Kotimaa

Venetsialaiset laajenivat koko maan karnevaaliksi – mutta mitä tekemistä Venetsialla on kesän päättäjäisten kanssa?

Mökki- ja veneilykauden päätösjuhlaa venetsialaisia vietetään tänä viikonloppuna ympäri maata.

Tänä viikonloppuna vietettävä mökkikauden ja veneilykauden päätösjuhla venetsialaiset sytyttää ulkotulet mökkirannoille ja satamiin.

Alun perin Pohjanmaan ruotsinkielisellä rannikolla vietetty juhla on levinnyt yhä laajemmin myös muualle Suomeen.

Tänä lauantaina venetsialaistapahtumia järjestetään laajasti Helsingistä aina Kemiin ja Kuusamoon asti. Itä-Suomessa puolestaan juhlaa vietetään ainakin Lappeenrannassa Sataman yö -nimellä.

Helsingissä Helsingin kokoomus järjestää kuudetta kertaa yleisötapahtuman Vuosaaren Aurinkolahdessa. Myös Hernesaaren Ranta ja Löyly järjestävät yhdessä venetsialaiset lauantaina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alun perin venetsialaiset on kuitenkin ollut vesistöjen äärellä vietettävä huvila- ja veneilykauden päätösjuhla, jolloin laitettiin huvila talviteloille, poltettiin roskat ja muutettiin talveksi takaisin kaupunkiasuntoihin, Kokkolan kaupungin kulttuuritoimenjohtaja Sampo Purontaus kertoo.


Venetsialaisten alkuperästä on kuitenkin ollut myös erimielisyyksiä. Muun muassa naapurikaupungit Kokkola ja Pietarsaari ovat kiistelleet siitä, kummasta kaupungista huvilakauden päättäjäisten juhlinta alkoi.

Vuonna 2000 Kokkola rekisteröi juhlan omaksi tavaramerkikseen, mutta korkein hallinto-oikeus määräsi Patentti- ja rekisterihallituksen purkamaan rekisteröinnin.

Purontauksen mukaan juhlan historia ulottuu tiettävästi ainakin 1800-luvulle asti, jolloin ensimmäiset venetsialaiset järjestettiin 1840-luvulla Helsingin Meilahdessa nimellä Fete Venete.

Juhlien nimi venetsialaiset juontaa juurensa Venetsian kaupunkiin, jonne Euroopan ensimmäiset ilotulitteet rantautuivat Kiinasta 1500- ja 1600-luvuilla. Tätä nimeä käytetään erityisesti Kokkolan, Pietarsaaren ja Uusikaarlepyyn seuduilla. Muualla Pohjanmaan rannikolla juhla tunnetaan huvilakauden päättäjäisinä.

Tätä nykyä venetsialaiset ovat muuttuneet monilla paikkakunnilla karnevalistisiksi yleisötapahtumiksi ilotulituksineen ja musiikkiesityksineen. Kokkolassakin venetsialaisia vietetään tätä nykyä kaksipäivisinä kaupunkifestivaalina perjantaina ja lauantaina.

Kokkolan kaupungille tapahtumalla on iso merkitys, ja kaupunkiin virtaa tätä nykyä myös venetsialaisiin turisteja, Purontaus kertoo.

”Venetsialaisilla on kaupungille myös kaupallista merkitystä, esimerkiksi kaikki majoituspaikat ovat koko kaupungissa täynnä”, hän kertoo.

Tänä vuonna ilotulituksen korvaa ensimmäistä kertaa lasershow. Muutos on jakanut kaupunkilaisissa mielipiteitä. Muutoksen taustalla ovat meluhaitat, ympäristösyyt ja se, että kaupunki haluaa kokeilla jotakin uutta.

Perinteisesti venetsialaiset ovat kuitenkin mökki- ja huvilajuhla, johon kuuluu yhdessäoloa perheen kanssa.

Kokkolalainen Pekka Kuusansalo ja hänen vaimonsa Arja Björkskog ovat viettäneet venetsialaisia huvilallaan 60-luvulta asti Kokkolan Öjassa. Venetsialaisiin osallistuvat usein heidän lapsensa, lapsenlapsensa ja muut sukulaiset.

Pariskunnan mielestä venetsialaisten viettoon kuuluu ulkotulet ja värikkäät lyhdyt sekä hyvä ruoka.

”Sauna ja grillausta. Illalla ammutaan muutama raketti”, Kuusansalo kertoo.

Kuusalon ja Björkskogin mielestä karnevalistiset juhlat eivät edusta aitoa venetsialaisperinnettä.

”Kyllä se on minulle yhä perinteinen huvilajuhla ystävien kesken”, Arja Björkskog kertoo.


Suomen Rakettitukku oy:n toimitusjohtaja Antti Aitto-Ojan mukaan ilotulitekauppa venetsialaisten aikaan on kasvanut, vaikka vuoden kokonaismyynnissä luvut ovat yhä pieniä.

”Myynti kulkee käsi kädessä yleisen käyttöluvan kanssa. Alueellisesti venetsialaisilla on kuitenkin ilotulitekaupassa iso merkitys”, Aitto-Oja kertoo.

Ilotulitteita paukutellaan venetsialaisten yhteydessä etenkin ruotsinkielisellä rannikolla.

Yhä useammat aluepelastuslaitokset ovat myöntäneet ilotulitteiden yleisen käyttöluvan venetsialaisiltana myös muualle.

Tänä vuonna ilotulitteita saa ampua ilman erillislupaa rannikkoseutujen lisäksi ainakin Pirkanmaalla, Satakunnassa, Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä sekä Pohjois-Savossa. Lisäksi useat venetsialaisten yleisötapahtumat päättyvät ilotulitukseen.

Helsingin ja Uudenmaan pelastuslaitosten alueella tarvitaan erillislupa.

Fakta

Mökkikauden päätös


 Venetsialaiset on elokuun viimeisenä viikonloppuna vietettävä veneily- ja mökkeilykauden juhla.

 Juhlan nimi juontuu todennäköisesti Venetsian kaupungista. Juhlalla on pitkät perinteet Keski-Euroopassa, erityisesti Etelä-Saksassa, mutta venetsialaisia juhlitaan myös Englannissa ja Yhdysvalloissa.

 Juhlaa vietetään erityisesti länsirannikolla, Kokkolassa ja Pietarsaaressa, mutta sen vietto on levinnyt myös muualle Suomeen.

 Venetsialaisille on yhteistä vesi, soihdut ja ilotulitukset.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Karnevaalit
 • Pohjanmaa
 • Mökkeily
 • Veneily

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  2. 2

   Krp: Turun saaristossa huomiota herättävä operaatio epäillyn talousrikoksen takia – tällä alueella poliisi tekee etsintöjä

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  5. 5

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  6. 6

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  7. 7

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  8. 8

   Hitler viihtyi sotavuosienkin aikana natsien lomaparatiisissa Baijerin alpeilla

  9. 9

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  10. 10

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  3. 3

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  4. 4

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  5. 5

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  6. 6

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  7. 7

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  8. 8

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  9. 9

   Krp: Turun saaristossa huomiota herättävä operaatio epäillyn talousrikoksen takia – tällä alueella poliisi tekee etsintöjä

  10. 10

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Venäläinen luonnonkosmetiikka tekee Suomessa kauppansa, ja yrityksen perustajalla on sille selitys: ”Skandinaavit ovat kurkkuaan myöten täynnä omaa pohjoismaista ilmastoaan”
  3. Äänestys Soinin luottamuksesta teki railoa hallituksen sisälle – jos edustajat olisivat saaneet vapaat kädet, lopputulos olisi ollut paljon arvaamattomampi
  4. Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä
  5. Italian tähtihakkuri Ivan Zaitsev lähes pitelemätön – tyly tappio varmisti Suomen MM-urakan päättymisen sunnuntaina
  6. Tästä naistaiteilijasta olisi voinut tulla ”Saksan Picasso”, jos hän olisi saanut elää
  7. William Morrisin ajatukset itse tehdyn arvokkuudesta ovat jälleen ajankohtaisia – näyttely Tukholmassa perehdyttää Arts and Crafts -liikkeen dynamoon
  8. Krp: Turun saaristossa huomiota herättävä operaatio epäillyn talousrikoksen takia – tällä alueella poliisi tekee etsintöjä
  9. Näin Venäjän vaikutusvaltaa lisäävä kaasuputki uppoaa Itämereen – HS seurasi Nord Stream 2:n rakentamista Saksan rannikolla Tilaajille
  10. Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?
  11. Lasten dekkarifestivaaleilla lapset pääsevät ratkomaan arvoituksia ja salaisuuksia ihan itse
  12. Näytä lisää