Kotimaa

Väärennettyjä allekirjoituksia, mökin ostoa käteisellä ja talletuksia turkkilaiselle tilille – ”Lelusalakuljettaja” Rami Adhamille vaaditaan vankeutta avustustoiminnan epäselvyyksistä

Keräysvaroja epäillään päätyneen puutarhamökin ostoon ja omalle tilille Turkkiin.

Syyttäjä vaatii lelusalakuljettajana tunnetulle suomensyyrialaiselle Rami Adhamille vankeusrangaistusta muun muassa rahankeräysrikoksesta, törkeästä rahanpesusta ja kirjanpitorikoksesta. Lisäksi hän vaatii, että Adham tuomitaan menettämään rikoksen tuottamana hyötynä valtiolle noin 316 000 euroa.

Syytteen mukaan Adham keräsi varoja Syyrian sodan uhreille ensin ilman tarvittavaa lupaa tai sitten lupaehtojen vastaisesti. Lahjoitusvaroja myös päätyi syyttäjän mukaan Adhamille itselleen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helsingin käräjäoikeus alkoi käsitellä syytteitä tiistaina.

Istuntotauolla Adham sanoi toimittajille olevansa erittäin helpottunut, että asiaa päästään vihdoin käsittelemään oikeudessa. Hän arvosteli kahden vuoden tutkinta-aikaa epäreilun pitkäksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Vihdoin saadaan faktat esiin eikä mennä juoruilla ja huhuilla.”

Adham korosti tehneensä kuuden vuoden ajan ainutlaatuista humanitaarista työtä sota-alueella.

Hän olisi kertomansa mukaan voinut laillisesti määrätä itselleen palkan, mutta hän ei tehnyt näin, koska ei kokenut oikeudenmukaiseksi käyttää lahjoittettuja varoja näin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Olen itse käynyt 29 kertaa paikan päällä Syyriassa sota-alueella. Olen postannut tuhansia ja satoja videoita, ja tämä on yksi keskeinen syy, miksi meidän pieni yhdistyksemme on saanut näin laajan luottamuksen kansalta. Lahjoittajat itse näkivät, mihin näitä varoja on käytetty Syyriassa.”

Adham kertoi, että lahjoitusvaroilla on pystytetty kolme koulua Syyriassa. Nämä koulut toimivat vieläkin, ja opiskelijoita on hänen mukaansa yli tuhat. Lisäksi yhdistyksellä on ollut orpoprojekti, ja yhdistys on myös jakanut ruoka-apua, hän jatkoi.

”Me emme mene Syyriaan hengailemaan. Menemme todella tekemään sinne hyväntekeväisyystyötä.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Adham sanoi olleensa mukana toiminnassa täydellä sydämellä. Jälkikäteen ajateltuna hän myöntää, että välillä olisi ”voinut ottaa vähän happea” ja miettiä, miten yhdistystä pyöritetään mallikkaasti, jotta ei synnyt väärinkäsityksiä.

”Valitettavasti siinä meni perhe, yritys, terveys ja tuli avioero. Olen pannut tähän kaiken.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Adham ehti saada mainetta pyyteettömänä hyväntekijänä, kun hänen kerrottiin kuljettavan henkensä kaupalla avustuksia sodan keskelle Syyriaan. HS:n video vuodelta 2016 kertaa jupakan keskeiset vaiheet.


Esitutkinta aloitettiin sen jälkeen, kun Helsingin Sanomat oli kertonut Adhamin ja hänen johtamansa yhdistyksen toimintaan liittyneistä epäselvyyksistä.

Syytteen mukaan Adhamin johtaman yhdistyksen epäillään keränneen rahaa ilman lupaa vuosina 2014–2015. Yhdistyksen saatua Helsingin alueelle rajatun luvan rahaa kerättiin valtakunnallisesti muun muassa internetin kautta.

Ennen luvan myöntämistä Suomi Syyria Yhteisö -nimiseltä yhdistykseltä pyydettiin lisäselvityksiä, koska hallituksen puheenjohtajaksi ilmoitetulla Adhamilla on aiempia rikostuomioita. Tällöin Adham ilmoitti eronneensa yhdistyksen hallituksesta, vaikka syyttäjän mukaan hänen asemansa ei ollut muuttunut.

Adham kiisti oikeudessa syytteen rahankeräysrikoksesta. Hän ei ole mielestään toiminut tahallaan, vaan pyrki toimimaan viranomaisten antamien neuvojen mukaan.

Adham myönsi, että hän jatkoi yhdistyksessä ilmoittamansa eroamisen jälkeen, mutta kiistää antaneensa vääriä tietoja viranomaisille. Hän kertoo jatkaneensa yhteydenpitoa viranomaisten kanssa omalla nimellään. Hän ei myöskään ole kertomansa mukaan salannut sitä, että rahaa kerätään koko maassa.

Adhamin mukaan kyse on huolimattomuudesta.

Esitutkinnan mukaan varoja kerättiin 2014–2016 yhteensä 420 000 euroa. Adhamin epäillään hallinneen tiliä ja nostaneen sieltä noin 300 000 euroa.

Osan rahoista epäillään päätyneen Adhamin omaan käyttöön. Hän on epäilyjen mukaan sijoittanut osan varoista puutarhamökin hankintaan Suomessa, ja osa päätyi Adhamin henkilökohtaiselle tilille Turkissa. Turkkilaiselle tilille päätyi 54 000 euroa.

Siirtolapuutarhamökin hinta oli 62 000 euroa. Mökki laitettiin Adhamin entisen vaimon nimiin, joten myös ex-vaimo sai tämän takia syytteen törkeästä rahanpesusta. Hän kiistää syytteen.

Adham kiistää rahojen väärinkäytön jyrkästi. Kaikki kerätyt varat ovat päätyneet Syyriaan, Adhamin asianajaja Anu Koivu painotti.

”Adham on ollut äärimmäisen huolissaan, ja hän on kokenut pakkoa matkustaa Syyriaan auttamaan hädänalaisia ihmisiä”, Koivu sanoi.

Mikään osa siirtolapuutarhamökkiin käytetyistä varoista ei puolustuksen mukaan ole peräisin keräyksestä, vaan mökki ostettiin sukulaisen varoilla.

Turkkiin siirretyt varat ovat puolestaan Adhamin isän rahoja, puolustus kertoi. Ne on isän kuoleman jälkeen siirretty turkkilaiselle tilille.

Syyttäjä huomautti, että moni talletus turkkilaistilille tehtiin samalla kaavalla. Adham on ensin nostanut rahaa yhdistyksen tililtä Nordeasta. Sen jälkeen hän on lähtenyt matkalle, ja rahat ovat tulliselvityksen mukaan olleet mukana käteisenä. Tämän jälkeen rahat on talletettu Adhamin käytössä olleelle tilille Turkissa.

Mökki maksettiin kolmessa erässä, syyttäjä kertoi. Ensin Adham nosti rahat yhdistyksen tililtä, ja sen jälkeen mökin myyjä sai summan käteisenä Nordean kirjekuoressa.

Adhamia syytetään myös väärennyksistä. Syyttäjän mukaan hän on väärentänyt yhdistyksen taseisiin, kokouspöytäkirjaan ja muihin papereihin kahden muun ihmisen nimiä. Väärennyksiä on syytteen mukaan yhteensä 14.

Adham kiisti myös tämän syytteen. Hän myöntää allekirjoittaneensa papereita muiden ihmisten nimillä, mutta hänen mukaansa hänellä on ollut lupa siihen.

Adham sai vuosi sitten ehdollisen vankeustuomion useista muista rikoksista, kuten kahdesta pahoinpitelystä ja kiristyksen yrityksestä. Tämän asian käsittely on kesken Helsingin hovioikeudessa.

Syytteiden käsittelyyn on varattu yhteensä viisi päivää. Käsittely päättyy viimeistään ensi viikon keskiviikkona.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rikokset
 • Syyrian sota
 • Susanna Reinboth

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  2. 2

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  3. 3

   Tutkimus: Mitä pimeämpää ja kylmempää, sitä enemmän alkoholi maistuu ja maksakirroosi yleistyy

  4. 4

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  5. 5

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  6. 6

   Väitöskirja: Iltalehti saattaa lopettaa printtiversionsa ensi vuonna

  7. 7

   Pääministeri Theresa Maysta tuli sylky­kuppi, mutta kapinallisilla on kaksi merkittävää ongelmaa

  8. 8

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  9. 9

   Entinen kuntapoliitikko Saido Mohamed nosti ulkomailla asuneen siskonsa lapsilisiä vuosien ajan – Törkeästä rahanpesusta yli vuoden ehdollinen tuomio

  10. 10

   Keskiviikkona syntynyt pieni poika Kairavuo kuuluu yhä hupenevaan joukkoon – Voiko suomalaiset saada poliittisilla päätöksillä synnyttämään?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  2. 2

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  3. 3

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  4. 4

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  5. 5

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  6. 6

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  7. 7

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  8. 8

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  9. 9

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  10. 10

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen synkät luvut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää