Kotimaa

Ensin hallitus leikkasi koulutuksesta rajusti, sitten paikkasi pienesti – Karuimmin on kohdeltu toisen asteen koulutusta, arvioi OAJ

Ensi viikon budjettiriihestä perätään lisärahaa lukioille ja yliopistoille. Kansliapäällikkötyöryhmä miettii lisää osaavan työvoiman saatavuutta edistäviä täsmäkoulutuksia.

Kautensa viimeiseen budjettiriiheen tiistaina kokoontuva pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus on leikannut koulutuksen ja tutkimuksen menoista liki 900 miljonaa euroa.

Jo puoliväliriihessä keväällä 2017 hallitus julisti, että koulusäästöt ovat nyt ohi. Hallitus myös ynnäsi, että uusia panostuksia olisi tehty jopa 400 miljoonan edestä, kun mukaan otettiin myös kertaluonteisia eriä pääomituksia myöten. Esimerkiksi Sivistystyönantajien laskelman mukaan noin sadan miljoonan euron laastarointi olisi lähempänä totuutta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ensi viikon budjettiriihestä ei ole odotettavissa isompia lisärahoja, vaikka toiveita riittää etenkin yliopistoissa ja lukioissa, joille on luvassa uudistusten myötä roppakaupalla uusia tehtäviä.

Koulutusrahoituksen kokonaisuuden hahmottamista vaikeuttaa se, että viime hallitukset ovat karsineet perusrahoitusta kovalla kädellä, mutta samalla on lisätty pienten purojen erikseen haettavaa hankerahoitusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kun toinen käsi ottaa ja toinen antaa”, Kuntaliiton asiantuntija otsikoi kesällä kalvon, jonka mukaan indeksijäädytys leikkaa kuntien esi- ja perusopetuksen valtionosuusrahoituksesta tänä vuonna 33 miljoonaa euroa, kun taas tasa-arvoavustus tuo siihen lisää 29 miljoonaa euroa – tosin vain niille kunnille, jotka ovat sitä hoksanneet hakea ja ovat myös sitä saaneet.

Kuntien koulurahojen miinusmerkkiä pidentävät muut, kuten varhaiskasvatuksen, lukioiden ja kiky-sopimuksesta koituvat leikkaukset.

Peruskoulujen valtionrahoitus on erityisen hankala hahmottaa, sillä nykyään se koostuu kahdesta osasta eli niin sanotusta kunnan peruspalvelujen lakisääteisestä valtionosuudesta, josta vastaa valtiovarainministeriö, sekä opetusministeriön valtionavustuksista, joihin myös tasa-arvorahat kuuluvat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viime vuoden lopulla julkaistiin selvitys vaalikaudella 2011–2015 tehtyjen säästöpäätösten vaikutuksista sivistyksellisten oikeuksien toteutumiseen. Sen mukaan erot opetuksen tarjonnassa ja tuloksissa peruskoulussa ja lukiossa olivat jo kasvaneet.

Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) selvityksestä kävi ilmi myös se, että kunnat ja muut koulutuksen järjestäjät ovat paikkailleet säästöjä omasta pussistaan, kun valtionosuudet ovat supistuneet.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen koulutusleikkauksista suurin osuus suuntautui ammatilliseen koulutukseen. Siinä toteutettiin samalla perinpohjainen ja sinänsä tarpeellinen uudistus, joka edelliseltä hallitukselta jäi tekemättä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) oma talousarvioehdotus ensi vuodelle esittää pieniä lisäyksiä esimerkiksi juuri ammattikoulureformin toimeenpanoon, varhaiskasvatukseen, vapaaseen sivistystyöhön ja toisen asteen opiskelijoiden oppimateriaaleihin, mutta niistä kerrottiin jo keväällä.

Työvoiman saatavuuden turvaamiseksi esitetään 16 miljoonan euron määrärahaa ammatillisen osaamisen pilotteihin, mutta valtiovarainministeriön esityksessä summaa ei ole.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Asia saattaa tulla vielä esille kolmen kansliapäällikön ryhmässä, joka pohtii riihtä varten osaavan työvoiman saatavuutta lisääviä nopeavaikutteisia täsmätoimia. Myös tutkimuksen ja innovaatioiden rahoitus kaipaisi uusia keinoja.

Oppositiosta on voitu ensi vuoden budjettiesitysten pohjalta huomauttaa, että hallitus lupauksistaan huolimatta jatkaa kuin jatkaakin koulutusleikkauksia.

Edelliseen vuoteen verrattuna vähennyksiä myös löytyy, mikä osin johtuu joidenkin kertaluonteisten panostusten päättymisestä. Yksin kärkihankkeiden päättymisen osuus on yli sata miljoonaa euroa.

Mutta miten Sipilän hallituksen säästöt ovat kohdelleet eri kouluasteita? HS pyysi arviota Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtajalta Olli Luukkaiselta:

Varhaiskasvatus

Vuosi 2017 jää Luukkaisen mukaan jopa koulutuspoliittiseen historiaan, sillä vihdoin saatiin aikaan varhaiskasvatuslaki, joka nostaa päiväkotihenkilöstön koulutustasoa.

Rahoitus on kuitenkin mennyt eri suuntaan, kun hallitus heti kautensa aluksi puolitti subjektiivisen päivähoito-oikeuden työttömiltä ja suurensi ryhmäkokoja, mikä osin vesitti uudistuksen. Sittemmin tosin maksuja alennettiin vähätuloisilta perheiltä. ”Poukkoilevaa politiikkaa”, Luukkainen suomii.

Perusopetus

Peruskoulu on Luukkaisen mukaan selvinnyt tällä hallituskaudella kohtuullisesti: siihen ei ole erityisemmin panostettu, mutta siitä ei myöskään ole suuremmin leikattu. Luukkainen harmittelee kuitenkin monimutkaista valtionosuusjärjestelmää ja hankerumbaa sekä kaipaa lisää rahaa etenkin erityisopetukseen.

Toisen asteen koulutus

Toisen asteen koulutusta on Luukkaisen mukaan kohdeltu kurjimmin. Jo edellinen hallitus leikkasi ammattikoulutuksen menoista jopa neljänneksen ja Sipilän hallitus noin 200 miljoonaa euroa.

”Sehän on poliittista sumutusta ja ihan laastarointia, jos jotain 15 miljoonan lisäystä sitten mainostetaan isona. Reformi sinänsä on hyvä eli se, että lisätään työssäoppimista, mutta eihän kaikki voi olla itsenäistä opiskelua, vaan silloin laatu kärsii”, Luukkainen sanoo.

Hallitus sai aikaan myös uuden lukiolain, joka lisää opiskelijoiden erityisopetusta ja opinto-ohjausta sekä velvoittaa lukiot myös korkeakouluyhteistyöhön.

”On uskomatonta, että valtiovarainministeriön esityksessä lukiorahoitus jopa putoaa entisestään, vaikka uusi lukiolaki tulee voimaan ensi vuonna”, Luukkainen ihmettelee.

Lukioon esitetty laskennallinen valtionosuus tosin perustuu toteutuneisiin kustannuksiin, jotka ovat pienentyneet. Riihestä saattaa lisärahaa vielä irrota.

Korkeakoulut

Ammattikorkeakoulujen menoja ja aloituspaikkoja karsi jo edellinen hallitus, kun nykyhallitus osoitti säästöjä lähinnä yliopistoille poistamalla esimerkiksi niin sanotun apteekkikorvauksen, joka kohdistui Helsingin yliopistoon.

Luukkainen huomauttaa, että indeksikorotusten jäädytys koskee molempia korkeakoulumuotoja. Hankeavustuksia korkeakouluille on toisaalta myönnetty esimerkiksi digitaalisten oppimisympäristöjen kehittämiseen, ympärivuotiseen opiskeluun ja muuntokoulutukseen.

OAJ kannattaa parhaillaan lausuntokierroksella olevaa korkeakoululain muutosesitystä, jossa korostuu korkeakoulujen rooli aikuisten osaamisen päivittämisessä.

Jatkuvan oppimisen rahoitus pitää kuitenkin Luukkaisen mukaan turvata nykyisen budjettikehyksen ulkopuolelta, sillä muuten ”normiopetus” ja tutkimus kärsivät.

Professoriliitto ja Tieteentekijöiden liitto taas ovat sitkeästi peränneet, että edes yliopistoindeksi palautettaisiin eli sen jäädytys lopetettaisiin, mikä toisi yliopistoille ensi vuonna 35 miljoonaa lisää rahaa. Se ei olisi yliopistoa kohti paljon, mutta tuskin myöskään kaataisi valtiontaloutta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Budjettiriihi
 • Koulutus
 • Marjukka Liiten

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  2. 2

   Ex-gangsteri ammuttiin Kööpenhaminassa, kun hän poistui elämä­kertansa julkaisu­tilaisuudesta

  3. 3

   Lapsimorsian huutokaupattiin Facebookissa – ”Barbaarista teknologian käyttöä”

  4. 4

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  5. 5

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  6. 6

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  7. 7

   Lentoyhtiöillä on jättimäinen ongelma, joka varjostaa alan tulevaisuutta – Voiko yhtiöiden päästö­lupauksiin uskoa?

  8. 8

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  9. 9

   Hissionnettomuus Helsingissä: Mies puristui hengiltä Porvoon­kadulla

  10. 10

   Kylmähermoinen asiakas sekoitti ryöstäjän suunnitelmat – Naamiomies jäi kiinni verekseltään Keravalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  2. 2

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  3. 3

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  4. 4

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  5. 5

   Tulivuoren­purkaus pimensi Auringon ja sitten tulivat paise­rutto, pakkaset ja nälän­hätä – vuosi 536 oli ihmis­kunnan historian kamalin, sanovat tutkijat

  6. 6

   Kylmähermoinen asiakas sekoitti ryöstäjän suunnitelmat – Naamiomies jäi kiinni verekseltään Keravalla

  7. 7

   Brexit on iso poliittinen erehdys, josta Suomella on paljon opittavaa

  8. 8

   Asemiehet tunkeutuivat toimistoon Mannerheimintiellä ja vaativat yrittäjältä 20 000 euroa – Uhri ja poliisi järjestivät väijytyksen, rikolliset saatiin tuomiolle

  9. 9

   Suuren kauppakeskuksen rakentaminen keskeytyi Espoossa – Lippulaivalle etsitään nyt uutta urakoitsijaa

  10. 10

   Hissionnettomuus Helsingissä: Mies puristui hengiltä Porvoon­kadulla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  6. 6

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  9. 9

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  10. 10

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää