Kotimaa

Miksi plagioinnista kiinni jäänyt Laura Huhtasaari saa pitää tutkintonsa? Vilppi voi viedä maisterin arvon, mutta niin on käynyt Suomessa vain kerran

Tutkintoa koskevan päätöksen purkaminen on mahdollista ainoastaan korkeimmassa hallinto-oikeudessa, kertoo hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää.

Laura Huhtasaari (ps) saa pitää maisterintutkintonsa, vaikka hänen pro gradu -tutkielmansa loukkaa hyvää tieteellistä käytäntöä.

Huhtasaaren vuonna 2003 hyväksytty Kulttuuriset käytännöt monikulttuurisessa perusopetusryhmässä -opinnäytetyö loukkaa hyvää tieteellistä käytäntöä merkittävästi aiemmin selvitettyä laajemmin, selviää maanantaina annetusta Jyväskylän yliopiston rehtorin Keijo Hämäläisen päätöksestä.

Hyvän tieteellisen käytännön loukkaukset ovat päätöksen mukaan tutkimuksessa ja opinnäytetyössä vakavia sekä luonteeltaan että mittaluokaltaan.

Päätökseen liitetyn asiantuntijalausunnon mukaan opinnäytetyön Loppupohdinta-luvusta on merkkimääräisesti laskettuna asiattomasti kopioitua tekstiä 80 prosenttia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Päätöksessä todetaan lisäksi, että opinnäytetyön menettelytavat ovat olleet omiaan johtamaan harhaan tiedeyhteisöä ja myöhempien opinnäytetöiden tekijöitä.

Tutkimusvilpistä huolimatta Huhtasaari ei menetä tutkintoaan.

Suomen lain mukaan tutkintoa ei käytännössä voida purkaa enää sen jälkeen, kun myöntämisestä on kulunut yli viisi vuotta, kertoo Tutkimuseettisen neuvottelukunnan pääsihteeri Sanna-Kaisa Spoof.

Huhtasaaren pro gradu -työn valmistumisesta on kulunut 15 vuotta.

Spoof ei ota kantaa Huhtasaaren tapaukseen, mutta kertoo, että tutkinnon purkaminen viiden vuoden jälkeen sen myöntämisestä on yksityishenkilön oikeusturvan kannalta ongelmallista.

”Opintoihin liittyvien viranomaispäätösten, kuten tutkintojen, peruminen yli viiden vuoden jälkeen on erityisen hankalaa. Sen täytyisi mennä oikeusistuimiin asti”, Spoof sanoo.

Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää vahvistaa, että tutkintoa koskevan päätöksen purkaminen on mahdollista ainoastaan korkeimmassa hallinto-oikeudessa (KHO).

”Se osoittaa, että kynnys purkaa tutkinto on korkea. Sitä ei voi ihan heppoisin perustein purkaa”, Mäenpää sanoo.

Tutkinnon purkaminen yli viiden vuoden jälkeen on Mäenpään mukaan mahdollista vain, jos ilmenee erityisen painavia syitä purkaa tutkinto.

Mäenpää kertoo, että tällaiset syyt voisivat liittyä esimerkiksi valtion turvallisuuteen.

”Esimerkiksi, jos olisi myönnetty jokin lupa henkilölle, joka vaarantaa valtion turvallisuuden, lupa olisi mahdollista purkaa jälkeenpäin”

Jyväskylän yliopisto ei aio viedä asiaa varsinaiseen tutkintaan, nyt annetussa päätöksessä kerrotaan. Asian käsittely hyvän tieteellisen käytännön osalta lopetetaan tähän esiselvityksestä annettuun päätökseen.

”Vaikka Huhtasaarella on gradussa vilppiä, hänellä on opintosuorituksia. Oli se Huhtasaari – tai kuka tahansa – hänellä on koulutusta siltä alalta”, Mäenpää kommentoi.

Suomessa on tiedossa vain yksi tapaus, jossa jo myönnetty tutkinto ja hyväksytty pro gradu -työ on hylätty vilpin vuoksi. Itä-Suomen yliopistossa valmistunut gradu joutui tarkkailun alle neljä vuotta hyväksymisen jälkeen, kun yliopisto huomasi sen sisältäneen plagiointia. Vilpillinen pro gradu -työ hylättiin.

Plagiointiin syyllistynyt henkilö, joka oli vilpin ilmetessä suorittamassa tohtoritutkintoa samassa yliopistossa, menetti maisterintutkintonsa ja sai potkut yliopistolta.

Itä-Suomen yliopiston tutkimusvilppi muodostui ennakkotapaukseksi. Nykyään on mahdollista menettää myönnetty tutkinto, jos sen on saavuttanut vilpillä. Se kuitenkin edellyttää, että vilppi huomataan viiden vuoden sisällä tutkinnon saamisesta.

Suurin seuraus, joka opinnäytetyön vilpillisyydestä voi vuosien jälkeen seurata, on maineenmenetys, sanoo tutkimuseettisen neuvottelukunnan pääsihteeri Spoof.

”Mainehaitta on todella huomattava, jos tiedemaailmassa toimiva tutkija jää kiinni vilpistä”, Spoof sanoo.

Hyvän tieteellisen käytännön ohjeistuksen mukaan tiedeyhteisön on tiedotettava sen sisällä tapahtuneesta vilpistä. Spoofin mukaan tapa, jolla vilpistä tiedotetaan, määritetään tapauskohtaisesti. Kiinni jääneen tutkijan kollegoille, rahoittajille ja hankekumppaneille on joka tapauksessa kerrottava tapahtuneesta. Myös vilpilliseen julkaisuun on kirjattava tieto plagioinnista.

Huhtasaaren vuonna 2003 julkaistun opinnäytetyön kirjastoviitetietoihin tullaan päätöksen myötä merkitsemään, että siihen liittyy rehtorin päätös hyvän tieteellisen käytännön loukkausepäilyä koskevassa asiassa.

Yliopistojen rehtoreilla on Spoofin mukaan eniten valtaa sanktioiden ja seuraamusten määrittelyssä. Seuraamukset ovat tapauskohtauksia, mutta yksi yleinen seuraus on kirjallinen varoitus. Myös tutkimustyöpaikan tai rahoituksen jatko voi vaarantua.

HS ei tavoittanut Jyväskylän ylipiston rehtori Keijo Hämäläistä kommentoimaan Huhtasaaren pro gradu -työn vilpillisyyttä ja siitä koituvia seurauksia.

Huhtasaari on kieltänyt tehneensä tietoisesti tahallisen vilpin.
Huhtasaari jätti asiantuntijalausuntoon vastauksen 11. heinäkuuta. Huhtasaaren mielestä esiselvitys oli laadittu huolimattomasti ja sisältää selviä virheitä, esitettyjä väitteitä ei ole yksilöity ja ohjaajan vastuu on jätetty kokonaan huomiotta.

Huhtasaari esitti vastauksessaan myös epäilyn siitä, että esiselvityksen asiantuntijana toiminut Helsingin yliopiston professori Patrik Scheinin olisi käyttänyt sähköistä plagiaatintunnistusohjelmaa, vaikka Huhtasaari ei ollut antanut siihen suostumustaan.

Huhtasaari epäilee, ettei esiselvityksessä mainittuun lukemaan ole voitu päästä ilman sähköistä plagioinnintunnistusjärjestelmää.

Tutkimuseettisen neuvottelukunnan pääsihteeri Spoof kertoo, että nykyään nykyään kaikki opinnäytteet – myös väitöskirjat – ja suuri osa harjoitustöistä tarkastetaan sähköisillä plagiaatintunnistusohjelmilla. Ohjelmat ovat olleet käytössä kaikissa korkeakouluissa noin viiden vuoden ajan.

”Jotkut korkeakouluista kysyvät opiskelijoilta luvan siihen, saako sähköistä tunnistusta käyttää hänen työhönsä. Tarkastettavat tekstit jäävät ohjelman syövereihin muistiin”, Spoof sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Opiskelu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Liikenneministeri Berner halusi parantaa lehtien ja kirjeiden jakelua – tänään selvisi, että yritys kaatuu ministerin oman puolueen vastustuksen takia

  5. 5

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  6. 6

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  7. 7

   Euroopan pelätyimpiin kuuluva metsätuholainen leviää Suomeen, eikä sitä pysäytä edes pakkanen

  8. 8

   Britannian työväenpuolueen jäsenet saivat tarpeekseen brexitistä – Onko edessä uusi kansanäänestys tai peräti uudet parlamenttivaalit?

  9. 9

   Turun talousrikos­tutkinnassa pidätettyjä miehiä esitetään vangittaviksi – epäilty rahanpesurikos alkanut jo 2007

  10. 10

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  4. 4

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  9. 9

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  10. 10

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  7. 7

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat