Kotimaa

Vanhan aseman voi nyt saada halvalla, mutta taskussa kannattaa olla loistava idea ja satojatuhansia korjausrahaa – Suonenjoen asemasta on tarjottu 500 euroa

Moni käytöstä poistettu asema on jo saanut uuden elämän. Etenkin syrjäisempien seutujen asemille on kuitenkin vaikea löytää ottajia, vaikka hinnat eivät päätä huimaa.

Tarjolla olisi viehättävä, historiallinen puurakennus aivan raideyhteyksien vieressä. Jos olet haaveillut omasta asemasta, unelmiesi kohde saattaa nyt löytyä Suonenjoelta, Pohjois-Savosta.

Suonenjoen kaupunki myy parhaillaan lähes 130-vuotiasta suojeltua juna-asemaa verkkohuutokaupassa. Kauppaan kuuluvat hirsinen päärakennus, varastorakennus, maakellari ja tontti. Helsinkiin pääsee junalla kuudesti päivässä nopeimmillaan 3,5 tunnissa.

Suonenjoen asema on perinteinen ja sievä maaseutuasema. On veistetyt puukoristukset ikkunoiden päällä, jykevät kiviportaat ja vanha valurautainen asemankello, joka käy oikeassa ajassa.


Sisään astuessa yli satavuotias asemaromantiikka tosin haihtuu – lattialla on muovimatot ja seinissä lastulevyt. Asemasalissa on viimeksi toiminut kahvila, mutta kukahan tänne taikoisi uuden ilmeen ja uutta elämää?


Viimeisen kymmenen vuoden aikana monet käytöstä poistetut asemarakennukset ovat vaihtaneet omistajaa ja löytäneet uutta käyttöä. Osa on yhä tyhjillään. Niiden joukossa on Suonenjoen asema, josta on tarjottu huutokaupassa tähän mennessä 500 euroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suonenjoen kaupunki osti aseman Senaatti-kiinteistöiltä vuonna 2010, mutta ei ole onnistunut kehittämään sinne toimintaa. Asemaa huutokaupattiin jo viime vuonna, mutta kaupunginhallitus ei hyväksynyt korkeinta 7 000 euron tarjousta.Kaupungin teknisen johtajan Kimmo Hälisen mukaan kauppojen esteenä ei niinkään ollut hinta, vaan huoli tulevasta. Kaupunki haluaa varmistua, että uusi ostaja pitää aseman kunnossa ja hänellä on selvä idea aseman käytöstä.

”Ettei aseman kanssa käy kuten joidenkin vanhojen talojen kanssa. Eli ne on saanut käytännössä ilmaiseksi, mutta niille ei ole tehty mitään ja ne ränsistyvät katukuvassa.

Rakennusvalvonnan voi olla vaikea puuttua siihen”, Hälinen sanoo.

Vanhan asemarakennuksen voi saada halvalla, jopa muutamalla tuhannella eurolla, mutta kauppojen jälkeen rahaa vasta kysytäänkin. Monet käytöstä poistetut asemat kaipaavat kipeästi perusteellista remonttia.


Suonenjoellakin korjauslista on pitkä. Wise Groupin tekemässä kuntoarvioinnissa aseman kunnostuksen arvioidaan maksavan 300 000–400 000 euroa. Ensimmäisenä olisi uusittava vesikatto ja lämmitysjärjestelmä.

Senaatti-kiinteistöt on myynyt valtaosan 270:stä raideliikenteeseen liittyvästä kohteesta, jotka siirtyivät sille Ratahallintokeskukselta vuonna 2007. Osa rakennuksista toimii nyt asuntoina, kahviloina, putiikkeina tai muina liiketiloina.

Pääkaupunkiseudulla vanhat asemat ovat menneet nopeasti kaupaksi ja hyvällä hinnalla. Syrjäisemmille asemille on ollut vaikeampi löytää uutta käyttöä.

Suojelumääräykset asettavat asemien jatkotoimille omat rajoituksensa. Niitä ei saa purkaa eikä siirtää, ja ne on pidettävä kunnossa. Asemarakennuksia ei saa muunnella mielin määrin – vähintään ulkoasun on säilyttävä ennallaan. Sisätiloissa on enemmän vapauksia kohteesta riippuen.

Vanhat asemat ovat tärkeitä kulttuurihistoriallisia kohteita. Pitäjät ovat usein kehittyneet aseman ympärille. Asemat ovat olleet esimerkkejä huolellisesti suunnitelluista ja tehdyistä rakennuksista. Asemapuistot ovat olleet puutarhojen edelläkävijöitä.


Suonenjoen asema valmistui vuonna 1889 Savon radan rakentamisen yhteydessä. Asema sijoitettiin aikanaan keskeiselle paikalle kirkon lähelle. Keskusta palveluineen kehittyi aseman ympäristöön.

Asema oli kohtaamispaikka vuosikymmenten ajan. 1950-luvulla paikalliset nuoret menivät ”seitsemän junille” eli kokoontuivat iltaisin asemalle tapaamaan toisiaan.

Nykyään Suonenjoen asema sijaitsee vanhan keskustan puolella, sillä viimeisen 40 vuoden aikana kaupunki on kasvanut radan toiselle puolelle. Sinne pääsee nykyään radan ali tehtyä tunnelia pitkin. Radan uudelta puolelta löytyy myös VR:n lippuautomaatti.

Museo­virastossa toivotaan, että käytöstä poiste­tuille asemille tulisi uutta toimintaa. Museo­viraston intendentti Seija Linnan­mäen mukaan suojeluraken­nuksia ei pidä säikähtää.

”Se (suojelu) ei missään tapauksessa tarkoita sitä, että ei saa tehdä mitään. Pitää tehdä, mutta pitää katsoa mitä tekee ja varsinkin välttää rakennusvirheitä”, hän sanoo.

”Tuemme mielellämme järkeviä korjaustapoja ja materiaaleja, joilla rakennus saadaan käyttöön. Ei se ole mitään rakettitiedettä, mutta vaatii paneutumista ja aikaa.”

Suonenjoella asemaa huutokaupataan syyskuun puoliväliin saakka. Jos siihen mennessä asemalle ei löydy sopivaa ostajaa, Hälisen mukaan kaupungin on pohdittava itse aseman kunnostusta ja jatkoa. Remonttirahaa olisi budjetoitava nopeasti, jotta riskikohdat saadaan korjattua.

Toistaiseksi Suonenjoella kuitenkin odotellaan asemalle kelpo ostajaa.

”Olisi hienoa, jos siihen tulisi kuntalaisten kannalla virkeyttävää tekemistä tai kivaa palvelua. Tai ainakin, että se olisi hyödyllisessä käytössä”, Hälinen sanoo.

”Ei siihen tarvita kuin yksi hyvä ostaja.”

Karjalaiset loihtivat Pulsan asemalle uuden elämän

”Meillä ei ollut koskaan ajatusta muuttaa Pulsaan”, sanoo Petra Karjalainen puhelimeen.

Siellä, Lappeenrannan Pulsassa, hän nyt kuitenkin asuu ja työskentelee.

Petra ja Lasse Karjalainen ovat muutamassa vuodessa loihtineet Pulsan aseman uuteen kukoistukseen ja kehittäneet sinne kannattavaa liiketoimintaa.

Asemalla toimii nyt kahvila, sisustusliike ja aamiaismajoitus.

Pulsan asemalta loppui matkustajaliikenne jo 1970-luvun lopulla. Sen jälkeen siellä toimi hoivakoti, joka lakkautettiin vuonna 2013.


Karjalaiset ostivat asemamiljöön tammikuussa 2015. He olivat aiemmin remontoineet Pulsasta, Lassen kotiseudulta vanhan talon vapaa-ajan asunnoksi.

”Talosta tuli vahingossa liian hyvä ja muutimme tänne. Ajattelin, että kyllä 55-vuotias vielä jostain löytää työpaikan. Varmasti olisin löytänytkin, mutta en ehtinyt”, Petra Karjalainen kertoo.

”Lasse keksi, että jonkun pitäisi pelastaa asema ja se joku olimme vissiin me. Olemme vähän hulluja ja ehkä rohkeitakin.”

Petra on sisustussuunnittelija, joka on aiemmin ideoinut ja kehittänyt Joensuun Taitokorttelin eli matkailu-, käsityö- ja kulttuurikorttelin. Lasse on talousalan ammattilainen ja yrityskonsultti.Kauppaan kuului aseman päärakennus, toinen iso rakennus, kolme pientä asuinrakennusta sekä liuta talousrakennuksia.

Heti kaupanteon jälkeen Karjalaiset panivat tuulemaan. Kunnostustyöt rakennusammattilaisten kanssa aloitettiin päärakennuksesta, jonka ulkoasu oli suojeltu.

”Virano­maiset kertoivat määräykset, joita oli ja muut sai soveltaa. Sain toteuttaa itseäni aika pitkälti. Aina kun oli kysyttävää, soitin, sain vastauk­sia ja mentiin taas pieni pätkä eteenpäin”, Petra Karjalainen kertoo.

Hän myöntää, että ajatus kahvilasta Pulsan pienessä maalaiskylässä on vähän hassu, sillä Lappeenrannan kaupunkikeskusta on 24 kilometrin päässä ja huonon tien takana. Karjalainen ajatteli, että Pulsassa on tarjottava jotain erityistä, jotta ihmiset tulevat sinne.

”Me teemme kahvilaan kaikki itse. Ei mitään liian hienoja konditoriajuttuja, vaan kotitekoisia ja hyviä, sellaisia jotka kuuluvat maalle. Tarjoilemme kahvin pöytään. Haluamme vähän palvella”, Karjalainen kertoo.

Sisustuspuodin valikoiman hän määrittelee olevan hyvää keskitasoa – ei krääsää eikä liian kallista.

”Luksus ostetaan Helsingistä, ei Pulsasta.”


Karjalaiset ostivat aseman tammikuussa, ja jo kesäkuussa he avasivat kahvilan ja sisustuspuodin. Syksyyn mennessä remontti eteni niin, että Pulsassa aloitettiin aamiaismajoitus.

Nykyään asema on auki muutamana päivänä viikossa ja tilauksesta. Ihmisiä tulee bussilasteittain retkelle Pulsaan. Siellä järjestetään syntymäpäiviä ja muita tilaisuuksia. Aamiaismajoituksessa yöpyy turisteja Italiasta Uuteen-Seelantiin.

”Meidän salaisuus on palvelu ja visuaalisuus. Ihmisethän tykkäävät hurjasti siitä, miltä täällä näyttää. Puitteet ovat aivan huikeat, mutta puitteista saa rumat, jos haluaa. Olen yrittänyt miettiä, missä itse viihtyisin ja mitä palvelua haluaisin”, Petra Karjalainen sanoo.

Karjalaisen mukaan vanhan aseman uudelta omistajalta edellytetään rakkautta vanhoja taloja kohtaan. Ja kekseliäisyyttä kehittää asemalle ”jotain fiksua toimintaa, koska muuten talot eivät pysy pystyssä”.

Kunnostustöissä Karjalainen neuvoo etenemään askel kerrallaan. Yhdellä rysäyksellä ei tarvitse korjata kaikkea ja investoida suurta määrää rahaa.

”Aikaahan on, sillä nämä talot ovat olleet pystyssä lähes 150 vuotta”, hän sanoo.

”Olisi aika hauskaa, jos tulisi myös vanhojen asemien yhteisö. Sen voisi myöhemmin jopa kytkeä toisiinsa kartalla tai jollain tavalla.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Köyhien lasten hätä vie auttajaltakin yöunet – Ihmisiä alkoi pudota tukien ulkopuolelle, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon

  2. 2

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  3. 3

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  4. 4

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Nuoriso on pilalla, taas

  7. 7

   Lehti: Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomariehdokas Kavanaugh’ta syytetään myös toisesta ahdistelusta

  8. 8

   Huippusuositun Tatu ja Patu -sarjan tekijät jättäisivät nykyään yhden kirjansa tekemättä ja paljastavat, miksi hahmot saattavatkin olla naisia

  9. 9

   ”Tällä kertaa sattuu vain yksi kolari” – Pasilan työmaasumpussa yksikään liikkuja ei tunnu tietävän, missä pitäisi olla

  10. 10

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  2. 2

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  3. 3

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  4. 4

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  5. 5

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  6. 6

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  7. 7

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  8. 8

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  9. 9

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  10. 10

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää