Kotimaa

Yllätyskäänne: Tatteja ja kantarelleja nousee sittenkin, hellekesää voi seurata hurja sienisyksy

Kuiva kesä on viivästyttänyt sienisatoa tänä vuonna kuukaudella, mutta sienisaldo saattaa olla tänä vuonna suurikin. Se, saadaanko tulevina viikkoina sateita vai hellettä, määrittää pitkälti syksyn sienisadon kohtalon.

Hyviä uutisia kaikille sienestäjille: maasta puskee tällä hetkellä kovaa tahtia ruokasieniä, ja lisää on koko ajan tulossa. Tällä hetkellä omaan koriin voi jo kerätä ainakin herkkutatteja, kantarelleja ja erilaisia haperoita.

”Aikaisemmin on annettu kuva, ettei sieniä olisi tänä vuonna tulossa. Tämä ei pidä paikkaansa, vaan kyllä sitä tavaraa sieltä tulee koko ajan”, sanoo Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Kauko Salo. Hän on tutkinut työkseen marjoja, yrttejä ja sieniä yli neljänkymmenen vuoden ajan.

Monet asiantuntijat ovat aikaisemmin ennustaneet kuuman ja kuivan kesän pienentävän sienisatoa merkittävästi, ja joidenkin sienien arveltiin jäävän tänä vuonna kokonaan putkahtamatta maan pinnalle.

Tänä vuonna sienisadosta saadaan nauttia noin kuukautta tavanomaista myöhemmin, sillä kuivuus on pitkittänyt sienestyskauden alkamisaikaa. Sienisadon suuruudesta ja sienilajien määrästä ei ole vielä tarkkaa tietoa. Tulevien viikkojen mahdolliset sateet tai toisaalta uusi hellejakso vaikuttavat siihen merkittävästi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Yksi hellepäivä ei vielä vaikuta sienisatoon negatiivisesti, mutta jo muutaman päivän helleputki saattaa kuivattaa maaperän uudestaan. Onneksi yöt ovat joka tapauksessa tähän aikaan vuodesta jo kosteita”, sanoo Salo.


Tulevana viikonloppuna sienimetsälle kannattaa suunnata herkkutattien, kantarellien ja haperoiden lisäksi myös mustatorvisienien ja sikurirouskujen toivossa.

Seuraavaksi maasta alkavat nousta haapa-, kangas- ja karvarouskut.

Syyskuun puolivälissä aletaan tyypillisesti saamaan myös suppilovahveroja. Niitä voi poimia ensimmäisiin pakkasiin ja ensilumeen saakka ja jopa senkin jälkeen.

Pitkän linjan sienimies Salo vinkkaa, että tänä vuonna sienestäjän kannattaa aloittaa sieniretki itselle tutuista ja aikaisemmin hyväksi todetuista kantarellipaikoista.

Heinäkuussa kantarelleja oli hetken saatavilla, mutta helle kuivatti ne pois nopeasti. Nyt on kuitenkin havaittavissa kantarellien toinen tuleminen, joten samat apajat kannattaa kiertää uudelleen.

Kantarelleja ja koivuhaperoita kannattaa lähteä etsimään erityisesti rehevistä koivusekametsistä. Herkkutatteja löytyy puolestaan kuusivaltaisista metsistä sekä männynherkkutatteja mäntykankailta.


Salo sanoo, että ainakaan vielä sienisadossa ei näytä olevan suuria paikallisia eroja Suomen sisällä, vaan kaikkia sieniä löytyy tasaisesti ympäri maata. Lapissa kantarellit ja suppilovahverot ovat luonnostaan harvinaisempia sienilajeja, joten niitä kannattaa lähteä etsimään hieman etelämpää.


Metsäsieniä ostavan ja myyvän perheyrityksen Dalla Valle Oy:n toimitusjohtaja Loreno Dalla Valle on huomannut sen, että ennusteista huolimatta herkkutatteja puskee maasta tällä hetkellä kovaa vauhtia.

Tatteja alkoi tulemaan kunnolla noin viikko sitten, ja niitä kasvaa laajalti koko Suomessa aina Lapista Etelä-Suomeen asti.

Sienistä erityisesti herkkutatteihin keskittyvän yrityksen toimitusjohtajalla on kattava kuva koko Suomen sienitilanteesta. Tattikeisarinakin tunnettu Dalla Valle kertoo, että heillä on 74 ostopaikkaa ympäri Suomea. Hän sanoo tattitilanteen olevan tänä vuonna hyvä, ja tattien olevan huippulaatuista.

Dalla Valle haluaa oikaista käsityksen siitä, että kuuma ja kuiva kesä pilaisi automaattisesti syksyn sienisadon.

”Ihmisillä on lyhyt muisti. Kesät ovat ennenkin olleet kuumia ja kuivia, ja sienisato on siitä huolimatta saattanut olla ennätyksellinen”, hän sanoo.

Dalla Valle viittaa esimerkiksi vuoteen 2003, jolloin kesällä oli pitkä hellejakso, mutta loppukesästä tulleet sateet saivat sienisadossa aikaan ”koko historian huippuvuoden”. Dalla Valle Oy keräsi kyseisenä vuonna herkkutattia reilusti yli miljoona kiloa.

Toiseksi paras tattivuosi oli jälleen helteisen kesän 2010 jälkeen, jolloin kerättiin 600 000 kilon tattisaalis.

Dalla Valle uskoo, että tänäkin vuonna päästään hyviin lukemiin. Hän kuitenkin harmittelee poimijoiden vähäisyyttä. Monet ahkerat sienestäjät ja sienien myyjät ovat jääneet eläkkeelle, eivätkä nuoret tunnu olevan kiinnostuneita sienimetsälle lähtemisestä.

Hän muistelee, että hyvinä tattivuosina ahkera kerääjä on ansainnut päivän aikana keskimäärin noin 500 euroa pelkästään herkkutatteja keräämällä.


Sienestäjä, muista nämä asiat:

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Kauko Salo kertoo, mitä aloittelevan sienestäjän kannattaa ottaa huomioon sienimetsälle lähtiessään.

1. Pakkaa mukaan sienestäjän vakiovarusteet eli sieniveitsi, kori, sienikirja ja kumisaappaat. Pukeudu säänmukaiseen asuun, jossa on mukava liikkua maastossa.

2. Tee sienten tunnistaminen huolella. Katso koko sieni tarkasti, ja kurkista myös lakin alle. Kiinnitä huomiota sienen väriin ja hajuun. Joskus myös sienen maistaminen on tarpeellista, mutta silloin tulee olla ensin varma siitä, ettei sieni ole myrkyllinen.

3. Perkaa sienet jo metsässä. Roskia on aivan turha viedä kotiin saakka. Leikkaa sienestä pois epäpuhtaudet sieniveitsellä, ja puhdista sienen jalka veitsen toisesta päästä löytyvällä harjalla.

4. Älä kerää sieniä muovipussiin, sillä ne pilaantuvat hyvin nopeasti. Korissa sienet saavat hengittää, ja säilyvät hyvänä kotiin asti.

5. Jos olet aloitteleva sienestäjä, ota mukaan ennenkin sienessä käynyt kaveri. Yksin ensimmäistä kertaa sienten tunnistaminen voi olla haastavaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sienet
 • Sienestys
 • Anni Hakama

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   SAK taipui kovan kritiikin alla ja vetää pois irtisanomisten helpottamista vastustaneen #viimeinenniitti-kampanjan kuvat

  3. 3

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  4. 4

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  5. 5

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui

  6. 6

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  7. 7

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  8. 8

   Korruptio-oikeudenkäynnissä todistanut pietarilainen liikemies ammuttiin maantiellä autosta, jossa oli suomalaiset rekisterikilvet

  9. 9

   Uudesta Jokerista julkaistiin ensimmäinen kuva, eikä hahmo näytä yhtään itseltään – kaikkein eniten faneja on silti hämmentänyt Jokerin nimi, johon piiloutuu vitsi

  10. 10

   Kiinalainen super­tähti ja miljonääri on ollut kateissa kesäkuun alusta – se herättää hämmennystä, sillä Fan Bingbing ei ole arka­luontoinen henkilö Kiinan johdolle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Hinausauton kuljettaja saapui työmaalle ja alkoi tuhota silmittömästi henkilöautoa Vantaalla – ”Minä tempaisin siitä asfaltinpalasella toisen sivuikkunan sisälle”

  3. 3

   Kuka tämän suunnitteli? Arvotalon umpiseinään on puhkaistu yksinäinen ikkuna, taustalla ”jännittävä ja traaginen” tarina

  4. 4

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  5. 5

   Yli kolmasosa aineesta puuttuu – tutkijat löysivät mysteeriin ratkaisun galaksien välisestä avaruudesta

  6. 6

   Jos seksin määrästä tulee suhteessa riitaa, kannattaa katsoa, ovatko muut asiat kunnossa

  7. 7

   Maija Li Raudaskoski löysi teininä oman paikkansa naisvihaa lietsovasta nettiyhteisöstä, kunnes sai tarpeekseen – Nyt hän kertoo, miksi kuvalaudat ovat vaarallisia

  8. 8

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  9. 9

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  10. 10

   Kammottava näky odotti Rautatientorin käymälässä: Ulostetta, huumeneuloja ja verisiä papereita pitkin poikin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  2. 2

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  3. 3

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirros raivoavasta Serena Williamsista tuomitaan rasistiseksi ja vastenmieliseksi – piirtäjä ihmettelee kohua: ”Yhtenä päivänä olet sankari ja toisena hylkiö”

  7. 7

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  8. 8

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  9. 9

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  10. 10

   Helsinkiläinen Vera Nevanlinna lähti retkelle syvälle Nuuksioon ja pysäköi autonsa tienlaitaan – Takaisin tullessa autolla odotti espoolainen sumputus

  11. Näytä lisää