Kotimaa

Rintamalla palveli yli 1 300 miestä, joiden tehtävä korsuissa oli ylläpitää hyvää mieltä – Valistusupseerit tunsivat ”suomalaisen luonteen, joka sokeria syödessäänkin nurisee”

Helena Pilkkeen uusi kirja kertoo suomalaisista valistusupseereista sodassa. Heidän tehtävänään oli pitää yllä hyvää mieltä ja torjua sotaväsymystä. He järjestivät sotilaille vapaa-ajanohjelmaa ja laativat jopa mielialaraportteja.

Suomen sodanjohto ei ottanut jatkosodan aikana tiedottamisen tarvetta riittävän vakavasti. Päämaja ei halunnut kertoa edes sodan päämääriä, jolloin ne jäivät epäselviksi myös rintamajoukoissa palveleville valistusupseereille, jotka vastasivat rintamalle suunnatusta sotapropagandasta.

Näihin päätelmiin tulee filosofian tohtori Helena Pilke tuoreessa kirjassaan Omat haukkuivat politrukeiksi – jatkosodan valistusupseerit (Docendo).
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomalaisten valistusupseerien sotatiestä on kirjoitettu aikaisemmin vähän.

”Kyllä se varmaan aikamoinen prässi oli niille miehille. Sitä olen joskus miettinyt, mikseivät he kirjoittaneet kovinkaan paljon omasta toiminnastaan”, Helena Pilke ihmettelee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Osa rintamakomentajista piti propagandasta vastaavia valistusupseereita suorastaan tyhjäntoimittajina. Miehistökin haukkui heitä politrukeiksi.

Valistusupseereilla oli kuitenkin tärkeä rooli erityisesti asemasodan hiljaisina aikoina, kun korsuissa ja juoksuhaudoissa jouduttiin taistelemaan vihollisen lisäksi sotaväsymystä vastaan.

Sanalla propaganda on nykyään kielteinen kaiku. Siitä tulee helposti mieleen Hitlerin Saksa ja Neuvostoliitto. Aina ei ole kuitenkaan ollut näin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”1930-luvulla propaganda oli aika neutraali sana. Silloin propagandaa oli aika moni asia. Esimerkiksi ihan tavanomaista tiedottamista ja jopa mainontaa saatettiin kutsua propagandaksi”, sanoo Pilke.

”1930-luvun mittaan alkoi nostaa päätään sellainen käsite kuin maanpuolustuspropaganda. Katsoisin, että propagandan käsite alkoi muuttua talvisodan jälkeen. Siitä alkoi tulla negatiivinen. Osittain syynä oli se, että Neuvostoliitto teki aika vahvaa sotapropagandaa linjojen yli.”

Sotapropagandasta vastaavat upseerit tiesivät, että suomalaiset sotilaat vierastivat propagandan tuputusta. Niinpä puhuttiinkin mieluummin sievistelevästi tiedotuksesta tai valistuksesta. Esimerkiksi päämajan alaisten propagandakomppanioiden nimet muutettiin nopeasti tiedotuskomppanioiksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Puolustusvoimien jatkosodan ajan tiedotustoiminnan suunnitteli välirauhan aikana kapteeni Kalle Lehmus, joka oli siviilissä sosiaalidemokraattisen puolueen järjestösihteeri. Hän kävi Saksassa tutustumassa saksalaisiin propagandajärjestelyihin ja kopioi sieltä mallin Suomen tiedotuskomppanioille.

Sotapropagandasta vastasi Suomen rintamalla käytännössä kolme ryhmää: valistusupseerit, sotilaspapit ja tiedotuskomppanioiden TK-miehet (lyhenne TK tulee tiedotuskomppaniasta).
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alla esimerkki Ylen elävästä arkistosta, jossa TK-mies Veikko Itkonen raportoi radioon kuuluisasta Munakukkulan valtauksesta:Valistusupseerit työskentelivät aluksi tiedotuskomppanioissa, mutta ensimmäisen sotasyksyn jälkeen heidät siirrettiin armeijakuntien ja divisioonien esikuntiin. Sodan aikana valistusupseereina palveli yli 1 300 miestä.

Siinä kun tiedotuskomppanian viestinnän kohteet olivat pääasiassa kotirintamalla, valistusupseerien työnä oli pitää yllä hyvää mielialaa sekä torjua sotaväsymystä rintamalla.

Valistusupseerit järjestivät konserttikiertueita, puhdetyökilpailuita, elokuvaesityksiä ja urheilukilpailuita. He kävivät myös toivotonta kamppailua huhuja vastaan ja laativat mielialaraportteja.

Valistusupseerien viihdytystilaisuuksissa kiersivät niin Esa Pakarinen, Olavi Virta kuin Tapio Rautavaarakin.


Koko jatkosodan ajan väiteltiin siitä, pitikö valistusupseerien työn pääpaino olla oppitunneissa ja propagandassa vai enemmän viihteen puolella.

”Juhlapuheita paremmin miehiin upposi se, että oli heidän kanssaan jokapäiväisissä tehtävissä ja että järjestettiin jotain tekemistä”, kertoo Pilke.

Sotilaspapit tekivät osansa sotapropagandasta, mutta heitä kiusasivat muun muassa viihdytyskiertueet. Valistusupseerien ja sotilaspappien suhteet eivät olleetkaan parhaat mahdolliset.

”Valistusupseerit ja sotilaspapit ottivat yhteen jossain määrin ihan koko ajan. Siinä haettiin rajaa, missä kulkee papin viran rajat ja missä valistusupseerin toimintarajat. Sen ajan papit eivät välttämättä olleet kauhean avarakatseisia”, Pilke sanoo.

Yksi valistusupseerien tehtävistä oli mielialailmoitusten laatiminen. Pilke varoittaa, että niihin on syytä suhtautua melkoisin varauksin.

Ilmoitukset kulkivat pitkän tien kohti päämajaa eri komentoportaissa. Jokaisella niistä saattoi olla oma tarve piirtää mielialasta parempi kuva kuin se olikaan.

Pilke lainaakin valistustoimiston päällikön Antero Rautavaaran luonnehdintaa mielialailmoituksista:

”Komppaniasta lähetetään oksainen halko pataljoonaan, pataljoonassa otetaan pahimmat oksat pois ja halko kuoritaan. Divisioonassa siitä höylätään siro lankku ja tästä sitten armeijakunnassa sorvataan siro keppi, joka päämajassa ohenee hammastikuksi.”

Valistusupseerit olivat taustaltaan kirjava joukko. He olivat kuitenkin keskimäärin paremmin koulutettuja ja useimmiten reserviupseereita. Joukossa oli runsaasti opiskelijoita ja opettajia.


Pilkkeen mukaan valistusupseeriksi haettiin valiosotilasta, jonka piti olla ”palavamielinen, isänmaallinen, kotia, uskontoa ja isänmaata puolustava sekä hengen että tavallisia aseita taitavasti käyttävä”.

Ilmeisesti valinnat onnistuivat. Ainakin useat valistusupseerit loivat sodan jälkeen hienon uran siviilielämässä.

Tunnettuja entisiä valistusupseereita olivat professori ja akateemikko Matti Kuusi ja poliittisen historian professori L. A. Puntila. Mainosalalla heistä loivat myöhemmin näyttävän uran muun muassa Matti Viherjuuri ja Topi Törmä.

Rintamakomentajien suhtautuminen valistusupseereihin vaihteli suuresti. Esimerkiksi kun Matti Kuusi lähetettiin Jalkaväkirykmentti 7:ään eli niin kutsuttuun Tyrjän rykmenttiin, niin rykmentin komentaja Armas Kemppi kieltäytyi useita kertoja ottamasta häntä edes vastaan.


Päinvastaisia esimerkkejäkin oli. 14. divisioonan komentajalla Erkki Raappanalla oli erinomaiset suhteet valistusupseeriinsa Matti Viherjuureen. Pilkkeen mukaan Raappana pyrki tukemaan valistusupseeriaan ja valistustoimiston työtä kaikin mahdollisin tavoin.

”Valistusupseereilla on oltava perinpohjainen tuntemus miehiinsä. On tunnettava suomalainen luonne, joka sokeria syödessäänkin nurisee”, sanoi Raappana vuonna 1943.

Valistusupseerien toiminta joutui kriisiin kesän 1944 suurhyökkäyksen aikana. Käytännössä heidän toimintansa lakkasi niiksi viikoiksi kun heitä olisi ehkä eniten tarvittu.

”Yleispaniikki näkyi erityisesti tiedotuksen ja valistuksen asioissa. Mikkelin päämajassa huhuttiin, että sieltä joutuivat miehet lähtemään rintamajoukkoihin. Kun hätä oli suuri, miehiä piti saada mistä vaan. Organisaatio alkoi toimia uudelleen, kun rintamalinja taas vakiintui”, Pilke sanoo.

Minkälaista oli suomalainen sotapropaganda?

”Suomalainen propaganda oli aika lailla kesyä verrattuna vaikka saksalaiseen tai neuvostoliittolaiseen”, sanoo Pilke.

”Sama päti siihen, osoitettiinko se sitten siviileille vai sotilaille, niin suomalainen oli miedompaa, kesympää ja totuudellisempaa.”

Alla Ylen elävästä arkistosta suomalaisen rintamakirjeenvaihtajan lähetys Leningradin pommituksista. Selostaja kuvaa taisteluja sanoin ”Pietarin kohtalo on sinetöity”.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sotahistoria
 • Talvisota
 • Jarmo Huhtanen
 • Jatkosota

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  2. 2

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  3. 3

   Huippuyliopiston tutkimus selvitti, mikä on paras tapa pitää paino kurissa laihduttamisen jälkeen – vähähiilihydraattinen tulos aiheutti heti kohun

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kehitti 44 vuotta sitten tekniikan, jota ilman elektroniikan pieneneminen ei olisi ollut mahdollista – Vihdoin myös voittoja päätyy Suomeen

  5. 5

   Olli Kopra, 26, rakastaa vieterilelujaan, mutta kynsien leikkaamisesta hän ei pidä – Vanhempien mielestä tässä on ongelma: kehitysvammaisella pojalla on liikaa oikeuksia

   Tilaajille
  6. 6

   Pörssin kurimus jatkui Yhdysvalloissa – ”Kauhean vuoden huonoin päivä”

  7. 7

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  8. 8

   Tapiolan hiljainen sankariteko: Puutarhurit pelastivat puutarhakaupunginosan symboleiksi nousseet 200-vuotiaat männyt länsimetron myllerrykseltä

  9. 9

   Ivanka Trump käytti omaa sähköpostiaan hallinnon asioiden hoitamiseen – presidentti-isän mukaan asiaa ei voi mitenkään verrata Hillary Clintoniin

  10. 10

   Interpol valitsi eteläkorealaisen johtajan – ennakkosuosikkina kisaan lähtenyt venäläiskenraali jäi rannalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  2. 2

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  3. 3

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  4. 4

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  5. 5

   Kylmähermoinen asiakas sekoitti ryöstäjän suunnitelmat – Naamiomies jäi kiinni verekseltään Keravalla

  6. 6

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  7. 7

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  8. 8

   Hissionnettomuus Helsingissä: Mies puristui hengiltä Porvoon­kadulla

  9. 9

   Ex-gangsteri ammuttiin Kööpenhaminassa, kun hän poistui elämä­kertansa julkaisu­tilaisuudesta

  10. 10

   Asemiehet tunkeutuivat toimistoon Mannerheimintiellä ja vaativat yrittäjältä 20 000 euroa – Uhri ja poliisi järjestivät väijytyksen, rikolliset saatiin tuomiolle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  5. 5

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  7. 7

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  8. 8

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  9. 9

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  10. 10

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Suomalainen kehitti 44 vuotta sitten tekniikan, jota ilman elektroniikan pieneneminen ei olisi ollut mahdollista – Vihdoin myös voittoja päätyy Suomeen
  3. Tunti sitten
  4. Pallo verkkoon kantapäällä yli maalivahdin – Englannin nuorelta tähdeltä taiturimainen viimeistely
  5. Tapiolan hiljainen sankariteko: Puutarhurit pelastivat puutarhakaupunginosan symboleiksi nousseet 200-vuotiaat männyt länsimetron myllerrykseltä
  6. Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”
  7. Interpol valitsi eteläkorealaisen johtajan – ennakkosuosikkina kisaan lähtenyt venäläiskenraali jäi rannalle
  8. Pian aukeavassa Oodissa palautuksista huolehtivat robotit, jotka väistelevät asiakkaita, ajavat itse hissillä ja pian ehkä hyllyttävätkin kirjat
  9. Miksei koulu voisi olla se ainoa digivapaa vyöhyke lasten elämässä?
  10. Suomen urheilussa on poikkeuksellinen tilanne – kolme keskeistä johtajaa tulee OP-ryhmästä ja neljännen valintakin oli lähellä
  11. Löytääkö uusi Mars-laskeutuja vastauksia? Ensi viikolla Marsiin saapuvalla InSightilla on yksi edeltäjistään poikkeava ominaisuus, ja näin se toimii Tilaajille
  12. Pörssin kurimus jatkui Yhdysvalloissa – ”Kauhean vuoden huonoin päivä”
  13. Näytä lisää