaleille. Paakkilassa louhittava mineraali oli antofylliittia.

  Asbesti on hyvä lämmön- ja sähköneriste ja se parantaa tilojen akustiikkaa. Palonkestävyys on erinomainen.

  Asbestia on käytetty laajasti rakentamisessa, muun muassa eristeissä, tasoitteissa, laasteissa, maaleissa, liimoissa, rakennuslevyissä, muovimatoissa, ovissa ja kattomateriaaleissa.

  Asbesti joutuu elimistöön keuhkojen kautta hienojakoisena pölynä. Sairaudet kehittyvät kymmenien vuosien kuluessa.

  Asbestoosissa keuhkoihin kehittyy sidekudosta, joka aiheuttaa hengenahdistusta.

  Altistuminen asbestipölylle aiheuttaa useita syöpiä. Tupakointi yhdessä asbestialtistuksen kanssa nostaa keuhkosyöpäriskin jopa 50-kertaiseksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asbesti
 • Kaivos
 • Työturvallisuus
 • Historia
 • Marjo Valtavaara

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  2. 2

   Minä olen juuri se koodari, joka pudotetaan viimeisellä rekrykierroksella, kun palkasta yritetään neuvotella

  3. 3

   Yllättävä tulos HS:n asumismenovertailussa: Kerrostalossa asuminen maksaa vuodessa lähes 1 400 euroa omakotitaloa enemmän

  4. 4

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  5. 5

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  6. 6

   Koripalloilija Fiifi Aidoo oli yksinäinen poika, joka tappeli kiusaajiaan vastaan, kunnes eräänä päivänä ovisilmästä näkyi outo nainen

  7. 7

   Ammattiliitot syntyivät lisäämään ihmisten hyvinvointia, mutta menikö ay-liike liian pitkälle – Sipilän hallitus haluaa nyt vallan takaisin

  8. 8

   Kurvin massiivinen ”neuvosto­rumilus” muuttuu 11-kerroksiseksi hotelliksi – Remontissa paljastui piilotettu hissi

  9. 9

   Saudi-Arabia valjasti Twitter-trollitehtaan Khashoggin ja muiden maataan kritisoivien toimittajien vaientamiseksi, kertoo The New York Times

  10. 10

   Yksi valokuva muutti Etelä-Afrikan historian – HS tapasi kuvassa kauhusta huutavan Antoinette Sitholen, jonka pikkuveljeä oli juuri ammuttu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  3. 3

   Bryan Adams nappasi keikalta valo­kuvan, jota artisti kutsui taian­omaiseksi – Saasteinen totuus paljastui, kun fanit pääsivät kommentoimaan

  4. 4

   Kurvin massiivinen ”neuvosto­rumilus” muuttuu 11-kerroksiseksi hotelliksi – Remontissa paljastui piilotettu hissi

  5. 5

   Ruoan ilmastovaikutus on tähän asti arvioitua suurempi – HS kokosi kulutustapoja, joista syntyy 100 kiloa päästöjä

  6. 6

   CNN: Matkustajakone laskeutui myrskyssä sivuttain Bristolin lento­kentälle – ”vaikuttava” suoritus, ylisti kentän henkilö­kunta

  7. 7

   Vuoden luontokuvan napannut seinäjokinen Taru Rantala on ensimmäinen kisan voittanut nainen – kuvakoosteessa kaikkien sarjojen voittajat

  8. 8

   8 000 marssi ilmaston puolesta Helsingissä – saamelainen Petra Laiti läksytti poliitikkoja eduskuntatalon portailla

  9. 9

   Suurvallat kehittävät aseita, joilla avaruus voitaisiin tuhota käyttökelvottomaksi

   Tilaajille
  10. 10

   Naapurusto pidättää hengitystään Järvenpäässä: Ratkeaako tämä talo liitoksistaan ennen kuin se päästään purkamaan?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  4. 4

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  5. 5

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  6. 6

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  7. 7

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  8. 8

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  9. 9

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  10. 10

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  11. Näytä lisää