Kotimaa

Yllätyskäänne: Tatteja ja kantarelleja nousee sittenkin, hellekesää voi seurata hurja sienisyksy

Kuiva kesä on viivästyttänyt sienisatoa tänä vuonna kuukaudella, mutta sienisaldo saattaa olla tänä vuonna suurikin. Se, saadaanko tulevina viikkoina sateita vai hellettä, määrittää pitkälti syksyn sienisadon kohtalon.

Hyviä uutisia kaikille sienestäjille: maasta puskee tällä hetkellä kovaa tahtia ruokasieniä, ja lisää on koko ajan tulossa. Tällä hetkellä omaan koriin voi jo kerätä ainakin herkkutatteja, kantarelleja ja erilaisia haperoita.

”Aikaisemmin on annettu kuva, ettei sieniä olisi tänä vuonna tulossa. Tämä ei pidä paikkaansa, vaan kyllä sitä tavaraa sieltä tulee koko ajan”, sanoo Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Kauko Salo. Hän on tutkinut työkseen marjoja, yrttejä ja sieniä yli neljänkymmenen vuoden ajan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Monet asiantuntijat ovat aikaisemmin ennustaneet kuuman ja kuivan kesän pienentävän sienisatoa merkittävästi, ja joidenkin sienien arveltiin jäävän tänä vuonna kokonaan putkahtamatta maan pinnalle.

Tänä vuonna sienisadosta saadaan nauttia noin kuukautta tavanomaista myöhemmin, sillä kuivuus on pitkittänyt sienestyskauden alkamisaikaa. Sienisadon suuruudesta ja sienilajien määrästä ei ole vielä tarkkaa tietoa. Tulevien viikkojen mahdolliset sateet tai toisaalta uusi hellejakso vaikuttavat siihen merkittävästi.

”Yksi hellepäivä ei vielä vaikuta sienisatoon negatiivisesti, mutta jo muutaman päivän helleputki saattaa kuivattaa maaperän uudestaan. Onneksi yöt ovat joka tapauksessa tähän aikaan vuodesta jo kosteita”, sanoo Salo.


Tulevana viikonloppuna sienimetsälle kannattaa suunnata herkkutattien, kantarellien ja haperoiden lisäksi myös mustatorvisienien ja sikurirouskujen toivossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Seuraavaksi maasta alkavat nousta haapa-, kangas- ja karvarouskut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syyskuun puolivälissä aletaan tyypillisesti saamaan myös suppilovahveroja. Niitä voi poimia ensimmäisiin pakkasiin ja ensilumeen saakka ja jopa senkin jälkeen.

Pitkän linjan sienimies Salo vinkkaa, että tänä vuonna sienestäjän kannattaa aloittaa sieniretki itselle tutuista ja aikaisemmin hyväksi todetuista kantarellipaikoista.

Heinäkuussa kantarelleja oli hetken saatavilla, mutta helle kuivatti ne pois nopeasti. Nyt on kuitenkin havaittavissa kantarellien toinen tuleminen, joten samat apajat kannattaa kiertää uudelleen.

Kantarelleja ja koivuhaperoita kannattaa lähteä etsimään erityisesti rehevistä koivusekametsistä. Herkkutatteja löytyy puolestaan kuusivaltaisista metsistä sekä männynherkkutatteja mäntykankailta.


Salo sanoo, että ainakaan vielä sienisadossa ei näytä olevan suuria paikallisia eroja Suomen sisällä, vaan kaikkia sieniä löytyy tasaisesti ympäri maata. Lapissa kantarellit ja suppilovahverot ovat luonnostaan harvinaisempia sienilajeja, joten niitä kannattaa lähteä etsimään hieman etelämpää.


Metsäsieniä ostavan ja myyvän perheyrityksen Dalla Valle Oy:n toimitusjohtaja Loreno Dalla Valle on huomannut sen, että ennusteista huolimatta herkkutatteja puskee maasta tällä hetkellä kovaa vauhtia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tatteja alkoi tulemaan kunnolla noin viikko sitten, ja niitä kasvaa laajalti koko Suomessa aina Lapista Etelä-Suomeen asti.

Sienistä erityisesti herkkutatteihin keskittyvän yrityksen toimitusjohtajalla on kattava kuva koko Suomen sienitilanteesta. Tattikeisarinakin tunnettu Dalla Valle kertoo, että heillä on 74 ostopaikkaa ympäri Suomea. Hän sanoo tattitilanteen olevan tänä vuonna hyvä, ja tattien olevan huippulaatuista.

Dalla Valle haluaa oikaista käsityksen siitä, että kuuma ja kuiva kesä pilaisi automaattisesti syksyn sienisadon.

”Ihmisillä on lyhyt muisti. Kesät ovat ennenkin olleet kuumia ja kuivia, ja sienisato on siitä huolimatta saattanut olla ennätyksellinen”, hän sanoo.

Dalla Valle viittaa esimerkiksi vuoteen 2003, jolloin kesällä oli pitkä hellejakso, mutta loppukesästä tulleet sateet saivat sienisadossa aikaan ”koko historian huippuvuoden”. Dalla Valle Oy keräsi kyseisenä vuonna herkkutattia reilusti yli miljoona kiloa.

Toiseksi paras tattivuosi oli jälleen helteisen kesän 2010 jälkeen, jolloin kerättiin 600 000 kilon tattisaalis.

Dalla Valle uskoo, että tänäkin vuonna päästään hyviin lukemiin. Hän kuitenkin harmittelee poimijoiden vähäisyyttä. Monet ahkerat sienestäjät ja sienien myyjät ovat jääneet eläkkeelle, eivätkä nuoret tunnu olevan kiinnostuneita sienimetsälle lähtemisestä.

Hän muistelee, että hyvinä tattivuosina ahkera kerääjä on ansainnut päivän aikana keskimäärin noin 500 euroa pelkästään herkkutatteja keräämällä.


Sienestäjä, muista nämä asiat:

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Kauko Salo kertoo, mitä aloittelevan sienestäjän kannattaa ottaa huomioon sienimetsälle lähtiessään.

1. Pakkaa mukaan sienestäjän vakiovarusteet eli sieniveitsi, kori, sienikirja ja kumisaappaat. Pukeudu säänmukaiseen asuun, jossa on mukava liikkua maastossa.

2. Tee sienten tunnistaminen huolella. Katso koko sieni tarkasti, ja kurkista myös lakin alle. Kiinnitä huomiota sienen väriin ja hajuun. Joskus myös sienen maistaminen on tarpeellista, mutta silloin tulee olla ensin varma siitä, ettei sieni ole myrkyllinen.

3. Perkaa sienet jo metsässä. Roskia on aivan turha viedä kotiin saakka. Leikkaa sienestä pois epäpuhtaudet sieniveitsellä, ja puhdista sienen jalka veitsen toisesta päästä löytyvällä harjalla.

4. Älä kerää sieniä muovipussiin, sillä ne pilaantuvat hyvin nopeasti. Korissa sienet saavat hengittää, ja säilyvät hyvänä kotiin asti.

5. Jos olet aloitteleva sienestäjä, ota mukaan ennenkin sienessä käynyt kaveri. Yksin ensimmäistä kertaa sienten tunnistaminen voi olla haastavaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sienet
 • Sienestys
 • Anni Hakama

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  2. 2

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  3. 3

   Kohta kilo ei ole enää entisensä – Tänään kumotaan 130 vuotta vanha päätös, eikä kilo enää perustu tarkoin varjeltuihin mallipunnuksiin

  4. 4

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen madonluvut

  5. 5

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  7. 7

   Maanomistaja haluaa kaataa ”rumaksi käyneen” 400-vuotiaan tammen Espoossa – Maria Ahlgren kertoo nyt, miksi puun on oikeasti aika lähteä

  8. 8

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  9. 9

   ”Dinnerille öbaut kasilta?” – Anglismien tunkeutumista suomen kieleen ei voi estää, mutta ne ylittävät monen ärsytyskynnyksen, selviää HS:n kyselystä

  10. 10

   ”Tappiolla yöhön”, ”Kaikkien aikojen tappio! Omalla maalilla lohkovoittoon”, ”Jumala on olemassa, jee!” – somessa riemuittiin Huuhkajien hienosta Kreikka-tappiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  3. 3

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  4. 4

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  5. 5

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  7. 7

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  8. 8

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  9. 9

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  10. 10

   Kolme tavallista suomalais­naista repäistiin pysty­metsästä super­tähdiksi Etelä-Koreaan – ”Mihin olemme oikein lähteneet mukaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Surmatulle sauditoimittajalle järjestetään ”valehautajaiset” – suora lähetys poikkeuksellisesta seremoniasta käynnissä
  3. Syrjäytymisen vastainen työ keskeytetään espoolaiskoulussa, säätiö tuohtui johtavien virkamiesten toiminnasta – ”Pitäisi pystyä luottamaan”
  4. Huuhkajat teki historiaa ja voitti lohkonsa surkeankin pelin jälkeen – Suomen ensimmäinen arvokisapaikka on nyt kahden voiton päässä
  5. Tribuuttibändi kumartaa Bruce Springsteenille – ”Me ei olla varjo Brucesta – me ollaan pikemminkin haamu”
  6. David Hockneyn kuulu uima-allasmaalaus meni kaupaksi yli 90 miljoonalla – kenenkään elävän taiteilijan työstä ei ole maksettu enempää
  7. ”Tappiolla yöhön”, ”Kaikkien aikojen tappio! Omalla maalilla lohkovoittoon”, ”Jumala on olemassa, jee!” – somessa riemuittiin Huuhkajien hienosta Kreikka-tappiosta
  8. Kohta kilo ei ole enää entisensä – Tänään kumotaan 130 vuotta vanha päätös, eikä kilo enää perustu tarkoin varjeltuihin mallipunnuksiin
  9. Suomalainen ohjelmistoyhtiö Basware on saanut alustavan ostotarjouksen – kaupankäynti keskeytettiin pörssissä
  10. 14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti
  11. Tekoäly auttaa lääkäriä räätälöimään potilaalle yksilöllistä hoitoa – suomalaistutkijoiden sovellus on ensimmäinen laatuaan
  12. Näytä lisää