Kotimaa

Yli kymmenen vuotta Suomessa asuneen kansalaisuushakemus hylättiin väärän syntymävuoden takia, vaikka mies yritti itse oikaista virheen

Sudanista Suomeen vuonna 2005 tullut mies hankki sudanilaiseen passiinsa väärän syntymävuoden, jotta pääsisi poistumaan maasta. Hän oli kertonut virheellisestä syntymäajasta jo kiintiövalintahaastattelussa.

Yli kymmenen vuotta Suomessa asuneen kiintiöpakolaisen kansalaisuushakemus tyssäsi, kun hän yritti itse korjata väärän syntymävuotensa oikeaksi.

Mies oli ehtinyt esiintyä Suomen väestötietojärjestelmään merkityllä syntymäajalla kymmenen vuotta, ennen kuin pyysi syntymäajan muuttamista kesken kansalaisuushakemuksen käsittelyn.

Maahanmuuttovirasto (Migri) ei myöntänyt Sudanin kansalaiselle Suomen kansalaisuutta, koska ei pitänyt henkilöllisyyttä luotettavasti selvitettynä. Migri katsoi, että asiakirjojen turvatekijät olivat puutteelliset ja niiden hankintatapa epäluotettava.

Sekä hallinto-oikeus että korkein hallinto-oikeus pitivät Migrin päätöksen voimassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sudanista kotoisin oleva mies saapui vuonna 2005 kiintiöpakolaisena Suomeen. UNHCR:n henkilötietolomakkeeseen hänen syntymävuodekseen merkittiin 1965.

Suomeen saavuttuaan hän vahvisti henkilöllisyytensä Sudanin passilla, jossa oli sama syntymäaika. Sudanilaiseen passiin oli kuitenkin merkitty väärä syntymävuosi, jotta hän pääsisi poistumaan maasta.

Sudanissa on yleinen asevelvollisuus 18–33-vuotiaille. Jos passiin olisi merkitty oikea syntymävuosi 1970, mies olisi joutunut jäämään asevelvollisena maahan.

Passin mukaan mies oli maasta poistuessaan 35-vuotias.

Kymmenen vuotta myöhemmin mies haki Suomen kansalaisuutta samalla syntymäajalla. Myöhemmin samana vuonna hän kuitenkin pyysi Hämeen maistraattia korjaamaan rekisteritietojaan.

Hän ilmoitti maistraatille itse, ettei vuosi 1965 ole hänen oikea syntymävuotensa. Maistraatille hän esitti vuonna 2014 laaditun sudanilaisen syntymätodistuksen, jonka hän kertoi sukulaistensa hankkineen.

Hämeen maistraatti hylkäsi hakemuksen, ja henkilötiedot säilyivät muuttumattomina.

Myöhemmin mies kertoi oikeudelle, että oli jo kiintiövalintahaastattelussa kertonut passiin merkityn syntymäajan olevan virheellinen. Viranomaiset olivat hänen mukaansa neuvoneet, että syntymävuoden voi korjata myöhemmin Suomessa.

Suomeen saavuttuaan mies ei yrittänyt korjata syntymäaikaansa, sillä hänellä ei ollut vaadittuja asiakirjoja todellisen syntymäajan tueksi.

Oikeudelle mies perusteli, ettei hän Suomessa asuessaan voinut pakolaisasemansa takia palata kotimaahansa hankkimaan henkilöllisyysasiakirjoja tai suojelullisista syistä olla yhteydessä kotimaansa viranomaisiin.

Mies kertoi olleensa vankilassa, kun hänen Sudanin passinsa oli kotimaassa tehty. Kotimaastaan hän oli matkustanut pois salaa.

Hän koki yrittäneensä kaikin mahdollisin keinoin oikaista syntymävuottaan koskevan virheen, eikä oikaisuyrityksellä pyrkinyt väärinkäytöksiin tai harhaan johtamiseen. Pikemminkin hän piti epäoikeudenmukaisena sitä, että saattaisi päästä viisi vuotta ikäisiään aiemmin eläkkeelle.

Korkeimmalle hallinto-oikeudelle mies lisäksi lausui, että ilman oikaisuyritystä Migri olisi todennäköisesti myöntänyt hänelle Suomen kansalaisuuden. Hänen mielestään hallinto-oikeuden ratkaisu oli kohtuuton ja kansalaisuuslain vastainen.

Hallinto-oikeus katsoi, että mies oli esittänyt ristiriitaisia tietoja syntymäajastaan, sillä hän oli esittänyt asiakirjoja molempien syntymävuosien tueksi. Hänen henkilöllisyytensä ei siten ollut tullut riittävällä tavalla selvitetyksi kansalaisuuden myöntämiseksi.

Hallinto-oikeus ja myöhemmin korkein hallinto-oikeus joutuivat tulkitsemaan tapauksessa kansalaisuuslakia.

Sen mukaan Suomen kansalaisuuden saaminen edellyttää hakijan henkilöllisyyden luotettavaa selvittämistä. Henkilöllisyyden määrittävät nimi, syntymäaika ja kansalaisuus.

Kansalaisuuslaissa kuitenkin mainitaan, että jos ulkomaalainen on esiintynyt väestötietojärjestelmästä ilmenevällä henkilöllisyydellä vähintään hakemusta edeltävät kymmenen vuotta, henkilöllisyyttä voi pitää selvitettynä, vaikka hän olisi aiemmin esiintynyt useammalla henkilöllisyydellä.

Kymmenen vuoden määräaika voi katketa, jos henkilön nimi, syntymäaika tai kansalaisuus muuttuu, eikä muutosta voi pitää vähäisenä.

Hallinto-oikeuden mukaan mies ei esiintynyt väestötietojärjestelmästä ilmenevällä henkilöllisyydellä kymmentä vuotta, sillä hän oli hakemuksen vireillä ollessa pyytänyt maistraattia korjaamaan syntymäaikaa.

Myöhemmin myös korkein hallinto-oikeus katsoi, ettei viiden vuoden muutosta syntymäajassa voi pitää vähäisenä. Sillä ei katsottu olevan merkitystä, ettei pyyntöä tietojen muuttamisesta koskaan hyväksytty.

Korkeimman hallinto-oikeuden päätökseen mennessä mies on asunut Suomessa noin 13 vuotta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  3. 3

   Mestarien liigan katsomoissa huutaa nyt joukkio, jonka taival on kuin verivana katsomo­tappeluista kansan­murhaan

  4. 4

   Amerikkalaiset eivät osaa lopettaa vihaamista

  5. 5

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  6. 6

   ”Miljoona suomalaista pitää kouluttaa uudelleen” – Mutta kuka keksi hurjan luvun, joka vakiintui politiikan hokemaksi?

  7. 7

   En haluaisi olla myrkyllinen mies, ja siksi tutkin itseni naistenlehden testissä

  8. 8

   Sukupuoli voi nyt olla vaikka salmiakki

  9. 9

   Jorma Ollila vastaa Siilasmaan kuvailemiin ongelmiin yhtiön johtamisessa – Väitteet ovat hänen mukaansa kärjistettyjä tai vääriä

   Tilaajille
  10. 10

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  4. 4

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  5. 5

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  6. 6

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  9. 9

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  10. 10

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää