Kotimaa

Joukko yksityishenkilöitä haluaa Paimion parantolan – Alvar Aallon rakennukset kiinnostavat ostajia, tarjouksia on tullut useita

Ryhmä haluaa ostaa sairaalan ja siirtää omistuksen perusteilla olevalle säätiölle.

Yhden Suomen merkittävimmän arkkitehtuurikohteen Paimion parantolan tarjouskilpailu päättyi tänään torstaina puolelta päivin. Tarjouksia tuli useita.

HS:n tietojen mukaan yksi tarjouksen jättänyt taho on ryhmä yksityishenkilöitä, joiden tarkoituksena on saada perusteilla oleva säätiö Paimion parantolan uudeksi omistajaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Paimion parantola -nimisen säätiön on tarkoitus toimia yleishyödyllisenä. Jos ryhmä saa ostettua parantolan, se siirtää omistuksen säätiölle.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri ilmoitti pistävänsä Alvar Aallon suunnitteleman Paimion parantolan myyntiin kesän alussa. HS kertoi rakennusten myyntiaikeista kesäkuussa. Jutussa kerrottiin, että myyntiaikeet yllättivät Alvar Aalto -säätiön.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alvar Aalto -säätiö sai pari vuotta sitten valmiiksi perusteellisen suunnitelman parantolan säilyttämisestä. 140 000 euroa maksaneen selvityksen rahoitti amerikkalainen Getty-säätiö, ja selvitys luovutettiin sairaanhoitopiirille.

”Rakennusten käyttötarkoituksen muutokseen valmistautuminen lähti liikkeelle viitisen vuotta sitten. Teimme selvitykset ja suunnitelmat tilojen parhaasta mahdollisesta käytöstä”, Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh kertoo.

Paimion parantola valmistui vuonna 1933. Varsinais-Suomessa sijaitsevassa parantolassa hoidettiin tuberkuloosipotilaita aina 1960-luvulle asti. Sen jälkeen parantola toimi keuhko- ja sisätautisairaalana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri lopetti potilaiden hoidon Paimiossa kesällä 2015.

Lindt korostaa, että parantolan myynti ei ole sinänsä huono asia, sillä suojelukohteita myydään siinä missä muitakin rakennuksia.

”Myös rakennusten käyttötarkoitukset muuttuvat. Sekin on arkinen asia, eikä se hirveästi huoleta”, Lindh sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myyntiprosessin hätäisyys sen sijaan saa häneltä moitteita, sillä säätiön tekemä selvitys sivuutettiin täysin. Tämän lisäksi myyntiä hoitava OP-Kiinteistökeskus ei ole pyytänyt tarjouksenantajilta tarkempia tietoja niiden kaavailemista käyttötarkoituksista.

”Tarjouspyynnössä ei myöskään käsitellä rakennuksissa olevia irtaimia huonekaluja. Joidenkin arvioiden mukaan ne ovat arvokkaampia kuin itse rakennus”, Lindh sanoo.

Myös Suomen arkkitehtiliitto on huolissaan arvokohteen myynnistä. Liitto lähetti keskiviikkona kulttuuriministeri Sampo Terholle vetoomuksen asiasta. Liiton mukaan myynnin suuri välittömin vaara on irtaimiston mahdollinen myynti ulkomaille.Toisin kuin rakennus, irtaimisto ei ole suojeltu.

Lindh kertoo, että Alvar Aalto -säätiö on antanut neuvoja uuden säätiön puuhahenkilöille. Lindh ei poissulje mahdollisuutta, että Alvar Aalto -säätiö lähtisi mukaan uuden säätiön toimintaan, jos uusi säätiö ryhtyy pyörittämään parantolaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lindt pitää yleishyödyllistä tahoa kuten säätiötä parhaana vaihtoehtona omistajuudelle.

”Ratkaisevaa se on, että joku taho sitoutuu ylläpitämään ja hoitamaan kohdetta sekä etsimään tiloille sopivia käyttäjiä.”

Perusteilla olevan säätiön omistajuus on kaikkea muuta kuin kirkossa kuulutettu, sillä Turun Seudun OP-Kiinteistökeskus otti tarjouksia vastaan torstaihin puoleen päivään saakka. Yhteyspäällikkö Sanna Varjanne sanoo, että mahdollisia ostajaehdokkaita, niin kotimaisia kuin ulkomaalaisia, on useita. Kohdetta on esitelty useita kertoja kesän aikana.

Varjanne kertoi torstaina iltapäivällä, että tarjouksia tuli siis useita, mutta ei voinut tarkemmin niitä kommentoida. Ne menevät nyt sairaanhoitopiirin sisäiseen tarkasteluun.

Varjanne kertoo, että tarjouksenantajilta ei pyydetty tarkempaa käyttösuunnitelmaa, sillä kohteen tiukat suojelumääräykset rajaavat toimintaa riittävän kattavasti.

”Valtioneuvoston suojelupäätös velvoittaa ostajaa. Museovirasto, Varsinais-Suomen ely-keskus ja Alvar Aalto -säätiö ovat niitä tahoja, jotka ottavat kantaa suunniteltuun jatkokäyttöön ja sen sopivuuteen”, Varjanne sanoo.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Leena Setälä korostaa, että piiri haluaa olla vastuullinen myyjä.

”Meidän pitää varmistua eri tavoin, että ostajakandidaatit ovat sellaisia, joille haluamme kohteen luovuttaa”, Setälä sanoo.

Tällä hetkellä kiinteistöissä toimii vuokralaisena Mannerheimin lastensuojeluliiton Lasten ja Nuorten Kuntoutussäätiö, jonka käytössä on suunnilleen puolet parantolan tiloista.

Osa parantolasta on ollut viime vuosina tyhjillään.

Suojelupäätöksen mukaan Paimion parantolassa pitää järjestää toimintaa, joka vastaa sen alkuperäistä käyttötarkoitusta.

Parantola rakennettiin tuberkuloosipotilaita varten. Nykypäivänä vastaava toiminta voisi olla hoiva-alaan liittyvää.

”Minkä voidaan ajatella olevan parantolatoiminnan kaltaista toimintaa? Siinä joudutaan varmaan käyttämään hiukan mielikuvitusta. Jos ajatellaan, että toimintana olisi joku kylpylä, sallitaanko esimerkiksi altaiden rakentaminen? Me tarvitsemme todellakin suojelupäätöksen tulkintaa”, Setälä korostaa.

Alvar Aalto -säätiön Lindhin mukaan esimerkiksi terveyskylpylätoimintaa istuisi hyvin rakennukseen.

”Se on selvää, että rakennuksiin ei voi tulla hotellia, toimistotiloja eikä asuinhuoneistoja”, Lindh painottaa.

Sairaanhoitopiiri perustelee parantolan myymistä sote-uudistuksella. Kulttuurihistoriallisen kohteen ylläpito ole sairaanhoitopiirin ydintehtävä.

”Pitkällä tähtäimellä he ovat oikeassa siinä, että piiri ei ole sairaalan paras omistaja. Harmi, että myynnissä on hätäilty”, Lindh toteaa.

Sairaanhoitopiirin kiinteistöjaosto käsittelee ostotarjouksia syyskuun kokouksessa. Piirin hallitus tekee jaoston ehdotuksesta myyntipäätöksen mahdollisesti loppuvuoden aikana.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Arkkitehtuuri
 • Alvar Aalto
 • Paimion parantola
 • Toni Lehtinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  3. 3

   Apina sieppasi ja tappoi vauvan Intiassa

  4. 4

   Aku Hirviniemen tuomiota ei ole vielä annettu – eikä tuomio ratkaise sitä mitä elokuva-alan ahdistelukulttuurista pitäisi ajatella

  5. 5

   Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”

  6. 6

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  7. 7

   Sushikokki tappoi kollegansa veitsellä ravintolassa Kampissa, likaveden läiskyminen oli viimeinen pisara – oikeus tuomitsi vankilaan

  8. 8

   Sikariklubi vastaa oikeuden päätökseen: Tupakkakoppia ei ainakaan tule

  9. 9

   Tahallaan keskeyttänyt Krista Pärmäkoski sai kirjallisen varoituksen – ”Otan vakavasti ja opikseni tästä”

  10. 10

   Takaisku helsinkiläiselle sikariklubille: Oikeus kielsi tupakoinnin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  4. 4

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  5. 5

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  6. 6

   Aikuinen ihminen saa olla Suomessa riippuvainen tasan yhdestä ihmisestä – ja se on hänen oma kumppaninsa

  7. 7

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  8. 8

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  9. 9

   Oikeiston pääministeri­ehdokas kaatui historiallisessa äänestyksessä Ruotsissa – Ruotsidemokraattien Åkesson: ”Katsokaa Suomea!”

  10. 10

   Raportti: Suomen oma käsitys ”mallimaan” asemastaan ja maine muiden silmissä ovat ristiriidassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  3. 3

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  9. 9

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  10. 10

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää