Kotimaa

Lastensuojelun työntekijät: Lasten tapaamiseen on liian vähän aikaa – pahimmillaan alle kymmenesosa työajasta lasten kanssa kasvotusten

Lastensuojelun keskusliiton alan työntekijöille teettämän kyselyn vastaajat kannattivat lastensuojeluun sitovaa mitoitusta, joka rajaisi yhden sosiaalityöntekijän tai sosiaaliohjaajan vastuulla olevien lasten määrää.

Lastensuojelun työntekijöille jää liian vähän aikaa lasten kasvokkaiseen tapaamiseen, selviää Lastensuojelun keskusliiton alan työntekijöille teettämästä kyselystä. Neljä viidestä sosiaalityöntekijästä toivoi lasten tapaamiseen lisää työaikaa.

Kyselyyn vastanneista lastensuojelun työntekijöistä 38 prosenttia ilmoitti, että he pystyvät käyttämään työajastaan alle kymmenesosan lasten tapaamiseen. Vähiten mahdollisuuksia tavata lasta oli sijais- ja jälkihuollon aikana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”On vaikea tehdä aivan tarkkaa yleistystä siitä, kuinka paljon työajasta käytetään kasvokkaisiin tapaamisiin. Kyselyn perusteella aika näyttää jäävän vähäiseksi”, sanoo Lastensuojelun keskusliiton johtava asiantuntija Leena Wilén.

Lastensuojelun keskusliitto ja sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia selvittivät kyselyllä, onko vuonna 2014 voimaan tullut sosiaalihuoltolain uudistus muuttanut lastensuojelun tilannetta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kyselyyn vastasi vajaat 300 lastensuojelun sosiaalityöntekijää, sosiaaliohjaajaa tai perhetyöntekijää. Valtaosa vastaajista työskentelee lastensuojelun avohuollossa. Vastaava kysely toteutettiin vuonna 2013.

Suurin osa vastaajista koki työssään riittämättömyyden tunteita ja liiallisia paineita, jotka johtuivat liian suurten asiakasmäärien lisäksi työn huonosta organisoinnista sekä sosiaalihuollon ja lastensuojelun työnjaon epäselvyyksistä. Jopa 70 prosenttia vastaajista on harkinnut työpaikan tai alan vaihtoa.

”Avovastauksista paistaa työntekijöiden huoli työn vaikuttavuudesta, jos ei ole aikaa paneutua yksittäisen lapsen asiaan, huolellisesti selvittää tuen tarvetta tai seurata tilannetta.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lastensuojelulaki painottaa lapsen osallisuutta sekä lastensuojelun työntekijöiden velvollisuutta tavata ja kuulla lasta henkilökohtaisesti. Työntekijät katsoivat, että ajanpuute vähentää lapsen osallisuutta.

”Lapsen pitäisi tuntea, että hän pääsee kertomaan huolistaan ja sosiaalityöntekijä on hänen asioistaan tietoinen. Vastauksissa ilmeni huolta siitä, miten näihin asioihin ehditään tarttua”, Wilén kertoo.

Vastaajien työajasta suurimman siivun varasivat asiakas­suunnitelma­tapaamiset ja niihin liittyvä dokumentointi sekä muu kirjaaminen. Sosiaalityöntekijöillä on kirjaamisvelvollisuus, ja juuri paperityöt vievät siksi runsaasti työaikaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Osalla vastaajista yli kolmannes tai jopa lähes puolet työajasta kului päivittäisen asiakastyön tai päätösten valmisteluun liittyviin kirjauksiin.

”Vaikka lapsia on tavattu kasvokkain myös asiakassuunnitelmiin liittyvissä tapaamisissa, ne ovat aika ohut tapa tavata heitä”, Wilén arvioi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Asiakassuunnitelmiin liittyvät tapaamiset saattavat harvimmillaan onnistua vain kerran vuodessa, tai kun suunnitelmaa tarkastetaan. Lapsi ja sosiaalitekijä näkevät toisiaan harvoin, jos tapaamiset jätetään vain näiden tarkastuksien varaan.

Viime vuonna sekä lastensuojeluilmoitusten että kiireellisten sijoitusten määrä kasvoi edellisvuodesta 15 prosenttia siitä huolimatta, että sosiaalihuoltolain uudistuksella lastensuojelun painopistettä on yritetty kääntää kohti varhaista tukea.

Lastensuojeluilmoituksia tehtiin vajaat 140 000. Kiireellisesti sijoitettiin runsaat 4 000 lasta. Kyselyn perusteella yleiskuva lastensuojelun tilanteesta ei ole viidessä vuodessa juuri muuttunut.

”Työntekijöiden kuormittuneisuutta lisäsi se, ettei vielä ole selvää, mitä hoidetaan sosiaalihuollon puolella ja mikä taas on lastensuojelun ydintä. Asiakkaita on palloillut niiden välillä”, Wilén sanoo.

Valtaosa kyselyyn vastanneista lastensuojelun työntekijöistä kannatti lastensuojeluun sitovaa mitoitusta, joka rajoittaisi yhden työntekijän kontolle jäävää asiakasmäärää. Vastaajien mielestä sosiaalityöntekijän vastuulla saisi olla 21–30 lasta.

Useat vastaajista olivat sitä mieltä, että työvoiman lisääminen ja asiakasmäärien kohtuullistaminen auttaisivat ajanpuutteeseen.

Toisaalta työntekijöille tehdyissä syvähaastatteluissa kävi ilmi, että sosiaalityöntekijöiden kelpoisuuteen tehdä työtään kaivattiin parannusta. Työntekijät vaihtuvat tiuhaan, ja heidän pätevyytensä ja työkokemuksensa alalta vaihtelevat.

”Paljon oli myös näkökantoja, joiden mukaan hyvällä yhteistyöllä sekä johtamisen ja työnjaon kunnostamisella saataisiin paljon aikaan”, Wilén sanoo.

Kyselyn tulokset osoittavat Wilénin mukaan sen, että työ helpottuisi, jos lastensuojelun työntekijät saisivat nykyistä paremmin tukea vaikeissa tilanteissa.

Monet kokivat jäävänsä monimutkaisissa tilanteissa yksin, sillä asioiden ratkaiseminen jäi ennaltaehkäisyn pettäessä lastensuojelun kontolle. Usein apua tarvitaan myös muualta, esimerkiksi terveydenhuollosta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”

  2. 2

   Sushikokki tappoi kollegansa veitsellä ravintolassa Kampissa, likaveden läiskyminen oli viimeinen pisara – oikeus tuomitsi vankilaan

  3. 3

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  4. 4

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  5. 5

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  6. 6

   Takaisku helsinkiläiselle sikariklubille: Oikeus kielsi tupakoinnin

  7. 7

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  8. 8

   Klubiskenen keskeiset nimet vaativat häirinnän, puristelun ja syrjinnän lopettamista – kuvaavat avoimessa kirjeessä karua kohtelua ja asiattomuuksia

  9. 9

   Kondomifirman puuttunut sponsorilogo johti Jokerien kausikorttien vaihtumiseen

  10. 10

   Oikeiston pääministeri­ehdokas kaatui historiallisessa äänestyksessä Ruotsissa – Ruotsidemokraattien Åkesson: ”Katsokaa Suomea!”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  2. 2

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  3. 3

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  4. 4

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  5. 5

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  6. 6

   Miksi eläke­miljardien väärin­käyttöä ei saada kuriin? Syy on yksin­kertainen, ja se kertoo paljon Suomesta

  7. 7

   Aikuinen ihminen saa olla Suomessa riippuvainen tasan yhdestä ihmisestä – ja se on hänen oma kumppaninsa

  8. 8

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  9. 9

   Oikeiston pääministeri­ehdokas kaatui historiallisessa äänestyksessä Ruotsissa – Ruotsidemokraattien Åkesson: ”Katsokaa Suomea!”

  10. 10

   Raportti: Suomen oma käsitys ”mallimaan” asemastaan ja maine muiden silmissä ovat ristiriidassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  3. 3

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  9. 9

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  10. 10

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää