Kotimaa

Turun hovioikeudessa pohdittiin uusnatsijärjestön ja liivijengien eroa – Pohjoismainen vastarintaliike iloitsee jäsentensä tekemistä rikoksista

Käräjäoikeus päätti lakkauttaa Pohjoismaisen vastarintaliikkeen ja sen alayhdistyksen joulukuussa. Lakkauttamisen käsittely alkoi Turun hovioikeudessa tiistaina.

Turun hovioikeus käsitteli tiistaina Pohjoismainen vastarintaliike (PVL) ja Pohjoinen perinne ry:n nimisten uusnatsijärjestöjen lakkautuspäätöstä.

Pirkanmaan käräjäoikeus määräsi järjestöt lopetettavaksi viime vuoden joulukuussa Poliisihallituksen vaatimuksesta. Käräjäoikeuden ratkaisu oli historiallinen. Suomessa ei ole määrätty yhdistystä lakkautettavaksi sitten 1970-luvun.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Poliisihallitus toi hovioikeuskäsittelyyn uuden todisteen. Se on Helsingin hovioikeuden tuomio, joka on annettu käräjäoikeuden ratkaisun jälkeen.

Helsingin hovioikeus tuomitsi Pohjoinen perinne ry:n puheenjohtajan Jesse Torniaisen kahden vuoden ja kolmen kuukauden ehdottomaan vankeuteen törkeästä pahoinpitelystä tammikuussa. Kuolemaan johtanut pahoinpitely tapahtui PVL:n järjestämässä mielenilmauksessa syksyllä 2016 Helsingissä Asema-aukiolla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Poliisihallituksen edustajana toimiva asianajaja Markku Fredman painotti, että Helsingin hovioikeus korotti Torniaisen tuomiota rasistisen motiivin takia.

PVL:n ja Pohjoinen perinne ry:n asianajajana toimiva Tommi Koivistoinen kyseenalaisti uuden todisteen merkityksen jo sillä perusteella, että Torniaisen tuomioon on haettu korkeimmalta oikeudelta valituslupaa. Asian käsittely on korkeimmassa oikeudessa kesken.

Koivistoinen myös ihmetteli sitä, että Suomessa on annettu korotettuja rikostuomioita järjestäytyneiden rikollisjengien jäsenille. Näitä järjestöjä Poliisihallitus ei ole kuitenkaan hakenut lakkautettavaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Torniaisen tekemä pahoinpitely käynnisti PVL:n lakkauttamisprosessin. Fredmanin mukaan moottoripyöräjengien ja PVL:n toiminnassa on yksi merkittävä ero: moottoripyöräjengit eivät ota jäsenistönsä tekemiä rikoksia omiin nimiinsä.

”Keskeistä on se, miten PVL on suhtautunut jäsentensä toimintaan ja jäsentensä tekemiin rikoksiin”, Markku Fredman sanoi.

PVL ei moittinut Torniaista vaan päinvastoin palkitsi hänet pahoinpitelyn jälkeen. Samalla järjestö solvasi Torniaisen uhria verkkosivullaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Torniainen ei ole tiistaina paikalla hovioikeudessa, mutta käräjäoikeudessa hän kertoi palkitsemisestaan. Hänen mukaansa palkinto tuli hänen aktiivisesta toiminnastaan kuten kansallissosialistisen marssin järjestämisestä liikkeen hyväksi.

Paikalla istunnossa olivat PVL:n johtohahmot Otto Rutanen ja Antti Niemi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Poliisihallitus toi hovioikeuteen kaksi jo käräjäoikeudessa esillä ollutta lausuntoa. Toisen niistä on kirjoittanut Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen. Hän käsittelee lausunnossaan sitä, miten perus- ja ihmisoikeussäännöksiä tulee asiassa soveltaa. Käräjäoikeus ilmoitti tuomiossaan, että se antoi lausunnolle suuren painoarvon.

Toinen lausunto on Suojelupoliisin erikoistutkijalta, joka on seurannut ääriliikkeiden toimintaa Suomessa. Erikoistutkijan mukaan PVL on luonteeltaan vallankumouksellinen ja militantti ääriliike, jonka visiossa valtiojärjestyksen muutos tapahtuu tarvittaessa väkivaltaisen vallankumouksen kautta. PVL toimii useilla paikkakunnilla, ja sillä on ollut noin 80 aktiivijäsentä.

Oikeudessa keskusteltiin myös uusnatseihin liittyvästä kansallissosialismi-termistä. Tommi Koivistoinen korosti, että PVL on uudelleenmääritellyt kansallissosialismi-termiä, eikä termiä voi verrata Natsi-Saksan aikaiseen kansallissosialismiin. PVL on aiemmin ilmoittanut ettei se ole demokratiavastainen vaan järjestö tukee ja puoltaa demokratiaa. Demokratia-termillä järjestö viittaa kuitenkin nykydemokratian sijaan antiikin Kreikan aikaiseen demokratiaan.

Koivistoinen myös kertoi, että järjestö on jakanut muu muassa ruoka-apua ja asentanut linnunpönttöjä.

Käräjäoikeuden joulukuisen tuomion mukaan PVL:n toiminta ei ole yhdistymis- ja sananvapauden suojan piirissä, koska yhdistyksen toiminta loukkaa muiden perus- ja ihmisoikeuksia. Oikeus katsoi, että PVL ajaa demokraattisten arvojen kanssa yhteensopimattomia tavoitteitaan laittomin ja räikeästi hyvän tavan vastaisin keinoin. Oikeuden mukaan yhdistys solvaa kansanryhmiä ja levittää vihapuhetta.

”Erityisesti viimeksi tapahtuneen väkivaltateon uhria ja tämän ystävää on häpäisty esittämällä heidän elämäänsä koskevia tietoja halventavalla tavalla”, oikeus linjasi.

Oikeus viittasi tällä Torniaisen tekemään pahoinpitelyyn.

Pohjoinen perinne ry on rekisteröimättömän PVL:n epäitsenäinen alayhdistys, joten lakkauttaminen koskee sitäkin. Asianajaja Koivistoinen kiistää järjestöjen välisen yhteyden.

Jos hovioikeus näkee järjestöjen toimineen yhteydessä, on sillä järjestöjen toiminnalle taloudellinen merkitys. Käräjäoikeus kielsi Pohjoinen Perinne ry:n elinkeinotoiminnan eli yhdistyksen julkaiseman Magneettimedia-lehden sekä yhdistyksen verkkokaupan. PVL:n toimintaa on rahoitettu osaltaan verkkokaupalla.

Oikeus käsitteli tiistain aikana kirjallisia todisteita. Keskiviikon istunnon aikana oikeus kuulee henkilötodistajia ja mahdollisesti loppulausunnot. Torstai on varapäivä. Hovioikeus antaa tuomion myöhemmin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  2. 2

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  5. 5

   Aso-kotien vuokrat ovat järkyttäviä ja kallistuvat niin paljon, ettei niihin uskalla muuttaa, kertoo lukija – HS selvitti eri asumismuotojen kuluja

  6. 6

   Kauppa­keskus Redin johtaja ei kommentoi yrittäjien lähtöaikeita: ”Vuokralaiset vastaavat itse omasta liiketoiminnastaan”

  7. 7

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  8. 8

   Muhiiko seuraava pörssikupla? Uberin ja Airbnb:n odotetaan haluavan pörssiin valtavin odotuksin, mutta vaaran merkit ovat jo ilmassa

  9. 9

   Kahdeksan miljoonaa ääntä laskettiin käsin: republikaanien Rick Scott varmistui Floridan senaattorivaalin voittajaksi

  10. 10

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  3. 3

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  5. 5

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  6. 6

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  7. 7

   Saudi-Arabia tappoi toimittaja Jamal Khashoggin, paloitteli ruumiin ja liuotti sen hapolla viemäriin – Näin kerrotaan, mutta kaikki ei täsmää, sanoo sotarikostutkija Helena Ranta

   Tilaajille
  8. 8

   Mitä tapahtui edustussaunomiselle? Maailman muuttuminen sai firmat luopumaan tavasta

  9. 9

   Liisa Heinosen kauppa ei ole muuttunut 70-luvun jälkeen – HS kiersi Töölön kivijalkakauppoja ja löysi katoavan maailman

  10. 10

   Lauttasaarelainen taloyhtiö tiristi energialaskusta löysät pois vaihtamalla suihkupäät – Näin säästät energiaa helposti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  8. 8

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  11. Näytä lisää