Kotimaa

Ensin hallitus leikkasi koulutuksesta rajusti, sitten paikkasi pienesti – Karuimmin on kohdeltu toisen asteen koulutusta, arvioi OAJ

Ensi viikon budjettiriihestä perätään lisärahaa lukioille ja yliopistoille. Kansliapäällikkötyöryhmä miettii lisää osaavan työvoiman saatavuutta edistäviä täsmäkoulutuksia.

Kautensa viimeiseen budjettiriiheen tiistaina kokoontuva pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus on leikannut koulutuksen ja tutkimuksen menoista liki 900 miljonaa euroa.

Jo puoliväliriihessä keväällä 2017 hallitus julisti, että koulusäästöt ovat nyt ohi. Hallitus myös ynnäsi, että uusia panostuksia olisi tehty jopa 400 miljoonan edestä, kun mukaan otettiin myös kertaluonteisia eriä pääomituksia myöten. Esimerkiksi Sivistystyönantajien laskelman mukaan noin sadan miljoonan euron laastarointi olisi lähempänä totuutta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ensi viikon budjettiriihestä ei ole odotettavissa isompia lisärahoja, vaikka toiveita riittää etenkin yliopistoissa ja lukioissa, joille on luvassa uudistusten myötä roppakaupalla uusia tehtäviä.

Koulutusrahoituksen kokonaisuuden hahmottamista vaikeuttaa se, että viime hallitukset ovat karsineet perusrahoitusta kovalla kädellä, mutta samalla on lisätty pienten purojen erikseen haettavaa hankerahoitusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kun toinen käsi ottaa ja toinen antaa”, Kuntaliiton asiantuntija otsikoi kesällä kalvon, jonka mukaan indeksijäädytys leikkaa kuntien esi- ja perusopetuksen valtionosuusrahoituksesta tänä vuonna 33 miljoonaa euroa, kun taas tasa-arvoavustus tuo siihen lisää 29 miljoonaa euroa – tosin vain niille kunnille, jotka ovat sitä hoksanneet hakea ja ovat myös sitä saaneet.

Kuntien koulurahojen miinusmerkkiä pidentävät muut, kuten varhaiskasvatuksen, lukioiden ja kiky-sopimuksesta koituvat leikkaukset.

Peruskoulujen valtionrahoitus on erityisen hankala hahmottaa, sillä nykyään se koostuu kahdesta osasta eli niin sanotusta kunnan peruspalvelujen lakisääteisestä valtionosuudesta, josta vastaa valtiovarainministeriö, sekä opetusministeriön valtionavustuksista, joihin myös tasa-arvorahat kuuluvat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viime vuoden lopulla julkaistiin selvitys vaalikaudella 2011–2015 tehtyjen säästöpäätösten vaikutuksista sivistyksellisten oikeuksien toteutumiseen. Sen mukaan erot opetuksen tarjonnassa ja tuloksissa peruskoulussa ja lukiossa olivat jo kasvaneet.

Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) selvityksestä kävi ilmi myös se, että kunnat ja muut koulutuksen järjestäjät ovat paikkailleet säästöjä omasta pussistaan, kun valtionosuudet ovat supistuneet.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen koulutusleikkauksista suurin osuus suuntautui ammatilliseen koulutukseen. Siinä toteutettiin samalla perinpohjainen ja sinänsä tarpeellinen uudistus, joka edelliseltä hallitukselta jäi tekemättä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) oma talousarvioehdotus ensi vuodelle esittää pieniä lisäyksiä esimerkiksi juuri ammattikoulureformin toimeenpanoon, varhaiskasvatukseen, vapaaseen sivistystyöhön ja toisen asteen opiskelijoiden oppimateriaaleihin, mutta niistä kerrottiin jo keväällä.

Työvoiman saatavuuden turvaamiseksi esitetään 16 miljoonan euron määrärahaa ammatillisen osaamisen pilotteihin, mutta valtiovarainministeriön esityksessä summaa ei ole.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Asia saattaa tulla vielä esille kolmen kansliapäällikön ryhmässä, joka pohtii riihtä varten osaavan työvoiman saatavuutta lisääviä nopeavaikutteisia täsmätoimia. Myös tutkimuksen ja innovaatioiden rahoitus kaipaisi uusia keinoja.

Oppositiosta on voitu ensi vuoden budjettiesitysten pohjalta huomauttaa, että hallitus lupauksistaan huolimatta jatkaa kuin jatkaakin koulutusleikkauksia.

Edelliseen vuoteen verrattuna vähennyksiä myös löytyy, mikä osin johtuu joidenkin kertaluonteisten panostusten päättymisestä. Yksin kärkihankkeiden päättymisen osuus on yli sata miljoonaa euroa.

Mutta miten Sipilän hallituksen säästöt ovat kohdelleet eri kouluasteita? HS pyysi arviota Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtajalta Olli Luukkaiselta:

Varhaiskasvatus

Vuosi 2017 jää Luukkaisen mukaan jopa koulutuspoliittiseen historiaan, sillä vihdoin saatiin aikaan varhaiskasvatuslaki, joka nostaa päiväkotihenkilöstön koulutustasoa.

Rahoitus on kuitenkin mennyt eri suuntaan, kun hallitus heti kautensa aluksi puolitti subjektiivisen päivähoito-oikeuden työttömiltä ja suurensi ryhmäkokoja, mikä osin vesitti uudistuksen. Sittemmin tosin maksuja alennettiin vähätuloisilta perheiltä. ”Poukkoilevaa politiikkaa”, Luukkainen suomii.

Perusopetus

Peruskoulu on Luukkaisen mukaan selvinnyt tällä hallituskaudella kohtuullisesti: siihen ei ole erityisemmin panostettu, mutta siitä ei myöskään ole suuremmin leikattu. Luukkainen harmittelee kuitenkin monimutkaista valtionosuusjärjestelmää ja hankerumbaa sekä kaipaa lisää rahaa etenkin erityisopetukseen.

Toisen asteen koulutus

Toisen asteen koulutusta on Luukkaisen mukaan kohdeltu kurjimmin. Jo edellinen hallitus leikkasi ammattikoulutuksen menoista jopa neljänneksen ja Sipilän hallitus noin 200 miljoonaa euroa.

”Sehän on poliittista sumutusta ja ihan laastarointia, jos jotain 15 miljoonan lisäystä sitten mainostetaan isona. Reformi sinänsä on hyvä eli se, että lisätään työssäoppimista, mutta eihän kaikki voi olla itsenäistä opiskelua, vaan silloin laatu kärsii”, Luukkainen sanoo.

Hallitus sai aikaan myös uuden lukiolain, joka lisää opiskelijoiden erityisopetusta ja opinto-ohjausta sekä velvoittaa lukiot myös korkeakouluyhteistyöhön.

”On uskomatonta, että valtiovarainministeriön esityksessä lukiorahoitus jopa putoaa entisestään, vaikka uusi lukiolaki tulee voimaan ensi vuonna”, Luukkainen ihmettelee.

Lukioon esitetty laskennallinen valtionosuus tosin perustuu toteutuneisiin kustannuksiin, jotka ovat pienentyneet. Riihestä saattaa lisärahaa vielä irrota.

Korkeakoulut

Ammattikorkeakoulujen menoja ja aloituspaikkoja karsi jo edellinen hallitus, kun nykyhallitus osoitti säästöjä lähinnä yliopistoille poistamalla esimerkiksi niin sanotun apteekkikorvauksen, joka kohdistui Helsingin yliopistoon.

Luukkainen huomauttaa, että indeksikorotusten jäädytys koskee molempia korkeakoulumuotoja. Hankeavustuksia korkeakouluille on toisaalta myönnetty esimerkiksi digitaalisten oppimisympäristöjen kehittämiseen, ympärivuotiseen opiskeluun ja muuntokoulutukseen.

OAJ kannattaa parhaillaan lausuntokierroksella olevaa korkeakoululain muutosesitystä, jossa korostuu korkeakoulujen rooli aikuisten osaamisen päivittämisessä.

Jatkuvan oppimisen rahoitus pitää kuitenkin Luukkaisen mukaan turvata nykyisen budjettikehyksen ulkopuolelta, sillä muuten ”normiopetus” ja tutkimus kärsivät.

Professoriliitto ja Tieteentekijöiden liitto taas ovat sitkeästi peränneet, että edes yliopistoindeksi palautettaisiin eli sen jäädytys lopetettaisiin, mikä toisi yliopistoille ensi vuonna 35 miljoonaa lisää rahaa. Se ei olisi yliopistoa kohti paljon, mutta tuskin myöskään kaataisi valtiontaloutta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Budjettiriihi
 • Koulutus
 • Marjukka Liiten

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”

  2. 2

   Sushikokki tappoi kollegansa veitsellä ravintolassa Kampissa, likaveden läiskyminen oli viimeinen pisara – oikeus tuomitsi vankilaan

  3. 3

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  4. 4

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  5. 5

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  6. 6

   Lähes vuoden kateissa ollut suomalainen löytyi kuolleena Tallinnan lähistöltä

  7. 7

   Takaisku helsinkiläiselle sikariklubille: Oikeus kielsi tupakoinnin

  8. 8

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  9. 9

   Klubiskenen keskeiset nimet vaativat häirinnän, puristelun ja syrjinnän lopettamista – kuvaavat avoimessa kirjeessä karua kohtelua ja asiattomuuksia

  10. 10

   Kondomifirman sponsorilogo puuttui – Jokerien kausikortit menivät vaihtoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  2. 2

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  3. 3

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  4. 4

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  5. 5

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  6. 6

   Miksi eläke­miljardien väärin­käyttöä ei saada kuriin? Syy on yksin­kertainen, ja se kertoo paljon Suomesta

  7. 7

   Aikuinen ihminen saa olla Suomessa riippuvainen tasan yhdestä ihmisestä – ja se on hänen oma kumppaninsa

  8. 8

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  9. 9

   Oikeiston pääministeri­ehdokas kaatui historiallisessa äänestyksessä Ruotsissa – Ruotsidemokraattien Åkesson: ”Katsokaa Suomea!”

  10. 10

   Raportti: Suomen oma käsitys ”mallimaan” asemastaan ja maine muiden silmissä ovat ristiriidassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  3. 3

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  9. 9

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  10. 10

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää