Kotimaa

Miksi bussi ei hidastanut risteykseen? Monta Kuopion bussiturman kysymystä on yhä auki

Poliisi ja Onnettomuus­tutkintakeskus selvittävät vaihtoehtoja, jotka ovat voineet aiheuttaa perjantaina tapahtuneen onnettomuuden. Turmassa loukkaantuneita potilaita siirretään nyt jatkohoitoon Ruotsiin.

Kuopion bussiturman syy on edelleen auki. Poliisi on jatkanut viime perjantaina sattuneen onnettomuuden tutkintaa, mutta kaikki tutkintalinjat ovat avoinna, Itä-Suomen poliisi kertoo.

Neljä ihmistä kuoli ja useita loukkaantui perjantai-iltapäivällä, kun tilausajobussi putosi Kuopiossa moottoritien rampin yläpäässä sillalta junaradalle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Linja-auton kyydissä oli Ruotsin Kalixista saapuneita laulukerhon jäseniä, jotka olivat matkalla kylpylämatkalle Kuopioon hotelli Rauhalahteen.

Poliisin esitutkinnassa selvitetään ”kaikkia vaihtoehtoja”, jotka ovat voineet aiheuttaa onnettomuuden. Onnettomuutta tutkitaan törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena sekä neljänä kuolemantuottamuksena.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Poliisi selvittää mahdollisina syinä teknistä vikaa, kuljettajan liikenne­käyttäytymistä ja terveydentilaa onnettomuutta edeltävältä ajalta sekä liikenneolosuhteita.

Myös Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) selvittää turmaa. Tutkintakokonaisuudessa kerätään tietoa ainakin bussin ajopiirturista, tapahtumapaikalla olleista jäljistä, kuljettajan, matkustajien ja silminnäkijöiden kuulemisista sekä teknisestä tutkinnasta.

”Näistä palasista kootaan paras mahdollinen käsitys siitä, mitä on tapahtunut”, sanoo johtava tutkija Kai Valonen Otkesista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

HS listasi tärkeimpiä onnettomuuteen liittyviä avoimia kysymyksiä.

Mitä onnettomuudessa tapahtui?

Viime vuosien vakavimmaksi kutsuttu tieliikenneonnettomuus tapahtui, kun Kuopion suunnasta moottoritietä ajanut Kemin Liikenteen tilausbussi poistui Kolmisopen liittymästä kovalla nopeudella ja törmäsi viiteen liittymässä olleeseen henkilöautoon.

Bussin olisi pitänyt kääntyä rampilta vasemmalle Rauhalahteen päin, mutta se suistui kulkusuunnassa oikealle ja putosi noin 7–10 metrin matkan alas junaradalle.Risteykseen hidastaminen on epäonnistunut, Valonen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Jos liikennevalot ovat risteyksessä punaisella, nopeuden pitäisi laskea nollaan. Kääntyessä nopeus pitäisi olla hiha-arviolta parinkympin luokkaa. Nyt nopeus on ollut lähempänä satasta kuin nollaa.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tarkemmat tiedot nopeudesta saadaan bussin ajopiirturista, mutta Otkes ei ole vielä saanut näitä tietoja poliisilta.

Vanhaa mallia oleva ajopiirturi on sijainnut turmabussissa mittaritaulun sisällä ja piirtänyt kynällä bussin nopeutta. Ajonopeuden selvittäminen vaatii Valosen mukaan tutkimista ja erittelyä.

”Alhaalla liittymässä on ollut eri nopeus kuin ylhäällä liittymässä. Sitten on ollut vielä kolmas nopeus, kun on menty kaiteen läpi.”

Onko tekninen vika poissuljettu?

Linja-auton kuljettaja sanoi perjantaina, että onnettomuuden olisi aiheuttanut linja-auton jarrujen pettäminen. Bussin jarruista ei kuitenkaan löytynyt tutkinnassa vikaa.

Onnettomuus­tutkintakeskuksen mukaan mitään onnettomuuden selittävää teknistä vikaa bussista ei ainakaan toistaiseksi ole löytynyt. Myös linja-auton yleiskunto ja renkaiden kunto oli hyvä.

Teknistä vikaa ei silti voida sataprosenttisesti sulkea pois, Valonen sanoo. Esillä on ollut epäilyt esimerkiksi siitä, onko kaasu- ja jarrupolkimien käytössä ollut häiriötä tai olisiko vakionopeuden­säätimellä voinut olla osaa onnettomuuteen.

”Sanoisin, että nämäkin ovat mahdollisia. Olemme kuulleet suullisesti muun muassa, miten vakionopeuden­säädintä bussissa vedetään, mutta haluamme vielä nähdä sen omakohtaisesti.”

Onnettomuus­tutkintakeskus aikoo tutkia turmabussin kanssa samanlaisen ajoneuvon, jotta he pääsevät tutustumaan malliin tarkemmin.

Silloin aiotaan kiinnittää huomiota erityisesti kuljettajan työskentely-ympäristöön ja siihen, miten laitteet toimivat. Valosen mukaan tavoitteena on samastua kuljettajaan ja ymmärtää, millaisten laitteiden kanssa hän on tehnyt töitä.

”Jos jokin laite on suunniteltu huonosti ja sitä käyttämällä tapahtuu eri asia kuin toivotaan, sekin voi olla tavallaan tekninen vika.”

Raskaissa kulkuneuvoissa on myös kädellä tai jalalla käytettävä hidastin, joita käytetään esimerkiksi vauhtia risteyksiin hiljentäessä. Tiedossa ei vielä Valosen mukaan ole, käytettiinkö turmahetkellä hidastinta tai käsijarrua.

Oliko kuljettaja väsynyt?

Matkustajat ovat kertoneet kiinnittäneensä huomiota turmabussin ajoon. Bussissa matkustanut Aimo Suomela kertoi HS:lle, että bussi meni loppumatkasta heijaamalla oikealle ja vasemmalle.

Matkanjärjestäjä oli myös kysynyt Suomelan mukaan kuljettajalta useamman kerran, onko tämä väsynyt.

Valosen mukaan kuljettajan ajoterveys on tutkinnassa tärkeä selvitettävä asia. Kuljettaja on jo kertonut Onnettomuus­tutkimuskeskukselle nukkumisistaan. Valonen ei halua avata tarkemmin, mitä kuljettaja on kertonut.

Tutkinnassa lasketaan ajopiirturin tietoja ajotunneista ja tauoista, mutta niistä ei voi Valosen mukaan suoraan vetää yhteyttä mahdolliseen väsymystilaan – eikä väsymystilaa voi arvioida pelkästään ulkopuolisten kertomuksista.

”Pitkään ajaminen voi lisätä taustavaikuttavana tekijänä ongelmia. Tässä takana on ollut pitkä matka, mutta oliko se liian pitkä”, hän pohtii.

Vireystila ja väsymys ovat merkittävä ammattikuljettajien ajoterveyteen ja liikenneturvallisuuteen vaikuttavia riskitekijöitä, Työterveyslaitoksen neurologian erikoislääkäri Markku Sainio kertoo.

”Vireystilan laskuun liittyy tyypillisesti juuri huojuminen”, Sainio kertoo.

Puhallutettiinko kuljettaja?

Alkometriin puhalluttaminen kuuluu poliisin tehtäviin. Näistä asioista Onnettomuus­tutkintakeskuksella ei ole vielä tietoa.

”Viitteitä alkoholin käytöstä ei kuitenkaan ole”, Valonen sanoo.

Itä-Suomen poliisi ei kerro ”tutkinnan tässä vaiheessa”, puhallutettiinko kuljettaja ja mikä tulos oli. Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Pekka Jäntti ei halua ottaa kantaa asiaan.

Mikä on onnettomuuden uhrien tilanne?

Onnettomuudessa kuoli heti kolme matkustajaa tapahtumapaikalla ja yksi matkalla sairaalaan. Poliisin mukaan uhrit olivat 1940- ja 50-luvulla syntyneitä.

Heistä kaksi naista oli Ruotsin kansalaisia, yksi nainen Suomen kansalainen sekä yksi mies Suomen ja Ruotsin kaksoiskansalainen.

Loukkaantuneista Kuopion yliopistollisessa sairaalassa (Kys) on tällä hetkellä kaksi potilasta tehohoidossa ja seitsemän potilasta hoidossa vuodeosastolla. Vuodehoitopotilaista kolme siirretään nyt alkuviikosta Ruotsiin jatkohoitoon lähelle potilaiden kotipaikkoja, Kys kertoo.

Siten Kuopioon jää sairaalahoitoon kuusi loukkaantunutta. Kymmenen bussiturmassa lievemmin loukkaantunutta kotiutettiin jo viikonlopun aikana.

Onnettomuudessa loukkaantui myös yksi henkilöauton kuljettaja sekä turmabussin kuljettaja.

”Potilailla on ollut eri asteisia vammoja, haavoja ja erilaisia raajojen murtumia. Kolme potilasta on ollut leikattavana”, sairaalajohtaja Heikki Miettinen kertoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Apina sieppasi ja tappoi vauvan Intiassa

  3. 3

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  4. 4

   Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”

  5. 5

   Sushikokki tappoi kollegansa veitsellä ravintolassa Kampissa, likaveden läiskyminen oli viimeinen pisara – oikeus tuomitsi vankilaan

  6. 6

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  7. 7

   Sikariklubi vastaa oikeuden päätökseen: Tupakkakoppia ei ainakaan tule

  8. 8

   Aku Hirviniemen tuomiota ei ole vielä annettu – eikä tuomio ratkaise sitä mitä elokuva-alan ahdistelukulttuurista pitäisi ajatella

  9. 9

   Takaisku helsinkiläiselle sikariklubille: Oikeus kielsi tupakoinnin

  10. 10

   Klubiskenen keskeiset nimet vaativat häirinnän, puristelun ja syrjinnän lopettamista – kuvaavat avoimessa kirjeessä karua kohtelua ja asiattomuuksia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  4. 4

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  5. 5

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  6. 6

   Aikuinen ihminen saa olla Suomessa riippuvainen tasan yhdestä ihmisestä – ja se on hänen oma kumppaninsa

  7. 7

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  8. 8

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  9. 9

   Oikeiston pääministeri­ehdokas kaatui historiallisessa äänestyksessä Ruotsissa – Ruotsidemokraattien Åkesson: ”Katsokaa Suomea!”

  10. 10

   Raportti: Suomen oma käsitys ”mallimaan” asemastaan ja maine muiden silmissä ovat ristiriidassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  3. 3

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  9. 9

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  10. 10

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää