Kotimaa

Uimavesi muuttui ällöttäväksi puuroksi – HS kertoo nyt, miksi sinilevä valtasi sinunkin rantasi parhaana hellekesänä

Vuosikymmenen pahin leväkesä muistuttaa Itämeren kehnosta tilasta. Toipuminen pitkään jatkuneesta voimakkaasta kuormituksesta vie vuosikymmeniä, sillä meri reagoi päästövähennyksiin viipeellä.

Kesä 2018 jää historiaan ennätyksellisten helteiden vuoksi. Itämerellä kesä muistetaan poikkeuksellisen voimakkaiden sinileväkukintojen vuoksi.

Suomenlahdella koettiin vuosikymmenen pahin sinileväkesä. Se näkyi ja tuntui, sillä levät pääsivät valloilleen heti helteiden myötä ja meri peittyi sinilevään kesken parhainta loma-aikaa heinäkuussa. Sinilevä pakkautui erityisesti rannikkovesiin, joissa uiminen kävi mahdottomaksi.

Vihreä levävelli toi rehevöitymisen merkit kaikkien nähtäville. Monet heräsivät miettimään, mistä oikein on kyse ja mitä tilanteen korjaamiseksi voitaisiin tehdä.

Meri kukkii, kun levät saavat ravinteita – erityisesti fosforia – sekä lämpöä ja valoa. Niitä kesäisellä Itämerellä riitti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Leväkukinnat eivät johtuneet suoraan valuma-alueelta nykyisin tulevasta kuormituksesta, joka on vähentynyt Suomenlahdella merkittävästi 1980-luvulta lähtien. Fosforikuormitus on vähentynyt noin 60 prosenttia ja typpikuormitus neljänneksen parissa kymmenessä vuodessa.

Hellekesän leväterveiset pulpahtivat pintaan Itämeren hapettomista syvänteistä, joissa ravinteita on yllin kyllin. Leväkukinnat ovat muistutus Itämeren kehnosta tilasta: vaikka maalta tulevaa lastia on saatu kevennettyä kaikissa rantavaltioissa, pääaltaan syvänteissä riittää erityisesti fosforia levien käyttöön.

Pääallas, varsinainen Itämeri, ulottuu Tanskasta Suomen lounaisosaan.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.Syvänteissä on laajoja kuolleita alueita, joista hapen loppuessa vapautuu veteen leville käyttökelpoista fosfaattifosforia. Sopivissa sääoloissa Itämeren pääaltaan ravinteikasta syvävettä pääsee virtaamaan Suomenlahdelle saakka. Meri ikään kuin ruokkii itse itseään.

Suomen ympäristökeskuksen (Syke) erikoistutkijan Seppo Knuuttilan mukaan kesän 2018 poikkeuksellinen leväkukinta johtui osittain vuosina 2014–2016 tulleista suolapulsseista. Syksyllä 2016 Suomenlahdelle virtasi pääaltaan vanhan suolaisen syväveden mukana jopa 10 000 tonnia fosfaattifosforia, josta pääosa sekoittui seuraavana talvena merialueen pintakerrokseen.

Leväpuuron merkit muhivat Suomenlahdella jo kesällä 2017, mutta kolea sää piti levälautat loitolla. Tänä kesänä sää oli otollinen sinileville.

Voimakkaat sinileväkukinnat ovat seurausta vuosikymmeniä jatkuneesta ihmisen aiheuttamasta raskaasta ravinnekuormituksesta. Se on kasvattanut levämassan, joka pohjalle vajottuaan on kuluttanut vuosi vuodelta enemmän happea.

”Meren tilan heikkeneminen jatkui vuosikymmeniä. Elpyminen voi viedä yhtä kauan”, Knuuttila sanoo.

Kuluneen kesän sinilevätilanne oli poikkeuksellinen. Tavaton se ei ollut. Yhtä suuria levämääriä kuvaavia klorofylliarvoja on Knuuttilan mukaan mitattu itäisellä Suomenlahdella edellisen kerran kesällä 2005.

Koko itäinen Suomenlahti peittyi sinilevään viimeksi vuonna 1997. Myös tuolloin vihreä leväpuuro toi rehevöitymisen merkit kaikkien nähtäville.

Vuoden 2005 jälkeen levämäärät ovat olleet laskussa juuri itäisellä Suomenlahdella, jonka valuma-alueella isoimmat päästövähennykset on tehty. Suomenlahden pohjukan tilaan vaikuttavat etenkin Pietarin jätevesien tehostunut puhdistus ja Fosforit-lannoitetehtaan fosforivuodon tukkiminen Laukaanjoella vuonna 2012.

Tänä kesänä Itämeren pääaltaan vaikutus kuitenkin tuntui Suomen aluevesien itäisintä kolkkaa myöten.

Mitä sitten pitäisi tehdä?

Knuuttilan mukaan vastaus on yksiselitteinen: Koska sisäisiin prosesseihin on vaikea vaikuttaa, ainoat toistaiseksi käytössä olevat keinot puuttua rehevöitymiseen ovat ulkoisen ravinnekuormituksen vähentäminen edelleen ja ilmaston lämpenemisen pysäyttäminen.

Kuormitusta Itämereen tulee yhdeksästä rantavaltiosta ja näiden ulkopuolelta erityisesti Valko-Venäjältä. Suurin kuormittaja on Puola.

Suomenkaan osuus ei ole vähäpätöinen, sillä kymmenisen prosenttia mereen maalta päätyvästä rehevöittävästä typpi- ja fosforikuormasta tulee Suomesta. Suomen omat päästöt vaikuttavat eniten rannikkovesiemme tilaan. Päästöt eivät ole juuri vähentyneet 2000-luvulla.

Rannikkovesien rehevöityminen ei myöskään ole tasaantunut, vaan paikoin on menty jopa huonompaan suuntaan.

Avainasemassa rehevöitymisen torjunnassa on maatalous, jonka kuormitusta ei ole onnistuttu kääntämään kunnolla laskuun. Maatalouden rooli korostuu, kun isot yksittäiset pistemäiset päästöt on saatu kuriin.

Tavallisenkin kuluttajan teot vaikuttavat. HS:n julkaisema Itämeri-laskuri osoittaa, että omaan leviä kasvattavaan kuormitukseensa voi vaikuttaa.

Merkittävässä osassa on ruoka: ruoantuotanto, erityisesti eläinperäisen ruoan tuottaminen, aiheuttaa jopa 60 prosenttia suomalaisen kuluttajan Itämeri-jalanjäljestä. Eniten vaikutusta rehevöitymiseen ja kesäisiin leväkukintoihin on maitotuotteiden ja naudanlihan tuotannolla.

Kuormitusta voi vähentää etenkin lisäämällä kotimaisen luonnonkalan ja kasviperäisen ravinnon osuutta ruokavaliossa.

Toivoa on, muistuttaa ympäristöneuvos Maria Laamanen ympäristöministeriöstä. Vaikka Itämeren kokonaistila on joistakin valopilkuista huolimatta edelleen heikko, ravinnekuormitus on vähentynyt merkittävästi. Tärkeää on, että päästövähennyksiin osallistuvat kaikki rantavaltiot.

”Jatkossa kuormitusvähennykset – niitä tarvitaan lisää – alkavat pienentää myös syvänteiden pohjassa olevia ravinnevarastoja. Tämä näkyy ennen pitkää myös pinnalla rehevöitymisen taittumisena. Kesän leväkukinnat ovat osa kuoppaista matkaa kohti Itämeren hyvää tilaa, joka syntyy viipeellä”, Laamanen sanoo.

Ilmastonmuutos kuitenkin vaikeuttaa meren tilan kohentumista entisestään.

”Ilmastonmuutos on iso, iso haaste. Se vaikuttaa koko meriympäristöön muun muassa lämpenemisen, hapettomuuden, veden happamoitumisen ja ravinnekuormituksen lisääntymisen kautta.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Itämeri
 • Suomenlahti
 • Rehevöityminen
 • Sinilevä
 • Heli Saavalainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  3. 3

   Mestarien liigan katsomoissa huutaa nyt joukkio, jonka taival on kuin verivana katsomo­tappeluista kansan­murhaan

  4. 4

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  5. 5

   En haluaisi olla myrkyllinen mies, ja siksi tutkin itseni naistenlehden testissä

  6. 6

   ”Miljoona suomalaista pitää kouluttaa uudelleen” – Mutta kuka keksi hurjan luvun, joka vakiintui politiikan hokemaksi?

  7. 7

   Amerikkalaiset eivät osaa lopettaa vihaamista

  8. 8

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  9. 9

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  10. 10

   Sukupuoli voi nyt olla vaikka salmiakki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  4. 4

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  5. 5

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  6. 6

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  9. 9

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  10. 10

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää