Kotimaa

Yllätyskäänne: Tatteja ja kantarelleja nousee sittenkin, hellekesää voi seurata hurja sienisyksy

Kuiva kesä on viivästyttänyt sienisatoa tänä vuonna kuukaudella, mutta sienisaldo saattaa olla tänä vuonna suurikin. Se, saadaanko tulevina viikkoina sateita vai hellettä, määrittää pitkälti syksyn sienisadon kohtalon.

Hyviä uutisia kaikille sienestäjille: maasta puskee tällä hetkellä kovaa tahtia ruokasieniä, ja lisää on koko ajan tulossa. Tällä hetkellä omaan koriin voi jo kerätä ainakin herkkutatteja, kantarelleja ja erilaisia haperoita.

”Aikaisemmin on annettu kuva, ettei sieniä olisi tänä vuonna tulossa. Tämä ei pidä paikkaansa, vaan kyllä sitä tavaraa sieltä tulee koko ajan”, sanoo Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Kauko Salo. Hän on tutkinut työkseen marjoja, yrttejä ja sieniä yli neljänkymmenen vuoden ajan.

Monet asiantuntijat ovat aikaisemmin ennustaneet kuuman ja kuivan kesän pienentävän sienisatoa merkittävästi, ja joidenkin sienien arveltiin jäävän tänä vuonna kokonaan putkahtamatta maan pinnalle.

Tänä vuonna sienisadosta saadaan nauttia noin kuukautta tavanomaista myöhemmin, sillä kuivuus on pitkittänyt sienestyskauden alkamisaikaa. Sienisadon suuruudesta ja sienilajien määrästä ei ole vielä tarkkaa tietoa. Tulevien viikkojen mahdolliset sateet tai toisaalta uusi hellejakso vaikuttavat siihen merkittävästi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Yksi hellepäivä ei vielä vaikuta sienisatoon negatiivisesti, mutta jo muutaman päivän helleputki saattaa kuivattaa maaperän uudestaan. Onneksi yöt ovat joka tapauksessa tähän aikaan vuodesta jo kosteita”, sanoo Salo.


Tulevana viikonloppuna sienimetsälle kannattaa suunnata herkkutattien, kantarellien ja haperoiden lisäksi myös mustatorvisienien ja sikurirouskujen toivossa.

Seuraavaksi maasta alkavat nousta haapa-, kangas- ja karvarouskut.

Syyskuun puolivälissä aletaan tyypillisesti saamaan myös suppilovahveroja. Niitä voi poimia ensimmäisiin pakkasiin ja ensilumeen saakka ja jopa senkin jälkeen.

Pitkän linjan sienimies Salo vinkkaa, että tänä vuonna sienestäjän kannattaa aloittaa sieniretki itselle tutuista ja aikaisemmin hyväksi todetuista kantarellipaikoista.

Heinäkuussa kantarelleja oli hetken saatavilla, mutta helle kuivatti ne pois nopeasti. Nyt on kuitenkin havaittavissa kantarellien toinen tuleminen, joten samat apajat kannattaa kiertää uudelleen.

Kantarelleja ja koivuhaperoita kannattaa lähteä etsimään erityisesti rehevistä koivusekametsistä. Herkkutatteja löytyy puolestaan kuusivaltaisista metsistä sekä männynherkkutatteja mäntykankailta.


Salo sanoo, että ainakaan vielä sienisadossa ei näytä olevan suuria paikallisia eroja Suomen sisällä, vaan kaikkia sieniä löytyy tasaisesti ympäri maata. Lapissa kantarellit ja suppilovahverot ovat luonnostaan harvinaisempia sienilajeja, joten niitä kannattaa lähteä etsimään hieman etelämpää.


Metsäsieniä ostavan ja myyvän perheyrityksen Dalla Valle Oy:n toimitusjohtaja Loreno Dalla Valle on huomannut sen, että ennusteista huolimatta herkkutatteja puskee maasta tällä hetkellä kovaa vauhtia.

Tatteja alkoi tulemaan kunnolla noin viikko sitten, ja niitä kasvaa laajalti koko Suomessa aina Lapista Etelä-Suomeen asti.

Sienistä erityisesti herkkutatteihin keskittyvän yrityksen toimitusjohtajalla on kattava kuva koko Suomen sienitilanteesta. Tattikeisarinakin tunnettu Dalla Valle kertoo, että heillä on 74 ostopaikkaa ympäri Suomea. Hän sanoo tattitilanteen olevan tänä vuonna hyvä, ja tattien olevan huippulaatuista.

Dalla Valle haluaa oikaista käsityksen siitä, että kuuma ja kuiva kesä pilaisi automaattisesti syksyn sienisadon.

”Ihmisillä on lyhyt muisti. Kesät ovat ennenkin olleet kuumia ja kuivia, ja sienisato on siitä huolimatta saattanut olla ennätyksellinen”, hän sanoo.

Dalla Valle viittaa esimerkiksi vuoteen 2003, jolloin kesällä oli pitkä hellejakso, mutta loppukesästä tulleet sateet saivat sienisadossa aikaan ”koko historian huippuvuoden”. Dalla Valle Oy keräsi kyseisenä vuonna herkkutattia reilusti yli miljoona kiloa.

Toiseksi paras tattivuosi oli jälleen helteisen kesän 2010 jälkeen, jolloin kerättiin 600 000 kilon tattisaalis.

Dalla Valle uskoo, että tänäkin vuonna päästään hyviin lukemiin. Hän kuitenkin harmittelee poimijoiden vähäisyyttä. Monet ahkerat sienestäjät ja sienien myyjät ovat jääneet eläkkeelle, eivätkä nuoret tunnu olevan kiinnostuneita sienimetsälle lähtemisestä.

Hän muistelee, että hyvinä tattivuosina ahkera kerääjä on ansainnut päivän aikana keskimäärin noin 500 euroa pelkästään herkkutatteja keräämällä.


Sienestäjä, muista nämä asiat:

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Kauko Salo kertoo, mitä aloittelevan sienestäjän kannattaa ottaa huomioon sienimetsälle lähtiessään.

1. Pakkaa mukaan sienestäjän vakiovarusteet eli sieniveitsi, kori, sienikirja ja kumisaappaat. Pukeudu säänmukaiseen asuun, jossa on mukava liikkua maastossa.

2. Tee sienten tunnistaminen huolella. Katso koko sieni tarkasti, ja kurkista myös lakin alle. Kiinnitä huomiota sienen väriin ja hajuun. Joskus myös sienen maistaminen on tarpeellista, mutta silloin tulee olla ensin varma siitä, ettei sieni ole myrkyllinen.

3. Perkaa sienet jo metsässä. Roskia on aivan turha viedä kotiin saakka. Leikkaa sienestä pois epäpuhtaudet sieniveitsellä, ja puhdista sienen jalka veitsen toisesta päästä löytyvällä harjalla.

4. Älä kerää sieniä muovipussiin, sillä ne pilaantuvat hyvin nopeasti. Korissa sienet saavat hengittää, ja säilyvät hyvänä kotiin asti.

5. Jos olet aloitteleva sienestäjä, ota mukaan ennenkin sienessä käynyt kaveri. Yksin ensimmäistä kertaa sienten tunnistaminen voi olla haastavaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sienet
 • Sienestys
 • Anni Hakama

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  2. 2

   Kohudokumentaristi Michael Mooren presidentti Trumpia mätkivä uutuuselokuva ei innostanut yleisöä USA:ssa

  3. 3

   Meksikon rajamuurin rakentaminen alkoi Texasissa – kuuden kilometrin pätkä maksaa 22 miljoonaa dollaria, ja rakennettavaa jää vielä noin 3 000 kilometriä

  4. 4

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  5. 5

   Huippusuositun Tatu ja Patu -sarjan tekijät jättäisivät nykyään yhden kirjansa tekemättä ja paljastavat, miksi hahmot saattavatkin olla naisia

  6. 6

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  7. 7

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  8. 8

   Barack Obama puhuu torstaina Helsingissä ja lentää sen jälkeen heti pois – Bisnes­tapahtumaan tulossa massiiviset turvatoimet

  9. 9

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  10. 10

   Amfetamiinia käyttänyt moottoripyörävaras pakeni poliisia yli 200 kilometrin tuntinopeutta Haapavedellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  2. 2

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  3. 3

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  4. 4

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  5. 5

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  6. 6

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  7. 7

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  8. 8

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  9. 9

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  10. 10

   Kiihtelysvaaran 250-vuotias kirkko tuhoutui tulipalossa, poliisi epäilee rikosta – ”Menetys on valtava, vastaavaa emme saa tilalle”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää