Kotimaa

Kymmenet espanjalaiset saapuivat Paloheinään sauvakävelemään – lajin suosio hiipuu kotimaassa, mutta kasvaa maailmalla

Suomen valtasi sauvakävelybuumi 20 vuotta sitten. Nyt lajin suosio on hiipunut Suomessa, mutta suosio kasvaa maailmalla. ”Tätä voisi hyödyntää matkailumarkkinoinnissakin”, sanoo sauvakävelyn ”isä” Tuomo Jantunen.

Reipashenkinen joukko sauvoo ympyrää Paloheinän ulkoilu­alueen nurmella Helsingissä. Ryhmää valmentava Ignacio Martens vetää alkujumpan, ja kolmisenkymmentä sauvakävely­harrastajaa venyttelee ja pyörittelee sauvoja tottuneesti.

Etelän aurinko on vuosikaudet innostanut suomalaisia harjoittelemaan ja harrastamaan liikuntaa muun muassa Espanjaan. Nyt tilanne on päinvastainen: suomalaisten into on hiipunut, mutta espanjalaiset ovat pakanneet kävelysauvansa ja tulleet harjoitusleirille Suomeen, sauvakävelyn alkulähteille.

”Tervetuloa Suomeen, maailman parhaaseen sauvakävelypaikkaan”, toivottaa ryhmä isäntä, liikuntaneuvos ja Tahko Pihkala -seuran puheenjohtaja Tuomo Jantunen ja ohjaa ryhmän metsään purupolulle ja pitkospuille.

Jantunen on sauvakävelyn intohimoinen puuhamies. Hän on käyttänyt paljon energiaa ja aikaansa sauvakävelyn edistämiseen ja vienyt sauvakävelykulttuuria maailmalle. Vastavuoroisesti ryhmiä tulee joka vuosi Suomeen.


Espanjalaiset ovat ensi kertaa sauvakävelemässä Suomessa. Valencialaisen sauvakävelyklubin sadasta jäsenestä reissulla on noin 30 innokasta harrastajaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tämä on loistavaa terveysliikuntaa”, Martens sanoo. Hän on saanut sauvakävelystä apua selkävaivoihinsa.

”Loukkasin selkäni kolme, neljä vuotta sitten, ja kuntoutukseksi kokeiltiin sauvakävelyä. Kokeilin – ja katso nyt minua”, hän kehaisee hymyssä suin.

Parasta sauvakävelyssä on Martensin mukaan hyvä mieli. Häntä harmittaa, että Espanjassa miehet eivät ole juuri innostuneet lajista. Valencian klubin jäsenistä 80 prosenttia on naisia.

”Miehet eivät ole tarpeeksi fiksuja. He ajattelevat, että tämä ei ole tarpeeksi raskasta urheilua”, Martens sanoo.

Terveys oli pontimena myös Christina Ruizin harrastukselle: ”Tämä on terveellistä liikuntaa, hyväksi selälle.”

Ruizilla on astma, ja hengityksen kanssa on ollut ongelmia. ”Sauvakävelystä on ollut apua”, hän kertoo.

Suomeen matkustuksesta pitävän Ruizin sai sauvomaan ennen kaikkea mahdollisuus tutustua uuteen maahan.


Sauvakävely onkin osoittautunut tehokkaaksi liikuntamuodoksi. Se on jopa 20 prosenttia tehokkaampaa kuin kävely, sillä sauvoessa kehon kaikki lihasryhmät pääsevät töihin.

Tuoreen tutkimuksen mukaan sauvakävely peittoaa terveysvaikutuksiltaan kuntosalitreenin. Tutkimuksessa sauvakävely lisäsi rasvakudoksen aineenvaihduntaa vilkastuttavaa hormonia keski-ikäisillä ylipainoisilla miehillä, joilla on riski sairastua diabetekseen.

Suomi innostui sauvakävelystä parikymmentä vuotta sitten, kun ensimmäiset kävelysauvat lanseerattiin. Sauvakävelystä tuli todellinen massojen laji: yhden vuoden aikana harrastajamäärä kasvoi muutamasta yksittäisestä sauvojasta puoleen miljoonaan.


Sauvat kopisivat asvaltilla ja hiekkapoluilla. Suomen Ladun ohjatuille sauvakävelylenkeille osallistui satoja ihmisiä. Ympäri Suomea järjestettiin yleisötapahtumia. Varusmiehet saivat sauvat mukaansa lenkkipoluille, samoin koululaisryhmät ja päiväkotilapset.

Ensimmäinen ryhmäsauvakävely tehtiin tammikuussa 1988, kun Helsingin Olympiastadionilla paljastettiin suomalaisen yleisurheilijan ja urheiluvaikuttajan Lauri ”Tahko” Pihkalan (1888–1981) patsas.

Tilaisuuteen oli määrä hiihtää, mutta lunta ei ollut. Niinpä Suomen Ladun tuolloinen toiminnanjohtaja Tuomo Jantunen varusti paikalla olleet 50 henkeä suksisauvoilla.

Tuolloin ei vielä puhuttu sauvakävelystä. Suomen Latu oli kuitenkin Jantusen johdolla päättänyt ottaa tehtäväkseen lajin edistämisen. Vuonna 1997 Suomen Latu täytti 60 vuotta. Juhlan kunniaksi Latu & Polku -lehden välissä julkaistiin sauvajumppa ja -kävelyesite.

Syksy 1997 räjäytti suosion pilviin, ja sauvakävelystä tuli nopeasti arkiliikuntaa. Suhtautuminen oli myönteistä, vaikka lajille myös naureskeltiin. Puhuttiin muun muassa ”dementiahiihdosta”.

Viime kädessä buumin takana olivat keski-ikäiset naiset, jotka ottivat sauvakävelyn lajikseen. Ja ovat ylläpitäneet sitä.

Kävelytapahtumat saivat runsaasti julkisuutta, ja ”Nordic walking” levisi myös maailmalle.

Innostus on sittemmin hiipunut, mutta Suomi on edelleen sauvakävelevä kansakunta.

”Massaliikuntaa sauvakävely ei enää ole, mutta laji on edelleen suosittua arkiliikuntaa. Vaikka kaupungin keskustassa sauvakävelijöitä ei juuri näy, harrastajia on runsaasti Helsingissäkin. Ei sauvakävely asvalttireiteille kuulukaan”, Jantunen sanoo.


Keski-Euroopassa suosio sen sijaan on kasvussa.

”Ulkomailla sauvakävely synnyttää hetkessä innostuksen”, Jantunen kertoo. Hän on vetänyt Suomessa muun muassa japanilaisia, italialaisia ja ranskalaisia sauvakävelyryhmiä sekä esitellyt lajia Kiinassakin.

”Tämä on aivan ylivertainen liikuntamuoto”, Jantunen painottaa. ”Sauvakävelyä voisi hyödyntää matkailumarkkinoinnissakin.”

Espanjalaiset leireilevät Suomessa ensimmäistä kertaa. Helsingin Paloheinässä ryhmä marssii reipasta vauhtia metsään, osa ”kevyelle” 8,5 kilometrin ja osa 12 kilometrin lenkille. Edessä ovat vielä harjoitukset Nuuksiossa sekä Lahdessa ja Vierumäellä.

Kuvakooste: Näin sauvakävely valloitti Suomen

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Terveysliikunta
 • sauvakävely
 • Heli Saavalainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  2. 2

   Krp: Turun saaristossa huomiota herättävä operaatio epäillyn talousrikoksen takia – tällä alueella poliisi tekee etsintöjä

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  5. 5

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  6. 6

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  7. 7

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  8. 8

   Hitler viihtyi sotavuosienkin aikana natsien lomaparatiisissa Baijerin alpeilla

  9. 9

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  10. 10

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  3. 3

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  4. 4

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  5. 5

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  6. 6

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  7. 7

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  8. 8

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  9. 9

   Krp: Turun saaristossa huomiota herättävä operaatio epäillyn talousrikoksen takia – tällä alueella poliisi tekee etsintöjä

  10. 10

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat