Kotimaa

Syntyvyyden laskuun löytyi uusi selitys: Vanhempien uupumus vaikuttaa lapsitoiveisiin

Yli puolet vanhemmista kokee uupumuksen vaikuttaneen heidän toiveisiinsa hankkia lisää lapsia, kertoo tuore tutkimus. Tutkija pitää löydöstä huolestuttavana sekä perheiden hyvinvoinnin että syntyvyyden näkökulmasta.

Yli puolet suomalaisvanhemmista kokee, että uupumus ja väsymys on vaikuttanut heidän toiveisiinsa hankkia lisää lapsia, selviää Jyväskylän yliopiston tuoreesta tutkimuksesta.

Kyseessä on keväällä alkaneen vanhempien jaksamista selvittävän tutkimushankkeen ensimmäiset tulokset. Tutkijatohtori Matilda Sorkkilan mukaan löydös on huolestuttava sekä perheiden hyvinvoinnin että alhaisen syntyvyyden näkökulmasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tulosten perusteella näyttää siltä, että vanhempien kokemalla uupumuksella ja syntyvyyden alenemisella on jonkinlainen yhteys. Uupuminen on yksi merkittävistä tekijöistä, mikä pitäisi ottaa asiaa pohtiessa huomioon”, hän sanoo.

Perheet uupuvat erilaisista syistä, joita tutkimuksessa analysoidaan myöhemmin tarkemmin. Toisilla uupumus voi johtua esimerkiksi tukiverkoston puutteesta, toisilla taloudellisesta ahdingosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Konkreettinen syy uupumukseen on unenpuute. Yli 60 prosenttia tutkimuksen vanhemmista koki, ettei saa riittävästi unta. Uupumus on muita yleisempää yksinhuoltajilla ja heikosti toimeentulevilla perheillä.

Jyväskylän yliopiston tutkimukseen vastasi yhteensä yli 1 700 vanhempaa, joilla on alle 18-vuotiaita lapsia. Aineistoa kerättiin Jyväskylän, Posion ja Hyvinkään lasten- ja äitiysneuvoloissa ja joissakin Jyväskylän seurakunnan perhekerhoissa.

Lisäksi aineistoa kerättiin nettikyselyllä sosiaalisessa mediassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keväällä julkaistun Väestöliiton perhebarometrikyselyn mukaan yhä harvempi suomalainen suunnittelee lapsenhankintaa. Syyt lapsensaannin lykkäämiseen olivat erilaisia kokonaan lapsettomilla ja niillä, joilla oli jo ainakin yksi lapsi.

Lapsen tai lapsia saaneilla tärkeimpinä syinä esiin nousivat taloudellisen tilanteen epävarmuus ja työn ja perheen yhteensovittamisen vaikeudet.

Suomalaiset toivovat tutkimusten mukaan yleisimmin kahta lasta, mutta yhä useamman toiveet lapsiluvusta eivät toteudu. Kun HS kysyi keväällä lukijoilta lapsitoiveiden toteutumisesta verkkokyselyssä, esille nousi myös vanhempien kokema uupumus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Monet vastaajat kertoivat vaikeuksista esimerkiksi työn ja perhe-elämän yhteensovittamisessa. Osa sanoi, ettei jaksaisi useampaa lasta. Toiset syyttivät kuormittumisesta työn hektisyyttä ja vaativuutta sekä ylitöitä.

Moni myös koki jääneensä yksin ilman turvaverkkoja esimerkiksi siksi, että vanhemmat ja ystävät olivat jääneet toiselle paikkakunnalle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Monet vanhemmat vaikuttavat olevan aika yksinäisiä. Siitä näkökulmasta pitäisi miettiä, miten heille voidaan rakentaa enemmän sosiaalista tukea ja tukiverkkoja”, Sorkkila sanoo.

Vanhempien uupumuksesta keskustellaan jonkin verran neuvoloissa, mutta se voi jäädä Sorkkilan mukaan myös tunnistamatta. Neuvolakäynnit myös harvenevat yhteen kertaan vuodessa vauvaiän jälkeen.

Jyväskylän yliopiston tutkimuksen tarkoituksena on kehittää uupumisen tunnistamiseen mittari, jonka voisi ottaa valtakunnalliseen käyttöön. Tutkimuksessa myös selvitetään keinoja vanhempien jaksamisen tukemiseen.

Fakta

Suomalaiset haluavat yhä vähemmän lapsia


 Syntyvyys on laskenut Suomessa seitsemän vuotta peräkkäin. Se johtuu erityisesti siitä, että nuoret aikuiset lykkäävät lapsenhankintaa useista syistä.

 Suomalaiset myös haluavat tutkimusten mukaan yhä vähemmän lapsia. Suurperhettä toivovien määrä on vähentynyt ja vapaaehtoista lapsettomuutta suunnittelevien määrä kasvanut.

 Nyt hedelmällisessä iässä olevan sukupolven lopullinen lapsiluku jäänee pienemmäksi kuin aiemmilla sukupolvilla, ja kokonaan lapsettomien osuus kasvaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vanhemmuus
 • Lapset
 • Perhe
 • uupumus
 • Suvi Vihavainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  4. 4

   Suomalainen tähtitieteilijä löysi planeetan aivan Aurinkokunnan naapurista – erikoista Barnardin tähteä kiertää jäinen supermaa

  5. 5

   Konservatiivinen Fox News ilmoitti tukevansa Valkoisen talon oikeuteen haastanutta CNN-kanavaa

  6. 6

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  7. 7

   Sushikokki tappoi kollegansa veitsellä ravintolassa Kampissa, likaveden läiskyminen oli viimeinen pisara – oikeus tuomitsi vankilaan

  8. 8

   Brittihallituksen brexit-kokous venyy – Pääministeri Mayltä odotetaan lausuntoa piakkoin, suora lähetys käynnissä

  9. 9

   Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”

  10. 10

   Ihmiskunnan ruokkiminen käy tulevaisuudessa luultuakin vaikeammaksi, varoittavat tutkijat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  3. 3

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  4. 4

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  5. 5

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  6. 6

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  7. 7

   Aikuinen ihminen saa olla Suomessa riippuvainen tasan yhdestä ihmisestä – ja se on hänen oma kumppaninsa

  8. 8

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  9. 9

   Oikeiston pääministeri­ehdokas kaatui historiallisessa äänestyksessä Ruotsissa – Ruotsidemokraattien Åkesson: ”Katsokaa Suomea!”

  10. 10

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  3. 3

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  9. 9

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  10. 10

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää