Kotimaa

Tuliko omenoita yli oman tarpeen? Ottajiakin niille löytyy

Syksyn omenasadosta on tulossa hyvä, ja moni tuskailee, mitä tehdä liikojen hedelmien kanssa. Omenasieppari palkkaa vaikeasti työllistettäviä poimimaan ylijäämäomenoita ja tekee niistä tuoremehua.

Omenoita tulee nyt paljon, sillä kevät oli lämmin ja pölytys onnistui hyvin. Syksyn sato kypsyy vauhdilla, ja siitä on tulossa hyvä niin kotipuutarhoissa kuin ammattiviljelmilläkin. Monet kotipuutarhurit tuskailevat jo, mitä tehdä hedelmille, joita itse ei tarvitse.

Halukkaita ottajiakin olisi. Etenkin pääkaupunkiseudulla on lukuisia ihmisiä, jotka mielellään ottaisivat omenoita vastaan.

”Helppo keino laittaa omenoita kiertoon on laittaa niitä tarjolle pihakadun varteen”, sanoo ympäristöasiantuntija Hanna Tukiainen Helsingin seudun ympäristöpalveluista (HSY).

”Jos sinulla on ylimääräisiä hedelmiä pihapuissasi, laita ne jakoon ja tuota hyvää mieltä”, HSY kehottaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Omenoita tarjotaan eteenpäin myös sosiaalisessa mediassa. Pääkaupunkiseudulla esimerkiksi Stadin Omenapörssissä yksityiset ihmiset ilmoittavat ja kyselevät omenia. Palveluun voi myös ilmoittaa ylimääräisistä omenoista, joille haluaa löytää noutajan.

Ylijäämäomenoita pelastaa myös Omenasieppari. Yritys palkkaa poimintatyöhön kehitysvammaisia ja muita vaikeasti työllistettäviä. Yhteistyötä tehdään Kehitysvammaliiton ja Autismisäätiön sekä Helsingin ja Vantaan tuetuntyöllistämisen kanssa.

Tänä vuonna poimijoita on 12. Yksi tiimi on poiminut omenoita jo viikon ajan Helsingin Kumpulan siirtolapuutarhassa, jossa puut notkuvat hedelmistä. Alueella on useita mökkejä, joiden omistajat eivät omenoita tarvitse mutta eivät halua niiden päätyvän haaskuuseen.

Mökkiläiset ovat lahjoittaneet hedelmät poimintaa vastaan Omenasiepparille. Se tekee omenoista tuoremehua, jonka myyntituloilla yritystä pyöritetään.

Työlle on kysyntää. Kun viime vuonna toimeksiantajia oli 200, nyt heitä on 700, kertoo yrittäjä Susanna Pykäläinen.

Pykäläisen mukaan toiminnassa voittavat kaikki. Osatyökykyiset saavat oikeaa palkkatyötä ja asianmukaista palkkaa. Omistajat puolestaan saavat omenansa hyötykäyttöön, elintarvikkeeksi.

”Monelle on ahdistava asia, kun omenoita menee hukkaan”, Pykäläinen sanoo.

Poimintatiimissä kaikki tekevät työtä parhaansa mukaan.

”Ensimmäisen viikon jälkeen olen hyvissä fiiliksissä. Ja jos fiilis on hyvä, työtäkin tekee ilman muuta mielellään. Tämä on monipuolista työtä, ja kuntokin kohenee.”, kertoo omenoiden lajitteluun keskittynyt Sunna Huikari.


Milla Vauhkonen on omenasiepparina jo toista vuotta. ”Tykkään tästä työstä ja suosittelen myös muille”, hän sanoo.

Samoilla linjoilla on ”rullaavaa omenankerääjää” esittelevä Joakim Ståhlstedt. ”On mukana työllistyä. Tämä on mahtava oivallus”, hän toteaa.

Pienemmillekin erille olisi kysyntää. Etenkin pääkaupunkiseudulla on lukuisia ihmisiä, jotka mielellään ottaisivat omenoita vastaan.

”Helppo keino laittaa omenoita kiertoon on laittaa niitä tarjolle pihakadun varteen”, sanoo ympäristöasiantuntija Hanna Tukiainen Helsingin seudun ympäristöpalveluista (HSY).

”Jos sinulla on ylimääräisiä hedelmiä pihapuissasi, laita ne jakoon ja tuota hyvää mieltä”, HSY kehottaa.

Omenoita tarjotaan eteenpäin myös sosiaalisessa mediassa. Muun muassa Facebookissa toimii ryhmiä, jotka pyrkivät omenoiden hyödyntämiseen.

Syömäkelvottomat omenat kannattaa Tukiaisen mukaan kannattaa laittaa pihakompostoriin, jos tämä on mahdollista. Jäteastiaan omenoita voi laittaa vain pienen määrän kerrallaan, sillä ne painavat paljon.

”Ämpärillinen omenoita painaa noin viisi koloa, joten jo muutama ämpärillinen tekee jäteastiasta liian painavan jätteenkuljettajan siirrettäväksi käsivoimin”, Tukiainen sanoo.

Pääkaupunkiseudulla omenoita voi myös viedä Sortti-asemille, joissa on omenoille noin sata keräysastiaa. Niihin voi viedä omenoita viiden euron kuormahintaan. HSY tuottaa omenoista ja muusta erilliskeräystä biojätteestä biokaasua, joka käytetään uusiutuvan sähkön ja lämmön tuotantoon. Jäljelle jäävä mädäte päätyy kompostoitavaksi ja edelleen mullan raaka-aineeksi tai maanparannusaineeksi.

Tukiaisen mukaan asemille tuotujen omenoiden määrä on lisääntynyt koko elokuun ajan: ”Nyt omenoita tuodaan lähes 30 000 kiloa viikossa.”

Jos haluaa käyttää syömäkelpoiset omenansa itse, mitä niistä voi tehdä?

”Mehua ja hilloa. Ja kuivatut omenat ovat aivan loistavia”, luettelee johtava asiantuntija Asta Kuosmanen Martoista.

Viipaloitujen omenoiden kuivaus on Kuosmasen mukaan erinomainen mahdollisuus ottaa satoa talteen. Kotimaiset omenat kannattaa kuitata kuorineen. Paras tulos saadaan kuivureissa, mutta omenarenkaiden kuivaaminen onnistuu huoneenlämmössäkin, esimerkiksi kuivaustelineessä.

Kumpulan siirtolapuutarhassa viikko päättyi hyvillä mielin. Urakan päätteeksi siirtolapuutarhamökin piha siivotaan ja haravoidaan.

Perjantai urakointi tuotti tulokseksi parikymmentä laatikollista omenoita.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Omenat
 • Puutarha
 • Heli Saavalainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  2. 2

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  3. 3

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  4. 4

   Tutkijat löysivät maailman varhaisimman eläimen – merkillinen olio löytyi Suomen naapurista

  5. 5

   ”Erittäin fiksu”, sanoo ohjaaja Spike Lee elokuvansa psykopaattirasistista Jasper Pääkkösestä – Viikonloppuna Lee kylpee Pääkkösen saunassa, sillä yhteistyö jatkuu

   Tilaajille
  6. 6

   Soinin luottamusäänestys synnytti poikkeuksellisen riidan kokoomuksen ja keskustan välille – kenen arvoja pääministeri oikeastaan kommentoi?

  7. 7

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  8. 8

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  9. 9

   Kun Vesa Vuorenmaan isä sammui sohvalle, poika siivosi jäljet ja ajoi Ladan talliin – nyt hän valmentaa ”hapettomassa tilassa olevia” asiakkaita luksuskuntosalilla Helsingin keskustassa

   Tilaajille
  10. 10

   Hämähäkit peittivät kreikkalaisen rannikkokaupungin rannat seiteillään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  2. 2

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  3. 3

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  4. 4

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  5. 5

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  6. 6

   ”27 oppilaan luokalla on viisi historiankirjaa” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  7. 7

   Aftonbladet: Oppilas vangittiin Ruotsissa epäiltynä opettajan raiskauksesta

  8. 8

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  9. 9

   Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan – ”Naisen Ferrarin materiaaleja valittiin niin, että ne sopivat yhteen hänen Louis Vuitton -laukkunsa kanssa”

  10. 10

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – Syrjä kiistää syytteet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää