Kotimaa

Suomessa toimi 1970-luvulle asti Euroopan merkittävin asbestikylä, jossa laulettiin ylistyslauluja mineraalille – Seuraukset maksettiin ihmishengillä

Paakkilan asbestikylässä Pohjois-Savossa kuoltiin alle 50-vuotiaina keuhkosairauksiin. Terveysvaikutukset näkyvät yhä.

”Asbesti huudossa on kaikkialla!” Ylistyslaulu asbestille kajahti komeasti kaivosyhtiön juhlassa 1960-luvulla Tuusniemen Paakkilassa Pohjois-Savossa.

Kaivos oli Euroopan suurin asbestin tuottaja ja Paakkilan kylä vilkas keskus.

Yhdysvallat ilmoitti kuluneella viikolla helpottavansa jälleen asbestin käyttöä rakentamisessa. Lähes kaikissa muissa länsimaissa linja on pitkään ollut ehdottoman kielteinen.


Vielä 1960-luvulla Suomessakin oli hienoa olla Paakkilan kaivoskylästä. Siellä oli kolme kauppaa, iso koulu, kahvila ja urheiluaktiviteetteja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Luistelukenttä sijaitsi asbestitehtaan vieressä. Sinne mentiin pelaamaan joka päivä koulun jälkeen.

”Varmasti kaikki saimme asbestipölyä keuhkoihimme”, kertoo ikänsä Paakkilassa asunut Sakari Ahonen.

Nyt 66-vuotias Ahonen meni kaivokselle töihin viidentoista vanhana ja ehti työskennellä siellä kymmenisen vuotta. Kaivos suljettiin vuonna 1975.

”Tehtaalla oltiin töissä joka talosta. Ja joka talossa joku kuoli asbestin aiheuttamiin sairauksiin, asbestoosiin tai sen aiheuttamaan keuhkosyöpään”, Ahonen sanoo.

Moni kaivoksen työntekijä kuoli alle 50-vuotiaana. Kun miesten keskimääräinen elinikä oli 1970-luvulla 67 vuotta, Paakkilassa se oli 57.Asbestipölyä levisi koko kylään, joten sille altistuivat nekin, jotka eivät kaivoksessa työskennelleet.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Asiaa vähäteltiin ja se jätti katkeruutta, joka tuntuu yhä.

”Vähättely ja katkeruus ovat liian mietoja ilmauksia. Sairastumista asbestin takia ei monessakaan tapauksessa tunnustettu eikä korvauksia maksettu. Moni on katkera varsinkin vakuutusyhtiöitä kohtaan.”

Ahosen tädin sairautta ei koskaan myönnetty asbestoosiksi, vaikka tämä oli kaivoksen siivoojana kolmekymmentä vuotta. Naapurissa talon kolme poikaa kuolivat kaikki keuhkosyöpään.

”Yksi kaivoksella poraajana ollut mies kävi siihen aikaan työterveyslaitoksen keuhkokuvissa. Lausunto tuli, että saa jatkaa entisissä hommissa. Kolmen kuukauden päästä mies kuoli asbestoosiin”, kertoo Ahonen.

Oireita yritettiin Ahosen mukaan vääntää ja kääntää pelkästään tupakan aiheuttamiksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Työntekijät tiesivät asbestin vaarallisuudesta, mutta vaihtoehtoja työlle ei monestikaan ollut.

Ahosen kokemuksen mukaan erityisesti kaivoksen toimihenkilötaso ja tehtaan johto vähättelivät asiaa.

Paakkilalainen Viljo Leskinen, 82, työskenteli kaivosmontussa sen sulkemiseen asti. Hänellä on todettu keuhkoissa asbestipölyä.

”Rikastamo oli pölyisin paikka, siellä ei kukaan säästynyt. Jonkin verran turvatoimia rakenneltiin, suojauksia ja raitisilmaimureita. Prosessia yritettiin kehittää veden kanssa, mutta se ei onnistunut.”


Yhteisö kuitenkin kukoisti ja työtä riitti. Ahonen aloitti ensin kaivosyhtiön maataloustöissä heinänteossa ja siirtyi sitten postinjakajaksi ja myöhemmin korjaamoon.

Tehdasyhteisössä paakkilalaisista tuli nopeasti kahden kerroksen väkeä, muistaa Leskinen.

”Ne, jotka olivat konttorihenkilökuntaa ja työnjohtotehtävissä, olivat eri säätyä, vaikka pienessä kylässä oltiin.”

Paakkilan asbestiesiintymä tunnettiin hyvin jo 1900-luvun alussa. Mineraalia sanottiin kuitukiveksi ja sitä löytyi maan pinnaltakin. Jotkut tilkitsivät sillä talojaan.

Asbestipitoisten kuitusementtilevyjen valmistusmenetelmä oli patentoitu Itävallassa vuonna 1900. Palamattomuutensa ansiosta ne olivat ylivoimaisia ja tuote nimettiin eterniitiksi ikuisuuteen viitaten.

Paakkilan alueen osti Suomen Mineraali Oy 1917. Se perusti kaivoksen, jonka omistajaksi tuli myöhemmin Partek.

Kaivoksessa louhittu kivi murskattiin, ja siitä eroteltiin asbestikuitu, joka säkitettiin ja lähetettiin eteenpäin muun muassa yhtiön tehtaalle Helsingin Tapanilaan sekä Lohjalle Muijalan mineriittitehtaalle.


Kaivoksesta iloittiin lehtijutuissa 1960-luvun alkupuolella. Suuret, nuoret ikäluokat täyttivät maaseudun, eikä maatalous työllistänyt kaikkia. Teollisuutta, sitä tarvittiin.

Joulukuussa 1960 HS kirjoitti kaivoksessa olevan ”raaka-aineen puolesta edellytyksiä laajentamiselle, jos vain päästäisiin rautatien tuntumaan”.

Käänne tuli 1960-luvun lopulla. Syyskuussa 1967 HS uutisoi ”asbestialueilla saaduista rintaontelon sisäkalvon kalkkeutumista”.

Tuusniemen kerrottiin johtavan pölytilastoa. Nuorin tavattu ”kalkkeutunut” tuusniemeläinen oli 18-vuotias kaivoskylän asukas.

Vielä tuolloin tutkijat arvelivat, ettei vähäisten asbestimäärien joutuminen keuhkoihin ole haitallista. 1970-luvulla kuitenkin tiedettiin, että lähes puolet Paakkilan kaivoksessa yli viisi vuotta työssä olleista oli sairastunut asbestoosiin.

Kaivos suljettiin yhtiön mukaan kannattamattomana. Moni arveli, ettei bisnes enää lyönyt leiville, koska se alkoi vaatia niin suuria työsuojelun investointeja.

Kotimainen asbestituoteteollisuus päättyi lopullisesti vuonna 1988. Asbestin uuskäyttö kiellettiin Suomessa vuonna 1993 ja koko EU:n alueella vuonna 2005.


Suuri osa käytetystä asbestista on jäljellä rakennuskannassa. Asbestia tuotetaan yhä muun muassa Venäjällä.

Asbestisairauksiin, lähinnä syöpiin, kuoli Suomessa vielä vuosituhannen alussa sata ihmistä vuodessa. Maailmalla asbestiin arvioidaan kuolevan vuosittain satatuhatta ihmistä.

Sekä Ahonen että Leskinen asuvat yhä kaivoksen kulmilla. Kaksi avolouhosta sekä niitä yhdistävä tunneli ovat täyttyneet vedellä ja paikka on sukeltajien suosiossa. Kirkkaan veden ansiosta se kuuluu urheilusukeltajien ykköskohteisiin. Vedessä asbesti ei ole vaarallista.

”Kuivana säilyy asbiskaton alla. Vuoraukset kestää, tulenturmat estää, pakkasetkin poies karkottaa”, jatkoi kaivosyhtiön kuoro lauluaan Yleisradion 1970-luvun tallenteessa.

”Siinä äänet kaikuivat heleästi. Ketään ei yskittänyt, vielä”, Leskinen hymähtää.

Fakta

Vaarallinen asbesti


  Asbesti on yhteisnimitys useille kuitumineraaleille. Paakkilassa louhittava mineraali oli antofylliittia.

  Asbesti on hyvä lämmön- ja sähköneriste ja se parantaa tilojen akustiikkaa. Palonkestävyys on erinomainen.

  Asbestia on käytetty laajasti rakentamisessa, muun muassa eristeissä, tasoitteissa, laasteissa, maaleissa, liimoissa, rakennuslevyissä, muovimatoissa, ovissa ja kattomateriaaleissa.

  Asbesti joutuu elimistöön keuhkojen kautta hienojakoisena pölynä. Sairaudet kehittyvät kymmenien vuosien kuluessa.

  Asbestoosissa keuhkoihin kehittyy sidekudosta, joka aiheuttaa hengenahdistusta.

  Altistuminen asbestipölylle aiheuttaa useita syöpiä. Tupakointi yhdessä asbestialtistuksen kanssa nostaa keuhkosyöpäriskin jopa 50-kertaiseksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asbesti
 • Kaivos
 • Työturvallisuus
 • Historia
 • Marjo Valtavaara

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  2. 2

   Jalankulkijan kuoliaaksi suojatiellä Tikkurilassa ajanut nainen jatkaa piileskelyään – Poliisi: Autoilija tietää, että häntä etsitään

  3. 3

   ”En iloitse oikein mistään” – HS:n lukijat kertovat, miten työ muutti heitä huonompaan suuntaan, työpsykologi neuvoo tunnistamaan nämä vaaran merkit

  4. 4

   Kuollut ihminen ajelehti Keravanjoessa Vantaalla

  5. 5

   Miten ritarit pystyivät pissaamaan haarniska päällä?

  6. 6

   Työministeri Jari Lindströmin mukaan Suomi ei tarvitse lakkoja: ”Jos ei se naamasta näy, niin olen huolestunut koko ajan tästä tilanteesta”

  7. 7

   Sixpackin saa, jos tietää mitä tekee – Ravitsemuksen ja liikunnan ammattilaiset kertovat, miten saavutetaan timmi vatsa

   Tilaajille
  8. 8

   Aidon suomalaisen passin valo­kopio maksaa internetin pimeässä verkossa seitsemän euroa – tiedoilla voi tehdä verkko-ostoksia tai kaapata tilejä

  9. 9

   Suomen Yrittäjiltä oma vastatoimi lakkosoppaan: Järjestö kannustaa työnantajia lopettamaan ay-liittojen jäsenmaksujen perinnän

  10. 10

   Erikoinen liikenne­ympyrä hämmentää Espoossa – Miten ”turbo­kierto­liittymästä” on tarkoitus ajaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  2. 2

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  3. 3

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  4. 4

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  5. 5

   Ylen toimittajan potkuja Louhimies-tapauksen takia vaatinut kansan­edustaja­kaksikko ei ehkä tajunnut ironiaa omassa vaatimuksessaan

  6. 6

   Kun Henry Nyman oli nuori, poliisi kantoi romani­nuoret niskasta pitäen ulos pakkaseen – nyt poika Rony Nyman työskentelee vartijana, mutta ennakko­luulot eivät ole juurikaan muuttuneet

   Tilaajille
  7. 7

   Saudi-Arabia pilkkaa meitä, eikä se enää ole yksin

  8. 8

   Erikoinen liikenne­ympyrä hämmentää Espoossa – Miten ”turbo­kierto­liittymästä” on tarkoitus ajaa?

  9. 9

   Kritiikki kiinalaisten verkko­kauppojen mitättömiä posti­maksuja kohtaan kasvaa – USA aikoo irtaantua 144-vuotisesta sopimuksesta, johon verkko­kaupan halpuus perustuu

  10. 10

   Sixpackin saa, jos tietää mitä tekee – Ravitsemuksen ja liikunnan ammattilaiset kertovat, miten saavutetaan timmi vatsa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  6. 6

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  7. 7

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  8. 8

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  9. 9

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  10. 10

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  11. Näytä lisää