Kotimaa

Uimavesi muuttui ällöttäväksi puuroksi – HS kertoo nyt, miksi sinilevä valtasi sinunkin rantasi parhaana hellekesänä

Vuosikymmenen pahin leväkesä muistuttaa Itämeren kehnosta tilasta. Toipuminen pitkään jatkuneesta voimakkaasta kuormituksesta vie vuosikymmeniä, sillä meri reagoi päästövähennyksiin viipeellä.

Kesä 2018 jää historiaan ennätyksellisten helteiden vuoksi. Itämerellä kesä muistetaan poikkeuksellisen voimakkaiden sinileväkukintojen vuoksi.

Suomenlahdella koettiin vuosikymmenen pahin sinileväkesä. Se näkyi ja tuntui, sillä levät pääsivät valloilleen heti helteiden myötä ja meri peittyi sinilevään kesken parhainta loma-aikaa heinäkuussa. Sinilevä pakkautui erityisesti rannikkovesiin, joissa uiminen kävi mahdottomaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vihreä levävelli toi rehevöitymisen merkit kaikkien nähtäville. Monet heräsivät miettimään, mistä oikein on kyse ja mitä tilanteen korjaamiseksi voitaisiin tehdä.

Meri kukkii, kun levät saavat ravinteita – erityisesti fosforia – sekä lämpöä ja valoa. Niitä kesäisellä Itämerellä riitti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Leväkukinnat eivät johtuneet suoraan valuma-alueelta nykyisin tulevasta kuormituksesta, joka on vähentynyt Suomenlahdella merkittävästi 1980-luvulta lähtien. Fosforikuormitus on vähentynyt noin 60 prosenttia ja typpikuormitus neljänneksen parissa kymmenessä vuodessa.

Hellekesän leväterveiset pulpahtivat pintaan Itämeren hapettomista syvänteistä, joissa ravinteita on yllin kyllin. Leväkukinnat ovat muistutus Itämeren kehnosta tilasta: vaikka maalta tulevaa lastia on saatu kevennettyä kaikissa rantavaltioissa, pääaltaan syvänteissä riittää erityisesti fosforia levien käyttöön.

Pääallas, varsinainen Itämeri, ulottuu Tanskasta Suomen lounaisosaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.Syvänteissä on laajoja kuolleita alueita, joista hapen loppuessa vapautuu veteen leville käyttökelpoista fosfaattifosforia. Sopivissa sääoloissa Itämeren pääaltaan ravinteikasta syvävettä pääsee virtaamaan Suomenlahdelle saakka. Meri ikään kuin ruokkii itse itseään.

Suomen ympäristökeskuksen (Syke) erikoistutkijan Seppo Knuuttilan mukaan kesän 2018 poikkeuksellinen leväkukinta johtui osittain vuosina 2014–2016 tulleista suolapulsseista. Syksyllä 2016 Suomenlahdelle virtasi pääaltaan vanhan suolaisen syväveden mukana jopa 10 000 tonnia fosfaattifosforia, josta pääosa sekoittui seuraavana talvena merialueen pintakerrokseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Leväpuuron merkit muhivat Suomenlahdella jo kesällä 2017, mutta kolea sää piti levälautat loitolla. Tänä kesänä sää oli otollinen sinileville.

Voimakkaat sinileväkukinnat ovat seurausta vuosikymmeniä jatkuneesta ihmisen aiheuttamasta raskaasta ravinnekuormituksesta. Se on kasvattanut levämassan, joka pohjalle vajottuaan on kuluttanut vuosi vuodelta enemmän happea.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Meren tilan heikkeneminen jatkui vuosikymmeniä. Elpyminen voi viedä yhtä kauan”, Knuuttila sanoo.

Kuluneen kesän sinilevätilanne oli poikkeuksellinen. Tavaton se ei ollut. Yhtä suuria levämääriä kuvaavia klorofylliarvoja on Knuuttilan mukaan mitattu itäisellä Suomenlahdella edellisen kerran kesällä 2005.

Koko itäinen Suomenlahti peittyi sinilevään viimeksi vuonna 1997. Myös tuolloin vihreä leväpuuro toi rehevöitymisen merkit kaikkien nähtäville.

Vuoden 2005 jälkeen levämäärät ovat olleet laskussa juuri itäisellä Suomenlahdella, jonka valuma-alueella isoimmat päästövähennykset on tehty. Suomenlahden pohjukan tilaan vaikuttavat etenkin Pietarin jätevesien tehostunut puhdistus ja Fosforit-lannoitetehtaan fosforivuodon tukkiminen Laukaanjoella vuonna 2012.

Tänä kesänä Itämeren pääaltaan vaikutus kuitenkin tuntui Suomen aluevesien itäisintä kolkkaa myöten.

Mitä sitten pitäisi tehdä?

Knuuttilan mukaan vastaus on yksiselitteinen: Koska sisäisiin prosesseihin on vaikea vaikuttaa, ainoat toistaiseksi käytössä olevat keinot puuttua rehevöitymiseen ovat ulkoisen ravinnekuormituksen vähentäminen edelleen ja ilmaston lämpenemisen pysäyttäminen.

Kuormitusta Itämereen tulee yhdeksästä rantavaltiosta ja näiden ulkopuolelta erityisesti Valko-Venäjältä. Suurin kuormittaja on Puola.

Suomenkaan osuus ei ole vähäpätöinen, sillä kymmenisen prosenttia mereen maalta päätyvästä rehevöittävästä typpi- ja fosforikuormasta tulee Suomesta. Suomen omat päästöt vaikuttavat eniten rannikkovesiemme tilaan. Päästöt eivät ole juuri vähentyneet 2000-luvulla.

Rannikkovesien rehevöityminen ei myöskään ole tasaantunut, vaan paikoin on menty jopa huonompaan suuntaan.

Avainasemassa rehevöitymisen torjunnassa on maatalous, jonka kuormitusta ei ole onnistuttu kääntämään kunnolla laskuun. Maatalouden rooli korostuu, kun isot yksittäiset pistemäiset päästöt on saatu kuriin.

Tavallisenkin kuluttajan teot vaikuttavat. HS:n julkaisema Itämeri-laskuri osoittaa, että omaan leviä kasvattavaan kuormitukseensa voi vaikuttaa.

Merkittävässä osassa on ruoka: ruoantuotanto, erityisesti eläinperäisen ruoan tuottaminen, aiheuttaa jopa 60 prosenttia suomalaisen kuluttajan Itämeri-jalanjäljestä. Eniten vaikutusta rehevöitymiseen ja kesäisiin leväkukintoihin on maitotuotteiden ja naudanlihan tuotannolla.

Kuormitusta voi vähentää etenkin lisäämällä kotimaisen luonnonkalan ja kasviperäisen ravinnon osuutta ruokavaliossa.

Toivoa on, muistuttaa ympäristöneuvos Maria Laamanen ympäristöministeriöstä. Vaikka Itämeren kokonaistila on joistakin valopilkuista huolimatta edelleen heikko, ravinnekuormitus on vähentynyt merkittävästi. Tärkeää on, että päästövähennyksiin osallistuvat kaikki rantavaltiot.

”Jatkossa kuormitusvähennykset – niitä tarvitaan lisää – alkavat pienentää myös syvänteiden pohjassa olevia ravinnevarastoja. Tämä näkyy ennen pitkää myös pinnalla rehevöitymisen taittumisena. Kesän leväkukinnat ovat osa kuoppaista matkaa kohti Itämeren hyvää tilaa, joka syntyy viipeellä”, Laamanen sanoo.

Ilmastonmuutos kuitenkin vaikeuttaa meren tilan kohentumista entisestään.

”Ilmastonmuutos on iso, iso haaste. Se vaikuttaa koko meriympäristöön muun muassa lämpenemisen, hapettomuuden, veden happamoitumisen ja ravinnekuormituksen lisääntymisen kautta.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Itämeri
 • Suomenlahti
 • Rehevöityminen
 • Sinilevä
 • Heli Saavalainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalainen tähti­tieteilijä löysi aivan Aurinko­kunnan naapurista jäisen ”supermaan”

  4. 4

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  5. 5

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  6. 6

   Brittihallitukselta tuki brexit-sopimukselle, mutta pääministeri Mayn asema saattaa olla uhattuna – HS näyttää EU:n pää­neuvottelijan lausunnon suorana juuri nyt

  7. 7

   Konservatiivinen Fox News ilmoitti tukevansa Valkoisen talon oikeuteen haastanutta CNN-kanavaa

  8. 8

   Sushikokki tappoi kollegansa veitsellä ravintolassa Kampissa, likaveden läiskyminen oli viimeinen pisara – oikeus tuomitsi vankilaan

  9. 9

   Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”

  10. 10

   Ihmiskunnan ruokkiminen käy tulevaisuudessa luultuakin vaikeammaksi, varoittavat tutkijat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  3. 3

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  4. 4

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  5. 5

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  6. 6

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  7. 7

   Aikuinen ihminen saa olla Suomessa riippuvainen tasan yhdestä ihmisestä – ja se on hänen oma kumppaninsa

  8. 8

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  9. 9

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  10. 10

   Oikeiston pääministeri­ehdokas kaatui historiallisessa äänestyksessä Ruotsissa – Ruotsidemokraattien Åkesson: ”Katsokaa Suomea!”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  3. 3

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  9. 9

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  10. 10

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää