Kotimaa

Kasvisaterioiden merkitys armeijan ilmastotavoitteille mitätön – 62 Hornetia vastaa 12 500 suomalaisen vuoden päästöjä

Keskustelu armeijan kasvisruuasta nosti esiin Puolustusvoimien varautumisen ilmastonmuutokseen. Puolustusvoimat on esimerkiksi tehnyt salaiseksi leimatun tutkimuksen biopolttoaineiden käyttöönotosta.

Ilmavoimat tuottaa yli puolet eli noin 52 prosenttia kaikista Puolustusvoimien toiminnan aiheuttamista kasvihuonekaasupäästöistä.

Käytännössä Hornet-hävittäjien harjoittelu ja niiden suorittama ilmavalvonta aiheuttavat Ilmavoimien kasvihuonekaasuista valtaosan, koska 62 hävittäjää kuluttaa yli 90 prosenttia koko sotilasilmailun polttoaineesta.

Tiedot ilmenevät Puolustusvoimien tuoreimmasta energia- ja ilmasto-ohjelmasta vuosille 2018–2021. Kyseessä on järjestyksessään toinen ohjelma. Puolustusvoimat on ryhtynyt laatimaan niitä kolmen vuoden välein.

Energia- ja ilmasto-ohjelmassa kerrotaan, että se ”liittää ilmastotoimenpiteet osaksi Puolustusvoimien perustehtäviä” ja että tavoitteena on ilmastonmuutokseen varautuminen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ilmastonmuutokseen varautumisesta onkin tullut osa myös Puolustusvoimien toimintaa. Viime päivinä on käyty runsaasti julkista keskustelua suunnitelmasta, jonka mukaan varusmiehet syövät kaksi kertaa viikossa aterialla pelkästään kasvisruokaa. Hanketta on perusteltu muun muassa lihantuotannon ilmastonmuutosta kiihdyttävällä vaikutuksella.

Puolustusvoimat on energia- ja ilmasto-ohjelman ohessa toteuttanut tutkimuksen siitä, voisiko Puolustusvoimat ottaa käyttöön biopolttoaineita ja uusia energianlähteitä. HS ei saanut tammikuussa valmistunutta raporttia luettavaksi, koska se on leimattu salaiseksi.

Tuoreessa energia- ja ilmasto-ohjelmassa kuitenkin kerrotaan, että salaisessa raportissa ”on käsitelty kattavasti biopolttoaineiden sekä muiden uusien energianlähteiden käyttöön otettavuuden ja teknologioiden kehityksen tilannetta sekä uusien energiamuotojen vaikutuksia Puolustusvoimien kannalta”.

Lisäksi kerrotaan, että tutkimuksen yhtenä tavoitteena olleet kustannuslaskelmat edellyttävät vielä lisätarkasteluja. Tälle ja ensi vuodelle on suunniteltu toteutettavaksi tutkimus Puolustusvoimien kaluston soveltuvuudesta biopolttoaineiden käyttöön.

Suomen sotilasilmailu aiheutti viime vuonna kasvihuonekaasupäästöjä noin 144 000 tonnia.

Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran julkaisun mukaan yhden suomalaisen kulutuksesta aiheutuu vuosittain keskimäärin noin 11,5 tonnin kasvihuonekaasupäätöt. Sotilasilmailu vastaa siis noin 12 500 suomalaisen vuosittaisia päästöjä. Suuruusluokka vastaa yhtä Puolustusvoimien saapumiserän kokoa.

Sotilaskoneiden polttoaineenkulutus vaihtelee konetyypin ja lentotehtävän mukaan. Hornetien kulutus on suurimmillaan ilmataisteluharjoituksissa, lentoonlähdöissä, matalalentoharjoituksissa ja jälkipoltinta käytettäessä.

Puolustusvoimien energia- ja ilmasto-ohjelmassa ollaan kuitenkin tyytyväisiä, että Suomessa lentoharjoitukset voidaan järjestää lentotukikohtien läheisyydessä. Aikaa ja polttoainetta ei silloin tuhraudu siirtolentoihin harjoitusalueille, kuten monissa Suomea tiiviimmin asutetuissa maissa.


Puolustusvoimien maaliikennekaluston aiheuttamat kasvihuonekaasupäästöt ovat murto-osa sotilasilmailun aiheuttamasta eli noin 31 000 tonnia. Armeijan maa-ajoneuvot ovat pääosin henkilöautoja, kuorma-autoja, panssarivaunuja, panssariajoneuvoja sekä erikoisajoneuvoja.

Suurin osa Puolustusvoimien kuluttamasta maaliikennepolttoaineesta on dieseliä, mutta käytössä on myös bensiiniä ja moottoripolttoöljyä käyttäviä ajoneuvoja.

Merivoimien laiva- ja veneliikenne aiheutti noin 17 000 tonnin kasvihuonekaasupäästöt. Merivoimien alukset käyttävät polttoaineena kevyttä polttoöljyä.

Polttoaineen kulutus on suurimmillaan silloin, kun aluksilla on kiire tunnistustehtävään merellä tai sotaharjoituksissa, joissa joudutaan välillä käyttämään suurinta moottoritehoa.

Alla olevassa grafiikassa näkyy kasvihuonekaasupäästöjen jakautuma Puolustusvoimissa vuonna 2017. Kun hiiren osoittimen asettaa piirakkakuvion päälle, näkyviin tulee eri lohkojen osuus tuhansina kasvihuonekaasutonneina. Artikkeli jatkuu grafiikan alla.Puolustusvoimien energia- ja ilmasto-ohjelmassa käsitellään myös varautumista ilmastonmuutoksen vaikutuksiin.

Ilmastonmuutoksen ennakoidaan aiheuttavan muun muassa tulvien ja myrskyjen lisääntymistä, jäätalvien lyhentymistä, talviolosuhdekoulutuksen vaikeutumista sekä tiestöön ja rakennuksiin kohdistuvan säärasituksen lisääntymistä.

Ohjelmassa arvioidaan, että merkittävimmät tulvariskit kohdistuvat satamiin. Raportissa huomautetaankin, ettei Puolustusvoimien toiminnan kannalta kriittisiä toimintoja pitäisi sijoittaa tulvariskialueille. Tällaisia ovat muun muassa energia- ja tietoverkkoihin liittyvät rakenteet.


Merivoimille ilmaston lämpeneminen aiheuttaa monia huolia. Jäättömyys mahdollistaa alusten purjehdusajan pitenemisen, mutta toisaalta kesien lämpeneminen aiheuttanee jäähdytyksen tarpeen kasvamisen aluksissa.

”Vahvan jääluokituksen omaavien alusten tarve tulee jäätalven muutosten myötä vähenemään”, sanotaan ohjelmassa.

Itämerelle pelätään saapuvan myös vieraslajeja, jotka kiinnittyvät alusten runkoihin. Siinä ne lisäävät veden aiheuttamaa vastusta ja sitä kautta polttoaineen kulutusta. Lisäksi alusten rakenteet saattavat haurastua niiden vuoksi entistä nopeammin.

Ohjelmassa huomautetaan myös, että ilmastonmuutoksella voi olla terveysvaikutuksia kouluttajiin ja koulutettaviin. Esimerkiksi punkkien leviäminen saattaa edellyttää nykyistä laajemman rokotesuojan antamista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Puolustusvoimat
 • Päästöt
 • Ilmastonmuutos
 • Jarmo Huhtanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  3. 3

   Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

  4. 4

   Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Siennaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä

  5. 5

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  6. 6

   Petosvyyhti Helsingin seudulla: Yritys pumppasi petollisten lainojen ja tekaistujen laskujen avulla 150 000 euroa ulkomaisille tileille

  7. 7

   Ilmatieteen laitos varoittaa: Myrsky iskee illalla Etelä-Suomeen

  8. 8

   Vietnamin Bachelor on yllättäen koko maailman huomion kohteena, kun kaksi naista hylkäsi ”unelmien poikamiehen” ja poistui kuvauksista parina – tämän vuoksi se on tärkeää

  9. 9

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  10. 10

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  4. 4

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  5. 5

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  6. 6

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  8. 8

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  9. 9

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  10. 10

   Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Sipilä ja Medvedev puhuvat ainakin ongelmajätteistä
  3. Suomessa teinit juovat harvemmin kuin muissa Euroopan maissa mutta useammin humalaan asti – Vertailussa näkyy dramaattinen muutos vuoteen 2002
  4. Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset
  5. Petosvyyhti Helsingin seudulla: Yritys pumppasi petollisten lainojen ja tekaistujen laskujen avulla 150 000 euroa ulkomaisille tileille
  6. Kiira Korpi halusi olla tarkoituksella avoin elämäkerrassaan – ”Menestyksen hinta voi olla kova”
  7. Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”
  8. Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Siennaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä
  9. Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset
  10. Tuomariehdokas Kavanaugh kiisti seksuaalisen ahdistelun moneen kertaan – Ja kiistämisen hän oppi mestarilta, Bill Clintonilta
  11. Bisnestapahtuma Nordic Business Forum alkoi Helsingissä – HS seuraa ja näyttää suorana
  12. Näytä lisää