Kotimaa

Ensin hallitus leikkasi koulutuksesta rajusti, sitten paikkasi pienesti – Karuimmin on kohdeltu toisen asteen koulutusta, arvioi OAJ

Ensi viikon budjettiriihestä perätään lisärahaa lukioille ja yliopistoille. Kansliapäällikkötyöryhmä miettii lisää osaavan työvoiman saatavuutta edistäviä täsmäkoulutuksia.

Kautensa viimeiseen budjettiriiheen tiistaina kokoontuva pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus on leikannut koulutuksen ja tutkimuksen menoista liki 900 miljonaa euroa.

Jo puoliväliriihessä keväällä 2017 hallitus julisti, että koulusäästöt ovat nyt ohi. Hallitus myös ynnäsi, että uusia panostuksia olisi tehty jopa 400 miljoonan edestä, kun mukaan otettiin myös kertaluonteisia eriä pääomituksia myöten. Esimerkiksi Sivistystyönantajien laskelman mukaan noin sadan miljoonan euron laastarointi olisi lähempänä totuutta.

Ensi viikon budjettiriihestä ei ole odotettavissa isompia lisärahoja, vaikka toiveita riittää etenkin yliopistoissa ja lukioissa, joille on luvassa uudistusten myötä roppakaupalla uusia tehtäviä.

Koulutusrahoituksen kokonaisuuden hahmottamista vaikeuttaa se, että viime hallitukset ovat karsineet perusrahoitusta kovalla kädellä, mutta samalla on lisätty pienten purojen erikseen haettavaa hankerahoitusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kun toinen käsi ottaa ja toinen antaa”, Kuntaliiton asiantuntija otsikoi kesällä kalvon, jonka mukaan indeksijäädytys leikkaa kuntien esi- ja perusopetuksen valtionosuusrahoituksesta tänä vuonna 33 miljoonaa euroa, kun taas tasa-arvoavustus tuo siihen lisää 29 miljoonaa euroa – tosin vain niille kunnille, jotka ovat sitä hoksanneet hakea ja ovat myös sitä saaneet.

Kuntien koulurahojen miinusmerkkiä pidentävät muut, kuten varhaiskasvatuksen, lukioiden ja kiky-sopimuksesta koituvat leikkaukset.

Peruskoulujen valtionrahoitus on erityisen hankala hahmottaa, sillä nykyään se koostuu kahdesta osasta eli niin sanotusta kunnan peruspalvelujen lakisääteisestä valtionosuudesta, josta vastaa valtiovarainministeriö, sekä opetusministeriön valtionavustuksista, joihin myös tasa-arvorahat kuuluvat.

Viime vuoden lopulla julkaistiin selvitys vaalikaudella 2011–2015 tehtyjen säästöpäätösten vaikutuksista sivistyksellisten oikeuksien toteutumiseen. Sen mukaan erot opetuksen tarjonnassa ja tuloksissa peruskoulussa ja lukiossa olivat jo kasvaneet.

Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) selvityksestä kävi ilmi myös se, että kunnat ja muut koulutuksen järjestäjät ovat paikkailleet säästöjä omasta pussistaan, kun valtionosuudet ovat supistuneet.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen koulutusleikkauksista suurin osuus suuntautui ammatilliseen koulutukseen. Siinä toteutettiin samalla perinpohjainen ja sinänsä tarpeellinen uudistus, joka edelliseltä hallitukselta jäi tekemättä.

Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) oma talousarvioehdotus ensi vuodelle esittää pieniä lisäyksiä esimerkiksi juuri ammattikoulureformin toimeenpanoon, varhaiskasvatukseen, vapaaseen sivistystyöhön ja toisen asteen opiskelijoiden oppimateriaaleihin, mutta niistä kerrottiin jo keväällä.

Työvoiman saatavuuden turvaamiseksi esitetään 16 miljoonan euron määrärahaa ammatillisen osaamisen pilotteihin, mutta valtiovarainministeriön esityksessä summaa ei ole.

Asia saattaa tulla vielä esille kolmen kansliapäällikön ryhmässä, joka pohtii riihtä varten osaavan työvoiman saatavuutta lisääviä nopeavaikutteisia täsmätoimia. Myös tutkimuksen ja innovaatioiden rahoitus kaipaisi uusia keinoja.

Oppositiosta on voitu ensi vuoden budjettiesitysten pohjalta huomauttaa, että hallitus lupauksistaan huolimatta jatkaa kuin jatkaakin koulutusleikkauksia.

Edelliseen vuoteen verrattuna vähennyksiä myös löytyy, mikä osin johtuu joidenkin kertaluonteisten panostusten päättymisestä. Yksin kärkihankkeiden päättymisen osuus on yli sata miljoonaa euroa.

Mutta miten Sipilän hallituksen säästöt ovat kohdelleet eri kouluasteita? HS pyysi arviota Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtajalta Olli Luukkaiselta:

Varhaiskasvatus

Vuosi 2017 jää Luukkaisen mukaan jopa koulutuspoliittiseen historiaan, sillä vihdoin saatiin aikaan varhaiskasvatuslaki, joka nostaa päiväkotihenkilöstön koulutustasoa.

Rahoitus on kuitenkin mennyt eri suuntaan, kun hallitus heti kautensa aluksi puolitti subjektiivisen päivähoito-oikeuden työttömiltä ja suurensi ryhmäkokoja, mikä osin vesitti uudistuksen. Sittemmin tosin maksuja alennettiin vähätuloisilta perheiltä. ”Poukkoilevaa politiikkaa”, Luukkainen suomii.

Perusopetus

Peruskoulu on Luukkaisen mukaan selvinnyt tällä hallituskaudella kohtuullisesti: siihen ei ole erityisemmin panostettu, mutta siitä ei myöskään ole suuremmin leikattu. Luukkainen harmittelee kuitenkin monimutkaista valtionosuusjärjestelmää ja hankerumbaa sekä kaipaa lisää rahaa etenkin erityisopetukseen.

Toisen asteen koulutus

Toisen asteen koulutusta on Luukkaisen mukaan kohdeltu kurjimmin. Jo edellinen hallitus leikkasi ammattikoulutuksen menoista jopa neljänneksen ja Sipilän hallitus noin 200 miljoonaa euroa.

”Sehän on poliittista sumutusta ja ihan laastarointia, jos jotain 15 miljoonan lisäystä sitten mainostetaan isona. Reformi sinänsä on hyvä eli se, että lisätään työssäoppimista, mutta eihän kaikki voi olla itsenäistä opiskelua, vaan silloin laatu kärsii”, Luukkainen sanoo.

Hallitus sai aikaan myös uuden lukiolain, joka lisää opiskelijoiden erityisopetusta ja opinto-ohjausta sekä velvoittaa lukiot myös korkeakouluyhteistyöhön.

”On uskomatonta, että valtiovarainministeriön esityksessä lukiorahoitus jopa putoaa entisestään, vaikka uusi lukiolaki tulee voimaan ensi vuonna”, Luukkainen ihmettelee.

Lukioon esitetty laskennallinen valtionosuus tosin perustuu toteutuneisiin kustannuksiin, jotka ovat pienentyneet. Riihestä saattaa lisärahaa vielä irrota.

Korkeakoulut

Ammattikorkeakoulujen menoja ja aloituspaikkoja karsi jo edellinen hallitus, kun nykyhallitus osoitti säästöjä lähinnä yliopistoille poistamalla esimerkiksi niin sanotun apteekkikorvauksen, joka kohdistui Helsingin yliopistoon.

Luukkainen huomauttaa, että indeksikorotusten jäädytys koskee molempia korkeakoulumuotoja. Hankeavustuksia korkeakouluille on toisaalta myönnetty esimerkiksi digitaalisten oppimisympäristöjen kehittämiseen, ympärivuotiseen opiskeluun ja muuntokoulutukseen.

OAJ kannattaa parhaillaan lausuntokierroksella olevaa korkeakoululain muutosesitystä, jossa korostuu korkeakoulujen rooli aikuisten osaamisen päivittämisessä.

Jatkuvan oppimisen rahoitus pitää kuitenkin Luukkaisen mukaan turvata nykyisen budjettikehyksen ulkopuolelta, sillä muuten ”normiopetus” ja tutkimus kärsivät.

Professoriliitto ja Tieteentekijöiden liitto taas ovat sitkeästi peränneet, että edes yliopistoindeksi palautettaisiin eli sen jäädytys lopetettaisiin, mikä toisi yliopistoille ensi vuonna 35 miljoonaa lisää rahaa. Se ei olisi yliopistoa kohti paljon, mutta tuskin myöskään kaataisi valtiontaloutta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Budjettiriihi
 • Koulutus
 • Marjukka Liiten

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Love Island Suomi lätsähti täydelliseksi pannukakuksi teknisten ongelmien takia – Sub-kanavan suuren tosi-tv-satsauksen tilalla näytettiin Simpsoneita

  4. 4

   Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

  5. 5

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  6. 6

   Bill Cosby sai vähintään kolme vuotta vankeutta – tuomari nimesi hänet vaaralliseksi seksuaali­rikolliseksi

  7. 7

   Prinsessa lupasi ostaa Anna-Julia Kontiolle hevosen – enää hänen pitäisi tietää, millaisen hevosen haluaisi

  8. 8

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  9. 9

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  10. 10

   Halvaantunut yhdysvaltalainen mies kävelee selkärankaan asennetun elektrodin ansiosta – se vahvistaa aivojen viestit lihaksille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  6. 6

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Amerikan isäpappa” Bill Cosby tuomittiin rikoksesta, josta hän näytti pitkään selviävän rangaistuksetta – #metoo-keskustelu vaikutti todennäköisesti siihen, että syytökset otettiin nyt vakavasti
  3. Pelko Malediivien syöksymisestä kriisiin väheni, kun itsevaltainen presidentti myönsi vaalitappionsa – yllätystulos voi kääntää paratiisisaarten katseen Kiinasta länteen
  4. Presidentti Niinistö vastasi YK-puheessaan Trumpille mainitsematta häntä nimeltä: Kansainvälinen yhteistyö on ”paineen alla”
  5. Love Island Suomi lätsähti täydelliseksi pannukakuksi teknisten ongelmien takia – Sub-kanavan suuren tosi-tv-satsauksen tilalla näytettiin Simpsoneita
  6. Airiston Helmi on ollut puolustusministeriön syynissä 2010-luvulla – mitään hälyttävää ei löytynyt
  7. Jokereille toinen peräkkäinen tappio ja ikävä takaisku – kapteeni Peter Regin loukkaantui
  8. Molemmat talousrikoksista epäillyt miehet vangittiin – Tämä tiedetään nyt saariston laajasta poliisi­operaatiosta
  9. Tunti sitten
  10. Bill Cosby sai vähintään kolme vuotta vankeutta – tuomari nimesi hänet vaaralliseksi seksuaali­rikolliseksi
  11. Ranskan ex-pääministeri Manuel Valls loikkaa Espanjan politiikkaan pyrkimällä Barcelonan pormestariksi – lupasi jättää Ranskan pysyvästi
  12. Britannian työväenpuolue otti uuden ärhäkän brexit-linjan: Ovi pidettävä auki uudelle EU-kansanäänestykselle
  13. Näytä lisää