Kotimaa

”Valehtelivat suoraan, että nauhalta kuuluu, kun teen kestotilauksen” – Terttu Olli luuli tukevansa kiusaamisen vastaista työtä, mutta joutuikin Kouluturvaa-lehden tilaajaksi

Lähes 1 200 kuluttajaa on ottanut lehden toiminnan vuoksi yhteyttä kuluttajaviranomaisiin.

Vääksyssä asuva Terttu Olli piti koulukiusaamisen vastaista työtä niin tärkeänä, että hän lahjoitti sitä varten 56 euroa. Lahjoituksen hän teki hyväntekeväisyystyöstä kertoneelle puhelinmyyjälle tämän vuoden alussa. Myyjä kertoi puhelun aikana muun muassa, että rahalla tuetaan koulukiusattujen turvapuhelinta.

”Vasta puhelun lopulla myyjä kertoi jonkun lehden tilauksesta. Kuvittelin, että lehti annetaan lahjoituksen mukana, joten ilmoitin, etten tarvitse sitä. Sovimme, että lehti lahjoitetaan paikalliselle koululle”, Olli kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kyseinen lehti oli nimeltään Kouluturvaa, jonka toiminnasta kuluttajaviranomaiset ovat saaneet lähes 1 200 yhteydenottoa. Se on poikkeuksellisen paljon.

Terttu Ollille selvisi vasta myöhemmin, että hän ei ollut yhteydessä hyväntekeväisyyttä harjoittavaan yhdistykseen vaan osakeyhtiöön. 56 euron lahjoitus oli puolen vuoden lehtitilaus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Sen maksoin, sillä olin sopinut siitä”, Olli toteaa.

Pian postiluukkuun tuli toinen lasku Kouluturvaa-lehden uudesta tilauksesta. Tällä kertaa lasku oli vuoden kestotilaus ja siinä oli jopa uusi asiakasnumero.

Olli otti yhteyttä asiakaspalveluun, josta väitettiin, että yrityksellä on nauhoite tilauspuhelusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Valehtelivat suoraan, että nauhalta kuuluu, kun teen kestotilauksen.”

Terttu Olli on yksi niistä lähes 400 kuluttajasta, jotka ovat kuluvan vuoden aikana ottaneet yhteyttä Kouluturvaa-lehteen liittyen joko Kilpailu- ja kuluttajavirastoon (KKV) tai maistraattien kuluttajaneuvontaan.

HS tutustui tapauksiin vuoden 2018 yhteydenottojen perusteella. Niistä ilmenee, että esiin tulleet outoudet ovat säännönmukaisesti samankaltaisia. Usein kuluttaja ei ole tiennyt Ollin tapaan tilaavansa lehteä, vaan kuvitellut tukevansa hyväntekeväisyyttä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kyllähän se on ongelmallista, jos kuluttajalle annetaan kuva, että kyse on hyväntekeväisyydestä, vaikka taustalla on liiketoimintaa”, lakimies Kristiina Vainio KKV:stä toteaa.

Tilaus on tehty useissa tapauksissa ilman suostumusta, esimerkiksi muistisairaalle vanhukselle. Reklamaatioiden tekeminen on ollut lähes mahdotonta, sillä asiakaspalvelussa ei usein vastata.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Yhteydenpito kannattaa hoitaa kirjallisena, jotta kuluttajalle jää siitä todiste”, Vainio neuvoo.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto varoitti Kouluturvaa-lehdestä ja taustalla olevasta Suomen KT Kustannus oy:stä jo viime vuonna. Kuluttaja-asiamiehellä on lain nojalla velvollisuus pyrkiä neuvottelemaan yrityksen kanssa, jotta se muuttaisi toimintatapojaan.

Suomen KT Kustannus ei ole kuitenkaan korjannut markkinointiaan kuluttaja-asiamiehen vaatimuksista huolimatta.

Miten on mahdollista, ettei asiaan voida puuttua?

”Ei ole kyse siitä, että olisimme luovuttaneet. Joudumme aina harkitsemaan tapauskohtaisesti järkevintä toimintatapaa. Nyt olemme vielä siinä vaiheessa, että joudumme arvioimaan mahdollista tulevaa menettelyämme”, Vainio sanoo.

Kuluttajaviranomaisella on mahdollisuus viedä asia tarvittaessa markkinaoikeuteen.

Ennen kuin lehdenmyyntitoiminta on saatu kuriin, kuluttajien kannattaa suhtautua varovaisesti yrityksen toimintaan.

”Jos kuluttaja on sitä mieltä, että laskuun liittyvää sopimusta ei ole syntynyt, ensin kannattaa ottaa yhteys kyseiseen yritykseen ja selvittää asiaa kuluttajaviranomaisen avulla”, Vainio neuvoo.

Entä, jos yritys väittää, että tilaussopimus on tehty ja nauhoitus todistaa sen? Siinä tapauksessa kuluttajan kannattaa pyytää saada kuulla nauhoite.

Vainio neuvoo, että epäselviä laskuja ei välttämättä kannata maksaa, vaikka ne olisivat perintätoimiston lähettämiä.

”Jos lasku menee perintään, kannattaa ilmoittaa perintäyritykselle, että on kiistänyt laskuun liittyvän sopimuksen ja olla lisäksi yhteydessä itse yritykseen sekä kuluttajaneuvontaan.”

Millainen yritys lehden taustalla toimii? Suomen KT Kustannus perustettiin huhtikuussa 2015, ja sen bruttotulos oli viime vuonna 72 000 euroa. Myyntisaamisia yrityksellä oli 93 000 euroa.

Näiden tietojen perusteella yrityksellä voidaan arvioida olleen viime vuonna maksimissaan 3 000 lehtitilausta. Näistä arviolta viidesosassa on ilmennyt ongelmia, sillä kuluttajaviranomaisille tuli lehdestä viime vuonna 589 yhteydenottoa.

Yritys kertoo, että sen tavoitteena on koulukiusaamisen ongelmien esiintuominen ja koulukiusaamisen kuriin saaminen.

Yritys kertoo käyttävänsä lehtitilausmaksut muun muassa turvapuhelimen pyörittämiseen. Koulukiusattu voi soittaa puhelimeen kolmena päivän viikossa. Sen lisäksi yritys kertoo esimerkiksi tulevansa tarvittaessa tukemaan koulukiusattua sovittelutilanteisiin.

Paljonko sitten yritys käyttää tukitoimintaan rahaa? Kaupparekisteriin toimitetussa tuloslaskemassa ei ollut merkitty yritykselle henkilöstökuluja, vaan muita kuluja kuten markkinointi- ja hallintokuluja reilut 7 000 euroa

Suomen KT Kustannus ilmoitti viime vuonna, että jatkossa turvapuhelimeen on tarkoitus palkata koulutettuja psykologeja.

HS selvitti, saako turvapuhelimesta luvattua apua. Toimittaja esitteli itsensä alakouluikäisen vanhemmaksi ja kysyi, kuinka koulukiusaamistilanteessa tulisi toimia.

”Koulun puitteissa, ainakin opettajalle pitäisi ensin kertoa. Koulussa luulisi myös olevan koulukuraattori ja koulupsykologi, joiden kanssa voisi jutella”, puhelimeen vastannut nainen neuvoo.

Hän ei ollut tietoinen mahdollisesta henkilökohtaisesta tuesta ja sovitteluiden järjestämismahdollisuudesta.

”Sovittelusta pitää kysyä meidän toiminnanjohtajaltamme”, nainen sanoo.

Toiminnanjohtajalla hän viittaa yrityksen omistajaan Antti Alastaloon. 52-vuotiaalla Alastalolla on värikäs menneisyys lehtimyyntibisneksessä. Hänet tuomittiin 2000-luvun alkupuolella talousrikoksista, jotka liittyivät hänen lehtimyyntifirmansa Lustimoon. Yritys ulkoisti lehtimyynnin alihankintayrityksille, joiden verot ja muut laskut jätettiin maksamatta. Nämä yritykset kaatuivat velkoihinsa. Kun Lustimon toimintaa alettiin tutkia vuonna 1998, Alastalo siirsi siskonsa kanssa Lustimon varat velkojien ulottumattomiin.

Hän ja Lustimon toimitusjohtajana toiminut sisko saivat myöhemmin tuomiot törkeästä velallisen epärehellisyydestä varojen piilottamisen takia. Alastalon siskon yritys Mediapex osti Lustimon liiketoiminnan, ja Mediapexista (nyk. Buusteri) kasvoi maan suurin lehtimyyntifirma.

HS pyysi Alastalolta kommenttia tähän juttuun. Hän kieltäytyi kommentoimasta.

Kouluturvaa-lehden ongelmat kuluttajaviranomaisten kanssa nousivat jo viime vuonna otsikoihin. Silloin Alastalo julkaisi pitkän tiedotteen, jossa hän kiisti ongelmat.

”Yhtiön toimintarakenteisiin kuuluu ystävällinen asiakaspalvelu, reklamaatioprosessi ja laadullisesti onnistunut tilausten vastaanottaminen”, tiedotteessa vakuutettiin.

Kuluttajaviranomaisten keskusteluiden lisäksi Suomen KT Kustannusta odottaa todennäköinen poliisin esitutkinta. Rikosnimikkeenä voivat olla markkinointirikos ja petos, sillä moni kuluttaja on kertonut kuvitelleensa lahjoittaneensa rahaa hyväntekeväisyyteen.

Helsingin poliisilaitokselta vahvistetaan, että päätös esitutkinnan käynnistämisestä tehdään lähiviikkojen aikana.

”En halua tarkemmin kommentoida asiaa”, rikostarkastaja Ismo Siltamäki Helsingin poliisilaitokselta ilmoittaa.

Terttu Olli on nyt maksanut Kouluturvaa-lehdestä lähes sata euroa. Olli ilmoitti yritykselle jo keväällä, että kaikki mahdolliset tilaukset pitää päättää.

”Silläkään ilmoituksella ei näytä olleen vaikutusta, sillä minulle tuli uusi lasku tilauksen jatkosta. Jos asian selvittäminen on järki-ihmiselle vaikeaa, miten vaikkapa muistisairas vanhus pystyy siihen”, Olli kysyy.

Tausta

Koulukiusaamisella rahastettu jo vuosia


Kouluturvaa-lehden toimintatapa ei ole ole uusi, sillä teemalla on kerätty rahaa jo yli 20 vuotta. Kouluturvaa on kopioinut toimintatapansa tukipuhelinta myöden Koulurauhaa-lehdeltä.

Ensimmäinen koulukiusauksella rahastanut taho oli Kiusattujen Tuki. Se perustettiin vuonna 1993 kouluväkivallan uhrien ja heidän perheidensä tukemiseksi. Enimmillään yhdistyksessä oli runsaat 5600 jäsentä.

Vuonna 1996 yhdistyksen julkaiseman Koulurauhaa!-lehden levikki nousi muutamassa kuukaudessa yli sadan tuhannen. Lehden tilaushinta oli 38–48 euroa vuodessa.

Vuosien 2003–2007 aikana uuden Kiusattujen tuki (Kitu) -yhdistyksen nimissä tehtiin puhelinkeräyshuijaus, jonka noin 300 000 euron tuotoista vain 10 prosenttia meni hyväntekeväisyyteen. Silloin kuluttajat kuvittelivat osallistuvansa hyväntekeväisyyteen, mutta tosiasiassa heille myytiin Kitu-lehteä.

Koulurauhaa-niminen lehti aloitti ilmestymisen uudelleen vuonna 2011. Lehden taustalla oleva yritys ilmoitti, ettei sillä ole mitään tekemistä aiemman lehden kanssa, vaikka lehden päätoimittaja toimi aikanaan Kiusattujen tuen toiminnanjohtajana ja kahden aiemman lehden toimittajana. Kustantajan taustajoukossa toimi lisäksi mies, joka sai petostuomion Kitu-lehden puhelinmyyntihuijauksesta.

Myös Koulurauhaa-lehden toiminta on ollut kuluttajaviranomaisten syynissä, mutta KKV:n mukaan valitusten määrä on vähentynyt huomattavasti. Rekisteritietojen mukaan toinen Koulurauhaa-lehden taustayrityksistä on haettu konkurssiin, ja toisella on lähes 30 tuoretta maksuhäiriömerkintää.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  2. 2

   ”Olen tehnyt joko upean löydön tai kamalan virheen”, twiittasi amerikkalaismies – ja tuli luoneeksi viikon viraaleimman videon, joka on täydellinen musiikkituotos

  3. 3

   Diners Club -kortit lopetetaan Suomessa ensi keväänä

  4. 4

   Ylen toimittajan potkuja Louhimies-tapauksen takia vaatinut kansan­edustaja­kaksikko ei ehkä tajunnut ironiaa omassa vaatimuksessaan

  5. 5

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  6. 6

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  7. 7

   Donald Trump sanoi uskovansa Jamal Khashoggin kuolleen: ”Siltä se todellakin näyttää”

  8. 8

   EU-johtajien tuki Alexander Stubbille murenemassa – Stubb HS:lle: ”Tämä on odotettua”, ”Lisää pökköä pesään”

  9. 9

   Poliisilla suuri operaatio Pertunmaan Kuortissa – tutkii vakavaa henkeen ja terveyteen kohdistunutta rikosta

  10. 10

   Auto suistui järveen Kuopiossa – sukeltaja löysi ikkunasta ulos päässeen kuljettajan 30 metrin päästä rannasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  2. 2

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  3. 3

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  4. 4

   ”Ne tyypit” vyöryttivät vihaa ja uhkauksia, ja lopulta Hanna Huumonen linnoittautui kotiinsa turva­sumuttimen kanssa – Huumonen katkaisi MV-lehden raha­virran, ja vastaisku oli armoton

   Tilaajille
  5. 5

   ”Motiivina maineen tuhoaminen ja ammattitaidon kyseenalaistaminen” – MV-lehden Ilja Janitskinille ehdoton vankeustuomio, Johan Bäckmanille ehdollista vankeutta Ylen toimittajan kunnian­loukkauksesta ja vainoamisesta

  6. 6

   Äitiyspakkaus taas otsikoissa ulkomailla: Suomalaiskeksintö voi olla vauvalle vaarallinen, varoittaa professori brittivanhempia

  7. 7

   Kun vanhempi ei halua rokottaa lastaan, taustalla on toinen kahdesta harhasta – Ne tuntee Jonas Sivelä, joka kumoaa työkseen salaliittoteorioita

   Tilaajille
  8. 8

   Ylen toimittajan potkuja Louhimies-tapauksen takia vaatinut kansan­edustaja­kaksikko ei ehkä tajunnut ironiaa omassa vaatimuksessaan

  9. 9

   Metsätalousinsinööri Veikko Salo teki halkopinoista talon – asua siinä ei voi, mutta taideteoksesta tuli nettihitti

  10. 10

   Kritiikki kiinalaisten verkko­kauppojen mitättömiä posti­maksuja kohtaan kasvaa – USA aikoo irtaantua 144-vuotisesta sopimuksesta, johon verkko­kaupan halpuus perustuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  6. 6

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  7. 7

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  8. 8

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  9. 9

   Näe Oodi jo ennen avajaisia – ilmakuvat ja virtuaalikierros työmaalla paljastavat kirjaston ainutlaatuisuuden

   Tilaajille
  10. 10

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  11. Näytä lisää