Kotimaa

Kertotaulun tankkausta ja ruotsin epä­säännöllisiä verbejä 70 euron tunti­hintaan – maailmalla miljardi­luokkaan paisunut yksityis­opetus­bisnes on rantautumassa Suomeenkin

Yksityisopetus voi olla hyödyllinen apu lisäopetusta tarvitsevalle. Samalla se vaarantaa koulutuksen tasa-arvon, jyrähtävät asiantuntijat.

Jos kertotaulu ei jää oppitunneilla tokaluokkalaisen päähän tai lukiolaisella on vaikeuksia toisen asteen yhtälöiden kanssa, ongelmaa voi yrittää ratkaista rahalla.

Maailmalla suureksi ilmiöksi paisunut yksityisopetusbisnes on nimittäin rantautumassa Suomeenkin.

Kysytyintä yksityisopetus on matematiikassa ja kielissä, kertovat HS:n tavoittamat, yksityisopetusta järjestävät yritykset. Yksityisopettajan jakamattoman huomion hinta on noin 50–70 euroa tunnilta.

Suomessa lisäopetusbisnes on vielä maltillista, mutta esimerkiksi Kiinan suurimman yksityisopetusyrityksen New Orientalin arvo New Yorkin pörssissä oli vuosi sitten yli 10 miljardia dollaria, kertoo Forbes.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maailmalla on yleistynyt piilokoulutukseksi kutsuttu ilmiö, jossa koululaiset jatkavat koulupäivän jälkeen iltaopetukseen yksityisopettajan luo. Koululaisten preppaamiseen käytetään suuria summia erityisesti valtakunnallisten testien ja mittausten alla.

”Tutkimusta on tehty varsinkin Aasiassa, jossa on tällaisia testejä, jotka määrittävät todella vahvasti lasten tulevaisuutta”, kasvatustieteen tutkijatohtori Nina Haltia Turun yliopistosta kertoo.

Yksityisopetus ei ole uusi ilmiö Suomessakaan. HS:n tavoittamat alan yritykset Taikamaikat, Uplus ja Tutorhouse ovat kukin toimineet alalla yli viisi vuotta. Yritysten mukaan opetuspalveluiden kysyntä on kasvussa.

Tunteja tarjotaan asiakkaan kotona tai yrityksen opetustiloissa, ja palveluita tarjotaan peruskoululaisten ja lukiolaisten lisäksi myös aikuisopiskelijoille. Esimerkiksi Tutorhousen asiakkaista hiukan yli puolet yrityksen asiakkaista on lukiolaisia, kolmasosa yläkoululaisia ja alle viidesosa alakoululaisia, toimitusjohtaja Pekka Impiö kertoo.

Uplus oy:n Joel Wulff ja Mathias Brunnsberg kertovat opetuspalveluiden kysynnän lisääntyneen erityisesti lukiolaisten keskuudessa.

Mihin maksullista yksityisopetusta tarvitaan maassa, jonka ylpeydenaihe on opetuksen maksuttomuus?

Alan yritykset perustelevat tarjontansa täydentävän julkisen puolen opetusta. Toisaalta yrityksissä nähdään, että monien muidenkin palveluiden – oli kyse sitten siivouksesta, soittotunneista tai vanhusten hoivapalveluista – ostaminen kotiin on valtavirtaistunut.

”Suomessa maksetaan lasten harrastuksista, kielikursseista sekä pääsykoevalmennuksesta. On aivan selvää, että vähitellen halutaan entistä enemmän myös panostaa lasten ja nuorten koulumenestykseen”, sanoo Kari-Mikael Markkanen Taikamaikoista.

Suomalaisten suhtautuminen koulutukseen on muuttumassa, sanoo Haltia. Yleistymässä on ajattelutapa, jonka mukaan yksilöt ovat vastuussa omasta kouluttautumisestaan ja yhä valmiimpia panostamaan siihen.

”Se varmaan vähitellen valuu yhä nuoremmille, ja siitä tulee yhteisesti jaettu puhetapa: kilpailu on kovaa ja pitää pystyä panostamaan”, Haltia sanoo.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n erityisasiantuntija Jaakko Salo on kehityskulusta huolissaan.

”Jos tällaiset markkinat Suomessa laajenevat, jotain meidän koulutusjärjestelmässämme on pahasti pielessä. Se kertoo siitä, että tuki, jota koulut ja kunnat pystyvät tarjoamaan, ei ole riittävää”, Salo sanoo.

Perusopetuslain mukaan oppilaalla, joka on tilapäisesti jäänyt jälkeen opinnoissaan tai muutoin tarvitsee oppimisessaan lyhytaikaista tukea, on oikeus saada koulusta tukiopetusta. Tätä suurempaan ja säännölliseen tuen tarpeeseen on saatavilla tehostettua tukea ja erityistä tukea.

Vaikka oppilaan oikeus tukiopetukseen on kirjattu lakiin, Salo huomauttaa, että tukiopetuksen määrä suhteutettuna oppilasmäärään voi vaihdella huomattavasti kouluittain ja vuosittain.

”Meillä on useita selvityksiä siitä, miten oppimisen ja koulunkäynnin tuki ei toimi. Tuen resursointi ei ollenkaan seuraa oppilaiden tarvetta. Esimerkiksi erityisopettajien lukumäärä ei ole seurannut tukea tarvitsevien oppilaiden määrän kasvua.”

Jos vanhemman mielestä lapsi ei saa koulusta riittävästi tukea, Salo neuvoo olemaan yhteydessä ensisijaisesti opetusta tarjoavaan kuntaan.

Yksityisopetusta ei aina käytetä koulujen tukiopetusta korvaamaan. Tutorhousen Pekka Impiön mukaan vain pieni osa yrityksen asiakkaista käyttää palveluita tukiopetusmaiseen toimintaan.

”Suurin osa lisäopetuspalveluitamme käyttävistä oppilaista menestyy koulussa kohtuullisesti tai jopa erinomaisesti, ja he haluavat vauhdittaa osaamistaan vielä paremmaksi ottamalla valmentavaa lisäopetusta”, Impiö sanoo.

Opetuksen yksityiset markkinat voivatkin kasvattaa koulutuksen epätasa-arvoa, Salo sanoo.

”Suomalainen koulujärjestelmä on kotitaustasta riippumatta tarjonnut jokaiselle lähtökohdat pidemmällekin koulutuspolulle riippumatta siitä, onko vanhemmilla taloudellisia resursseja tai näkevätkö he koulutuksen arvon samalla tavalla”, Salo sanoo.

Haltian mukaan yksityisopetuksen valtavirtaistuminen voi johtaa siihen, että julkiselta puolelta tukea on jatkossa yhä hankalampi saada.

”Jos ostettavat tukipalvelut kovasti lisääntyvät ja niistä tulee hyvin tunnettu ja tavallisena pidetty asia, on vaarana, että se antaa kouluille oikeuden olla tarjoamatta tukiopetusta. Vanhemmat voivat halutessaan ostaa näitä palveluita ulkopuolelta”, Haltia sanoo.

Suomessa opetusbisnestä ovat pitkään hallinneet korkeakouluihin pyrkiville järjestettävät pääsykoevalmennuskurssit. Ne ovat valtavirtaistuneet erityisesti aloilla, joiden korkeakoulupaikat ovat kiven takana, kuten kauppatieteissä, oikeustieteissä ja lääketieteessä.

Kurssien suosio voi pian hiipua, kun korkeakoulujen opiskelijavalintauudistus etenee. Jatkossa valtaosa suosituimpien valmennuskurssialojenkin aloituspaikoista jaetaan ylioppilastodistuksen arvosanojen perusteella.

Kalliiden valmennuskurssien yleistyminen oli myös yksi syy, jolla opetus- ja kulttuuriministeriö on perustellut korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistuksen tarvetta.

Haltian mukaan jo nyt on nähtävissä merkkejä siitä, että valmennuskurssiyritykset etsivät uusia toimintamuotoja. Kun valmennuskurssien tärkeys vähenee, on luonnollista alkaa valmentaa abiturientteja ylioppilaskokeisiin, joiden painoarvoa opiskelijavalintauudistus taas kasvattaa.

”Abikursseja on ollut aiemminkin, se ei ole sinänsä uusi asia. Nyt volyymi näyttäisi olevan kasvussa ja yritykset ovat tietoisesti suuntaamassa resurssejaan siihen”, Haltia sanoo.

Tutorhouse on oppimateriaaleja tarjoavan Sanoma Pron tytäryhtiö. Sanoma Pro ja Helsingin Sanomat kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kouluun
 • Koulu
 • Opetus
 • Tasa-arvo
 • Peruskoulu
 • Lukiot
 • Valmennuskurssit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Köyhien lasten hätä vie auttajaltakin yöunet – Ihmisiä alkoi pudota tukien ulkopuolelle, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon

  2. 2

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  3. 3

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  4. 4

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Nuoriso on pilalla, taas

  7. 7

   Huippusuositun Tatu ja Patu -sarjan tekijät jättäisivät nykyään yhden kirjansa tekemättä ja paljastavat, miksi hahmot saattavatkin olla naisia

  8. 8

   Lehti: Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomariehdokas Kavanaugh’ta syytetään myös toisesta ahdistelusta

  9. 9

   ”Tällä kertaa sattuu vain yksi kolari” – Pasilan työmaasumpussa yksikään liikkuja ei tunnu tietävän, missä pitäisi olla

  10. 10

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  2. 2

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  3. 3

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  4. 4

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  5. 5

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  6. 6

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  7. 7

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  8. 8

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  9. 9

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  10. 10

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää