Kotimaa

Väärennettyjä allekirjoituksia, mökin ostoa käteisellä ja talletuksia turkkilaiselle tilille – ”Lelusalakuljettaja” Rami Adhamille vaaditaan vankeutta avustustoiminnan epäselvyyksistä

Keräysvaroja epäillään päätyneen puutarhamökin ostoon ja omalle tilille Turkkiin.

Syyttäjä vaatii lelusalakuljettajana tunnetulle suomensyyrialaiselle Rami Adhamille vankeusrangaistusta muun muassa rahankeräysrikoksesta, törkeästä rahanpesusta ja kirjanpitorikoksesta. Lisäksi hän vaatii, että Adham tuomitaan menettämään rikoksen tuottamana hyötynä valtiolle noin 316 000 euroa.

Syytteen mukaan Adham keräsi varoja Syyrian sodan uhreille ensin ilman tarvittavaa lupaa tai sitten lupaehtojen vastaisesti. Lahjoitusvaroja myös päätyi syyttäjän mukaan Adhamille itselleen.

Helsingin käräjäoikeus alkoi käsitellä syytteitä tiistaina.

Istuntotauolla Adham sanoi toimittajille olevansa erittäin helpottunut, että asiaa päästään vihdoin käsittelemään oikeudessa. Hän arvosteli kahden vuoden tutkinta-aikaa epäreilun pitkäksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Vihdoin saadaan faktat esiin eikä mennä juoruilla ja huhuilla.”

Adham korosti tehneensä kuuden vuoden ajan ainutlaatuista humanitaarista työtä sota-alueella.

Hän olisi kertomansa mukaan voinut laillisesti määrätä itselleen palkan, mutta hän ei tehnyt näin, koska ei kokenut oikeudenmukaiseksi käyttää lahjoittettuja varoja näin.

”Olen itse käynyt 29 kertaa paikan päällä Syyriassa sota-alueella. Olen postannut tuhansia ja satoja videoita, ja tämä on yksi keskeinen syy, miksi meidän pieni yhdistyksemme on saanut näin laajan luottamuksen kansalta. Lahjoittajat itse näkivät, mihin näitä varoja on käytetty Syyriassa.”

Adham kertoi, että lahjoitusvaroilla on pystytetty kolme koulua Syyriassa. Nämä koulut toimivat vieläkin, ja opiskelijoita on hänen mukaansa yli tuhat. Lisäksi yhdistyksellä on ollut orpoprojekti, ja yhdistys on myös jakanut ruoka-apua, hän jatkoi.

”Me emme mene Syyriaan hengailemaan. Menemme todella tekemään sinne hyväntekeväisyystyötä.”

Adham sanoi olleensa mukana toiminnassa täydellä sydämellä. Jälkikäteen ajateltuna hän myöntää, että välillä olisi ”voinut ottaa vähän happea” ja miettiä, miten yhdistystä pyöritetään mallikkaasti, jotta ei synnyt väärinkäsityksiä.

”Valitettavasti siinä meni perhe, yritys, terveys ja tuli avioero. Olen pannut tähän kaiken.”

Adham ehti saada mainetta pyyteettömänä hyväntekijänä, kun hänen kerrottiin kuljettavan henkensä kaupalla avustuksia sodan keskelle Syyriaan. HS:n video vuodelta 2016 kertaa jupakan keskeiset vaiheet.


Esitutkinta aloitettiin sen jälkeen, kun Helsingin Sanomat oli kertonut Adhamin ja hänen johtamansa yhdistyksen toimintaan liittyneistä epäselvyyksistä.

Syytteen mukaan Adhamin johtaman yhdistyksen epäillään keränneen rahaa ilman lupaa vuosina 2014–2015. Yhdistyksen saatua Helsingin alueelle rajatun luvan rahaa kerättiin valtakunnallisesti muun muassa internetin kautta.

Ennen luvan myöntämistä Suomi Syyria Yhteisö -nimiseltä yhdistykseltä pyydettiin lisäselvityksiä, koska hallituksen puheenjohtajaksi ilmoitetulla Adhamilla on aiempia rikostuomioita. Tällöin Adham ilmoitti eronneensa yhdistyksen hallituksesta, vaikka syyttäjän mukaan hänen asemansa ei ollut muuttunut.

Adham kiisti oikeudessa syytteen rahankeräysrikoksesta. Hän ei ole mielestään toiminut tahallaan, vaan pyrki toimimaan viranomaisten antamien neuvojen mukaan.

Adham myönsi, että hän jatkoi yhdistyksessä ilmoittamansa eroamisen jälkeen, mutta kiistää antaneensa vääriä tietoja viranomaisille. Hän kertoo jatkaneensa yhteydenpitoa viranomaisten kanssa omalla nimellään. Hän ei myöskään ole kertomansa mukaan salannut sitä, että rahaa kerätään koko maassa.

Adhamin mukaan kyse on huolimattomuudesta.

Esitutkinnan mukaan varoja kerättiin 2014–2016 yhteensä 420 000 euroa. Adhamin epäillään hallinneen tiliä ja nostaneen sieltä noin 300 000 euroa.

Osan rahoista epäillään päätyneen Adhamin omaan käyttöön. Hän on epäilyjen mukaan sijoittanut osan varoista puutarhamökin hankintaan Suomessa, ja osa päätyi Adhamin henkilökohtaiselle tilille Turkissa. Turkkilaiselle tilille päätyi 54 000 euroa.

Siirtolapuutarhamökin hinta oli 62 000 euroa. Mökki laitettiin Adhamin entisen vaimon nimiin, joten myös ex-vaimo sai tämän takia syytteen törkeästä rahanpesusta. Hän kiistää syytteen.

Adham kiistää rahojen väärinkäytön jyrkästi. Kaikki kerätyt varat ovat päätyneet Syyriaan, Adhamin asianajaja Anu Koivu painotti.

”Adham on ollut äärimmäisen huolissaan, ja hän on kokenut pakkoa matkustaa Syyriaan auttamaan hädänalaisia ihmisiä”, Koivu sanoi.

Mikään osa siirtolapuutarhamökkiin käytetyistä varoista ei puolustuksen mukaan ole peräisin keräyksestä, vaan mökki ostettiin sukulaisen varoilla.

Turkkiin siirretyt varat ovat puolestaan Adhamin isän rahoja, puolustus kertoi. Ne on isän kuoleman jälkeen siirretty turkkilaiselle tilille.

Syyttäjä huomautti, että moni talletus turkkilaistilille tehtiin samalla kaavalla. Adham on ensin nostanut rahaa yhdistyksen tililtä Nordeasta. Sen jälkeen hän on lähtenyt matkalle, ja rahat ovat tulliselvityksen mukaan olleet mukana käteisenä. Tämän jälkeen rahat on talletettu Adhamin käytössä olleelle tilille Turkissa.

Mökki maksettiin kolmessa erässä, syyttäjä kertoi. Ensin Adham nosti rahat yhdistyksen tililtä, ja sen jälkeen mökin myyjä sai summan käteisenä Nordean kirjekuoressa.

Adhamia syytetään myös väärennyksistä. Syyttäjän mukaan hän on väärentänyt yhdistyksen taseisiin, kokouspöytäkirjaan ja muihin papereihin kahden muun ihmisen nimiä. Väärennyksiä on syytteen mukaan yhteensä 14.

Adham kiisti myös tämän syytteen. Hän myöntää allekirjoittaneensa papereita muiden ihmisten nimillä, mutta hänen mukaansa hänellä on ollut lupa siihen.

Adham sai vuosi sitten ehdollisen vankeustuomion useista muista rikoksista, kuten kahdesta pahoinpitelystä ja kiristyksen yrityksestä. Tämän asian käsittely on kesken Helsingin hovioikeudessa.

Syytteiden käsittelyyn on varattu yhteensä viisi päivää. Käsittely päättyy viimeistään ensi viikon keskiviikkona.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rikokset
 • Syyrian sota
 • Susanna Reinboth

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  2. 2

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  3. 3

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  4. 4

   Norjalaishiihtäjille tarjotaan kriisiapua – Joukkuetta kohdannut kolme kuolemantapausta lyhyessä ajassa

  5. 5

   Jasper Pääkkösestä tuli Spike Leen elokuvan psykopaattirasisti, koska ohjaaja ihastui häneen kesken koekuvausten – lauantaina Lee menee Pääkkösen saunaan ja suunnittelee yhteistyön jatkumista

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkijat löysivät maailman varhaisimman eläimen – merkillinen olio löytyi Suomen naapurista

  7. 7

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  9. 9

   Kun Vesa Vuorenmaan isä sammui sohvalle, poika siivosi jäljet ja ajoi Ladan talliin – nyt hän valmentaa ”hapettomassa tilassa olevia” asiakkaita luksuskuntosalilla Helsingin keskustassa

   Tilaajille
  10. 10

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  2. 2

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  3. 3

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  4. 4

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  6. 6

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  7. 7

   ”27 oppilaan luokalla on viisi historiankirjaa” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  8. 8

   Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan – ”Naisen Ferrarin materiaaleja valittiin niin, että ne sopivat yhteen hänen Louis Vuitton -laukkunsa kanssa”

  9. 9

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  10. 10

   Kun Vesa Vuorenmaan isä sammui sohvalle, poika siivosi jäljet ja ajoi Ladan talliin – nyt hän valmentaa ”hapettomassa tilassa olevia” asiakkaita luksuskuntosalilla Helsingin keskustassa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ensihoitajille ehdotetaan rajuja poliisivaltuuksia – Ammattiliittoa huolettaa: Joutuisivat viemään mielenterveyspotilaita pakkohoitoon ilman virkavaltaa
  3. Tunti sitten
  4. HJK on pistettä vaille mestari Veikkausliigassa – João Klaussin ja Eetu Vertaisen unelmamaalit johdattivat Klubin voittoon RoPSista
  5. Satojen kissojen ”sarjatappaja” ei ehkä olekaan nelikymppinen mies – Lontoon poliisin mukaan mysteerin ratkaisu ovat ketut, eläinsuojelujärjestö eri mieltä
  6. Euroopan maahanmuuttopolitiikka kaipaa rajavalvonnan lisäksi yhteistyötä Afrikan kanssa Tilaajille
  7. Tansanian presidentti julisti neljän päivän suruajan lautan kaaduttua Victoriajärvellä Tansaniassa – ainakin 136 ihmistä hukkunut
  8. Norjalaishiihtäjille tarjotaan kriisiapua – Joukkuetta kohdannut kolme kuolemantapausta lyhyessä ajassa
  9. Suurista uutisista perjantaina kertoneen Restamaxin hallituksen puheenjohtaja osti yhtiön osakkeita vielä maanantaina
  10. The Guardian: Ecuadorilla ja Venäjällä oli salainen suunnitelma Wikileaksin perustajan Julian Assangen pakomatkasta Venäjälle
  11. May: ”Brexit-neuvottelut ovat umpikujassa” – Ellei EU ota seuraavaa askelta, Britannia varautuu jättämään sen ilman pelisääntöjä tulevasta
  12. 2 tuntia sitten
  13. Hämähäkit peittivät kreikkalaisen rannikkokaupungin rannat seiteillään
  14. Näytä lisää