Kotimaa

Syyttäjä: Helsingin huumepoliisin tietolähdetoimintaa oli käytännössä mahdotonta valvoa – poliisijohdon virkarikosjutun käsittely alkoi

Jari Aarnio kieltäytyi kuulusteluissa vastaamasta kysymyksiin.

Helsingin käräjäoikeudessa alkoi tiistaina virkarikosoikeudenkäynti, jossa on syytteessä korkeaa poliisijohtoa. Oikeudenkäynti liittyy Helsingin poliisin tietolähdetoiminnan epäselvyyksiin.

Syytteen ovat saaneet muiden muassa entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero, Helsingin entinen poliisikomentaja Jukka Riikonen ja nykyinen poliisipäällikkö Lasse Aapio. Heitä syytetään virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Syyttäjä vaatii kolmikolle enintään neljän kuukauden ehdollista vankeutta tai ankaraa sakkorangaistusta.

Syytteiden nostamisen jälkeen Aapio hyllytettiin virastaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Syytteen mukaan poliisiylijohtajana toiminut Paatero on saanut jo vuonna 2009 kirjallisen selvityksen siitä, että Helsingin poliisilaitoksen tietolähteiden käytössä ja rekisteröinnissä on ongelmia ja että valvonta on puutteellista.

Lisäksi Paatero on syytteen mukaan ollut samana vuonna kokouksessa, jossa kävi ilmi, ettei Helsingin poliisikomentaja Riikonen halunnut Helsingin poliisilaitoksen sitoutuvan järjestelmällistä tietolähdetoimintaa koskevien määräysten noudattamiseen.

Syyttäjien käsityksen mukaan Paatero oli tiennyt myös siitä, että Helsingin huumepoliisi oli tuhonnut tietolähderekisterinsä.

Sen jälkeen huumepoliisi kieltäytyi tietolähteiden rekisteröimisestä sillä perusteella, ettei siihen ollut saatu tietolähteiden suostumusta. Syyttäjien mukaan Paatero oli saanut tietää laillisuusvalvontakertomuksesta vuonna 2013, ettei huumepoliisin perustelu ollut lainsäätäjän tarkoituksen eikä sisäministeriön asetuksen mukainen.

”Paatero on laiminlyönyt riittävästi ja asianmukaisesti valvoa ja selvittää tietoonsa saamia epäselvyyksiä. Paatero on laiminlyönyt johtaa poliisin toimintaa siten, että salaisen tiedonhankinnan säännöksiä ja määräyksiä noudatetaan ja Helsingin poliisilaitoksen yleisimmin käyttämät tietolähteet hyväksytään tietolähteiksi, heidät rekisteröidään ja tietolähteiden käyttö kirjataan keskeisiltä osin mahdollistaen toiminnan jälkikäteisen arvioinnin”, syytteessä sanotaan.

Paatero kertoi poliisikuulusteluissa kuvitelleensa, että poliisi on noudattanut tietolähdetoimintaa koskevia säännöksiä. Syksyllä 2013 hänelle selvisi, ettei asia ollut näin.

”Tuolloinkin Helsinki vielä vakuutti, että heidän järjestelmänsä ei ollut lainvastainen.”

Oikeudelle toimitetussa kirjallisessa vastauksessa Paatero kiistää, että hän olisi saanut syytteessä kuvatun laillisuusvalvontapöytäkirjan vuodelta 2012.

Vuoden 2009 selvityksestä Paateron puolustus taas toteaa, että valtakunnansyyttäjänvirasto ja keskusrikospoliisi tutkivat tuolloin huumepoliisin asioita, jolloin jos laajempia laittomuuksia olisi tietolähdetoiminnassa ollut, ne olisivat tulleet ilmi tuossa tutkinnassa.

Paateron mukaan syytteessä esitetty käsitys poliisiylijohtajan virkatehtävien ulottuvuuksista on ylipäätään täysin virheellinen ja syytteessä käsitellään tietolähdetoiminnan yksityiskohtia, jotka eivät kuulu poliisiylijohtajan pöydälle.

”Poliisiylijohtajan on voitava luottaa laillisuusvalvonnan tehtäviin asetettujen virkamiesten toimintaan, aivan kuten muidenkin alaistensa toimintaan”, Paateron kirjallisessa vastauksessa todetaan.

Myös Helsingin entisen poliisikomentajan Jukka Riikosen syyte perustuu siihen, ettei tietolähdetoimintaa ollut järjestetty niin kuin se olisi pitänyt, eikä tietolähteitä ollut rekisteröity.

Syyttäjien mukaan myös Riikonen oli tiennyt vuonna 2013, ettei tietolähteen suostumuksen puute ollut hyväksyttävä perustelu jättää tietolähteitä rekisteröimättä.

Syytteen mukaan Riikonen on vuonna 2012 tiennyt esimerkiksi sen, että huumepoliisin hankkimilla puhelimilla on oltu laajamittaisesti yhteydessä alamaailman henkilöihin, mutta puutteellisen kirjaamisen vuoksi liittymien tarkempaa käyttöä ei voitu selvittää.

”Riikonen on laiminlyönyt viipymättä puuttua tietolähdetoiminnan epäkohtiin määräyksin tai ohjein siten, että virheellinen menettely olisi tullut korjatuksi ja tiedottaa epäkohdista sisäasiainministeriötä tai Poliisihallitusta. Hän ei ole määrännyt ketään alaistaan korjaamaan tietolähdetoimintaa lain mukaiseksi ja sen valvontaa toimivaksi”, syytteessä sanotaan.

Kuulusteluissa Riikonen vakuutti kerta toisensa jälkeen, ettei hänen tietoonsa tullut epäselvyyksiä. Hänellä oli kuitenkin huonot muistikuvat asioista.

Riikonen ei esimerkiksi muistanut, onko hän nähnyt pöytäkirjan tarkastuksesta, jonka Poliisihallitus teki Helsingin poliisiin syksyllä 2012. Laillisuustarkastuksen teemana oli juuri tietolähdetoiminta.

”Periaatteessa minun piti päällikkönä saada ne. Lomien tai jonkun muun syyn takia ne ovat voineet jäädä näkemättä”, hän sanoi.

Helsingin poliisin nykyisen päällikön Lasse Aapion syyte liittyy ajankohtaan, jolloin selvitettiin niin sanottujen Pasilan miehen puhelimien käyttöä vuosina 2012–2013. Aapio oli tuolloin apulaispoliisipäällikkö.

Syyttäjän mukaan Aapio tuli tuolloin tietoiseksi siitä, ettei tietolähdetoiminta ollut järjestetty lain ja asetusten mukaan.

Pasilan miehen puhelimia on sittemmin puitu Jari Aarnion huumejutun yhteydessä.

Aapion puolustuksen mukaan vastuu tietolähdetoiminnan järjestämisen laillisuusvalvonnasta ja raportoinnista oli Helsingin poliisilaitoksen poliisipäälliköllä ja esikunnalla, ei apulaispoliisipäälliköllä.

”Aapion tietoon ei ole tullut sellaisia selvittämistä vaatineita epäselvyyksiä, joita hän ei olisi selvittänyt”, Aapion vastauksessa sanotaan.

Syytteessä on myös keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardot, joka on työskennellyt aiemmin Poliisihallituksessa.

Lardotin osalta syyttäjän haastehakemus ei tullut julkiseksi vielä tiistaina, sillä Lardot sai tiedon syytteestä vasta maanantaina.

”Syyte koskee Helsingin poliisilaitoksen huumausainerikosyksikössä pitkään jatkunutta laiminlyöntiä tietolähteiden käytön kirjaamisessa ja tietolähteiden rekisteröimisessä ja esimiesten laiminlyöntiä puuttua viipymättä mainittuihin tiedossa olleisiin virheisiin”, valtakunnansyyttäjänviraston tiedotteessa kerrottiin maanantaina.

Syytteessä on myös Jari Aarnio, sillä epäselvyydet tietolähdetoiminnassa liittyvät hänen johtamaansa huumepoliisiin. Aarnio johti huumepoliisia, kunnes hänet otettiin kiinni vakavista rikoksista epäiltynä marraskuussa 2013.

Aarnio poisti syytteen mukaan Helsingin poliisilaitoksen tietolähderekisteristä tietolähteiden tiedot vuonna 2008 ja laiminlöi tietolähteiden rekisteröinnin sen jälkeen.

Syytteen mukaan huumepoliisin tietolähdetoiminta järjestettiin sellaiseksi, että laillisuusvalvonta oli käytännössä mahdotonta.

”Tietolähteiden käyttöä ei ole kirjattu ja toimintaan liittyvä palkkioiden ja kulujen kirjaaminen on tehty tarkoituksellisesti siten, esimerkiksi merkitsemällä tositteisiin virheellisiä rikosilmoitusnumeroita, että poliisin toiminnan lainmukaisuuden valvonta esimiesten ja laillisuusvalvonnan toimesta on tehty käytännössä mahdottomaksi”, syytteessä sanotaan.

Aarnion puolustuksen mukaan tietolähdetoimintaan liittyvä sääntely on ollut sekavaa, eikä Aarnio ole laiminlyönyt mitään velvollisuuksiaan.

Puolustuksen mukaan kulutositteiden yksilöimättömyys on ollut tarpeen tietoa antavien henkilöiden suojaamiseksi. Aarnion mukaan siitä on sovittu poliisilaitoksen johdon ja talouspäällikön kanssa.

Aarniolle vaaditaan enintään neljän kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta.

Kuulusteluissa Aarnio ei suostunut vastaamaan kysymyksiin. Yhdentoista sivun mittaisessa kuulustelussa hän antoi jokaiseen kysymykseen saman vastauksen: ”En vastaa tähän mitään.”

Aarnio on aiemmin puolustautunut häntä vastaan nostettuja huumesyytteitä vastaan kertomalla, että epäselvyyksissä on ollut kyse huumepoliisin tietolähdetoiminnasta ja että Pasilan miehen puhelimet olivat huumepoliisin operaatiopuhelimia.

Aarnio on saanut huumesyytteistä maksimituomion Helsingin käräjäoikeudessa. Hovioikeus päästi kesällä Aarnion vapaaksi odottamaan hovioikeuden tuomiota.

Tietolähdejutun käsittely alkoi valmisteluistunnolla Helsingin käräjäoikeudessa tiistaina. Valmisteluistunnossa muun muassa sovittiin tulevan pääkäsittelyn aikatauluista. Samalla osa syytteistä tuli julki.

Tiistaina tulee osin julkiseksi myös jutun esitutkintamateriaali.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   ”Amerikan isäpappa” Bill Cosby tuomittiin rikoksesta, josta hän näytti pitkään selviävän rangaistuksetta – #metoo-keskustelu vaikutti todennäköisesti siihen, että syytökset otettiin nyt vakavasti

  5. 5

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  6. 6

   Love Island Suomi lätsähti täydelliseksi pannukakuksi teknisten ongelmien takia – Sub-kanavan suuren tosi-tv-satsauksen tilalla näytettiin Simpsoneita

  7. 7

   Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

  8. 8

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  9. 9

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  10. 10

   Britannian työväenpuolue otti uuden ärhäkän brexit-linjan: Ovi pidettävä auki uudelle EU-kansanäänestykselle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  4. 4

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  5. 5

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  6. 6

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. ”Amerikan isäpappa” Bill Cosby tuomittiin rikoksesta, josta hän näytti pitkään selviävän rangaistuksetta – #metoo-keskustelu vaikutti todennäköisesti siihen, että syytökset otettiin nyt vakavasti
  3. Pelko Malediivien syöksymisestä kriisiin väheni, kun itsevaltainen presidentti myönsi vaalitappionsa – yllätystulos voi kääntää paratiisisaarten katseen Kiinasta länteen
  4. Presidentti Niinistö vastasi YK-puheessaan Trumpille mainitsematta häntä nimeltä: Kansainvälinen yhteistyö on ”paineen alla”
  5. 2 tuntia sitten
  6. Love Island Suomi lätsähti täydelliseksi pannukakuksi teknisten ongelmien takia – Sub-kanavan suuren tosi-tv-satsauksen tilalla näytettiin Simpsoneita
  7. Airiston Helmi on ollut puolustusministeriön syynissä 2010-luvulla – mitään hälyttävää ei löytynyt
  8. Jokereille toinen peräkkäinen tappio ja ikävä takaisku – kapteeni Peter Regin loukkaantui
  9. Molemmat talousrikoksista epäillyt miehet vangittiin – Tämä tiedetään nyt saariston laajasta poliisi­operaatiosta
  10. Bill Cosby sai vähintään kolme vuotta vankeutta – tuomari nimesi hänet vaaralliseksi seksuaali­rikolliseksi
  11. Ranskan ex-pääministeri Manuel Valls loikkaa Espanjan politiikkaan pyrkimällä Barcelonan pormestariksi – lupasi jättää Ranskan pysyvästi
  12. Britannian työväenpuolue otti uuden ärhäkän brexit-linjan: Ovi pidettävä auki uudelle EU-kansanäänestykselle
  13. Näytä lisää