Kotimaa

Koirille ja kissoille rekisteröintipakko, turkistarhaus ja parsinavetat säilyvät – Näin eläinsuojelulaki muuttuu

Uuden eläinsuojelulain tarkoitus on turvata eläinten hyvinvointi sekä kotimainen tuotanto. HS kokosi uuden lain keskeisimmät kohdat.

Uudessa eläinsuojelulaista on merkittävä muutos lemmikkien omistajille, sillä koirien ja kissojen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti säädettäisiin pakolliseksi. Koirille rekisteröintipakko tulisi ensin. Rekisteröintipakko estäisi pentutehtailua, helpottaisi tuontikoirien tautiriskin ehkäisyä sekä löytöeläinten palauttamista omistajilleen.

Maa- ja metsätalousministeriön valmistelema lakiehdotus on nyt palannut lausuntokierrokselta. Lakiehdotukseen annettiin lähes 400 palautetta. Hallitus teki lausuntojen perusteella muutoksia lakiesitykseensä.

Lakiehdotuksen periaatteena on maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän mukaan ollut eläinten hyvinvoinnin parantaminen, eläinsuojelun valvonnan tehostaminen sekä kotimaisen tuotannon turvaaminen.

”Pidän tätä erinomaisena uudistuksena, jolla halutaan maassamme parantaa edelleen hyvää eläintenpitoa ja hyvinvointia”, Leppä sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Uutta laissa on eläinten olennaisten käyttäytymistarpeiden tyydyttäminen. Lakiehdotuksessa puhutaan eläinten kunnioittamisesta. Jatkossa eläimille on esimerkiksi annettava kivunlievitystä kivuliaissa toimenpiteissä. Myös eläinjalostusta halutaan tarkemmin säännellä.

Suomen eläinsuojeluyhdistysten liiton SEY:n toiminnanjohtaja Kati Pulli ja Animalian toiminnanjohtaja Mai Kivelä ilmaisivat pettymyksensä lakiin.

”Laista puuttuu se kunnianhimo, joka sille lainvalmistelutyössä annettiin. Laki ei esimerkiksi paranna niiden tuotantoeläinten asemaa, joita meillä eniten on, turkiseläimet, porsaat, lehmät. Siinä mielessä se asettaa eläimet eri asemaan hyvinvointinsa puolesta”, Animalian Mai Kivelä sanoo.

Laissa eläinten hyvinvointia pyritään lisäämään tuotantoeläinten kohdalla lisäämällä investointitukia, jotka edistävät eläinten hyvinvointia.

”Sinänsä on hyvä asia, että eläinten hyvinvointiin kannustetaan, mutta laissa tulisi määritellä ne periaatteet, jotka eläinten hyvinvointia määrittävät. Eikä niiden toteutumista voi jättää vapaaehtoisuuden varaan”, Kivelä sanoo.

SEY:n Kati Pulli näkee laissa hyvänä lisäyksenä monia asioita, kuten jatkuvan veden turvaamista ja tiineytyshäkkien kieltoa. Hän kuitenkin pelkää, että ne vesitetään pitkillä siirtymäajoilla ja erilaisin poikkeussäännöksin.

HS kokosi uuden eläinsuojelulain keskeisimmät kohdat:

Turkistarhausta ei kielletä

Uusi laki ei kiellä turkistarhausta. Sen sijaan turkiseläinten hyvinvointia parannetaan erillisillä asetuksilla, joiden valmistelu aloitetaan syksyllä 2018.


Jatkuva vedensaanti

Lausuntokierros toi muutoksen jatkuvan vedensaannin turvaamiseksi. Nykyisessä jatkuva juomavesi on pakollista esimerkiksi siipikarjalla ja sioilla. Uudessa laissa jatkuva vedensaanti turvattaisiin kaikille nisäkkäille ja linnuille, poikkeuksena pitomuodot, joissa jatkuvan sulan veden vaatimus olisi kohtuuton kuten rekikoiratarhoilla. Laki ei myöskään takaa kaikille turkiseläimille jatkuvaa vettä, vaan vain siitoseläiminä käytettäville.

Parsinavettoja ei kielletä, jaloittelua lisätään

Lihakarjaa ei saisi enää kasvattaa parteen kytkettynä. Sen sijaan lypsylehmiä ja hiehoja saa jatkossakin pitää parsinavetoissa. Niiden jaloittelua ja laidunnusta lisätään nykyisestä 60 päivästä 90 päivään vuodessa. Jaloitteluaika ei koskisi vain kesäaikaa, vaan jaloittelumahdollisuus olisi ympäri vuoden.


Tiineytyshäkkien käyttö kielletään

Tiineytyshäkit kiellettäisiin uusissa ja peruskorjattavissa tiloissa. Nykyään emakot voidaan sulkea tiineytyshäkkeihin, kun ne siemennetään ja kunnes niiden tiineys varmistetaan. Ahtaissa häkeissä emakot eivät mahdu kääntymään. Näistä häkeistä luovutaan 15 vuoden siirtymäajalla. Tiineytyshäkkejä saisi kuitenkin jatkossakin käyttää kahdeksan päivän ajan emakoiden tappeluiden välttämiseksi.

Porsitushäkit sallitaan

Sen sijaan emakoiden porsitushäkkejä voitaisiin käyttää jatkossakin. Tuottajia kuitenkin kannustetaan siirtymään vapaaporsitukseen investointiavustuksin. Hyvinvointikorvauksen voisi saada myös osaan tuotannosta, mikä madaltaisi kynnystä aloittaa vapaaporsituksen kokeilua. Tällä hetkellä vapaaporsituksessa on noin 10 prosenttia emakoista.


Koirille ja kissoille rekisteröintipakko

Koirien ja kissojen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti säädettäisiin pakolliseksi. Koirille rekisteröintipakko tulisi ensin. Kissojen vastaavat säännökset on tarkoitus säätää myöhemmin. Rekisteröintipakko estäisi pentutehtailua, helpottaisi tuontikoirien tautiriskin ehkäisyä sekä löytöeläinten palauttamista omistajilleen.

Muita

Uusi laki on puuttumassa tarkemmin myös eläinten jalostukseen. Sen mukaan jälkeläisiä ei saa teettää sellaisilla eläimillä, joiden jälkeläisille aiheutuu todennäköisesti merkittävää hyvinvointihaittaa. Jalostukseen ei saisi myöskään käyttää eläimiä, jotka eivät esimerkiksi pysty synnyttämään luonnollisesti.

Laki kieltäisi koirilta sähköpannat sekä rajoittaisi sirkuseläiminä käytettäviä lajeja siten, ettei sirkuksissa käytettäisi villieläimiä.

Lakia on valmisteltu lähes 10 vuotta

Fakta
 Voimassa oleva eläinsuojelulaki on vuodelta 1996.

 Uuden lain valmistelu aloitettiin jo 2010.

 Lakiesitys uudeksi laiksi tulee eduskunnan käsittelyyn 2018.

 Lain on tarkoitus tulla voimaan maakuntauudistuksen yhteydessä 2021.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  2. 2

   EU-johtajilta täystyrmäys Britannian brexit-mallille – Suora lähetys Theresa Mayn tiedotustilaisuudesta alkaa kello 15.45

  3. 3

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  4. 4

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  6. 6

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat – HS seuraa hetki hetkeltä

  7. 7

   Keskusta ja kokoomus antoivat tukensa Timo Soinille – merkittävin asia äänestyksessä oli politiikan uskottavuus

  8. 8

   Puolustusvoimien entinen komentaja antaa ronskissa muistelmakirjassaan ohjeen päättäjille: Suomen ei pidä liittyä Natoon

  9. 9

   Mikä on epäterveellisin herkku?

  10. 10

   Mies kylvi pelkoa naapureissa vuosien ajan ja soitteli yötä myötä haitaria Haagassa – Oikeus: Miehen sai häätää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  2. 2

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  3. 3

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat – HS seuraa hetki hetkeltä

  4. 4

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  5. 5

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  6. 6

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  10. 10

   Aftonbladet: Oppilas vangittiin Ruotsissa epäiltynä opettajan raiskauksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää