Kotimaa

Ilmavoimien Hornetit lähtevät maailman tunnetuimpiin hävittäjälentäjien suurharjoituksiin – ”Kerrankin pääsemme katsomaan, mikä on meidän osaamistasomme muihin verrattuna”

Red Flag -harjoitukset aloitettiin, kun Vietnamin sota paljasti isoja puutteita amerikkalaisten osaamisessa.

Ilmavoimat lennättää ensimmäistä kertaa Hornet-hävittäjiä Alaskaan ilmasotaharjoituksiin ensi kuussa. Kuusi suomalaiskonetta osallistuu siellä kolmeen harjoitukseen syys- ja lokakuun aikana.

Tärkein harjoitus on Red Flag -ilmaoperaatioharjoitus, joka pidetään 4.–19. lokakuuta. Suomalaiskoneet toimivat siinä Eiersonin lentotukikohdasta käsin. Suomalaisten ja amerikkalaisten koneiden lisäksi harjoituksessa on mukana Etelä-Korean ilmavoimien hävittäjiä.

Ennen ja jälkeen Red Flag -harjoitusta suomalaiset osallistuvat myös kahdenvälisiin Distant Frontier 1 ja 2 harjoituksiin Yhdysvaltojen ilmavoimien kanssa.

Suomesta harjoituksiin osallistuu kaiken kaikkiaan 110 ihmistä, joista kerrallaan on enimmillään paikalla noin 70. Harjoituksien kulut ovat noin kaksi miljoonaa euroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomen ilmavoimat suunnitteli Red Flagiin osallistumista ensimmäisen kerran jo vuonna 2010. Tämänvuotiseen harjoitukseen lähtöä alettiin valmistella kaksi vuotta sitten.

Hornetit lähtevät Suomesta 19. päivä syyskuuta, ja paluu tapahtuu lokakuun lopussa. Yhdensuuntainen matka lennetään kahdessa osassa.

Koneet lentävät yhdessä ryhmässä ensin 8,5–9 tuntia Mainen osavaltiossa sijaitsevaan Bangorin lentotukikohtaan, jossa lentäjät yöpyvät. Sieltä matka jatkuu noin kahdeksan tunnin lennolla Kanadan yli Alaskaan.

Hornetit on tarkoitus tankata ilmassa, ja tankkauskone lentää Hornetien mukana. Hornet pitää tankata Alaskaan mentäessä 17 kertaa.

Osa harjoituksissa käytettävästä materiaalista lähti merirahtina jo heinäkuussa. Loput lennätetään isolla C-17-kuljetuskoneella Alaskaan.

”Meillä ei ole hävittäjissä pitkän matkan viestintävälineitä. Tankkerikone on varmistamassa myös viestiliikennettä”, kertoo Ilmavoimien suunnittelupäällikkö, eversti Aki Puustinen.

”Red Flagissä on sellaisia elementtejä, joita Euroopasta ei vain löydy”, perustelee Puustinen Alaskaan lähtöä.

”Siellä on simulointeja, harjoitusalueita, häirintäkoneita, helikoptereita, kuljetuskoneita ja tankkereita. Ei sellaista saada normaalisti Euroopan mittakaavassa järjestettyä. Niitä suorituskykyjä ei vain ole.”


Ruotsalaiset ovat käyneet Alaskan harjoituksissa aikaisemmin.

”He ovat kertoneet, ettei täältä Euroopasta löydy vastaavaa. Kerrankin pääsemme katsomaan, mikä on meidän osaamistasomme muihin verrattuna ja ovatko meidän taistelumenetelmämme ja taktiikkamme kohdallaan.”

Puustisen mukaan valmistelussa ei ole suunnitelmaa mahdollisesta seuraavasta osallistumisesta Red Flagiin.

Red Flag- eli Punalippu-harjoi­tukset ovat maailman tunnetuimmat hävittäjälentäjien suurharjoitukset. Niiden historia juontaa juurensa amerikkalaisten havaintoihin Vietnamin sodassa 1960- ja 1970-luvuilla.

Yhdysvaltain ilmavoimat oli osoittanut Korean sodassa (1950–1953), että sen hävittäjälentäjät olivat ylivertaisia verrattuna vihollisen neuvostovalmisteisilla hävittäjillä lentäviin vastustajiin. Korean sodassa on laskettu tuhoutuneen noin kymmenen kertaa enemmän MiG-15-hävittäjiä kuin amerikkalaisten F-86 Sabre -koneita.

Amerikkalaisten yllätykseksi vain runsas vuosikymmen myöhemmin Vietnamin sodassa ei päästykään enää yhtä hyvään tulokseen. Yhtä amerikkalaista konetta kohden pystyttiin pudottamaan vain noin kaksi Pohjois-Vietnamin MiG-hävittäjää.


Yhdysvaltain ilmavoimat päätti selvittää odottamattoman huonon menestyksensä syyt juurta jaksain. Tätä varten perustettiin niin kutsuttu Red Baron- eli Punainen paroni -projekti. Se tuotti kolme salaiseksi leimattua raporttia, joissa käytiin läpi kaikki Vietnamissa käydyt ilmataistelut ja viholliskoneiden kohtaamiset.

Raportteja varten haastateltiin psykologien avulla hävittäjälentäjiä sekä tutkittiin heidän kirjalliset taistelukertomuksensa ja kaikki saatavilla oleva kuvamateriaali. Taisteluista laadittiin myös piirrokset.

Raporttien tuottamat päätelmät olivat amerikkalaisten kannalta hyytäviä. Pääosa alas ammutuista amerikkalaisista lentäjistä ei edes havainnut viholliskoneita, ennen kuin joutuivat niiden uhreiksi. Venäläiset MiG-hävittäjät yllättivät amerikkalaiset vastustajansa lähestymällä yleensä erittäin suurella nopeudella takaapäin ja ylhäältä.

MiGejä oli vaikea havaita ja tuhota, koska ne olivat pienempiä, nopeampia ja ketterämpiä kuin suuremmat amerikkalaiskoneet. Erään arvion mukaan amerikkalaisten ilmataisteluohjuksistakin toimi kunnolla vain joka kymmenes.

Raporttien tärkein havainto oli kuitenkin se, että amerikkalaisten taktiikka oli yksinkertaisesti huono ja että lentäjät eivät osanneet ilmataistella. Heillä ei ollut ollut tilaisuutta harjoitella hävittäjien välisiä yhteenottoja juuri lainkaan.

Amerikkalaiset olivat keskittyneet kouluttamaan hävittäjälentäjiään kylmän sodan ajan suursotaan, jossa hävittäjien tärkein tehtävä oli saattaa omia strategisia pommituslaivueita tai torjua vastapuolen pommituskoneita ampumalla niihin ohjuksia yleensä suoraan edestä tai takaa.

Yksi Red Baron -raporttien kauaskantoisimpia havaintoja oli se, että taistelukokemus auttoi lentäjiä selviytymään hengissä. Tilastojen mukaan hävittäjälentäjän todennäköisyys selvitä hengissä Vietnamissa parani huomattavasti noin kymmenen onnistuneen taistelulennon jälkeen.

Ensimmäinen Red Flag -harjoitus pidettiin Yhdysvaltojen ilmavoimien Nevadan harjoitusalueilla vuonna 1975. Sen tavoitteena oli poistaa Vietnamissa havaittuja puutteita.

Harjoituksista tehtiinkin mahdollisimman paljon oikeaa sotaa muistuttavia ja realistisia. Ilmataistelutaitojen lisäksi hävittäjälentäjät kehittivät ja opiskelivat uusia taktiikoita.

Red Flagit todettiin nopeasti toimiviksi, ja niihin ryhdyttiin ottamaan mukaan myös liittolaisia ja kumppanimaita.

Harjoituksissa kehitettiin myös tietotekniikkaa ja ohjelmistoja, jotka simuloivat mahdollisimman hyvin oikeaa taistelua.

Tavoitteena oli, että lentäjät lentäisivät kahden viikon aikana simuloituna tavallaan kymmenen ensimmäistä taistelulentoaan, jonka jälkeen he olisivat valmiimpia tositoimiin.

Alusta alkaen Red Flag -harjoituksille ovat olleet ominaista viholliskoneita esittävät niin kutsutut aggressor-hävittäjät, jotka käyttävät mahdollisen vastapuolen taktiikoita ja menetelmiä. Jopa koneiden värityksessä on matkittu esimerkiksi neuvostoliittolaisia tai venäläisiä hävittäjiä.

Kylmän sodan aikana amerikkalaisilla oli myös salainen neuvostovalmisteisista MiGeistä koottu laivue. Siihen kuului ainakin MiG-17, MiG-21- ja MiG-23-hävittäjiä. Osa tämän niin kutsutun Red Eagle -laivueen arkistoista tuhoutui Pentagonissa vuoden 2001 terrori-iskun yhteydessä.

Yhdysvaltojen ilmavoimien historioitsija Brian Laslie kirjoittaa teoksessaan The Air Force Way of War: U.S Tactics and Training after Vietnam (2015), että Red Flag -harjoituksia pidetään nykyään tärkeimpänä yksittäisenä operaationa, joka nousi hävityn Vietnamin sodan tuhkasta.

Red Flag -harjoituksien tulokset näkyivät hänen mukaansa myöhemmin onnistumisina muun muassa Persianlahden sodassa vuonna 1991 ja saman vuosikymmenen lopulla Jugoslavian ilmapommituksissa.

Red Flagien toinen harjoituspaikka on yhä Nevadassa Nellisin lentotukikohdassa, jossa järjestetään neljästä kuuteen Red Flag -harjoitusta vuodessa. Alaskassa järjestetään yleensä neljä harjoitusta vuodessa.


Nimi Red Flag tulee harjoituksia ensimmäisen kerran ehdottaneen Yhdysvaltain asevoimien muistion kansikuvasta, jossa oli Yhdysvaltain silloista päävastustajaa Neuvostoliittoa kuvaava punainen lippu.

Erilaisia lippunimien alla on kuitenkin järjestetty ja järjestetään useita erilaisia harjoituksia.

Realistiseen ilmasta maahan -sodankäyntiin keskittyviä harjoituksia kutsutaan nimellä Green Flag (Vihreä lippu) ja Kanadassa pidettäviä Red Flagiä vastaavia suurharjoituksia kutsutaan nimellä Maple Flag (Vaahteralippu).

Maple Flagin katsotaan vastaavan paremmin mahdollisia Euroopan taistelukenttien olosuhteita kuin Nevadan autiomaassa järjestettävien harjoitusten. Myös Suomen ilmavoimat on pohtinut Kanadan harjoitukseen osallistumista.

Yksi erikoisimpia Flag-harjoituksia oli tammikuussa 1991 järjestetty Desert Flag (Aavikkolippu). Se toimi eräänlaisena kenraaliharjoituksena ennen Persianlahden sodan Desert Storm -operaatiota.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sotaharjoitukset
 • Ilmavoimat
 • Jarmo Huhtanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  3. 3

   Suolistomikrobeja uhkaa sukupuutto jos jatkamme syömistä nykyiseen tapaan – Tuhojen korjaaminen saattaa vaatia järeitä toimenpiteitä

  4. 4

   Avain laihtumiseen ja upeisiin lihaksiin? Proteiineista liikkuu monenlaisia uskomuksia, HS kokosi niiden rinnalle kahdeksan oleellista faktaa

   Tilaajille
  5. 5

   Tänään aukeaa Helsingin uusin ostosjättiläinen – HS esittelee Kalasataman kauppakeskuksen liikkeineen

  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  8. 8

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  9. 9

   Keskiviikkoilta oli poikkeuksellista junakaaosta henkilövahingon, sähkövian ja myöhästymisten vuoksi – torstaiaamun liikenne sujuu normaalisti

  10. 10

   Maailma meni menojaan, mutta porvoolaisessa sisäoppilaitoksessa kärsittiin nälkää ja opeteltiin vauvanhoitoa jäkälillä – Pepi Reinikainen kirjoitti kaiken ylös, ja se pelasti hänet

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  4. 4

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  5. 5

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  6. 6

   Keskiviikkoilta oli poikkeuksellista junakaaosta henkilövahingon, sähkövian ja myöhästymisten vuoksi – torstaiaamun liikenne sujuu normaalisti

  7. 7

   Espoo myöntää: Opetusjohtaja ei suostunut irtisanomaan Saunalahden rehtoria – Potkut antoi lopulta alempi virkamies

  8. 8

   Mailin tornitalo kutistui kilometriseksi, ja nyt aavikolla seisoo onneton ranka – Näin Saudi-Arabian suuret unelmat murenevat

   Tilaajille
  9. 9

   Kymmenet ihmiset osallistuivat joukkotappeluun Helsingin Vallilassa – 18-vuotiaalle miehelle hengenvaarallisia vammoja, tutkitaan tapon yrityksenä

  10. 10

   ”Te ette saa tuhota sitä” – Helsingin Hermannissa syttyi sota ja poliisikin saapui paikalle, kun kaivinkone alkoi repiä puistoa maan tasalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  9. 9

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Bussi suistui tieltä Vantaalla, kynti piennarta satoja metrejä ja törmäsi puuhun – matkustajat eivät loukkaantuneet
  3. Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”
  4. Suolistomikrobeja uhkaa sukupuutto jos jatkamme syömistä nykyiseen tapaan – Tuhojen korjaaminen saattaa vaatia järeitä toimenpiteitä
  5. Kun ura loppui, Pekka Koskelan päällimmäinen tuntemus oli helpotus – nyt hän ikävöi kovaa treeniä ja auttaa muita menestymään
  6. Itseään venäläisenä pitänyt Sergei löysikin juurensa Liettuasta – Dna-testien suosio Venäjällä kasvaa, sillä moni ei tunne sukuhistoriaansa mummoaan pidemmälle
  7. Maailma meni menojaan, mutta porvoolaisessa sisäoppilaitoksessa kärsittiin nälkää ja opeteltiin vauvanhoitoa jäkälillä – Pepi Reinikainen kirjoitti kaiken ylös, ja se pelasti hänet Tilaajille
  8. Helsingin Palmia siivoaa jo Turun linnaa ja tekee kouluruokaa Hämeenlinnassa – veronmaksajien omistaman yhtiön tulos painui miljoona euroa tappiolle Tilaajille
  9. Avain laihtumiseen ja upeisiin lihaksiin? Proteiineista liikkuu monenlaisia uskomuksia, HS kokosi niiden rinnalle kahdeksan oleellista faktaa Tilaajille
  10. Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata
  11. Tänään aukeaa Helsingin uusin ostosjättiläinen – HS esittelee Kalasataman kauppakeskuksen liikkeineen
  12. Näytä lisää