Kotimaa

Turun hovioikeudessa pohdittiin uusnatsijärjestön ja liivijengien eroa – Pohjoismainen vastarintaliike iloitsee jäsentensä tekemistä rikoksista

Käräjäoikeus päätti lakkauttaa Pohjoismaisen vastarintaliikkeen ja sen alayhdistyksen joulukuussa. Lakkauttamisen käsittely alkoi Turun hovioikeudessa tiistaina.

Turun hovioikeus käsitteli tiistaina Pohjoismainen vastarintaliike (PVL) ja Pohjoinen perinne ry:n nimisten uusnatsijärjestöjen lakkautuspäätöstä.

Pirkanmaan käräjäoikeus määräsi järjestöt lopetettavaksi viime vuoden joulukuussa Poliisihallituksen vaatimuksesta. Käräjäoikeuden ratkaisu oli historiallinen. Suomessa ei ole määrätty yhdistystä lakkautettavaksi sitten 1970-luvun.

Poliisihallitus toi hovioikeuskäsittelyyn uuden todisteen. Se on Helsingin hovioikeuden tuomio, joka on annettu käräjäoikeuden ratkaisun jälkeen.

Helsingin hovioikeus tuomitsi Pohjoinen perinne ry:n puheenjohtajan Jesse Torniaisen kahden vuoden ja kolmen kuukauden ehdottomaan vankeuteen törkeästä pahoinpitelystä tammikuussa. Kuolemaan johtanut pahoinpitely tapahtui PVL:n järjestämässä mielenilmauksessa syksyllä 2016 Helsingissä Asema-aukiolla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Poliisihallituksen edustajana toimiva asianajaja Markku Fredman painotti, että Helsingin hovioikeus korotti Torniaisen tuomiota rasistisen motiivin takia.

PVL:n ja Pohjoinen perinne ry:n asianajajana toimiva Tommi Koivistoinen kyseenalaisti uuden todisteen merkityksen jo sillä perusteella, että Torniaisen tuomioon on haettu korkeimmalta oikeudelta valituslupaa. Asian käsittely on korkeimmassa oikeudessa kesken.

Koivistoinen myös ihmetteli sitä, että Suomessa on annettu korotettuja rikostuomioita järjestäytyneiden rikollisjengien jäsenille. Näitä järjestöjä Poliisihallitus ei ole kuitenkaan hakenut lakkautettavaksi.

Torniaisen tekemä pahoinpitely käynnisti PVL:n lakkauttamisprosessin. Fredmanin mukaan moottoripyöräjengien ja PVL:n toiminnassa on yksi merkittävä ero: moottoripyöräjengit eivät ota jäsenistönsä tekemiä rikoksia omiin nimiinsä.

”Keskeistä on se, miten PVL on suhtautunut jäsentensä toimintaan ja jäsentensä tekemiin rikoksiin”, Markku Fredman sanoi.

PVL ei moittinut Torniaista vaan päinvastoin palkitsi hänet pahoinpitelyn jälkeen. Samalla järjestö solvasi Torniaisen uhria verkkosivullaan.

Torniainen ei ole tiistaina paikalla hovioikeudessa, mutta käräjäoikeudessa hän kertoi palkitsemisestaan. Hänen mukaansa palkinto tuli hänen aktiivisesta toiminnastaan kuten kansallissosialistisen marssin järjestämisestä liikkeen hyväksi.

Paikalla istunnossa olivat PVL:n johtohahmot Otto Rutanen ja Antti Niemi.

Poliisihallitus toi hovioikeuteen kaksi jo käräjäoikeudessa esillä ollutta lausuntoa. Toisen niistä on kirjoittanut Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen. Hän käsittelee lausunnossaan sitä, miten perus- ja ihmisoikeussäännöksiä tulee asiassa soveltaa. Käräjäoikeus ilmoitti tuomiossaan, että se antoi lausunnolle suuren painoarvon.

Toinen lausunto on Suojelupoliisin erikoistutkijalta, joka on seurannut ääriliikkeiden toimintaa Suomessa. Erikoistutkijan mukaan PVL on luonteeltaan vallankumouksellinen ja militantti ääriliike, jonka visiossa valtiojärjestyksen muutos tapahtuu tarvittaessa väkivaltaisen vallankumouksen kautta. PVL toimii useilla paikkakunnilla, ja sillä on ollut noin 80 aktiivijäsentä.

Oikeudessa keskusteltiin myös uusnatseihin liittyvästä kansallissosialismi-termistä. Tommi Koivistoinen korosti, että PVL on uudelleenmääritellyt kansallissosialismi-termiä, eikä termiä voi verrata Natsi-Saksan aikaiseen kansallissosialismiin. PVL on aiemmin ilmoittanut ettei se ole demokratiavastainen vaan järjestö tukee ja puoltaa demokratiaa. Demokratia-termillä järjestö viittaa kuitenkin nykydemokratian sijaan antiikin Kreikan aikaiseen demokratiaan.

Koivistoinen myös kertoi, että järjestö on jakanut muu muassa ruoka-apua ja asentanut linnunpönttöjä.

Käräjäoikeuden joulukuisen tuomion mukaan PVL:n toiminta ei ole yhdistymis- ja sananvapauden suojan piirissä, koska yhdistyksen toiminta loukkaa muiden perus- ja ihmisoikeuksia. Oikeus katsoi, että PVL ajaa demokraattisten arvojen kanssa yhteensopimattomia tavoitteitaan laittomin ja räikeästi hyvän tavan vastaisin keinoin. Oikeuden mukaan yhdistys solvaa kansanryhmiä ja levittää vihapuhetta.

”Erityisesti viimeksi tapahtuneen väkivaltateon uhria ja tämän ystävää on häpäisty esittämällä heidän elämäänsä koskevia tietoja halventavalla tavalla”, oikeus linjasi.

Oikeus viittasi tällä Torniaisen tekemään pahoinpitelyyn.

Pohjoinen perinne ry on rekisteröimättömän PVL:n epäitsenäinen alayhdistys, joten lakkauttaminen koskee sitäkin. Asianajaja Koivistoinen kiistää järjestöjen välisen yhteyden.

Jos hovioikeus näkee järjestöjen toimineen yhteydessä, on sillä järjestöjen toiminnalle taloudellinen merkitys. Käräjäoikeus kielsi Pohjoinen Perinne ry:n elinkeinotoiminnan eli yhdistyksen julkaiseman Magneettimedia-lehden sekä yhdistyksen verkkokaupan. PVL:n toimintaa on rahoitettu osaltaan verkkokaupalla.

Oikeus käsitteli tiistain aikana kirjallisia todisteita. Keskiviikon istunnon aikana oikeus kuulee henkilötodistajia ja mahdollisesti loppulausunnot. Torstai on varapäivä. Hovioikeus antaa tuomion myöhemmin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Kammottavassa kunnossa oleva julkinen käymälä teljetään lopullisesti Espoossa – ”On ihmisarvoa alentavaa vaatia, että kukaan kävisi siellä”

  3. 3

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  4. 4

   Satiiriohjelma opastaa kiinalaisia käyttäytymään Ruotsissa: ”Historiallisten rakennusten ulkopuolelle ei saa ulostaa” – Kiina vaatii SVT:ltä anteeksipyyntöä

  5. 5

   Bill Cosby saa vankeustuomion seksuaalirikoksista – Koomikko yrittää välttää nimeämisen ”väkivaltaiseksi seksuaalirikolliseksi”

  6. 6

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  7. 7

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  8. 8

   Jos seksuaalinen häirintä oli niin pahaa, miksei poliisille ilmoitettu, kysyi Donald Trump – ja sai vastaansa ryöpyn kertomuksia siitä miten vaikeaa seksuaalisesta häirinnästä on puhua

  9. 9

   Käräjätuomarille syyte Helsingissä: Julkaisi vahingossa Axl Smithin salakuvaamien uhrien nimiä

  10. 10

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  3. 3

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  4. 4

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  5. 5

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  8. 8

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  9. 9

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  10. 10

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”
  3. Kammottavassa kunnossa oleva julkinen käymälä teljetään lopullisesti Espoossa – ”On ihmisarvoa alentavaa vaatia, että kukaan kävisi siellä”
  4. STT:n vastaava päätoimittaja Mika Pettersson eroaa, tilalle Minna Holopainen – ”Saneeraus on käynyt luonnolle”, Pettersson sanoo
  5. Poliisi: Molemmat Turun saariston talousrikos­tutkinnassa pidätetyt ovat ulkomaalaisia
  6. Kiihtelysvaaran 250-vuotias kirkko tuhoutui tulipalossa, poliisi epäilee rikosta – ”Menetys on valtava, vastaavaa emme saa tilalle”
  7. Metallica esiintyy ensi kesänä Hämeenlinnassa
  8. Jos seksuaalinen häirintä oli niin pahaa, miksei poliisille ilmoitettu, kysyi Donald Trump – ja sai vastaansa ryöpyn kertomuksia siitä miten vaikeaa seksuaalisesta häirinnästä on puhua
  9. Satiiriohjelma opastaa kiinalaisia käyttäytymään Ruotsissa: ”Historiallisten rakennusten ulkopuolelle ei saa ulostaa” – Kiina vaatii SVT:ltä anteeksipyyntöä
  10. Ruotsissa alkaa tänään hallituspeli, ja siitä on tulossa harvinaisen vaikea – Ruotsi­demokraatit ovat ratkaisemassa ensimmäistä erää oikeiston eduksi
  11. Käräjätuomarille syyte Helsingissä: Julkaisi vahingossa Axl Smithin salakuvaamien uhrien nimiä
  12. Näytä lisää