Kotimaa

Hallitus haluaa rajoittaa ulkomaalaisten kiinteistö­kauppoja, sillä väärässä paikassa ”yksikin voi olla liikaa” – HS:n haku­kone kertoo kunnittain, missä kauppoja tehdään

Venäläisten mökkikauppojen määrä on viime vuosina romahtanut. EU:n ulkopuolelta tulevien kiinteistökauppoja halutaan kuitenkin suitsia lailla kansallisen turvallisuuden nimissä.

HS selvitti ulkomaalaisten kiinteistökauppoja Suomessa. Lue täältä, miten Suomeen juurtuvista virolaisista tuli suurin kiinteistöjä ostava ryhmä.

Euroopan unionin jäsenmaissa kiinnostus suomalaisiin kiinteistöihin on nyt kuuminta 2010-luvulla.

Kiinteistökauppoja Suomessa harrastavat erityisesti virolaiset, mutta samalla myös muiden EU-maiden kaupat ovat lisääntyneet tasaisesti.

Samalla EU:n ulkopuolisten maiden kiinteistökaupat ovat vähentyneet dramaattisesti, kuten oheinen grafiikka näyttää.Grafiikka piirtää todellisuudesta mustavalkoisen tulkinnan. Todellisuudessa esimerkiksi kiinalaisten ja muun EU:n ulkopuolisen maailman kiinnostus suomalaisia kiinteistöjä kohtaan on kasvanut 2010-luvun alusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mistä pylväät sitten kertovat?

Venäläisten ostamien kiinteistöjen määrän totaalisesta romahtamisesta. Vuonna 2008 venäläiset ostivat Suomesta 907 kiinteistöä, viime vuonna kauppoja tehtiin enää 173.

Toisin kuin vielä kymmenen vuotta sitten, venäläisten kaupat kohdistuvat valtaosaltaan asuinrakennuksiin loma-asuntojen sijaan. Myös kiinteistökauppoihin käytetty raha on tippunut samassa ajassa 120 miljoonasta alle 15 miljoonaan euroon.

Ulkomaalaisista venäläiset ovat silti toisiksi suurin – ja EU:n ulkopuolelta suurin – Suomesta kiinteistöjä ostava ryhmä. Kartta näyttää venäläisten kiinteistökaupat kunnittain vuosina 2001–2018:Venäläisten kiinteistökauppojen hiipuminen johtuu ennen kaikkea taloussyistä. Lähitulevaisuudessa mökkikauppojen teko saattaa hankaloitua entisestään, jos hallituksen kansallisen turvallisuuden nimissä kaavailemat rajoitukset toteutuvat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lakihanke antaisi viranomaisille työkalut suitsia EU:n ulkopuolelta tulevia kiinteistökauppoja, ja muutokset voitaisiin ajaa läpi vielä ennen ensi kevään eduskuntavaaleja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esimerkiksi Venäjän kansalaisten pitäisi jatkossa pyytää lupa, jos he suunnittelevat kesämökin ostoa Suomen turvallisuuden kannalta merkittäviltä alueilta, esittää valtioneuvoston kanslian asettama työryhmä. Tällainen alue sijaitsisi lähellä Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen kohteita.

Valtiolla olisi myös etuosto-oikeus kiinteistökaupassa esimerkiksi Puolustusvoimien toimipaikkojen, lentopaikkojen ja satamien läheisyydessä. Valtio voisi myös lunastaa kiinteistöjä kansallisen turvallisuuden nojalla tietyin ehdoin.

Itä-Suomen yliopistossa tehdyn väitöstutkimuksen mukaan venäläiset hankkivat Suomesta kiinteistöjä, koska he haluavat kesämökilleen turvallisen paikan ja rauhaa. Venäläisten maakaupat ovat kuitenkin aika ajoin herättäneet keskustelua siitä, voivatko ulkomaalaiseen omistukseen päätyneet kiinteistöt ja tontit muodostaa uhkaa kansalliselle turvallisuudelle.

Esimerkiksi suojelupoliisi Supo nosti vuonna 2016 esiin mahdollisuuden, että vieraan vallan ostamassa kiinteistössä voitaisiin kriisiaikana esimerkiksi majoittaa tunnuksettomia joukkoja. Lausuntoa arvosteltiin myös pelotteluksi.

Katso HS:n hakukoneesta, kuinka paljon ulkomaalaiset ovat ostaneet kiinteistöjä omasta kunnastasi.Kesäkuussa valmistunut mietintö oli lausuntokierroksella, joka päättyi viime viikolla. Puolustusministeriön tavoitteena on saada ulkomaalaisten kiinteistökauppoja koskevat lait eduskuntaan vielä syksyllä, jotta ne ehdittäisiin käsitellä tällä hallituskaudella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Työryhmä perustelee lakien uudistamista sillä, että vieras valtio voi hyödyntää kiinteää omaisuutta hybridivaikuttamisessa.

Hankkimalla kiinteistöjä strategisilta alueilta vieras valtio voi muun muassa pyrkiä hakemaan jalansijaa Suomessa, heikentämään viranomaisten toimintaedellytyksiä ja edistämään kiinteistöjen käyttöä laittomaan tiedustelutoimintaan, työryhmän mietinnössä sanotaan.

”Turvallisuusympäristö on muuttunut, ja tulevaisuudessa uhkaskenaariomme ovat erilaisia kuin ennen vanhaan. Tulevaisuuden Suomessa meillä pitää olla tämän tyyppisiä työkaluja, koska emme pysty varmuudella sanomaan, mihin maailma menee”, sanoo ympäristöneuvos Matias Warsta puolustusministeriöstä.

Suomessa ei ole voimassa sääntelyä ulkomaalaisten kiinteistöomistuksesta. Warstan mukaan ehdotetuille rajoituksille on tarvetta, vaikka ulkomaalaisten kiinteistökauppa on kokonaisuudessaan vähäistä ja esimerkiksi venäläisten kaupat vähentyneet.

”Yksikin voi olla liikaa. Tässä ei ole kyse siitä, että joku haluaisi ostaa koko Suomen, vaan että halutaan tulla johonkin paikkaan, jossa vaikutetaan mahdollisesti toisen valtion etuun. Haluamme luoda keinot, että siihen voi puuttua nykyistä tehokkaammin.”

Kartta näyttää Pohjoismaiden ulkopuolisten EU-maiden kiinteistökaupat Suomessa.Maanmittauslaitos arvioi, että kaikista Suomen kiinteistöistä selvästi alle prosentti on ulkomaisessa omistuksessa. Viime vuonna 1,2 prosentissa kiinteistökaupoista ostaja oli ulkomainen.

Työryhmän mukaan ulkomaalaisilta edellytetyt luvat rajoittavat ”tarkoitukseltaan arveluttavia ja jossain määrin myös muussa tarkoituksessa suunniteltuja” kiinteistökauppoja.

Warsta uskoo, että lain vaikutukset ulkomaisten kiinteistökauppaan olisivat kuitenkin vähäiset. ”Hyvillä aikeilla olevaan tavalliseen kiinteistöostajaan vaikutus olisi minimaalinen”, hän sanoo.

Jos Suomen karttaa värittää venäläisten Suomessa tekemien kiinteistökauppojen mukaan, itäraja korostuu Etelä- ja Pohjois-Karjalan kohdalta. Maanmittauslaitoksen tilastojen mukaan venäläiset ovat ostaneet tällä vuosituhannella Suomesta kiinteistöjä 660 miljoonalla eurolla.

Eniten venäläiset ovat käyttäneet rahaa Savonlinnassa, josta he ovat ostaneet kiinteistöjä lähes 85 miljoonalla eurolla.

Monessa kunnassa kiinteistöshoppailun tahti hidastui jo vuonna 2009 maailmantaloutta ravistelleen finanssikriisin yhteydessä. Viimeistään 2014 Krimin valtaus ja sitä seuranneet talouspakotteet ovat tyrehdyttäneet kauppaa.

Tämä näkyy esimerkiksi Savonlinnassa. Vuonna 2008 venäläiset olivat osallisina 44 prosentissa Savonlinnan kiinteistökaupoista, mutta viime vuonna enää kahdessa prosentissa. Venäläiset ovat myös myyneet pois mökkejään.

Venäläiset ostavat Suomesta enää hieman ruotsalaisia enemmän kiinteistöjä.Kiinteistöjen hankkiminen ja pitäminen on vaikeutunut myös rahansiirtoihin liittyvistä syistä, kertoo kansainvälisen liiketoiminnan ja kehittyvien markkinoiden professori Juha Väätänen Lappeenrannan teknillisen yliopiston LUT Kauppakorkeakoulusta.

”Suomessa on kiristetty esimerkiksi rahanpesusäädöksiä, eli rahan alkuperää seurataan tarkemmin. Venäläiset eivät voi pitää välttämättä käytännössä tiliä, josta pystyisivät hoitamaan kiinteistön kustannuksia.”

Väätänen ei usko, että kiinteistökauppojen määrä alkaa kasvaa ainakaan ennen kuin Venäjän talous lähtee nousuun.

Ulkomaalaisten maanomistus ja venäläisten mökkikaupat ovat puhuttaneet aiemmin eduskuntaa. Lakialoite, jolla haluttiin rajoittaa venäläisten mahdollisuuksia ostaa kiinteistöjä Suomesta, kaatui lakivaliokunnan äänestyksessä vuonna 2014.

Uuden lakihankkeen suunnittelu on Väätäsen mielestä taas suunnanmuutos, sillä aiemmin kiinteistökauppojen suitsimiselle ei ole nähty tarvetta.

Kyse on tietynlaisesta protektionismista myös Suomen puolelta, sanoo Maanmittauslaitoksen rekisteripäällikkö Taisto Toppinen. Sotilaspoliittisen tilanteen kiristyminen ja Krimin valtaus ovat nostaneet kiinteistökauppojen rajoittamisen hänen mukaansa uudelleen esiin.

”Se on tuonut pelkoja, ja puuhattavana oleva laki antaisi aseet puuttua ostoksiin tietyissä tilanteissa. Kaupat ovat kuitenkin vähäisiä ja suuntautuvat ihan tavallisiin kesäasuntoihin. Enemmän tässä on savua ja pelotetta kuin tulta ja todellisuutta. Se on minun kantani asiaan.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kiinteistöt
 • Ulkomaalaiset
 • Kesämökit
 • Venäjä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  2. 2

   Mira nousi raitiovaunuun ja katosi – Nyt äiti Sina Varhee kertoo epätietoisuuden tuskasta ja siitä, miten se päättyi

   Tilaajille
  3. 3

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  4. 4

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  5. 5

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  6. 6

   Kun kolmekymppinen lainaa vuokrarahat vanhemmiltaan, se on pöyristyttävää – Miksi yksin elävä ei saa tukeutua toisiin?

  7. 7

   Samat ratikat täyttyvät äärimmilleen samassa paikassa, ja yksi syy on yli muiden – HS:n hakukone kertoo, kuinka tukkoinen on oma ratikkalinjasi

   Tilaajille
  8. 8

   Ratsastajat päihittivät 7 500 ihmisen asunnot Helsingin Tuomarinkylässä – Pellot säilyvät hevosten ja koirien käytössä oikeuden päätöksellä

  9. 9

   Melania Trump ajautui kiistaan presidentin avustajan kanssa, ja avustaja sai lähteä

  10. 10

   Elintavat vaikuttavat aivoinfarktin riskiin enemmän kuin geenit, selvisi laajassa brittitutkimuksessa – Tarkkaile näitä kahta arvoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  2. 2

   Elintavat vaikuttavat aivoinfarktin riskiin enemmän kuin geenit, selvisi laajassa brittitutkimuksessa – Tarkkaile näitä kahta arvoa

  3. 3

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  4. 4

   Finanssivalvonnalta poikkeuksellinen ulostulo: Eläkeyhtiöt ovat käyttäneet yhteisiä varojamme vuosikausia väärin, ja nyt sen on loputtava

  5. 5

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  6. 6

   Miksi eläke­miljardien väärin­käyttöä ei saada kuriin? Syy on yksin­kertainen, ja se kertoo paljon Suomesta

  7. 7

   Onko lapsesi pessimisti? – Nämä vinkit kannattaa huomioida kasvatuksessa, jotta lapsesta ei tule negatiivista aikuista

   Tilaajille
  8. 8

   Lentäjät kertoivat tunnistamattomasta, kirkkaasta ja nopeasti lentäneestä kohteesta Irlannissa – lentäjän ja lennon­johdon välinen keskustelu julki

  9. 9

   Upouuden koulun lattiat jouduttiin repimään auki ja asentamaan uudelleen – Nyt kosteusvaurioita on löytynyt taas

  10. 10

   Pamahdus aiheutti ison poliisioperaation Töölössä, viime vuonna samassa asuntolassa löytyi matkalaukkuun kätketty ruumis – ”Poliisiautot tulee ja menee, neuloja siellä täällä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  3. 3

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  9. 9

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  10. 10

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Ihmisten hätä tuli ihon alle” – uudessa kamarioopperassa pakolaiset matkaavat meren yli kohti tuntematonta
  3. Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille
  4. Suomen ykkösmaalivahti Lukas Hradecky: ”Vanhemmat olisivat olleet yhtä ylpeitä, vaikka minusta olisi tullut hyvä postimies”
  5. Kun kolmekymppinen lainaa vuokrarahat vanhemmiltaan, se on pöyristyttävää – Miksi yksin elävä ei saa tukeutua toisiin?
  6. Mira nousi raitiovaunuun ja katosi – Nyt äiti Sina Varhee kertoo epätietoisuuden tuskasta ja siitä, miten se päättyi Tilaajille
  7. Rasisti vapautti terroristin, ja siitä syntyi jotain kaunista – ”Nyt Nelson Mandelan perintö on tärvätty”, sanoo Etelä-Afrikan entinen presidentti HS:lle
  8. Ratsastajat päihittivät 7 500 ihmisen asunnot Helsingin Tuomarinkylässä – Pellot säilyvät hevosten ja koirien käytössä oikeuden päätöksellä
  9. Samat ratikat täyttyvät äärimmilleen samassa paikassa, ja yksi syy on yli muiden – HS:n hakukone kertoo, kuinka tukkoinen on oma ratikkalinjasi Tilaajille
  10. Finnfellow-laivan sähköt katkesivat matkalla Ruotsiin – Moottorit sammuivat, mutta laiva palasi omin voimin takaisin Naantaliin
  11. Kirkkonummelta katsotaan miljardien valovuosien päähän – Uusi laite kääntyilee kuin pöllön pää ja tarkentaa paikannusta
  12. Näytä lisää