Kotimaa

Pavun ja riisin voimin taistellaan jopa Isisiä vastaan – Armeijan kasvisruokapäivän keksijä toivoo, että makuun kiinnitetään huomiota

Suomen sodissa oli aikoja, jolloin lihaa sai vain pari kertaa viikossa, jos silloinkaan.

Kasvisruuan voimin taisteleva armeija ei ole nykymaailmassa eikä historian valossa mikään kummajainen. Niin tapahtuu moderneilla rintamilla ja niin on tapahtunut Suomen sodissa.

Asia nousi esille, kun ensin Yle kertoi, että armeijaan tulee pakollinen kasvisruokapäivä. Se toteutetaan joko lounaana tai päivällisenä, ei siis yhtenä kokonaisena päivänä. Tarjolla on esimerkiksi perunoita, pastaa, soijaa ja quornia eli sieniproteiinivalmistetta.

Asia sai lisää kierroksia, kun puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) kertoi Lännen Medialle asian tulleen hänelle yllätyksenä ja pyytävänsä Puolustusvoimilta selvityksen asiasta. Hän muistutti, että varusmiehille teetetyn kyselyn mukaan vain puoli prosenttia kannattaa kasvisruokaa.

”Näiden lukujen valossa tällainen pakkosyöttäminen vaikuttaa ideologiselta valinnalta. Vanhan viisauden mukaan armeija marssii vatsallaan. Mikään armeija ei taistele linssikeiton ja kukkakaalipirtelön voimalla”, Niinistö sanoi haastattelussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toisinkin asian voi nähdä.

Pavun ja riisin voimin taistellaan esimerkiksi Isisiä vastaan. HS:n ulkomaantoimittaja Jukka Huusko raportoi pari vuotta sitten Irakista läheltä Kirkukin kaupunkia, jossa hän seurasi kurdien peshmerga-joukkoja.

”Keskustelimme sotilastukikohdassa peshmergojen lounaspöydässä ruokavaliosta ja he kertoivat, että tarjolla oli papukastiketta, riisiä ja leipää joka päivä. Yhtenä päivänä viikossa oli tarjolla kanaa. Yksi päivä viikossa siis kanaa, muut päivät kasvisruokaa”, Huusko sanoo. Samaa ruokaa söivät myös länsimaiset vapaaehtoiset.
”He eivät todellakaan ole mitään pullamössöporukkaa vaan peshmerga-sotilaita, jotka taistelevat etulinjassa äärimmäisissä oloissa Isisiä vastaan. Minua ihmetytti puolustusministerin kommentti, että mikään armeija maailmassa ei taistele linssikeiton ja kukkakaalin voimalla. Oma kokemus todistaa, että hyvinkin äärimmäisissä oloissa pystytään taistelemaan myös kasvisruuan voimalla”, Huusko toteaa.

Hän arvelee, että monessa Lähi-idän maassa ja niiden armeijoissa kasvisruoka on päivittäistä. Monesti kyse on myös olosuhteiden pakosta, kun eletään niukkuudessa.

”Peshmergat on hyvä todiste siitä, että kasvispainotteinen ruoka ei ainakaan pysäytä taistelemista.”

Samankaltainen oli tilanne myös Suomen sodissa 1939–1945 ja erityisesti jatkosodan aikana. Anneli Pranttilan väitöskirjan (2006) mukaan rintamalla saattoi olla esimerkiksi vuonna 1943 raaka-ainepulan vuoksi vain kaksi tai kolme liha-ateriaa viikossa. Puuro sen sijaan oli tuttua, mutta varsinkin perunaa ja leipää kaivattiin. Liha pilaantui helposti rintamaoloissa ja kuljetuksissa, mutta tuoreinta se oli, jos kaatunut hevonen päästiin hyödyntämään heti. Järvistä sentään sai kalaa.

”Viljatuotteet olivat rintamaruoan perusta. Leipä oli valtaosalta kuivaa ruisleipää, puuro täysjyväviljaa ja keitoissa viljanjyviä, herneitä, papuja ja makaronia perunan puutteessa, kasviksia oli niukasti, lähinnä perunaa sekä syyspuolella vuotta lanttua, porkkanaa, kaalia ja sipulia. Eläinkunnan tuotteiden (lihan, kalan, juuston) annokset olivat pieniä. Maitoa oli harvoin käytettävänä”, väitöskirjassa todetaan. Väitöskirjasta uutisoi myös Seura-lehti.

Tuolloin valtio kehitti myös tuotteen, jota kutsuttiin lihanjatkeeksi, kun ulkomailta ei saatu enää lihasäilykkeitä eikä kotimaassa ollut rasiapeltiä.

”Lihan kulutuksen vähentämiseksi Valtion margariinitehdas alkoi valmistaa lihan korvikkeeksi uutta tuotetta, lihanjatketta, joka sisälsi mahdollisesti soijaa. Korviketuotteet valmistettiin yleensä viljasta. Tuote sopi kastikkeiden ja keittojen valmistukseen”, väitöskirja toteaa.

Ravitsemusasiantuntija Hanna Lagström Turun yliopistosta sanoo, että pääsääntöisesti vegaaniruualla voidaan täyttää ravitsemussuositukset. Olennaista on, että saa proteiinia.

”Jos tätä armeijan tilannetta ajatellaan, niin siellähän kaikki aterian muut komponentit, kuten hiilihydraatin lähteet, pysyvät paikallaan, mutta vain proteiinin lähde muutetaan kasvisperäiseksi tietyssä ruuassa”, hän pohtii.

Sillä kyllä pärjää, hän sanoo.

”Seitsemän päivää viikossa ja kaksi ateriaa päivässä, siitä tulee neljätoista ateriaa ja näistä siis vain kaksi muutetaan kasvisruoaksi. Kyllä armeijan kaverit sillä ihan oikeasti pärjäävät, jos noudatetaan ravitsemussuosituksia”, hän sanoo.

Idea kasvisruokapäivästä on peräisin varusmiehiltä itseltään. Opiskelija Olli Puumalainen, 22, oli Uudenmaan Prikaatin varusmiestoimikunnan puheenjohtaja viime vuonna, kun hänen ehdotuksensa lähti armeijan rattaissa eteenpäin Varusmiestoimikuntapäivien hyväksymänä.

”Mielestäni lihan syöntiä on vähennettävä ympäristö- ja ilmastosyistä. Globaalisti ilmastonmuutos tulee aiheuttamaan suuria haasteita ruuantuotannolle. Lihantuotanto ei ole fiksu ratkaisu, koska saman proteiinimäärän tuottamiseen haaskaantuu huomattavasti enemmän resursseja kuin jos se sama proteiinimäärä tuotettaisiin kasvisproteiinilla”, hän sanoo.

”Aloitteeseen kirjattiin myös, että kasvisruuan laatuun ja makuun on kiinnitettävä erityistä huomiota, jotta sillä olisi toivottava vaikutus eli se, että yhä useampi näkisi kasvisruuan varteenotettavana vaihtoehtona.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kasvisruoka
 • Puolustusvoimat
 • Ravinto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Kaksi Husin erikoislääkäriä sai syytteet kuolemantuottamuksesta – syyte kuolemasta on lääkärien keskuudessa hyvin harvinainen

  3. 3

   Eero Kärtevä luki lääketieteen pääsykokeisiin aamuseitsemästä iltakymmeneen ja vei kirjat armeijavuonna mukanaan metsäänkin – Miltä tuntuu, kun joku huijaa pääsykokeessa?

  4. 4

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  5. 5

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  6. 6

   Sipoo vaihtoi arvorakennuksen 10 000 euroon ja purettavaan hometaloon – ostajat laittoivat rakennuksen heti myyntiin 620 000 eurolla

  7. 7

   Venäjän Medvedev krp:n operaatiosta: Suomen sisäinen asia, Venäjä valmis auttamaan

  8. 8

   Venetsia aikoo sakottaa alkoholi­juomia kantavia turisteja, vaikka pullot olisivat suljettuina kassissa

  9. 9

   Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

  10. 10

   Uuden Harry Potter -elokuvan traileri paljastaa niin yllättävän tiedon Voldemortin lemmikkikäärmeestä, että fanien on ollut vaikeaa hyväksyä sitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  3. 3

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  4. 4

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  5. 5

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  6. 6

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  7. 7

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  8. 8

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  9. 9

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  10. 10

   ”Harva varmaan odottaa kuulevansa työhaastattelussa tappouhkauksen, epäsuorankaan” – Moni on törmännyt töitä hakiessaan outoihin kysymyksiin, tällaisia ne ovat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää