Kotimaa

Joona Sotala, 20, on e-urheilun maailman kärkeä – Armeija on silti suoritettava, vaikka se voisi keskeyttää lupaavan uran

Myös e-urheilijat ovat voineet hakea Puolustusvoimien Urheilukouluun vuodesta 2017 lähtien, mutta yksikään ammattitason pelaaja ei ole vielä halunnut hakea sinne.

Yhtäkään e-urheilijaa ei ole vielä hyväksytty Puolustusvoimien urheilukouluun. E-urheilija eli elektronisen urheilun ammattilainen pelaa työkseen tietokonepelejä.

E-urheilijoille tarjoutui mahdollisuus hakea Urheilukouluun kesäkuussa 2017. Hakukertoja on ollut kaksi, ja hakijoita yhteensä kolme. Heistä kukaan ei ole tullut valituksi.

Joona Sotala, 20, on yksi niistä ammattipelaajista, joita Urheilukoulu ei ole vielä vakuuttanut.

Sotala pelaa Starcraft 2:sta nimimerkillä ”Serral” ja hän on yksi maailmalla eniten tienaavista suomalaisista e-urheilijoista. Uransa 13-vuotiaana aloittanut Sotala on nykyisin kiinnitetty suomalaiseen e-urheilutiimi Enceen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun käsky kutsuntoihin tuli vuonna 2016, oli selvää, että Sotala lykkäisi armeijaan menemistä. Silloin e-urheilijat eivät vielä voineet hakea Urheilukouluun.

”Vaihtoehtoja ei ollut. Oli ihan selvä asia, että jos halusin pelata, armeijaa oli lykättävä”, Sotala kertoo.

Tänä vuonna hän on punninnut Urheilukouluun hakemista.

”En vielä tiedä, olisiko se parempi vaihtoehto vai ei. Se riippuu siitä, mitä he pystyvät minulle tarjoamaan. Ongelma on, että kukaan ei vielä tiedä, millaista siellä olisi olla e-urheilijana”, hän sanoo.

”Todennäköisesti pidän armeijaa kuitenkin huonompana vaihtoehtona kuin sitä, että en olisi siellä.”

Sotalalla on isoja turnauksia noin kerran kuussa. Yksi turnaus kestää viikon tai kaksi ja siellä pelataan kymmeniä pelejä.

Ne edellyttävät matkustelua: Sotala on lentänyt Starcraftin perässä muun muassa Etelä-Koreaan, Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja Espanjaan.

Alla olevalla videolla näkyy, kun Sotala vastaanottaa Koreassa kuluvan vuoden suurimman palkintonsa.
Pelaamisessa liikkuvat isot rahat. Yhdestä voitosta voi saada jopa 200 000 dollaria eli vajaat 176 000 euroa. Pelaajan vuositulot vaihtelevat menestyksen mukaan. Tällä hetkellä Sotalan vuoden turnausvoitot ovat 150 000 dollaria. Se on noin 132 000 euroa.

Sotala kertoo, että luultavasti hän ei hae Urheilukouluun ennen kuin tietää täsmälleen, paljonko siellä annetaan aikaa pelaamiselle.

”Tarvitsisin 5–6 tuntia harjoitteluaikaa päivässä ja oikeudet kaikkiin turnauksiin pääsemiseen. Se on pääasia”, Sotala sanoo.

Joona Sotalan managerina toimiva isä Markku Sotala suhtautuu Urheilukouluun mahdollisuutena.

”Meidän, liiton ja Puolustusvoimien on tarkoitus istua alas lähiviikkoina ja keskustella siitä, miten Joona saisi parhaan mahdollisen hyödyn irti palveluksestaan. Haluamme myös kuulla, mitä armeija Joonalta odottaa. Ehkä asia hieman selkeytyy”, hän sanoo.

Suomen elektronisen urheilun liiton Seulin hallituksen puheenjohtaja Joonas Kapiainen kertoo, että Puolustusvoimien urheilukoulun kolme hakijaa eivät ole olleet huipputason pelaajia. He eivät saaneet liitolta huippupisteitä. Liiton antamat lähtöpisteet vaikuttavat sisään pääsemiseen.

Kapiainen arvioi, että Suomessa on 30–50 huippupelaajaa. Osa on lykännyt palvelustaan kuten Sotala, osa on vielä alaikäisiä.

”Suomalaiset todella kovatasoiset pelaajat voivat olla nuoria, jopa 14–15-vuotiaita”, hän sanoo.

”Parhaat kiinnitetään noin 16-vuotiaana Suomeen tai ulkomaille. Siinä kohtaa e-urheilusta tulee heille päivätyö, ja tavallisen varusmiespalveluksen suorittamisesta este uralle.”

Kapiainen kertoo, että liitto on lähettänyt armeijalle lykkäämistä puoltavia kirjeitä. Kirjeitä on lähetetty tilanteissa, joissa ammattipelaajan ura olisi ollut vaarassa, jos tämä olisi astunut palvelukseen.

Vuoden tauko nuorella iällä voi olla ratkaiseva.

Juuri tästä syystä perinteinen varusmiespalvelus ei ole Joona Sotalan mielestä houkutteleva vaihtoehto ammattipelaajalle. Hän näkee varusmiespalveluksen mahdollisena uhkana uralle.


”Suomessa pelaajat yleensä lykkäävät varusmiespalvelusta. Ne, jotka menevät armeijaan, lopettavat usein pelaamisen saman tien.”

Näin kävi myös Sotalan veljelle, joka pelasi kilpatasolla ennen palvelustaan. Armeijan jälkeen veli ole enää pelannut.

Sotala ei ole ainoa e-urheilija, joka asiaa pohtii. Hän kertoo, että muutama hänen pelituttunsa on myös lykännyt armeijaa uran takia.

Samaa kertoo ammattipelaaja Miikka Kemppi, 23. Räiskintäpeli CS:Go:ta nimerkillä ”suNny” pelaava Kemppi kertoo, että hän lykännyt armeijaa jo useamman vuoden. Sotalan tavoin Kemppi kuuluu eniten maailmalla tienaavien suomalaisten e-urheilijoiden joukkoon.

“Tiedän, että ainakin kaksi suomalaista pelituttuani on lykännyt armeijaan menemistä uran takia”, Kemppi kertoo Havaijilta lähettämässään viestissä.

Urheilukoulu: Emme havittele e-urheilijoita, eikä innostusta ole koskaan ollutkaan

Vuosi sitten Puolustusvoimien pääesikunta intoili e-urheilijoista Helsingin Sanomien haastattelussa.

”Haluamme heidät [e-urheilijat] urheilukoulutoiminnan piiriin. He hakeutuisivat erikoisjoukkoihin, kuten muutkin urheilijat eli Urheilukouluun”, silloinen valmennuksen johtaja Jouni Ilomäki sanoi.

Nykyisen Urheilukoulun johtajan, everstiluutnantti Mikko Mönkkösen mukaan innostusta ei ole koskaan ollutkaan. Hänen mukaansa Urheilukoulu ei havittele e-urheilijoita.

Hän painottaa, että Urheilukoulu ei ole innoissaan e-urheilusta sen enempää kuin muistakaan lajeista.

”Se, että jonkun lajin edustaja saa hakea Urheilukouluun, ei merkitse vielä itsessään mitään. Me emme sitä päätä, minkä lajin edustajat tänne saavat hakea”, Mönkkönen sanoo.

Hän selittää, että päätös e-urheilijoiden sisäänottamisesta tehtiin sen takia, koska Olympiakomitea hyväksyi liiton jäsenekseen ja määritteli e-urheilun urheilulajiksi.

Olympiakomitean järjestöpäällikkö Rainer Anttila kertoo, että laji tulee tietyllä tavalla tunnustetuksi, kun lajiliitto valitaan komitean jäseneksi. Suomen elektronisen urheilun liitto (Seul) otettiin jäseneksi vuonna 2016.

Fakta

Elektroninen urheilu


 Elektroninen urheilu tarkoittaa kilpailullista pelaamista tietokoneella, konsolilla tai mobiililaitteella.

 Elektroninen urheilu kattaa kaikki pelit NHL- ja tanssipeleistä räiskintään. Pelit jaotellaan yleensä räiskintä-, strategia-, taistelu-, areena-, urheilu-, ajo- sekä rytmi- ja tanssipeleihin.

 Suosituimpia pelejä ovat muun muassa League of Legends (LoL), Call of Duty (CoD), Defense of the Ancients 2 (Dota 2), Overwatch, StarCraft ja Counter-Strike: Global Offensive (CS).

 Turnauksissa voidaan jakaa palkintorahaa miljoonia euroja. Viime vuonna Dota 2 -pelin The International -turnauksessa jaettiin palkintorahoja yli 20 miljoonaa euroa. League of Legendsin MM-turnauksessa palkintorahaa jaettiin yli neljä miljoonaa euroa. Fortnite-kisoissa pelin kehittäjä aikoo jakaa palkintorahaa 100 miljoonaa dollaria vuodessa.

 Etelä-Korea on e-urheilun edelläkävijämaa. Tilastojen mukaan puolet maan väestä pelaa. Eniten pelaajia ja katsojia on Kiinassa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • E-urheilu
 • Armeija
 • Pelaaminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Krp:n laaja operaatio Turun seudulla ulottuu myös mantereelle – Yrityksen tilat Paraisilla eristetty, paikalla kommando­pipoisia poliiseja

  2. 2

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  5. 5

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  6. 6

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  7. 7

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  8. 8

   Liikemies ammuttiin autosta, joka ajoi 200 kilometriä tunnissa – Pietarin erikoisen surman erikoisin piirre on tappajien auton suomalainen rekisterikilpi

   Tilaajille
  9. 9

   Arjen Kamphuis lähti Norjaan melomaan ja katosi – hollantilaisen tietoturva-asiantuntijan kohtalo hämmentää poliiseja ja läheisiä

  10. 10

   Henkilöauto putosi Kehä III:n rampista kevyen liikenteen väylälle Vantaalla – kuljettaja arveli erehtyneensä jarru- ja kaasupolkimista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Krp:n laaja operaatio Turun seudulla ulottuu myös mantereelle – Yrityksen tilat Paraisilla eristetty, paikalla kommando­pipoisia poliiseja

  3. 3

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  4. 4

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  5. 5

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  6. 6

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  9. 9

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  10. 10

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää