Kotimaa

Kertotaulun tankkausta ja ruotsin epä­säännöllisiä verbejä 70 euron tunti­hintaan – maailmalla miljardi­luokkaan paisunut yksityis­opetus­bisnes on rantautumassa Suomeenkin

Yksityisopetus voi olla hyödyllinen apu lisäopetusta tarvitsevalle. Samalla se vaarantaa koulutuksen tasa-arvon, jyrähtävät asiantuntijat.

Jos kertotaulu ei jää oppitunneilla tokaluokkalaisen päähän tai lukiolaisella on vaikeuksia toisen asteen yhtälöiden kanssa, ongelmaa voi yrittää ratkaista rahalla.

Maailmalla suureksi ilmiöksi paisunut yksityisopetusbisnes on nimittäin rantautumassa Suomeenkin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kysytyintä yksityisopetus on matematiikassa ja kielissä, kertovat HS:n tavoittamat, yksityisopetusta järjestävät yritykset. Yksityisopettajan jakamattoman huomion hinta on noin 50–70 euroa tunnilta.

Suomessa lisäopetusbisnes on vielä maltillista, mutta esimerkiksi Kiinan suurimman yksityisopetusyrityksen New Orientalin arvo New Yorkin pörssissä oli vuosi sitten yli 10 miljardia dollaria, kertoo Forbes.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maailmalla on yleistynyt piilokoulutukseksi kutsuttu ilmiö, jossa koululaiset jatkavat koulupäivän jälkeen iltaopetukseen yksityisopettajan luo. Koululaisten preppaamiseen käytetään suuria summia erityisesti valtakunnallisten testien ja mittausten alla.

”Tutkimusta on tehty varsinkin Aasiassa, jossa on tällaisia testejä, jotka määrittävät todella vahvasti lasten tulevaisuutta”, kasvatustieteen tutkijatohtori Nina Haltia Turun yliopistosta kertoo.

Yksityisopetus ei ole uusi ilmiö Suomessakaan. HS:n tavoittamat alan yritykset Taikamaikat, Uplus ja Tutorhouse ovat kukin toimineet alalla yli viisi vuotta. Yritysten mukaan opetuspalveluiden kysyntä on kasvussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tunteja tarjotaan asiakkaan kotona tai yrityksen opetustiloissa, ja palveluita tarjotaan peruskoululaisten ja lukiolaisten lisäksi myös aikuisopiskelijoille. Esimerkiksi Tutorhousen asiakkaista hiukan yli puolet yrityksen asiakkaista on lukiolaisia, kolmasosa yläkoululaisia ja alle viidesosa alakoululaisia, toimitusjohtaja Pekka Impiö kertoo.

Uplus oy:n Joel Wulff ja Mathias Brunnsberg kertovat opetuspalveluiden kysynnän lisääntyneen erityisesti lukiolaisten keskuudessa.

Mihin maksullista yksityisopetusta tarvitaan maassa, jonka ylpeydenaihe on opetuksen maksuttomuus?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alan yritykset perustelevat tarjontansa täydentävän julkisen puolen opetusta. Toisaalta yrityksissä nähdään, että monien muidenkin palveluiden – oli kyse sitten siivouksesta, soittotunneista tai vanhusten hoivapalveluista – ostaminen kotiin on valtavirtaistunut.

”Suomessa maksetaan lasten harrastuksista, kielikursseista sekä pääsykoevalmennuksesta. On aivan selvää, että vähitellen halutaan entistä enemmän myös panostaa lasten ja nuorten koulumenestykseen”, sanoo Kari-Mikael Markkanen Taikamaikoista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomalaisten suhtautuminen koulutukseen on muuttumassa, sanoo Haltia. Yleistymässä on ajattelutapa, jonka mukaan yksilöt ovat vastuussa omasta kouluttautumisestaan ja yhä valmiimpia panostamaan siihen.

”Se varmaan vähitellen valuu yhä nuoremmille, ja siitä tulee yhteisesti jaettu puhetapa: kilpailu on kovaa ja pitää pystyä panostamaan”, Haltia sanoo.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n erityisasiantuntija Jaakko Salo on kehityskulusta huolissaan.

”Jos tällaiset markkinat Suomessa laajenevat, jotain meidän koulutusjärjestelmässämme on pahasti pielessä. Se kertoo siitä, että tuki, jota koulut ja kunnat pystyvät tarjoamaan, ei ole riittävää”, Salo sanoo.

Perusopetuslain mukaan oppilaalla, joka on tilapäisesti jäänyt jälkeen opinnoissaan tai muutoin tarvitsee oppimisessaan lyhytaikaista tukea, on oikeus saada koulusta tukiopetusta. Tätä suurempaan ja säännölliseen tuen tarpeeseen on saatavilla tehostettua tukea ja erityistä tukea.

Vaikka oppilaan oikeus tukiopetukseen on kirjattu lakiin, Salo huomauttaa, että tukiopetuksen määrä suhteutettuna oppilasmäärään voi vaihdella huomattavasti kouluittain ja vuosittain.

”Meillä on useita selvityksiä siitä, miten oppimisen ja koulunkäynnin tuki ei toimi. Tuen resursointi ei ollenkaan seuraa oppilaiden tarvetta. Esimerkiksi erityisopettajien lukumäärä ei ole seurannut tukea tarvitsevien oppilaiden määrän kasvua.”

Jos vanhemman mielestä lapsi ei saa koulusta riittävästi tukea, Salo neuvoo olemaan yhteydessä ensisijaisesti opetusta tarjoavaan kuntaan.

Yksityisopetusta ei aina käytetä koulujen tukiopetusta korvaamaan. Tutorhousen Pekka Impiön mukaan vain pieni osa yrityksen asiakkaista käyttää palveluita tukiopetusmaiseen toimintaan.

”Suurin osa lisäopetuspalveluitamme käyttävistä oppilaista menestyy koulussa kohtuullisesti tai jopa erinomaisesti, ja he haluavat vauhdittaa osaamistaan vielä paremmaksi ottamalla valmentavaa lisäopetusta”, Impiö sanoo.

Opetuksen yksityiset markkinat voivatkin kasvattaa koulutuksen epätasa-arvoa, Salo sanoo.

”Suomalainen koulujärjestelmä on kotitaustasta riippumatta tarjonnut jokaiselle lähtökohdat pidemmällekin koulutuspolulle riippumatta siitä, onko vanhemmilla taloudellisia resursseja tai näkevätkö he koulutuksen arvon samalla tavalla”, Salo sanoo.

Haltian mukaan yksityisopetuksen valtavirtaistuminen voi johtaa siihen, että julkiselta puolelta tukea on jatkossa yhä hankalampi saada.

”Jos ostettavat tukipalvelut kovasti lisääntyvät ja niistä tulee hyvin tunnettu ja tavallisena pidetty asia, on vaarana, että se antaa kouluille oikeuden olla tarjoamatta tukiopetusta. Vanhemmat voivat halutessaan ostaa näitä palveluita ulkopuolelta”, Haltia sanoo.

Suomessa opetusbisnestä ovat pitkään hallinneet korkeakouluihin pyrkiville järjestettävät pääsykoevalmennuskurssit. Ne ovat valtavirtaistuneet erityisesti aloilla, joiden korkeakoulupaikat ovat kiven takana, kuten kauppatieteissä, oikeustieteissä ja lääketieteessä.

Kurssien suosio voi pian hiipua, kun korkeakoulujen opiskelijavalintauudistus etenee. Jatkossa valtaosa suosituimpien valmennuskurssialojenkin aloituspaikoista jaetaan ylioppilastodistuksen arvosanojen perusteella.

Kalliiden valmennuskurssien yleistyminen oli myös yksi syy, jolla opetus- ja kulttuuriministeriö on perustellut korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistuksen tarvetta.

Haltian mukaan jo nyt on nähtävissä merkkejä siitä, että valmennuskurssiyritykset etsivät uusia toimintamuotoja. Kun valmennuskurssien tärkeys vähenee, on luonnollista alkaa valmentaa abiturientteja ylioppilaskokeisiin, joiden painoarvoa opiskelijavalintauudistus taas kasvattaa.

”Abikursseja on ollut aiemminkin, se ei ole sinänsä uusi asia. Nyt volyymi näyttäisi olevan kasvussa ja yritykset ovat tietoisesti suuntaamassa resurssejaan siihen”, Haltia sanoo.

Tutorhouse on oppimateriaaleja tarjoavan Sanoma Pron tytäryhtiö. Sanoma Pro ja Helsingin Sanomat kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kouluun
 • Koulu
 • Opetus
 • Tasa-arvo
 • Peruskoulu
 • Lukiot
 • Valmennuskurssit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  2. 2

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  3. 3

   Isä ei ollutkaan isä – Leena osallistui sukututkimukseen, mutta kun dna-testin tulos selvisi, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  4. 4

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  5. 5

   Saudi-Arabia tappoi toimittaja Jamal Khashoggin, paloitteli ruumiin ja liuotti sen hapolla viemäriin – Näin kerrotaan, mutta kaikki ei täsmää, sanoo sotarikostutkija Helena Ranta

   Tilaajille
  6. 6

   Liisa Heinosen kauppa ei ole muuttunut 70-luvun jälkeen – HS kiersi Töölön kivijalkakauppoja ja löysi katoavan maailman

  7. 7

   Venäjällä monet tutkijatkin uskovat, että maailman lämpenemisen sijaan edessä on jääkausi – ja Putin horisee kosmisista muutoksista Linnunradassa

  8. 8

   Baddingin kopioksi paljastunut biisi ei ole ainoa: Leevi and the Leavingsin kappale kuulostaa ihan venäläissävellykseltä – ”Kyllähän ne ovat aika lähellä toisiaan”

  9. 9

   Lauttasaarelainen taloyhtiö tiristi energialaskusta löysät pois vaihtamalla suihkupäät – Näin säästät energiaa helposti

  10. 10

   Latvala voitti Australian MM-rallin, Ogier varmisti maailmanmestaruuden

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  2. 2

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  3. 3

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  4. 4

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  5. 5

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  6. 6

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – huonoon laulutaitoon on neljä syytä

   Tilaajille
  7. 7

   Maailma, jonka pimeällä puolella sataa metallia – Tällaisia ovat avaruuden karmivimmat planeetat

   Tilaajille
  8. 8

   Lauttasaarelainen taloyhtiö tiristi energialaskusta löysät pois vaihtamalla suihkupäät – Näin säästät energiaa helposti

  9. 9

   Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen

  10. 10

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  4. 4

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  7. 7

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  8. 8

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  9. 9

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  10. 10

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää