Kotimaa

Perheministeri Annika Saarikko sai moitteet otettuaan 4-vuotiaan lapsensa yrittäjätilaisuuteen

Annika Saarikko kertoi HS:lle nolostuneensa moitteista, mutta toisaalta hänessä nousi myös yhteiskunnallinen suuttumus: ”Jos halutaan, että pienten lasten vanhemmat ovat mukana yhteisten asioiden hoidossa ja luottamustoimissa, se edellyttää yhteisen sietokyvyn kasvua siihen, että lapset ovat joskus tervetulleita mukaan.”

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) sai voimakasta kritiikkiä otettuaan lapsensa mukaan työtilaisuuteen.

Saarikko osallistui ministeriryhmän kesäkokouksen jälkeen yrittäjien paneeliin, johon hän joutui poikkeuksellisesti ottamaan mukaansa nelivuotiaan poikansa.

Saarikko kertoo, että hänen poikansa kiepsahti hänen syliinsä, penkkien väliin ja sitten pongahti juoksuun saliin. Pikainen piipahdus salissa tuotti Saarikon mukaan kipakan yleisöpalautteen:

”Jos tilaisuudessa olisi ollut yhtään tämän suurempia yrityksiä, lapsen juokseminen olisi estetty. Tällainen on jo ihan arvovaltakysymys”, kommentoi naispuolinen osallistuja.

Saarikko ihmettelee tapausta Facebook-päivityksessään:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Pikkumiehellä oli sovittuna aikuinen seuraksi tähän päivän viimeiseen ohjelmaan, mutta tulivat hetkeksi aikaa, viideksi minuutiksi pihaleikeistä mukaan keskustelutilaisuuteen. Ei paras idea, myönnän. Pahoittelinkin oikein puheenvuorossa. Mutta ei nyt ehkä maailman vakavinkaan juttu”, Saarikko kirjoittaa.Palaute sai Saarikon miettimään ihmisten asenteita. Hän sanoo Helsingin Sanomille haluavansa uskoa, että kyseessä oli yksittäisen ihmisen kimpaantunut harmistus. Hänen mukaansa palaute kuitenkin kirpaisi osana ruuhkavuosiin liittyvää riittämättömyyden kokemusta.

”Huomasin, että minulle tuli siitä paha mieli tai nolous äitinä, että miten epäonnistuin näin. Toisaalta tuli myös yhteiskunnallinen suuttumus, että jos halutaan, että pienten lasten vanhemmat ovat mukana yhteisten asioiden hoidossa ja luottamustoimissa, se edellyttää yhteisen sietokyvyn kasvua siihen, että lapset ovat joskus tervetulleita mukaan.”

Saarikko kertoo HS:lle pohtineensa, voiko hän enää ottaa koskaan lastaan mukaan tilaisuuksiin. Hän uskoo, että sellaisia tilanteita tulee kuitenkin joskus vastaan – halusi hän sitä tai ei.

”Lapseni haluaisi aina tulla töihin mukaan, koska se on hänestä jännittävää, ja ministeriössä syksyllä pidetty kansallinen lapsi mukaan töihin -päivä oli hänelle ihana kokemus. Toivoisin, että päivän viettäminen leviäisi Suomessa laajemmalle. On tärkeää, että lapset pääsevät joskus käymään vanhempien työpaikalla.”

Oletko sinä joutunut ottamaan lapsesi mukaan työpaikalle tai työtilaisuuteen? Kerro kokemuksistasi HS:n kyselyssä: (Juttu jatkuu kyselyn jälkeen)Uraäideistä koostuvan Mothers in Business (MIB) -yhdistyksen puheenjohtaja Annica Moore pitää tapausta valitettavana. Moore kertoo itse ottaneensa lapsensa mukaan työtilaisuuksiin työskennellessään hoitovapaalla yliopistohankkeessa.

”En koskaan saanut mitään negatiivista palautetta asiasta muilta. Itse vain huomasin, että lapsen kasvaessa oma keskittyminen muuttui vaikeammaksi, jos lapsi oli mukana”, Moore kertoo.

MIB järjestää jäsenilleen muun muassa yritysvierailuja, joissa osallistujilla saa olla mukana myös lapsia.

”Haluamme sitä kautta murtaa myyttejä edistää perhemyönteisyyttä sellaisissakin yhteiskunnan nurkissa, joissa se ei ole ollut perinteistä. Ihmiset voivat luoda kontakteja, ylläpitää verkostoja sekä kehittää itseään ammatillisesti lapsista huolimatta.”

Moore toivoisi yhteiskuntaan ylipäätään lapsimyönteisempää ilmapiiriä. Kaikkiin tilaisuuksiin lapsi ei Moorenkaan mukaan sovi, mutta asiasta päättäminen kuuluu hänen mielestään lapsen vanhemmille.

”Lähtökohtana ei voi olla, että lapset lähtökohtaisesti rajataan jostain pois. Se riippuu paljon lapsesta, kuinka he pystyvät tilaisuudessa olemaan ja käyttäytymään, ja vanhemmat pystyvät arvioimaan sen itse parhaiten.”

Eniten lapsen käytös häiritsee vanhempien omaa keskittymistä, Moore muistuttaa.

Saarikon mukaan tärkeä kysymys koko Suomelle on, onko tässä maassa lapsia. Hän kertoo myös ihmetelleensä kommenttia, jonka mukaan suurempi yritys olisi tärkeämpi kuin pienempi.

Naisvaltaisen sote-alan yrittäjistä koostuvassa yleisössä ehkä joku muukin oli pohtinut, miten järjestää perheen ja yrittäjyyden yhteensovittaminen paneelipäivänä, Saarikko huomauttaa.

”Ehkä joku oli jäänyt pois, kun ei saanut lastenhoitoa järjestettyä. Minä päätin mennä, vaikka hoito ei helposti juuri tämän tunnin ajaksi järjestynytkään. Lapsi ei myöskään opi miten yhteisissä hetkissä käyttäydytään, jos sitä ei koskaan voi harjoitella”, hän kirjoittaa päivityksessään.

Saarikko kertoo HS:lle, että aihe liittyy myös suomalaiseen ravintolakulttuuriin: miten suhtaudutaan siihen, jos menee lasten kanssa ulos syömään. Hän kertoo myös saavansa yhteydenottoja siitä, miten julkisella paikalla imettämiseen on suhtauduttu kielteisesti.

”On monia paikkoja, mihin lapsi saa tulla, ja pienten kansalaisten mukaantulolle pitäisi olla avoimempi. Lapsi ei myöskään opi toimimaan yhteisissä tilanteissa, ellei hän koskaan pääse mukaan.”

Laajemmin kokemus liittyy Saarikon mukaan työelämän on-off-kulttuuriin. Myös perhevapaauudistuksen suunnittelussa oli hänen mukaansa vaikeinta löytää malleja siihen, että vanhempi voisi olla osittain töissä ja osittain vapaalla.

”Suomi, tarvitset lapsistrategian”, Saarikko päättää Facebook-kirjoituksensa.

Fakta

Lapsistrategia vahvistaa perhemyönteisyyttä


 Kansallinen lapsistrategia on hallituskaudet ylittävä hanke, jonka tavoitteena on vahvistaa lapsi- ja perhemyönteistä yhteiskuntaa ja löytää syvällisempiä näkökulmia isojen ratkaisujen, kuten perhevapaauudistuksen pohjalle.

 Strategiassa haetaan yhteiskuntapoliittista ymmärrystä siitä, mihin kaikkeen vaikuttaa se, että syntyvyys Suomessa laskee ja väestö vanhenee samaan aikaan ennätysvauhtia.

 Strategiassa halutaan myös esimerkiksi linjata keinoja, miten tartutaan pitkään jatkuneeseen lasten eriarvoisuuskehitykseen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lapset
 • Perhe
 • Työ
 • Annika Saarikko
 • Pauliina Grönholm
 • Suvi Vihavainen
 • Ura

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  2. 2

   Krp: Turun saaristossa huomiota herättävä operaatio epäillyn talousrikoksen takia – tällä alueella poliisi tekee etsintöjä

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  5. 5

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  6. 6

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  7. 7

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  8. 8

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  9. 9

   Hitler viihtyi sotavuosienkin aikana natsien lomaparatiisissa Baijerin alpeilla

  10. 10

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  3. 3

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  4. 4

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  5. 5

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  6. 6

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  7. 7

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  8. 8

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  9. 9

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  10. 10

   Krp: Turun saaristossa huomiota herättävä operaatio epäillyn talousrikoksen takia – tällä alueella poliisi tekee etsintöjä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat