Kotimaa

”Koita nyt saada ne lapset muualle, ei tämä mikään päiväkoti ole” – HS:n lukijat kertovat, millaista on ottaa lapsi mukaan töihin

Äidit suhtautuvat lapsen mukaan ottamiseen töihin hieman isiä sallivammin, kertoo HS:n verkkokysely. Sen mukaan vanhemmat ottavat lapset useimmiten töihin mukaansa siksi, koska he eivät ole löytäneet muutakaan hoitoratkaisua. Jotkut haluavat osoittaa sillä myös työpaikan myönteistä suhtautumista perheellisyyteen.

Lääkäriäidin vastaanotolla, luennoitsijaisän luennolla, opettajavanhempien tunneilla ja vanhempainvarteissa. Kokkareilla, konferenssissa, kaupantekotilaisuudessa, kokouksissa, penkkareissa, teatteriharjoituksissa ja seurakunnan tilaisuudessa.

Muun muassa tällaisissa paikoissa lapset ovat olleet, kun heidän vanhempansa ovat ottaneet heidät mukaansa työpaikalleen tai työtilaisuuksiin, selviää HS:n yli 2 000 vastausta keränneestä verkkokyselystä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Lapsi oli mukana erilaisissa tilanteissa, kokouksessa, kokkareilla (alkuilta) ja tutkijatapaamisessa useamman kerran 2–10-vuotiaana. Kollegoilta tuli ainoastaan positiivista palautetta”, kyselyyn vastannut nainen kirjoittaa.

”Pidin puhetta seurakunnan tilaisuudessa ja lapsi ’karkasi’ hoitajalta luokseni puhujapönttöön. Katsoimme, että vähiten huomiota lapsi herättää leikkimällä jaloissani, koska oli verrattain hiljaa. Osallistujat kehuivat puhetta voimalliseksi, koska pönttökin kolahteli”, kyselyyn vastannut mies kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

HS kysyi lukijoilta torstaina, ovatko he ottaneet lapsia mukaan töihin ja millaisia kokemuksia heillä siitä on. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) kertoi saaneensa moitteita, koska oli ottanut hetkeksi hieman alle nelivuotiaan poikansa mukaan työtilaisuuteen.

Lapsi oli käynyt kiepsahtamassa hänen sylissään ja juossut salissa yrittäjäpaneelin aikaan. Saarikko kertoi HS:lle tunteneensa yleisöstä tulleen negatiivisen palautteen takia noloutta ja epäonnistumista vanhempana, mutta toisaalta myös ”yhteiskunnallista suuttumusta”.

”Jos halutaan, että pienten lasten vanhemmat ovat mukana yhteisten asioiden hoidossa ja luottamustoimissa, se edellyttää yhteisen sietokyvyn kasvua siihen, että lapset ovat joskus tervetulleita mukaan”, hän sanoi.HS:n verkkokyselyn perusteella lapsen ottaminen mukaan työpaikalle tai työtilaisuuteen ei ole Suomessa harvinaista. Valtaosa kyselyn vastaajista oli ottanut lapsensa töihin joskus mukaan. Äideistä näin oli tehnyt 76 prosenttia ja isistä 67 prosenttia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Äidit näyttivät kyselyssä suhtautuvan lapsen tuomiseen töihin isiä hieman sallivammin. Heistä 80 prosenttia oli sitä mieltä, että lapsen voi ottaa mukaan työpaikalle tai -tilaisuuteen, kun isillä vastaava luku oli 74 prosenttia.

Isistä 20 prosenttia ja äideistä 14 prosenttia ajatteli, ettei lasta voi ottaa töihin. Sekä lapsettomat naiset että lapsettomat miehet suhtautuivat asiaan hieman vanhempia kielteisemmin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Verkkokyselyyn tuli yhteensä yli 2 100 vastausta. Näistä noin 1 900:ssa vastaaja ilmoitti, että hänellä on lapsi tai lapsia. Kyselyä ei voi verrata tutkimukseen, eikä sen tuloksia voi yleistää. Suurin osa vastasi siihen anonyymisti.

Syyt lasten tuomiseen töihin mukaan ovat kyselyn mukaan arkisia. Esimerkiksi hoitojärjestely on pettänyt, koulu tai päiväkoti on ollut kiinni, vanhemman työpäivä on venynyt ylitöiksi tai lapsella on ollut keskellä päivää lääkäri- tai hammaslääkäriaika.

Toisinaan vanhemmat ovat ottaneet töihin lievästi sairaan tai toipilaan lapsen. Toiset perustelivat lapsen töihin vientiä sillä, että oma perhe- tai työtilanne esimerkiksi yksinhuoltajana tai yrittäjänä niin välillä vaatii.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pääasiassa tilanteet olivat sujuneet kokemuksistaan kertoneiden vastaajien mukaan hyvin, ja muiden suhtautuminen ollut myönteistä tai neutraalia. Erityisesti vauvat näyttävät saavan myös työpaikoilla osakseen ihastusta.

”Yrittäjä-äitinä otin joskus vauvan mukaan neuvottelutilanteisiin. Ei ongelmia: vauvahan oli mukava jäänsärkijä”, eräs vastaaja kirjoittaa.

”Lapsi sai tavoistaan poiketen hirveät raivarit, jolloin ihana vanhempi mies lähti hytkyttämään vauvaa käytävälle, jotta sain hommani hoidettua. Tästäkään ei tullut ainakaan minulle muuta palautetta kuin vauvan keuhkojen kehumista”, toinen kertoo.

Jotkut arvelivat, että vanhemman sukupuoli saattaa vaikuttaa siihen, miten lapsen mukaanottoon suhtaudutaan. Isien kohdalla asenteiden epäiltiin olevan myönteisempiä.

”Kaikista oli vain kivaa. Mutta minä olenkin mies. Ei ihan tasa-arvoinen tilanne tämä. Lapsi on naisella sopimaton, miehellä vain söpö”, lapsen seminaariin mukaan ottanut miesvastaaja kertoo.

Hän oli itse puhunut seminaarissa samalla, kun sen järjestäjät olivat askarrelleet lapsen kanssa.

Vaikka vanhemmat olivat yleensä järjestäneet töihin mukaan tulleelle lapselle hiljaista puuhattavaa, aina tilanne ei sujunut käsikirjoituksen mukaan.

”Kaksoset ottivat kaiken irti siitä, että äiti joutui johtamaan kokousta. Mutisin hieman nolona, että näiden omien kasvatustyö on vielä vähän kesken, mutta kyllä minä teidän omianne yritän opettaa parhaani mukaan”, yksi vastaajista kirjoittaa.

”Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin ottaa tytär mukaan palaveriin, jossa oli minun lisäkseni vain kaksi muuta henkilöä. Isohkon organisaation johtaja yritti palaverissa hillitä lastani kuin koiranpentua. Tämä oli lapselleni kuin bensaa liekkeihin ja villitsi häntä lisää”, toinen kertoo.

Positiivisista kokemuksista huolimatta lasten läsnäolo aiheuttaa työpaikoilla myös ärtymystä, kysely kertoo. Jotkut vastaajat vertasivat suomalaisten asenteita ulkomaisiin. He pitivät Suomea muita maita lapsivihamielisempänä maana, jossa lapset eivät saa näkyä eikä kuulua.

”Eräässä kokouksessa, jossa lapseni (kolme 3–8-vuotiasta) liikuttivat tuoleja, tekivät läksyjä ja pelasivat kuiskien, tuli eräs nainen kovaan ääneen arvostelemaan, että koita nyt saada ne lapset muualle, ei tämä mikään päiväkoti ole”, eräs vastaaja kirjoittaa.

Toinen vastaaja kertoi pitäneensä aina huolta, ettei luennolle mukaan otettu lapsi häiritse muita. Hän poistui heti, jos lapsi alkoi itkeä.

”Istuin aina ulko-ovea lähinnä ja takarivissä niin, että imettämistä ei tarvinnut kenenkään katsoa. Silti sain usein epäsuoraa negatiivista palautetta. Se ihmetytti todella, sillä muuta häiriötä (puhelimia, kuiskimista, ihan tahallista häirintääkin) oli luennoilla aina paljon, ja lapseni ja minä emme takuulla häirinneet luentoa.”

Useille kyselyyn vastanneille vanhemmille lapsen vieminen töihin tarkoittaa äkillistä ja lyhytaikaista tilannetta, poikkeusta tai pakkorakoa. ”Lapsi tarvitsee huomiota ja työn ohessa sen tarjoaminen voi olla hankalaa”, yksi vastaajista selittää perustilanteen.

Monet ajattelivat, että lapsi voi tulla joskus mukaan töihin silloin, jos hän ei ole häiriöksi kenellekään, jos työpaikka ei ole lapselle vaarallinen ja jos asiasta on sovittu työpaikalla esimerkiksi esimiehen kanssa.

Jotkut halusivat omalla toiminnallaan näyttää muille esimerkkiä ja ilmentää työpaikan lapsimyönteistä asennetta.

”Olen erään kaupungin johtava virkamies. Olen ottanut lapsen tai lapset useamman kerran mukaan, jos ainoana vaihtoehtona on ollut, että jätän kokonaan menemättä johonkin ennalta sovittuun tilaisuuteen tai palaveriin. Mielestäni toimin näin esimerkkinä: tämä on perheystävällinen työpaikka ja tehtävänämmehän on tuottaa palveluita kaupungissa asuville perheille, joten lapset ovat tervetulleita”, eräs vastaaja kertoo.

Toiset kokivat työpaikalla vierailusta olevan myös lapselle hyötyä. Lapsi voi oppia siellä ympäröivästä maailmasta ja erilaisissa tilanteissa käyttäytymisestä.

”Tämä auttaa jo lapsena laajentamaan ajatusmaailmaa, sekä omaksumaan erilaisiin tilanteisiin vaadittavia erilaisia käyttäytymismalleja. Näin myös näytetään, että jonain päivänä lapsi on tervetullut osaksi työympäristöä”, yksi vastaajista kirjoittaa.

Näin HS:n kyselyn vastaajat kertovat kokemuksistaan:

”Työpaikka ei ole lasten paikka, mutta jonkin sortin joustoa täytyy joskus olla. Joustaahan tässä myös työntekijä.”

”Useita kertoja joutunut ottamaan lapsen työpaikalle pakon edessä muutamaksi tunniksi. Mennyt aina hyvin ja kollegatkin ovat ymmärtäneet mainiosti.”

”Normi työpäivä. Olen yksinhuoltaja eli aina ei löydy lapsille hoitopaikkaa. Muiden palaute ei kiinnostanut enkä (mahdolliseen) sellaiseen kiinnittänyt huomiota.”

”Päivähoitoa ei saanut järjestettyä, joten otin lapsen mukaan työpaikalle. Sain positiivista palautetta, mutta arvelen, että jotkut eivät pitäneet asiasta. Lapsella oli omaa tekemistä – piirteli ja väritti omia juttujaan, ei aiheuttanut häiriötä. Pomolla ei mitään vastaan, joten mitä väliä, jos joku vetää golfpallon nokkaan?”

”Perustyöpäivä toisen maan lähetystössä. Lapsilla oli loma, itsellä ei. Lapsiin suhtaudutaan useimmissa muissa maissa normaalimmin ja positiivisemmin, kuuluvat osaksi elämää eikä työelämääkään nähdä niin irrallisena muusta elämästä. Lapset saivat vain positiivista huomiota.”

”Lapset seuraavat mukaan palavereihin tai kokouksiin, sillä tavalla he oppivat, miten tuollaisissa paikoissa käyttäydytään. Joskus voi mennä hulinaksi, mutta sellaistahan elämä on. Suurimmalla osalla työssä käyvistä aikuisista joko on lapsia tai niitä toivotaan tulevaisuudessa. Haluan olla näyttämässä esimerkkiä siitä, miten perheen ja työn voi yhdistää myös työpaikalla, eikä se suinkaan jää vain lasten äidin harteille.”

”Lapsista nipottajia on ollut aina. Jos Jeesuskin sanoo, että sallikaa lasten tulla luokseni, niin tuskin työpaikan pomochief on sitä tärkeämpi päällikkö. Toki turvallisuussyistä voi lapsia jättää tuomatta esimerkiksi tehdastiloihin.”

”Jokainen paikka ei voi olla lapsen hoitopaikka ja aikuisten työpaikat ovat sellaisia. Ei lapsia töihin missään tapauksessa, paitsi erikseen sovittuina päivinä! En ymmärrä, miksi äidit kuvittelevat, että lapset voi viedä joka paikkaan. Minne seuraavaksi, veturiin? Leikkaussaliin?”

”Jos vaihtoehtona on jättää tärkeä asia hoitamatta tai tehdä se lapsen kanssa niin ehdottomasti lapsi mukaan. Tilanteessa täytyy kuitenkin aina huomioida muiden ihmisten lisäksi myös se lapsi. Lapselle voi olla tylsää jos joutuu pitkään olemaan hiljaa ja syrjässä.”

”Työtä ei tuoda kotiin eikä kotia työhön, sillä toinen niistä kärsii varmasti. Tiedän sen kokemuksesta.”

”Vaikka Suomessa perheellisen naisen on mahdollista tehdä myös uraa, olisi monin paikoin asenteissa parantamisen varaa. En pidä Suomen ilmapiiriä tällä hetkellä erityisen perhemyönteisenä, lähinnä tuntuu että kaikkea mitataan tuottavuuden kautta.”

”Lapset kuuluvat elämään ja niiden kuvittelisi olevan näkyvämmin esillä tässä yhteiskunnassa! Uskomatonta, että lapsien pitäisi piiloutua koteihin, leikkikentille ja päiväkoteihin.”

”Jos kyseessä on oikea työtehtävien edistäminen, niin lapset pysykööt kotona. Lasten metelöinti ei ole mukavaa, vaikka omat äidit niin luulevatkin.”

Oikaisu 20. elokuuta kello 11.20: Grafiikan lähteessä oli virhe. Lähde on HS:n verkkokysely, ei Kantar TNS, kuten aluksi kerrottiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Perhe
 • Työ
 • Työelämä
 • Suvi Vihavainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Äänten uudelleen­laskenta loppu­suoralla Floridassa – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”, sanoi tuomari hylätyistä äänistä

  2. 2

   Huuhkajat otti Kansojen liigan lohkovoiton riemukkaalla maalin tappiolla

  3. 3

   Markku Kanervan Riveluutio teki jalkapallohistoriaa – nyt kysymys kuuluu, miten pitkälle tämä vire vielä kantaa joukkuetta?

  4. 4

   Viro vetäytyy YK:n siirtolais­sopimuksesta

  5. 5

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  6. 6

   Uusi väestöennuste julkistetaan perjantaina, eikä sitä ole koskaan ennen pelätty näin

  7. 7

   Hjallis Harkimo ei olekaan myynyt Jokereita – ”Mun sanomiset Jokereista on tulkittu täysin väärin”

  8. 8

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  9. 9

   Huuhkajat teki historiaa ja voitti lohkonsa surkeankin pelin jälkeen – Suomen ensimmäinen arvokisapaikka on nyt kahden voiton päässä

  10. 10

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  2. 2

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  3. 3

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  4. 4

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  5. 5

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  6. 6

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  7. 7

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  8. 8

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  9. 9

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  10. 10

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  3. 3

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  9. 9

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  10. 10

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  11. Näytä lisää