Kotimaa

Jari Ylioja metsästää jätti­rakeita Yhdysv­alloissa ja ajoi kesä­lomallaan ukkosten perässä 11 000 kilo­metriä – myrsky­bongari pyytää töistä vapaata, jos sää­mallit ennustavat rytinää

Haapavetinen myrskybongari on varjostanut ukkosia ja muita sääilmiöitä yli kymmenen vuotta jopa Yhdysvaltoihin asti. Siellä rakeetkin ovat kymmensenttisiä.

Pohjoiseen se etenee 80 kilometrin tuntivauhtia, mutta säätutkan mukaan samanaikainen liike itäkoilliseen on maltillisempaa. Siksi Jari Ylioja päättää pysyä jahtaamansa rintaman itäpuolella.

”Jos olisimme menneet suoraan etupuolelle pohjoiseen, se olisi ollut yksi pyyhkäisy ja game over.”

Väärällä sijoittumisella tilanne olisi ohi viidessä minuutissa, sillä ukkosrintamalle jää kakkoseksi heti. Myrskybongarille sellainen ei passaa.

Haapavedellä asuva Ylioja seuraa sääilmiöitä yleensä yksin. Suurin osa myrskyharrastajista on Etelä- ja Keski-Suomessa. Pieni yhteisö on tiivis, ja tutut viestittelevät Whatsapp-ryhmissä tiuhaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Parhaille bongarikavereille Ylioja soittelee ja käy ennusteita yhdessä läpi.

Elokuisena perjantaina hänellä on poikkeuksellisesti seuraa, mikä ei 500 kilometrin ukkoskeikalla ole pahitteeksi.

Lohtajalla on jo ehditty pyörähtää passissa. Ylioja oli katsonut, että ennen kylmän rintaman saapumista siellä voisi ukkostaa. Tummaa pilvenpohjaa lukuun ottamatta koukkaus jäi hukkareissuksi.

Päärintama saapuu Pohjois-Pohjanmaalle Ruotsista. Yhdessä illassa ehditään ainakin Ylivieskaan, Nivalaan, Haapavedelle ja Kalajoelle.

”Yritimme pysytellä rintaman itäpuolella jonkin aikaa, mutta se liikkui aika hirveää vauhtia.”

Jos salamat tahtoo ikuistaa päiväsaikaan, on pysyteltävä ihan kiinni – kilometrin tai korkeintaan kahden päässä.


Myrskybongaus on pääasiassa kaikkea muuta kuin rätinää ja välkettä. Ylioja suunnittelee kaiken, minkä suinkin pystyy.

”Viidestä kymmeneen prosenttiin on toimintaa, loput jotain aivan muuta. On pakko olla kärsivällinen.”

Kesällä säämallit ja satelliittikuvat ovat Yliojan jatkuvassa seurannassa. Etenkin yhdysvaltalainen GFS, joka tuottaa neljä kertaa vuorokaudessa koko maapallon kattavan ennusteen 16 vuorokauden päähän.


Weatherbingo, Wetterzentrale, Wxcharts, siinä hyviä ilmaisia ennustesivustoja. Mallit tarkentuvat, mitä lähemmäksi mahdollista myrskypäivää tullaan.

”Siitä pitää sitten yrittää päätellä, minne päin suunnistetaan”, Ylioja sanoo.

Ennusteiden perusteella Ylioja valikoi karttasovelluksesta sopivia kuvauspaikkoja, tutkailee peltoaukeat ja teiden suunnat. Siten rintaman mukana pääsee liikkumaan mahdollisimman ketterästi. Myrskybongari haluaa kokea ukkosrintaman lähestymisen useita kertoja.

Tien päällä on mukana tabletti, jossa säämallit vaihtuvat säätutkiin.

Ukkosrintaman reuna alkaa hahmottua horisontissa Ylivieskan Raudaskylässä, ja tuulikin navakoituu. On aika laittaa kamera kuvaamaan.


Kuvauspaikkoja tarvitaan, koska Ylioja taltioi sääilmiöitä muistiin. Youtubessa Yliojan video näyttää yöukkosen Vatjusjärvellä heinäkuussa. Noin tunnin salamoi taukoamatta.

Kesäkuinen video kuvaa Vaalan supersolua. Siitä Ylioja otti talteen myös tutkakuvat.

”Dokumentoin mahdollisimman hyvin ainakin keskimääräistä paremmat päivät, sillä niistä voi jälkeenpäin oppia.”

Ylioja työskentelee Valion Haapaveden-tehtaalla asiantuntijana. Esimies ymmärtää, etteivät ukkosrintamat katso toimistoaikoja. Siksi Ylioja kehtaa toisinaan pyytää myrskypäiviksi vapaata.

Harrastaminen on lomallakin aikamoista sumplimista, onhan Yliojalla neljä lasta ja emäntä. Kesäloma meni silti ukkosten ehdoilla.

Pelkästään lomallaan Ylioja ajoi niiden perässä 11 000 kilometriä. Mies on valmis lähtemään kauaskin, jos on luvassa ”hyvää settiä”.

Kuukausi sitten hän kävi Ruotsin ja Norjan rajalla Jokimukan kunnasta länteen. Reissu oli 1 700 kilometrin panostus, mutta se olikin ihan kunnon ukkonen.

Viime elokuussa Ylioja taittoi edestakaisin 1 300 kilometriä Helsinkiin. Kiira-myrsky rantautui etelään poikkeuksellisin puhurein.

”Jos on hyvää salamointia, parametrit kohdillaan ja saan vielä töistä vapaata, lähden kyllä katsomaan”, Ylioja sanoo.


Ylioja on varjostanut myrskyjä jo kymmenisen vuotta.

”Se, miten kaikki alkoi, on pitkä stoori”, hän sanoo, vaikka loppujen lopuksi tarinalla on yksinkertaiset raamit.

Vuonna 2005 tai 2006 Ylioja hankki ensimmäisen järjestelmäkameransa. Hän alkoi kuvata syvän taivaan kohteita, kuten galakseja ja komeettoja. Tähtitieteellinen yhdistys Ursa kävi hommassa tutuksi. Ursassa oli myrskybongausjaosto, johon Ylioja päätti liittyä.

”Kävi lopulta niin, että myrskybongaus veti puoleensa. Jos hyviä komeettoja sattuu kohdalle, kuvaan totta kai edelleen. Näinä päivinä olen silti myrskybongari. Kun siihen pääsi mukaan, sitä alkoi opiskella lisää ja lisää.”


Ukkoset kiehtovat, niin yksinkertaista se on. Etenkin salamointi, mutta myös hienot pilvet. Supersolut ovat hienoja harvinaisuuksia.

”Salamointia tykkään valokuvata. Jos sattuisi joskus Suomessakin saamaan isoja rakeita, se olisi mahtavaa”, Ylioja kertoo.

Toistaiseksi niistä on saanut kotimaassa vain haaveilla, ja suurimmiksi havainnoiksi ovat jääneet kaksisenttiset kiteet. Siksi Ylioja on lähtenyt suurten sääilmiöiden perässä Yhdysvaltoihin jo seitsemänä keväänä.

Kun lähes kymmensenttisiä rakeita satoi taivaalta, oli kuin joku olisi pudotellut sählypalloja lujaa maahan.

”Se oli hurjaa, kun kuului vain suhinaa.”

Kaikki on isompaa Amerikassa, niin myös sääilmiöt. Niiden energiamäärät, tuuliväänteet ja kosteudet ovat ”aivan eri tason settiä”. Kunnon systeemit pitää itse kokea.

Niitä Ylioja luettelee ulkomuistista. Mooren tornado 20. toukokuuta 2013, Fujita-asteikon korkein luokka EF5. El Renon tornado 31. toukokuuta 2013, EF3. Wynnewoodin tornado 9. toukokuuta 2016, EF4.


Wynnewoodin tornado jäi Yliojan mieleen, sillä oma ennuste meni nappiin. Siihen Ylioja kiinnittää yhä enemmän huomiota. Myrskymies tahtoo olla aina vain parempi.

Tärkeä osa bongausta on jälkipyykki. Miten ennuste meni kohdalleen?

”Tämä vasta onkin harrastus, jossa ei tule valmiiksi ikinä. Meneväthän ennustukset pieleen ammattilaisillakin, joille supertietokoneet laskevat säämalleja. Minä yritän vain tulkita karttoja”, Ylioja sanoo.


Perjantainen ukkoskeikka päättyy pimeään. Kello on puoli kaksi. Ylioja toivoi saavansa ukkosrintaman hännän kuvaan Kalajoella, mutta sade onkin odotettua kovempi ja näkyvyys olematon.

Ylioja syttyy välkkeestä, ja siksi elokuun jälkeen myrskyseuranta rauhoittuu. Onneksi talvella voi kuvata vanhoja tuttuja. Ennusteen mukaan komeetta menee tästä joulukuussa sopivasti yli.

Eikä seuraavaa Yhdysvaltojen-matkaakaan tarvitse toivottavasti odottaa kuin ensi toukokuuhun.

Fakta

Vaisu salamakesä


 Kesän ensimmäiset ukkoset koetaan yleensä toukokuussa, ja kohti keskikesää rätinä vilkastuu. Tyypillisesti runsaimmat ukkoset osuvat heinäkuulle.

 Keskimäärin Suomen maankamaralle iskee heinäkuussa 60 000 salamaa. Vuodessa niitä iskee noin 140 000.

 Tilastoihin nähden kesä oli salamoinniltaan vaisu. Heinäkuun salamasaldo jäi huomattavasti vastaavasta mittaushistorian keskiarvosta.

 Elokuussa kuukauden keskimääräinen salamamäärä, 29 000 salamaa, ylitettiin muutamassa päivässä. Pelkästään torstaina 2. elokuuta räiskyi yli 27 000 maasalaamaa.

Lähde: Ilmatieteen laitos

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Myrskyt
 • Harrastukset
 • Sää
 • Ukonilma
 • Ukkosmyrskyt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  2. 2

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  5. 5

   Arkeologit tutkivat ”mustien kaivajien” ryöstelyn tuhoja Mannerheim-linjalla – Kuuluisan taistelu­aseman jäännökset haluttaisiin suojella

  6. 6

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  7. 7

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  8. 8

   Poikkeuksellisen lämmin yö ennakoi Mauri-myrskyä, joka riepottelee lähes koko Suomea lauantaina – Knud laantui nopeasti Ruotsissa

  9. 9

   Suurista uutisista perjantaina kertoneen Restamaxin hallituksen puheenjohtaja osti yhtiön osakkeita vielä maanantaina

  10. 10

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  3. 3

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  4. 4

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  6. 6

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  7. 7

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  8. 8

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  9. 9

   ”27 oppilaan luokalla on viisi historiankirjaa” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  10. 10

   Jasper Pääkkösestä tuli Spike Leen elokuvan psykopaattirasisti, koska ohjaaja ihastui häneen kesken koekuvausten – lauantaina Lee menee Pääkkösen saunaan ja suunnittelee yhteistyön jatkumista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Lailliset kasinot houkuttelevat naapurimaiden turistit Georgiaan – vuoristossa verikostojen kierre on katkennut ja tunnelma kuin satojen vuosien takaa
  3. Arkeologit tutkivat ”mustien kaivajien” ryöstelyn tuhoja Mannerheim-linjalla – Kuuluisan taistelu­aseman jäännökset haluttaisiin suojella
  4. Apulais­oikeusministeri ehdotti Trumpin keskusteluiden salaista äänittämistä, kertovat lähteet The New York Timesille – Trump: Ministeriössä on pahoja ihmisiä
  5. Poikkeuksellisen lämmin yö ennakoi Mauri-myrskyä, joka riepottelee lähes koko Suomea lauantaina – Knud laantui nopeasti Ruotsissa
  6. ”On päivänselvää, ettemme voi tehdä diiliä hallituksen kanssa”, sanoo AKT:n Marko Piirainen – Jopa ulkomaankauppa voi häiriintyä, jos esitystä pienyritysten irti­sanomisista ei peruta
  7. Pietarissa pilkahti villi 1990-luku, kun liikemies ammuttiin autosta keskellä päivää – Tappajien auton suomalaiset rekisterikilvet tekevät tapauksesta entistä oudomman Tilaajille
  8. Moni hyväksi­käyttäjä jää terapian ulkopuolelle – Miten suojella lasta seksuaaliselta hyväksi­käytöltä?
  9. Kaupallinen hanke vai Venäjän ansa? HS lähti Itämerelle seuraamaan Euroopan kiistellyimmän kaasuputken Nord Stream 2:n rakennustöitä Tilaajille
  10. Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”
  11. Tunti sitten
  12. Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!
  13. Näytä lisää