Kotimaa

Miksi bussi ei hidastanut risteykseen? Monta Kuopion bussiturman kysymystä on yhä auki

Poliisi ja Onnettomuus­tutkintakeskus selvittävät vaihtoehtoja, jotka ovat voineet aiheuttaa perjantaina tapahtuneen onnettomuuden. Turmassa loukkaantuneita potilaita siirretään nyt jatkohoitoon Ruotsiin.

Kuopion bussiturman syy on edelleen auki. Poliisi on jatkanut viime perjantaina sattuneen onnettomuuden tutkintaa, mutta kaikki tutkintalinjat ovat avoinna, Itä-Suomen poliisi kertoo.

Neljä ihmistä kuoli ja useita loukkaantui perjantai-iltapäivällä, kun tilausajobussi putosi Kuopiossa moottoritien rampin yläpäässä sillalta junaradalle.

Linja-auton kyydissä oli Ruotsin Kalixista saapuneita laulukerhon jäseniä, jotka olivat matkalla kylpylämatkalle Kuopioon hotelli Rauhalahteen.

Poliisin esitutkinnassa selvitetään ”kaikkia vaihtoehtoja”, jotka ovat voineet aiheuttaa onnettomuuden. Onnettomuutta tutkitaan törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena sekä neljänä kuolemantuottamuksena.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Poliisi selvittää mahdollisina syinä teknistä vikaa, kuljettajan liikenne­käyttäytymistä ja terveydentilaa onnettomuutta edeltävältä ajalta sekä liikenneolosuhteita.

Myös Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) selvittää turmaa. Tutkintakokonaisuudessa kerätään tietoa ainakin bussin ajopiirturista, tapahtumapaikalla olleista jäljistä, kuljettajan, matkustajien ja silminnäkijöiden kuulemisista sekä teknisestä tutkinnasta.

”Näistä palasista kootaan paras mahdollinen käsitys siitä, mitä on tapahtunut”, sanoo johtava tutkija Kai Valonen Otkesista.

HS listasi tärkeimpiä onnettomuuteen liittyviä avoimia kysymyksiä.

Mitä onnettomuudessa tapahtui?

Viime vuosien vakavimmaksi kutsuttu tieliikenneonnettomuus tapahtui, kun Kuopion suunnasta moottoritietä ajanut Kemin Liikenteen tilausbussi poistui Kolmisopen liittymästä kovalla nopeudella ja törmäsi viiteen liittymässä olleeseen henkilöautoon.

Bussin olisi pitänyt kääntyä rampilta vasemmalle Rauhalahteen päin, mutta se suistui kulkusuunnassa oikealle ja putosi noin 7–10 metrin matkan alas junaradalle.Risteykseen hidastaminen on epäonnistunut, Valonen sanoo.

”Jos liikennevalot ovat risteyksessä punaisella, nopeuden pitäisi laskea nollaan. Kääntyessä nopeus pitäisi olla hiha-arviolta parinkympin luokkaa. Nyt nopeus on ollut lähempänä satasta kuin nollaa.”

Tarkemmat tiedot nopeudesta saadaan bussin ajopiirturista, mutta Otkes ei ole vielä saanut näitä tietoja poliisilta.

Vanhaa mallia oleva ajopiirturi on sijainnut turmabussissa mittaritaulun sisällä ja piirtänyt kynällä bussin nopeutta. Ajonopeuden selvittäminen vaatii Valosen mukaan tutkimista ja erittelyä.

”Alhaalla liittymässä on ollut eri nopeus kuin ylhäällä liittymässä. Sitten on ollut vielä kolmas nopeus, kun on menty kaiteen läpi.”

Onko tekninen vika poissuljettu?

Linja-auton kuljettaja sanoi perjantaina, että onnettomuuden olisi aiheuttanut linja-auton jarrujen pettäminen. Bussin jarruista ei kuitenkaan löytynyt tutkinnassa vikaa.

Onnettomuus­tutkintakeskuksen mukaan mitään onnettomuuden selittävää teknistä vikaa bussista ei ainakaan toistaiseksi ole löytynyt. Myös linja-auton yleiskunto ja renkaiden kunto oli hyvä.

Teknistä vikaa ei silti voida sataprosenttisesti sulkea pois, Valonen sanoo. Esillä on ollut epäilyt esimerkiksi siitä, onko kaasu- ja jarrupolkimien käytössä ollut häiriötä tai olisiko vakionopeuden­säätimellä voinut olla osaa onnettomuuteen.

”Sanoisin, että nämäkin ovat mahdollisia. Olemme kuulleet suullisesti muun muassa, miten vakionopeuden­säädintä bussissa vedetään, mutta haluamme vielä nähdä sen omakohtaisesti.”

Onnettomuus­tutkintakeskus aikoo tutkia turmabussin kanssa samanlaisen ajoneuvon, jotta he pääsevät tutustumaan malliin tarkemmin.

Silloin aiotaan kiinnittää huomiota erityisesti kuljettajan työskentely-ympäristöön ja siihen, miten laitteet toimivat. Valosen mukaan tavoitteena on samastua kuljettajaan ja ymmärtää, millaisten laitteiden kanssa hän on tehnyt töitä.

”Jos jokin laite on suunniteltu huonosti ja sitä käyttämällä tapahtuu eri asia kuin toivotaan, sekin voi olla tavallaan tekninen vika.”

Raskaissa kulkuneuvoissa on myös kädellä tai jalalla käytettävä hidastin, joita käytetään esimerkiksi vauhtia risteyksiin hiljentäessä. Tiedossa ei vielä Valosen mukaan ole, käytettiinkö turmahetkellä hidastinta tai käsijarrua.

Oliko kuljettaja väsynyt?

Matkustajat ovat kertoneet kiinnittäneensä huomiota turmabussin ajoon. Bussissa matkustanut Aimo Suomela kertoi HS:lle, että bussi meni loppumatkasta heijaamalla oikealle ja vasemmalle.

Matkanjärjestäjä oli myös kysynyt Suomelan mukaan kuljettajalta useamman kerran, onko tämä väsynyt.

Valosen mukaan kuljettajan ajoterveys on tutkinnassa tärkeä selvitettävä asia. Kuljettaja on jo kertonut Onnettomuus­tutkimuskeskukselle nukkumisistaan. Valonen ei halua avata tarkemmin, mitä kuljettaja on kertonut.

Tutkinnassa lasketaan ajopiirturin tietoja ajotunneista ja tauoista, mutta niistä ei voi Valosen mukaan suoraan vetää yhteyttä mahdolliseen väsymystilaan – eikä väsymystilaa voi arvioida pelkästään ulkopuolisten kertomuksista.

”Pitkään ajaminen voi lisätä taustavaikuttavana tekijänä ongelmia. Tässä takana on ollut pitkä matka, mutta oliko se liian pitkä”, hän pohtii.

Vireystila ja väsymys ovat merkittävä ammattikuljettajien ajoterveyteen ja liikenneturvallisuuteen vaikuttavia riskitekijöitä, Työterveyslaitoksen neurologian erikoislääkäri Markku Sainio kertoo.

”Vireystilan laskuun liittyy tyypillisesti juuri huojuminen”, Sainio kertoo.

Puhallutettiinko kuljettaja?

Alkometriin puhalluttaminen kuuluu poliisin tehtäviin. Näistä asioista Onnettomuus­tutkintakeskuksella ei ole vielä tietoa.

”Viitteitä alkoholin käytöstä ei kuitenkaan ole”, Valonen sanoo.

Itä-Suomen poliisi ei kerro ”tutkinnan tässä vaiheessa”, puhallutettiinko kuljettaja ja mikä tulos oli. Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Pekka Jäntti ei halua ottaa kantaa asiaan.

Mikä on onnettomuuden uhrien tilanne?

Onnettomuudessa kuoli heti kolme matkustajaa tapahtumapaikalla ja yksi matkalla sairaalaan. Poliisin mukaan uhrit olivat 1940- ja 50-luvulla syntyneitä.

Heistä kaksi naista oli Ruotsin kansalaisia, yksi nainen Suomen kansalainen sekä yksi mies Suomen ja Ruotsin kaksoiskansalainen.

Loukkaantuneista Kuopion yliopistollisessa sairaalassa (Kys) on tällä hetkellä kaksi potilasta tehohoidossa ja seitsemän potilasta hoidossa vuodeosastolla. Vuodehoitopotilaista kolme siirretään nyt alkuviikosta Ruotsiin jatkohoitoon lähelle potilaiden kotipaikkoja, Kys kertoo.

Siten Kuopioon jää sairaalahoitoon kuusi loukkaantunutta. Kymmenen bussiturmassa lievemmin loukkaantunutta kotiutettiin jo viikonlopun aikana.

Onnettomuudessa loukkaantui myös yksi henkilöauton kuljettaja sekä turmabussin kuljettaja.

”Potilailla on ollut eri asteisia vammoja, haavoja ja erilaisia raajojen murtumia. Kolme potilasta on ollut leikattavana”, sairaalajohtaja Heikki Miettinen kertoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   100 000 euron huone kommuunista – Helsingin Laajasalossa on myynnissä harvoin tarjolla oleva koti

  2. 2

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   ”Te ette saa tuhota sitä” – Helsingin Hermannissa syttyi sota, kun kaivinkone alkoi repiä puistoa maan tasalle, poliisikin saapui paikalle

  5. 5

   Australia suunnittelee poikkeuksellisen järeitä keinoja: Neulojen upottamisesta elintarvikkeisiin 15 vuoden vankeusrangaistus

  6. 6

   ”Suuhun katsomalla näkee, rakastetaanko lasta”, sanoo emeritus­professori – Lapsen hampaat voivat kertoa perheen ongelmista tai liiasta lellimisestä

  7. 7

   10-vuotiaiden poikien joukkio kävi pienempiensä kimppuun Espoossa, Tomi Linkala päätti puuttua tilanteeseen – ”Aikuisen on uskallettava puuttua”

  8. 8

   Mailin tornitalo kutistui kilometriseksi, ja nyt aavikolla seisoo onneton ranka – Näin Saudi-Arabian suuret unelmat murenevat

   Tilaajille
  9. 9

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  10. 10

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  3. 3

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  4. 4

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  5. 5

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  6. 6

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  7. 7

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  8. 8

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  9. 9

   SAK taipui kovan kritiikin alla ja vetää pois irtisanomisten helpottamista vastustaneen #viimeinenniitti-kampanjan kuvat

  10. 10

   84-vuotias eläkeläinen luuli tilannetta vitsiksi, kun naamioituneet ryöstäjät rynnivät kioskiin Irlannissa – lopulta hän päätyi painiin, ajoi kaksi ryöstäjää pakoon ja kampitti vielä kolmannen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  10. 10

   Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Espoo myöntää: opetusjohtaja ei suostunut irtisanomaan Saunalahden rehtoria – Potkut antoi lopulta alempi virkamies
  3. Danske Bankin pääjohtaja Thomas Borgen eroaa rahanpesuskandaalin takia – tänään julkistettava raportti paljastaa kymmenien miljardien eurojen siirtojen yksityiskohdat
  4. Pohjois- ja Etelä Korea liennyttävät kireitä suhteitaan urheilulla – tavoitteena järjestää yhdessä vuoden 2032 kesäolympialaiset
  5. Kun Kati Pohja ja Mikko Mäntyniemi haluavat parisuhdeaikaa, he lähtevät Lappiin ampumaan riekkoja: ”Metsässä ei tarvitse puhua mitään”
  6. Merimetsot ja talitiaiset piinaavat Ilmatieteen laitosta: linnut vääntelevät havaintoaseman antureita Porvoossa
  7. Kuka pelkää mustaa miestä? huusivat lapset opettajan nöyryyttämälle Fathi Ahmedille – Nyt entinen järvenpääläinen tekee surusta komiikkaa, menestyksellä
  8. Australia suunnittelee poikkeuksellisen järeitä keinoja: Neulojen upottamisesta elintarvikkeisiin 15 vuoden vankeusrangaistus
  9. Kaura on nyt kuumaa: Fazer haastaa ruotsalaisen Oatlyn – ”Haluamme nousta kärkipelaajaksi Pohjoismaissa”
  10. ”Suuhun katsomalla näkee, rakastetaanko lasta”, sanoo emeritus­professori – Lapsen hampaat voivat kertoa perheen ongelmista tai liiasta lellimisestä
  11. 100 000 euron huone kommuunista – Helsingin Laajasalossa on myynnissä harvoin tarjolla oleva koti
  12. Näytä lisää