Kotimaa

Sauvakävely peittoaa terveys­vaikutuksillaan kuntosalitreenin – tutkimuksessa se lisäsi rasvan kertymistä vähentävää hormonia keski-ikäisillä ylipainoisilla miehillä

Sauvakävely lisäsi tutkimusjaksolla koehenkilöiden irisiinin määrää, kun taas kuntosaliharjoittelu ei sitä tehnyt. Irisiinin on todettu parantavan sokeriaineenvaihduntaa, mikä voi vähentää diabeteksen riskiä.

Sauvakävelyn terveysvaikutuksista on saatu jälleen uusia tutkimustuloksia. Tuoreessa tutkimuksessa huomattiin, että sauvakävely lisäsi rasvakudoksen aineenvaihduntaa vilkastuttavaa hormonia keski-ikäisillä ylipainoisilla miehillä, joilla on riski sairastua diabetekseen.

Kohtuukuormitteinen sauvakävely peittosi terveysvaikutuksiltaan kuntosaliharjoittelun, jota verrattiin tutkimuksessa sauvomiseen. Sauvakävely lisäsi koehenkilöiden irisiinihormonin määrää, kuntosaliharjoittelu ei.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Sauvakävelystä on edelleen epäluuloja ja harhakäsityksiä siitä, että se olisi vain puuhastelua, josta ei ole kummoistakaan hyötyä”, sanoo terveysliikunnan dosentti Mika Venojärvi Itä-Suomen yliopistosta.

Venojärven mukaan tulokset lisäävät tutkittua tietoa lajin positiivisista vaikutuksista aineenvaihduntaan, etenkin kun ihmisellä on liikapainoa ja riski sairastua kakkostyypin diabetekseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Itä-Suomen, Helsingin ja Turun yliopistojen lisäksi tutkimuksessa olivat mukana Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Työterveyslaitos, ruotsalainen Karoliininen instituutti sekä yhdysvaltalainen Syracusen yliopisto.

Se julkaistiin kansainvälisessä European Journal of Science -lehdessä.

Tutkimuksessa verrattiin sauvakävelyn ja kuntosaliharjoittelun vaikutuksia irisiinin ja lihaksen FNDC-5-proteiinin syntyyn keski-ikäisillä miehillä, joilla oli ylipainoa ja sokeriaineenvaihdunnan häiriö.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Häiriössä insuliinin säätelemä sokerin siirtyminen verestä soluihin on häiriintynyt ja kakkostyypin diabeteksen riski kasvaa.

Irisiini on puolestaan lihaksesta erittyvä hormoni, jolla on positiivisia vaikutuksia rasvakudokseen ja energiakulutukseen. Sen on todettu muun muassa vähentävän rasvan kertymistä sisäelinten ympärille ja parantavan sokeriaineenvaihduntaa.

Aiemmissa tutkimuksissa irisiinin määrän lisääntymisen on todettu riippuvan harrastetusta liikuntalajista, liikunnan tehosta ja harjoitteluajan pituudesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tutkimukseen valittiin 105 keski-ikäistä suomalaista miestä, joiden painoindeksi oli yli 25 ja alle 35. Miehet jaettiin sauvakävely-, kuntosali- ja kontrolliryhmään, joita vertailtiin keskenään.

Sauvakävely- ja kuntosaliryhmille järjestettiin 12 viikon ajan kolme kertaa viikossa tunnin mittainen ohjattu treeni, jonka kuormitusta nostettiin vähitellen. Kontrolliryhmällä ei ollut ohjattua liikuntaa, ja heitä neuvottiin pitämään mahdolliset aiemmat urheiluharrastuksensa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Venojärvi uskoo sauvakävelyn tehon perustuvan lihaksiston monipuoliseen käyttöön sauvalenkillä.

Sauvakävely kuormittaa kehoa kokonaisvaltaisesti, mikä lienee Venojärven mukaan sen terveysvaikutusten taustalla. Irisiiniä erittyy lihaksista, joita on sauvakävelyssä yhtäaikaisesti käytössä monia.

Saliharjoittelussa toistot kohdistuvat kerralla yhteen lihasryhmään. Hetkellinen kuormitus on suurta mutta paikallista, ja sarjojen välissä on taukoja.

”Aiemmin on tutkittu sauvakävelyn ja kuntosaliharjoittelun energiakulutusta, ja sauvakävelyn huomattiin kuluttavan harjoituskerralla jopa kaksinkertaisen määrän energiaa kuntosalitreeniin verrattuna”, Venojärvi sanoo.

Vaikka vain sauvakävely lisäsi irisiinin tuotantoa, molemmilla liikuntamuodoilla voi tutkimuksen mukaan olla irisiinin välityksellä tapahtuvia positiivisia vaikutuksia sokeriaineenvaihduntaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Liikunta
 • Ylipaino
 • sauvakävely
 • Tutkimus
 • Diabetes

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessanpönttöä ja juomalaseja – Hitiksi noussut video luksushotelleista pöyristyttää Kiinassa: ”Onneksi minulla ei ole varaa yöpyä tuolla”

  2. 2

   Finnairilla ulosmarssi: Uusi työehtosopimus laskemassa lukuisten työntekijöiden palkkoja

  3. 3

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  4. 4

   Poliisi etsii kadonnutta aurinkoa Helsingissä: ”Emme toistaiseksi epäile rikosta”

  5. 5

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  6. 6

   Pyöräilijä liukastui hevosenlantaan – vaatii korvauksia Helsingin kaupungilta

  7. 7

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen madonluvut

  8. 8

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  9. 9

   Saunalahden koulukohussa mukana ollut Espoon sivistystoimen johtaja Aulis Pitkälä jää eläkkeelle – ”Päätös syntyi siksi, että olen jo niin vanha”

  10. 10

   Gps-häirintä tuli Venäjän alueelta – Nyt se on sanottu ääneen, mutta hallituksen kiertely kertoo paljon Suomen Venäjä-suhteesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  3. 3

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  4. 4

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  5. 5

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  7. 7

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  8. 8

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  9. 9

   Kolme tavallista suomalais­naista repäistiin pysty­metsästä super­tähdiksi Etelä-Koreaan – ”Mihin olemme oikein lähteneet mukaan”

  10. 10

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää