Kotimaa    |   HS-analyysi

Poliisipomojen tietolähdetoimintajutun esitutkintapöytäkirja on noloa luettavaa – vastuunkantajia on vaikeaa löytää

Oikeudenkäynti Helsingin poliisin tietolähdetoiminnan epäselvyyksistä alkoi tiistaina.

”Poliisiylijohtajan tehtävä ei ollut valvoa yksittäisiä asioita”, sanoi entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero.

”Lähtökohtaisesti kaikkia näitä ohjeita täytyy noudattaa Helsingin poliisilaitoksessa. Minun tietooni ei ole koskaan saatettu, että ohjeita ei olisi noudatettu”, vakuutti Helsingin entinen poliisikomentaja Jukka Riikonen.

Yksi peittää korvat, toinen peittää silmät ja kolmas peittää suun. Mitään ei kuulla. Mitään ei nähdä. Mitään ei kysytä.

Helsingin poliisilaitoksen tietolähdetoimintaa koskevaa esitutkintapöytäkirjaa voi kuvata poliisin kannalta yhdellä sanalla: nolo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sekä korkean poliisijohdon että rivimiesten kuulusteluissa toistuvat samat vastaukset. ”En tiedä.” ”En osaa vastata tuohon.” ”Minulla ei ole siitä tietoa.” ”En muista.”

Kokonaisuus piirtää pelottavan kuvan muutaman vuoden takaisesta poliisiorganisaatiosta.

Poliisijohdolla ei ole ollut mitään käsitystä siitä, mitä kenttämiehet puuhasivat. Pomot eivät myöskään ole välittäneet tietää, koska vastuu ei missään tapauksessa kuulunut heille itselleen vaan jollekulle muulle.

Poliisikomentaja Riikonen sanoo kuulusteluissa useaan otteeseen, ettei epäkohtia ole tuotu hänen tietoonsa.

Tämä ei pidä paikkaansa. Epäkohtia on kyllä tuotu hänen tietoonsa, mutta hän ei ole halunnut kuulla epämieluisia viestejä.

Käräjäoikeudelle antamassaan vastauksessa Riikonen kääntää tämän hyveeksi.

”Riikonen on aina seissyt oman organisaationsa tukena eikä ole lähtenyt epäilemään omaa väkeään kuulopuheiden perusteella.”

Riikonen nähtävästi luokittelee kuulopuheiksi esimerkiksi tiedot, jotka hänelle kertoi vuonna 2009 huumepoliisien ensimmäistä virkarikostutkintaa johtanut Ari-Pekka Koivisto.

Silloinen valtionsyyttäjä Koivisto kertoi palaverissa Riikoselle muun muassa silloisen huumepoliisin päällikön Jari Aarnion ja jengipomo Keijo Vilhusen epäilyttävästä suhteesta.

Koiviston mukaan hänelle oli syntynyt vakaa käsitys epäilyksiä herättävästä suhteesta monien pienten asioiden summana. Epäilyksiä tuki Aarnion alaisen tekemä päätös, jolla Vilhusta vastaan aloitettu rikostutkinta törkeästä huumerikoksesta lopetettiin ilman perusteluita.

Ajatus esimiehen sokeasta luottamuksesta alaiseen on kaunis mutta lievästi sanottuna outo. On vaikea nähdä, että poliisipäällikön tehtäviin ei kuuluisi puuttua organisaationsa epäkohtiin tai suoranaisiin laittomuuksiin.

Esitutkintapöytäkirjasta löytyy kuvaava esimerkki Riikosen toiminnasta. Vuonna 2007 Riikonen määräsi silloisen apulaispäällikkö Jouko Salon pistämään huumepoliisin ruotuun erään väärinkäytösepäilyn vuoksi.

Salo kertoo tehneensä työtä käskettyä ja siirtäneensä kaksi huumepoliisia Malmille, jotta he eivät joutuisi tekemisiin erään tutkintavangin kanssa.

Kun asia nousi julkisuuteen, Riikonen veti Salon mukaan maton hänen jalkojensa alta. Riikonen käski Saloa perumaan siirtomääräykset.

Tämän lisäksi Riikonen uhkasi irtisanoa Salon. Salo kertoo Riikosen uhonneen, että hän on saanut erotettua erään toisen alaisen ja pystyy kyllä tekemään saman Salolle.

”Kokonaisuudessaan minulle jäi sellainen kuva, että tällä RHU:n [huumepoliisin] toiminnalla oli poliisikomentaja Riikosen ja mahdollisesti poliisiylijohdonkin hyväksyntä.”

Huumepoliisit puolestaan tekivät Salosta rikosilmoituksen.

”Tämän tapahtuman seurauksena minä katsoin parhaaksi olla puuttumatta enempää asioihin ja aloin hakeutumaan sellaisiin tehtäviin, joissa en enää joutunut puuttumaan mahdollisiin väärinkäytöksiin”, Salo kertoi.

Huumepoliisiin liittyvät epäselvyydet eivät tuntuneet kiinnostavan Riikosta myöskään siinä vaiheessa, kun hasistynnyrijuttuun liittyviä epäselvyyksiä selviteltiin vuonna 2012.

Keskusrikospoliisissa silloin työskennelleen Heikki Kopperoisen mukaan asioita selviteltiin apulaispäällikkö Lasse Aapion kanssa, ja Aapiolla tuntui olevan aito halu selvittää asioiden todellinen tilanne.

Ongelmia tuli siitä, ettei Aapiolla ollut selvitystyössä Riikosen tukea, Kopperoinen kuvaili kuulusteluissa.

Myös poliisiylijohtaja Paatero sai jo vuosia ennen Aarnio-sotkua tiedon huumepoliisien oudosta toimintakulttuurista.

Ensimmäisen virkarikosjutun aikoihin Poliisihallituksessa valmistui Paateron pyytämä selvitys. Selvityksessä mainittiin kaikki olennaiset ongelmat, esimerkiksi tiedottajarekisterin puuttuminen, esimiesvalvonnan heikkous ja yksittäisten poliisimiesten asennevammat.

Paaterolla ei kuitenkaan ole minkäänlaista muistikuvaa, mitä hän teki selvityksessä mainittujen epäkohtien korjaamiseksi.

Oikea vastaus on, ettei hän tehnyt mitään. Vasta Aarnio-sotkun paljastuttua poliisin ylijohto alkoi reagoida epäkohtiin.

Paateron asenteesta kertoi kuulusteluissa esimerkiksi krp:ssä salaisen tiedonhankinnan esimiestehtävissä työskennellyt Minna Ketola.

Kun Paatero vieraili krp:n tietolähdetoimintaa hoitavassa yksikössä, hän käyttäytyi väheksyvästi krp:n porukkaa kohtaan, Ketola totesi. Paatero myös suhtautui ylimielisesti siihen, että koko maassa noudatettaisiin samaa menettelyä tietolähdetoiminnassa.

”Hän kommentoi siihen tyyliin, että on ihan turhaa luoda tällaista valtakunnallista järjestelmää ja että ainahan niitä tietolähteitä on ollut,” Ketola sanoi.

Paatero ei myöskään pitänyt tietolähteiden rekisteröintiä tarpeellisena, Ketola jatkoi.

Helsingin huumepoliisien kuulusteluissa näkyy kirkkaasti, ettei heillä ollut pienintäkään halua noudattaa tietolähdetoiminnasta annettuja säännöksiä. He vetosivat kuulusteluissa lain, asetuksen ja määräyksen sekavuuteen, mutteivät tehneet vuosiin mitään saadakseen opastusta säännösten noudattamiseen.

Kyse ei ole pelkästään tietolähteiden rekisteröinnistä. Vieläkin tärkeämpää on dokumentoida kaikki yhteydenpito tietolähteiden kanssa, kuten säännökset edellyttävät.

Jos dokumentointi olisi ollut kunnossa, Aarnio-sotkun selvittäminen olisi ollut helpompaa. Silloin olisi saatu osviittaa, oliko Aarnion ja hänen kanssasyytettyjensä yhteydenpidossa ollut kyse vain tietolähdetoiminnasta vai jostain muusta.

Tarkka dokumentointi onkin tarpeen myös poliisien oikeusturvan kannalta.

Poliisi on 1990-luvun puolivälistä lähtien halunnut ja saanut jatkuvasti lisää valtuuksia. Valtuuksien mukana tulee vastuu.

Jos poliisi ei ole halukas kantamaan vastuuta ja alistumaan valvontaan, sille ei myöskään voida antaa valtuuksia. Tämä koskee koko organisaation lisäksi jokaista yksittäistä virkamiestä.

Esitutkintapöytäkirjan perusteella erityisesti Riikonen ja Paatero ovat suhtautuneet poliisitoiminnan laillisuuden valvontaan välinpitämättömästi ja vähätellen. Helsingin käräjäoikeuden tehtävänä on päättää siitä, ovatko he tai muut syytetyt rikosoikeudellisessa vastuussa näistä laiminlyönneistä.

Laiminlyönneillä on kuitenkin ollut vakavat seuraukset.

Ne ovat siloittaneet Jari Aarnion tien alamaailman bisneskumppaniksi.

Tästä on kyse

Syytteessä korkeaa poliisijohtoa


 Tiistaina alkaneessa oikeudenkäynnissä korkeaa poliisijohtoa syytetään virkavelvollisuuden rikkomisesta.

 Syytteet liittyvät epäselvyyksiin Helsingin poliisilaitoksen tietolähdetoiminnassa.

 Syytteessä ovat muiden muassa entinen poliisijohtaja Mikko Paatero, Helsingin entinen poliisikomentaja Jukka Riikonen ja nykyinen poliisipäällikkö Lasse Aapio sekä krp:n päällikkö Robin Lardot.

 Jari Aarnio on syytteessä siitä, että hän lakkautti huumepoliisin tiedottajarekisterin ja kielsi uusien tietolähteiden rekisteröinnin.

 Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikokseen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsingin poliisi
 • Rikokset
 • Oikeudenkäynnit
 • Poliisi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Euroopan pelätyimpiin kuuluva metsätuholainen leviää Suomeen, eikä sitä pysäytä edes pakkanen

  6. 6

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  7. 7

   Turun talousrikos­tutkinnassa pidätettyjä miehiä esitetään vangittaviksi – epäilty rahanpesurikos tapahtui jo 2007

  8. 8

   Tapon yritys Aleksis Kiven kadulla: 27-vuotias mies lähti seuraamaan itselleen tuntematonta miestä ja löi tätä teräaseella porttikäytävässä

  9. 9

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  10. 10

   Kokoomuspoliitikoilla on runsaasti viihdenäkyvyyttä Maikkarilla, joka sai valtiolta miljoonatuet – MTV:n mukaan ohjelmien tähdillä ja rahoilla ei ole tekemistä keskenään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  4. 4

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  5. 5

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  6. 6

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  7. 7

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  8. 8

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  9. 9

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  10. 10

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  7. 7

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Britannian työväenpuolueen jäsenet saivat tarpeekseen brexitistä – Onko edessä uusi kansanäänestys tai peräti uudet parlamenttivaalit?
  3. Liikenneministeri Berner halusi parantaa lehtien ja kirjeiden jakelua – tänään selvisi, että yritys kaatuu ministerin oman puolueen vastustuksen takia
  4. Kun tunnettu ihminen kuolee, suomalaiset ryntäävät hänen Wikipedia-sivulleen – kokosimme tiedot kolmen vuoden ajalta nähdäksemme kuka kiinnostaa
  5. Suojelupoliisi on seurannut venäläisten maakauppoja yli 20 vuotta: Viitteitä vakoilusta tai piilotetusta vaikuttamisesta ei ole löytynyt
  6. Turun talousrikos­tutkinnassa pidätettyjä miehiä esitetään vangittaviksi – epäilty rahanpesurikos tapahtui jo 2007
  7. Tunti sitten
  8. Bill Cosby saa vankeustuomion seksuaalirikoksista, koomikko yrittää välttää nimeämisen ”väkivaltaiseksi seksuaalirikolliseksi” – suora lähetys oikeustalolta käynnissä
  9. TV-sarjan markkinointitempaus: Helsingissä tarjotaan kohta hampurilaisia, joiden väitetään maistuvan ihmislihalta – Mistä on kyse?
  10. Aamu Airistolla – Ratkaisetko ristikon?
  11. ”Kulttuuriprofiili” Jean-Claude Arnault vangittiin tuomionlukuun asti
  12. Serena Williams sanoo yrittävänsä vain toipua kohuottelun tapahtumista: ”Se on nyt todistettu, että emme ole samassa asemassa”
  13. Näytä lisää