Kotimaa

Vanhan aseman voi nyt saada halvalla, mutta taskussa kannattaa olla loistava idea ja satojatuhansia korjausrahaa – Suonenjoen asemasta on tarjottu 500 euroa

Moni käytöstä poistettu asema on jo saanut uuden elämän. Etenkin syrjäisempien seutujen asemille on kuitenkin vaikea löytää ottajia, vaikka hinnat eivät päätä huimaa.

Tarjolla olisi viehättävä, historiallinen puurakennus aivan raideyhteyksien vieressä. Jos olet haaveillut omasta asemasta, unelmiesi kohde saattaa nyt löytyä Suonenjoelta, Pohjois-Savosta.

Suonenjoen kaupunki myy parhaillaan lähes 130-vuotiasta suojeltua juna-asemaa verkkohuutokaupassa. Kauppaan kuuluvat hirsinen päärakennus, varastorakennus, maakellari ja tontti. Helsinkiin pääsee junalla kuudesti päivässä nopeimmillaan 3,5 tunnissa.

Suonenjoen asema on perinteinen ja sievä maaseutuasema. On veistetyt puukoristukset ikkunoiden päällä, jykevät kiviportaat ja vanha valurautainen asemankello, joka käy oikeassa ajassa.


Sisään astuessa yli satavuotias asemaromantiikka tosin haihtuu – lattialla on muovimatot ja seinissä lastulevyt. Asemasalissa on viimeksi toiminut kahvila, mutta kukahan tänne taikoisi uuden ilmeen ja uutta elämää?


Viimeisen kymmenen vuoden aikana monet käytöstä poistetut asemarakennukset ovat vaihtaneet omistajaa ja löytäneet uutta käyttöä. Osa on yhä tyhjillään. Niiden joukossa on Suonenjoen asema, josta on tarjottu huutokaupassa tähän mennessä 500 euroa.

Suonenjoen kaupunki osti aseman Senaatti-kiinteistöiltä vuonna 2010, mutta ei ole onnistunut kehittämään sinne toimintaa. Asemaa huutokaupattiin jo viime vuonna, mutta kaupunginhallitus ei hyväksynyt korkeinta 7 000 euron tarjousta.Kaupungin teknisen johtajan Kimmo Hälisen mukaan kauppojen esteenä ei niinkään ollut hinta, vaan huoli tulevasta. Kaupunki haluaa varmistua, että uusi ostaja pitää aseman kunnossa ja hänellä on selvä idea aseman käytöstä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ettei aseman kanssa käy kuten joidenkin vanhojen talojen kanssa. Eli ne on saanut käytännössä ilmaiseksi, mutta niille ei ole tehty mitään ja ne ränsistyvät katukuvassa.

Rakennusvalvonnan voi olla vaikea puuttua siihen”, Hälinen sanoo.

Vanhan asemarakennuksen voi saada halvalla, jopa muutamalla tuhannella eurolla, mutta kauppojen jälkeen rahaa vasta kysytäänkin. Monet käytöstä poistetut asemat kaipaavat kipeästi perusteellista remonttia.


Suonenjoellakin korjauslista on pitkä. Wise Groupin tekemässä kuntoarvioinnissa aseman kunnostuksen arvioidaan maksavan 300 000–400 000 euroa. Ensimmäisenä olisi uusittava vesikatto ja lämmitysjärjestelmä.

Senaatti-kiinteistöt on myynyt valtaosan 270:stä raideliikenteeseen liittyvästä kohteesta, jotka siirtyivät sille Ratahallintokeskukselta vuonna 2007. Osa rakennuksista toimii nyt asuntoina, kahviloina, putiikkeina tai muina liiketiloina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pääkaupunkiseudulla vanhat asemat ovat menneet nopeasti kaupaksi ja hyvällä hinnalla. Syrjäisemmille asemille on ollut vaikeampi löytää uutta käyttöä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suojelumääräykset asettavat asemien jatkotoimille omat rajoituksensa. Niitä ei saa purkaa eikä siirtää, ja ne on pidettävä kunnossa. Asemarakennuksia ei saa muunnella mielin määrin – vähintään ulkoasun on säilyttävä ennallaan. Sisätiloissa on enemmän vapauksia kohteesta riippuen.

Vanhat asemat ovat tärkeitä kulttuurihistoriallisia kohteita. Pitäjät ovat usein kehittyneet aseman ympärille. Asemat ovat olleet esimerkkejä huolellisesti suunnitelluista ja tehdyistä rakennuksista. Asemapuistot ovat olleet puutarhojen edelläkävijöitä.


Suonenjoen asema valmistui vuonna 1889 Savon radan rakentamisen yhteydessä. Asema sijoitettiin aikanaan keskeiselle paikalle kirkon lähelle. Keskusta palveluineen kehittyi aseman ympäristöön.

Asema oli kohtaamispaikka vuosikymmenten ajan. 1950-luvulla paikalliset nuoret menivät ”seitsemän junille” eli kokoontuivat iltaisin asemalle tapaamaan toisiaan.

Nykyään Suonenjoen asema sijaitsee vanhan keskustan puolella, sillä viimeisen 40 vuoden aikana kaupunki on kasvanut radan toiselle puolelle. Sinne pääsee nykyään radan ali tehtyä tunnelia pitkin. Radan uudelta puolelta löytyy myös VR:n lippuautomaatti.

Museo­virastossa toivotaan, että käytöstä poiste­tuille asemille tulisi uutta toimintaa. Museo­viraston intendentti Seija Linnan­mäen mukaan suojeluraken­nuksia ei pidä säikähtää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Se (suojelu) ei missään tapauksessa tarkoita sitä, että ei saa tehdä mitään. Pitää tehdä, mutta pitää katsoa mitä tekee ja varsinkin välttää rakennusvirheitä”, hän sanoo.

”Tuemme mielellämme järkeviä korjaustapoja ja materiaaleja, joilla rakennus saadaan käyttöön. Ei se ole mitään rakettitiedettä, mutta vaatii paneutumista ja aikaa.”

Suonenjoella asemaa huutokaupataan syyskuun puoliväliin saakka. Jos siihen mennessä asemalle ei löydy sopivaa ostajaa, Hälisen mukaan kaupungin on pohdittava itse aseman kunnostusta ja jatkoa. Remonttirahaa olisi budjetoitava nopeasti, jotta riskikohdat saadaan korjattua.

Toistaiseksi Suonenjoella kuitenkin odotellaan asemalle kelpo ostajaa.

”Olisi hienoa, jos siihen tulisi kuntalaisten kannalla virkeyttävää tekemistä tai kivaa palvelua. Tai ainakin, että se olisi hyödyllisessä käytössä”, Hälinen sanoo.

”Ei siihen tarvita kuin yksi hyvä ostaja.”

Karjalaiset loihtivat Pulsan asemalle uuden elämän

”Meillä ei ollut koskaan ajatusta muuttaa Pulsaan”, sanoo Petra Karjalainen puhelimeen.

Siellä, Lappeenrannan Pulsassa, hän nyt kuitenkin asuu ja työskentelee.

Petra ja Lasse Karjalainen ovat muutamassa vuodessa loihtineet Pulsan aseman uuteen kukoistukseen ja kehittäneet sinne kannattavaa liiketoimintaa.

Asemalla toimii nyt kahvila, sisustusliike ja aamiaismajoitus.

Pulsan asemalta loppui matkustajaliikenne jo 1970-luvun lopulla. Sen jälkeen siellä toimi hoivakoti, joka lakkautettiin vuonna 2013.


Karjalaiset ostivat asemamiljöön tammikuussa 2015. He olivat aiemmin remontoineet Pulsasta, Lassen kotiseudulta vanhan talon vapaa-ajan asunnoksi.

”Talosta tuli vahingossa liian hyvä ja muutimme tänne. Ajattelin, että kyllä 55-vuotias vielä jostain löytää työpaikan. Varmasti olisin löytänytkin, mutta en ehtinyt”, Petra Karjalainen kertoo.

”Lasse keksi, että jonkun pitäisi pelastaa asema ja se joku olimme vissiin me. Olemme vähän hulluja ja ehkä rohkeitakin.”

Petra on sisustussuunnittelija, joka on aiemmin ideoinut ja kehittänyt Joensuun Taitokorttelin eli matkailu-, käsityö- ja kulttuurikorttelin. Lasse on talousalan ammattilainen ja yrityskonsultti.Kauppaan kuului aseman päärakennus, toinen iso rakennus, kolme pientä asuinrakennusta sekä liuta talousrakennuksia.

Heti kaupanteon jälkeen Karjalaiset panivat tuulemaan. Kunnostustyöt rakennusammattilaisten kanssa aloitettiin päärakennuksesta, jonka ulkoasu oli suojeltu.

”Virano­maiset kertoivat määräykset, joita oli ja muut sai soveltaa. Sain toteuttaa itseäni aika pitkälti. Aina kun oli kysyttävää, soitin, sain vastauk­sia ja mentiin taas pieni pätkä eteenpäin”, Petra Karjalainen kertoo.

Hän myöntää, että ajatus kahvilasta Pulsan pienessä maalaiskylässä on vähän hassu, sillä Lappeenrannan kaupunkikeskusta on 24 kilometrin päässä ja huonon tien takana. Karjalainen ajatteli, että Pulsassa on tarjottava jotain erityistä, jotta ihmiset tulevat sinne.

”Me teemme kahvilaan kaikki itse. Ei mitään liian hienoja konditoriajuttuja, vaan kotitekoisia ja hyviä, sellaisia jotka kuuluvat maalle. Tarjoilemme kahvin pöytään. Haluamme vähän palvella”, Karjalainen kertoo.

Sisustuspuodin valikoiman hän määrittelee olevan hyvää keskitasoa – ei krääsää eikä liian kallista.

”Luksus ostetaan Helsingistä, ei Pulsasta.”


Karjalaiset ostivat aseman tammikuussa, ja jo kesäkuussa he avasivat kahvilan ja sisustuspuodin. Syksyyn mennessä remontti eteni niin, että Pulsassa aloitettiin aamiaismajoitus.

Nykyään asema on auki muutamana päivänä viikossa ja tilauksesta. Ihmisiä tulee bussilasteittain retkelle Pulsaan. Siellä järjestetään syntymäpäiviä ja muita tilaisuuksia. Aamiaismajoituksessa yöpyy turisteja Italiasta Uuteen-Seelantiin.

”Meidän salaisuus on palvelu ja visuaalisuus. Ihmisethän tykkäävät hurjasti siitä, miltä täällä näyttää. Puitteet ovat aivan huikeat, mutta puitteista saa rumat, jos haluaa. Olen yrittänyt miettiä, missä itse viihtyisin ja mitä palvelua haluaisin”, Petra Karjalainen sanoo.

Karjalaisen mukaan vanhan aseman uudelta omistajalta edellytetään rakkautta vanhoja taloja kohtaan. Ja kekseliäisyyttä kehittää asemalle ”jotain fiksua toimintaa, koska muuten talot eivät pysy pystyssä”.

Kunnostustöissä Karjalainen neuvoo etenemään askel kerrallaan. Yhdellä rysäyksellä ei tarvitse korjata kaikkea ja investoida suurta määrää rahaa.

”Aikaahan on, sillä nämä talot ovat olleet pystyssä lähes 150 vuotta”, hän sanoo.

”Olisi aika hauskaa, jos tulisi myös vanhojen asemien yhteisö. Sen voisi myöhemmin jopa kytkeä toisiinsa kartalla tai jollain tavalla.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  2. 2

   Uusi väestöennuste: Suomen väkiluku kääntyy laskuun vuonna 2035 – yksi kuva näyttää dramaattisen muutoksen arviossa

  3. 3

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  4. 4

   Posti sekoilee Taka-Töölössä: Kahden aivan eri kadun asukkaat saavat toistensa postia – seurauksena ”jännällä tavalla kiva suhde”

  5. 5

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen madonluvut

  6. 6

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  7. 7

   ”Dinnerille öbaut kasilta?” – Anglismien tunkeutumista suomen kieleen ei voi estää, mutta ne ylittävät monen ärsytyskynnyksen, selviää HS:n kyselystä

  8. 8

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  9. 9

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  10. 10

   Nämä perusasiat ymmärtämällä muutut mukavammaksi ihmiseksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  3. 3

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  4. 4

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  5. 5

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  6. 6

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  7. 7

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  8. 8

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  9. 9

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  10. 10

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Nämä näyttelyt kannattaa käydä katsomassa viikonloppuna – pienistä täydellisistä valokuvista alkuperäiskansojen oikeuksiin
  3. Kestääkö eläkejärjestelmä väestön vähenemisen? Eläkemaksuja on nostettava, mutta ei äkillisesti
  4. Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  
  5. Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen madonluvut
  6. Entinen monopoliyhtiö ylistää kilpailua: ”Ruotsissa ei koskaan ole ollut näin paljon matkustajia junissa” – Nyt SJ yrittää Helsingin lähi­liikenteeseen
  7. Onnea Käpylä, Pukinmäki ja Tapanila – Lähijunien vuoroväli tihenee kolmella asemalla, monelta muulta matka hidastuu
  8. Posti sekoilee Taka-Töölössä: Kahden aivan eri kadun asukkaat saavat toistensa postia – seurauksena ”jännällä tavalla kiva suhde”
  9. Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta Tilaajille
  10. Nämä perusasiat ymmärtämällä muutut mukavammaksi ihmiseksi Tilaajille
  11. Uusi väestöennuste: Suomen väkiluku kääntyy laskuun vuonna 2035 – yksi kuva näyttää dramaattisen muutoksen arviossa
  12. Näytä lisää