Kotimaa

Kasvisaterioiden merkitys armeijan ilmastotavoitteille mitätön – 62 Hornetia vastaa 12 500 suomalaisen vuoden päästöjä

Keskustelu armeijan kasvisruuasta nosti esiin Puolustusvoimien varautumisen ilmastonmuutokseen. Puolustusvoimat on esimerkiksi tehnyt salaiseksi leimatun tutkimuksen biopolttoaineiden käyttöönotosta.

Ilmavoimat tuottaa yli puolet eli noin 52 prosenttia kaikista Puolustusvoimien toiminnan aiheuttamista kasvihuonekaasupäästöistä.

Käytännössä Hornet-hävittäjien harjoittelu ja niiden suorittama ilmavalvonta aiheuttavat Ilmavoimien kasvihuonekaasuista valtaosan, koska 62 hävittäjää kuluttaa yli 90 prosenttia koko sotilasilmailun polttoaineesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tiedot ilmenevät Puolustusvoimien tuoreimmasta energia- ja ilmasto-ohjelmasta vuosille 2018–2021. Kyseessä on järjestyksessään toinen ohjelma. Puolustusvoimat on ryhtynyt laatimaan niitä kolmen vuoden välein.

Energia- ja ilmasto-ohjelmassa kerrotaan, että se ”liittää ilmastotoimenpiteet osaksi Puolustusvoimien perustehtäviä” ja että tavoitteena on ilmastonmuutokseen varautuminen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ilmastonmuutokseen varautumisesta onkin tullut osa myös Puolustusvoimien toimintaa. Viime päivinä on käyty runsaasti julkista keskustelua suunnitelmasta, jonka mukaan varusmiehet syövät kaksi kertaa viikossa aterialla pelkästään kasvisruokaa. Hanketta on perusteltu muun muassa lihantuotannon ilmastonmuutosta kiihdyttävällä vaikutuksella.

Puolustusvoimat on energia- ja ilmasto-ohjelman ohessa toteuttanut tutkimuksen siitä, voisiko Puolustusvoimat ottaa käyttöön biopolttoaineita ja uusia energianlähteitä. HS ei saanut tammikuussa valmistunutta raporttia luettavaksi, koska se on leimattu salaiseksi.

Tuoreessa energia- ja ilmasto-ohjelmassa kuitenkin kerrotaan, että salaisessa raportissa ”on käsitelty kattavasti biopolttoaineiden sekä muiden uusien energianlähteiden käyttöön otettavuuden ja teknologioiden kehityksen tilannetta sekä uusien energiamuotojen vaikutuksia Puolustusvoimien kannalta”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lisäksi kerrotaan, että tutkimuksen yhtenä tavoitteena olleet kustannuslaskelmat edellyttävät vielä lisätarkasteluja. Tälle ja ensi vuodelle on suunniteltu toteutettavaksi tutkimus Puolustusvoimien kaluston soveltuvuudesta biopolttoaineiden käyttöön.

Suomen sotilasilmailu aiheutti viime vuonna kasvihuonekaasupäästöjä noin 144 000 tonnia.

Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran julkaisun mukaan yhden suomalaisen kulutuksesta aiheutuu vuosittain keskimäärin noin 11,5 tonnin kasvihuonekaasupäätöt. Sotilasilmailu vastaa siis noin 12 500 suomalaisen vuosittaisia päästöjä. Suuruusluokka vastaa yhtä Puolustusvoimien saapumiserän kokoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sotilaskoneiden polttoaineenkulutus vaihtelee konetyypin ja lentotehtävän mukaan. Hornetien kulutus on suurimmillaan ilmataisteluharjoituksissa, lentoonlähdöissä, matalalentoharjoituksissa ja jälkipoltinta käytettäessä.

Puolustusvoimien energia- ja ilmasto-ohjelmassa ollaan kuitenkin tyytyväisiä, että Suomessa lentoharjoitukset voidaan järjestää lentotukikohtien läheisyydessä. Aikaa ja polttoainetta ei silloin tuhraudu siirtolentoihin harjoitusalueille, kuten monissa Suomea tiiviimmin asutetuissa maissa.


Puolustusvoimien maaliikennekaluston aiheuttamat kasvihuonekaasupäästöt ovat murto-osa sotilasilmailun aiheuttamasta eli noin 31 000 tonnia. Armeijan maa-ajoneuvot ovat pääosin henkilöautoja, kuorma-autoja, panssarivaunuja, panssariajoneuvoja sekä erikoisajoneuvoja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suurin osa Puolustusvoimien kuluttamasta maaliikennepolttoaineesta on dieseliä, mutta käytössä on myös bensiiniä ja moottoripolttoöljyä käyttäviä ajoneuvoja.

Merivoimien laiva- ja veneliikenne aiheutti noin 17 000 tonnin kasvihuonekaasupäästöt. Merivoimien alukset käyttävät polttoaineena kevyttä polttoöljyä.

Polttoaineen kulutus on suurimmillaan silloin, kun aluksilla on kiire tunnistustehtävään merellä tai sotaharjoituksissa, joissa joudutaan välillä käyttämään suurinta moottoritehoa.

Alla olevassa grafiikassa näkyy kasvihuonekaasupäästöjen jakautuma Puolustusvoimissa vuonna 2017. Kun hiiren osoittimen asettaa piirakkakuvion päälle, näkyviin tulee eri lohkojen osuus tuhansina kasvihuonekaasutonneina. Artikkeli jatkuu grafiikan alla.Puolustusvoimien energia- ja ilmasto-ohjelmassa käsitellään myös varautumista ilmastonmuutoksen vaikutuksiin.

Ilmastonmuutoksen ennakoidaan aiheuttavan muun muassa tulvien ja myrskyjen lisääntymistä, jäätalvien lyhentymistä, talviolosuhdekoulutuksen vaikeutumista sekä tiestöön ja rakennuksiin kohdistuvan säärasituksen lisääntymistä.

Ohjelmassa arvioidaan, että merkittävimmät tulvariskit kohdistuvat satamiin. Raportissa huomautetaankin, ettei Puolustusvoimien toiminnan kannalta kriittisiä toimintoja pitäisi sijoittaa tulvariskialueille. Tällaisia ovat muun muassa energia- ja tietoverkkoihin liittyvät rakenteet.


Merivoimille ilmaston lämpeneminen aiheuttaa monia huolia. Jäättömyys mahdollistaa alusten purjehdusajan pitenemisen, mutta toisaalta kesien lämpeneminen aiheuttanee jäähdytyksen tarpeen kasvamisen aluksissa.

”Vahvan jääluokituksen omaavien alusten tarve tulee jäätalven muutosten myötä vähenemään”, sanotaan ohjelmassa.

Itämerelle pelätään saapuvan myös vieraslajeja, jotka kiinnittyvät alusten runkoihin. Siinä ne lisäävät veden aiheuttamaa vastusta ja sitä kautta polttoaineen kulutusta. Lisäksi alusten rakenteet saattavat haurastua niiden vuoksi entistä nopeammin.

Ohjelmassa huomautetaan myös, että ilmastonmuutoksella voi olla terveysvaikutuksia kouluttajiin ja koulutettaviin. Esimerkiksi punkkien leviäminen saattaa edellyttää nykyistä laajemman rokotesuojan antamista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Puolustusvoimat
 • Päästöt
 • Ilmastonmuutos
 • Jarmo Huhtanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  2. 2

   Michelle Obama on oppinut nauramaan pilkkaajilleen, mutta Donald Trumpin ”hullua, ilkeämielistä ja vaarallista” valhetta miehestään hän ei anna ikinä anteeksi

  3. 3

   Onko lapsesi pessimisti? – Nämä vinkit kannattaa huomioida kasvatuksessa, jotta lapsesta ei tule negatiivista aikuista

   Tilaajille
  4. 4

   Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Finanssivalvonnalta poikkeuksellinen ulostulo: Eläkeyhtiöt ovat käyttäneet yhteisiä varojamme vuosikausia väärin, ja nyt sen on loputtava

  7. 7

   HS:n vertailu paljasti rahastojen kuluissa ällistyttävän isot hintaerot – Näin tarkka säästäjä voi lisätä tuottojaan

   Tilaajille
  8. 8

   Suomen 17-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue liikkuu Uruguayssa vartioituna ja poliisisaattueessa – yksin ei ulos mene kukaan

  9. 9

   Suomi on tottunut hakkaamaan vaurautta metsistään, mutta nyt pitäisi painaa jarrua – Miksi asiasta ollaan niin eri mieltä?

   Tilaajille
  10. 10

   Lasten vinoihin hampaisiin ei välttämättä anneta oikomis­hoitoa julkisella puolella – ”Tällainenhan voi vaikuttaa aikuisena vaikka työn­saantiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  2. 2

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  3. 3

   Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

  4. 4

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  5. 5

   Jäähyväiset sim-korteille: Suomessa voi hankkia kännykän ja liittymän ilman sim-korttia, ja tulevaisuudessa se voi olla yleisin tapa

  6. 6

   Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

  7. 7

   Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

   Tilaajille
  8. 8

   Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”

  9. 9

   Jyrkkä vastaus Vantaan kaupungilta: Ulosottoon parkkisakon takia joutunutta miestä ”on yritetty ohjeistaa ihan viimeiseen asti” – Mies aikoo haastaa kaupungin oikeuteen

  10. 10

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  3. 3

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  4. 4

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  6. 6

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Kheopsin pyramidin mysteeri saattoi ratketa – Tutkijat löysivät jäänteitä kehittyneestä mekanismista

  9. 9

   Suomalaislaulaja luuli hoitaneensa uransa tärkeimmän keikan NHL-pelissä hienosti – sitten hän avasi puhelimensa ja näki virheelliset otsikot: ”Lennätti penkiltä”

  10. 10

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  11. Näytä lisää