Kotimaa

Rintamalla palveli yli 1 300 miestä, joiden tehtävä korsuissa oli ylläpitää hyvää mieltä – Valistusupseerit tunsivat ”suomalaisen luonteen, joka sokeria syödessäänkin nurisee”

Helena Pilkkeen uusi kirja kertoo suomalaisista valistusupseereista sodassa. Heidän tehtävänään oli pitää yllä hyvää mieltä ja torjua sotaväsymystä. He järjestivät sotilaille vapaa-ajanohjelmaa ja laativat jopa mielialaraportteja.

Suomen sodanjohto ei ottanut jatkosodan aikana tiedottamisen tarvetta riittävän vakavasti. Päämaja ei halunnut kertoa edes sodan päämääriä, jolloin ne jäivät epäselviksi myös rintamajoukoissa palveleville valistusupseereille, jotka vastasivat rintamalle suunnatusta sotapropagandasta.

Näihin päätelmiin tulee filosofian tohtori Helena Pilke tuoreessa kirjassaan Omat haukkuivat politrukeiksi – jatkosodan valistusupseerit (Docendo).

Suomalaisten valistusupseerien sotatiestä on kirjoitettu aikaisemmin vähän.

”Kyllä se varmaan aikamoinen prässi oli niille miehille. Sitä olen joskus miettinyt, mikseivät he kirjoittaneet kovinkaan paljon omasta toiminnastaan”, Helena Pilke ihmettelee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Osa rintamakomentajista piti propagandasta vastaavia valistusupseereita suorastaan tyhjäntoimittajina. Miehistökin haukkui heitä politrukeiksi.

Valistusupseereilla oli kuitenkin tärkeä rooli erityisesti asemasodan hiljaisina aikoina, kun korsuissa ja juoksuhaudoissa jouduttiin taistelemaan vihollisen lisäksi sotaväsymystä vastaan.

Sanalla propaganda on nykyään kielteinen kaiku. Siitä tulee helposti mieleen Hitlerin Saksa ja Neuvostoliitto. Aina ei ole kuitenkaan ollut näin.

”1930-luvulla propaganda oli aika neutraali sana. Silloin propagandaa oli aika moni asia. Esimerkiksi ihan tavanomaista tiedottamista ja jopa mainontaa saatettiin kutsua propagandaksi”, sanoo Pilke.

”1930-luvun mittaan alkoi nostaa päätään sellainen käsite kuin maanpuolustuspropaganda. Katsoisin, että propagandan käsite alkoi muuttua talvisodan jälkeen. Siitä alkoi tulla negatiivinen. Osittain syynä oli se, että Neuvostoliitto teki aika vahvaa sotapropagandaa linjojen yli.”

Sotapropagandasta vastaavat upseerit tiesivät, että suomalaiset sotilaat vierastivat propagandan tuputusta. Niinpä puhuttiinkin mieluummin sievistelevästi tiedotuksesta tai valistuksesta. Esimerkiksi päämajan alaisten propagandakomppanioiden nimet muutettiin nopeasti tiedotuskomppanioiksi.

Puolustusvoimien jatkosodan ajan tiedotustoiminnan suunnitteli välirauhan aikana kapteeni Kalle Lehmus, joka oli siviilissä sosiaalidemokraattisen puolueen järjestösihteeri. Hän kävi Saksassa tutustumassa saksalaisiin propagandajärjestelyihin ja kopioi sieltä mallin Suomen tiedotuskomppanioille.

Sotapropagandasta vastasi Suomen rintamalla käytännössä kolme ryhmää: valistusupseerit, sotilaspapit ja tiedotuskomppanioiden TK-miehet (lyhenne TK tulee tiedotuskomppaniasta).

Alla esimerkki Ylen elävästä arkistosta, jossa TK-mies Veikko Itkonen raportoi radioon kuuluisasta Munakukkulan valtauksesta:Valistusupseerit työskentelivät aluksi tiedotuskomppanioissa, mutta ensimmäisen sotasyksyn jälkeen heidät siirrettiin armeijakuntien ja divisioonien esikuntiin. Sodan aikana valistusupseereina palveli yli 1 300 miestä.

Siinä kun tiedotuskomppanian viestinnän kohteet olivat pääasiassa kotirintamalla, valistusupseerien työnä oli pitää yllä hyvää mielialaa sekä torjua sotaväsymystä rintamalla.

Valistusupseerit järjestivät konserttikiertueita, puhdetyökilpailuita, elokuvaesityksiä ja urheilukilpailuita. He kävivät myös toivotonta kamppailua huhuja vastaan ja laativat mielialaraportteja.

Valistusupseerien viihdytystilaisuuksissa kiersivät niin Esa Pakarinen, Olavi Virta kuin Tapio Rautavaarakin.


Koko jatkosodan ajan väiteltiin siitä, pitikö valistusupseerien työn pääpaino olla oppitunneissa ja propagandassa vai enemmän viihteen puolella.

”Juhlapuheita paremmin miehiin upposi se, että oli heidän kanssaan jokapäiväisissä tehtävissä ja että järjestettiin jotain tekemistä”, kertoo Pilke.

Sotilaspapit tekivät osansa sotapropagandasta, mutta heitä kiusasivat muun muassa viihdytyskiertueet. Valistusupseerien ja sotilaspappien suhteet eivät olleetkaan parhaat mahdolliset.

”Valistusupseerit ja sotilaspapit ottivat yhteen jossain määrin ihan koko ajan. Siinä haettiin rajaa, missä kulkee papin viran rajat ja missä valistusupseerin toimintarajat. Sen ajan papit eivät välttämättä olleet kauhean avarakatseisia”, Pilke sanoo.

Yksi valistusupseerien tehtävistä oli mielialailmoitusten laatiminen. Pilke varoittaa, että niihin on syytä suhtautua melkoisin varauksin.

Ilmoitukset kulkivat pitkän tien kohti päämajaa eri komentoportaissa. Jokaisella niistä saattoi olla oma tarve piirtää mielialasta parempi kuva kuin se olikaan.

Pilke lainaakin valistustoimiston päällikön Antero Rautavaaran luonnehdintaa mielialailmoituksista:

”Komppaniasta lähetetään oksainen halko pataljoonaan, pataljoonassa otetaan pahimmat oksat pois ja halko kuoritaan. Divisioonassa siitä höylätään siro lankku ja tästä sitten armeijakunnassa sorvataan siro keppi, joka päämajassa ohenee hammastikuksi.”

Valistusupseerit olivat taustaltaan kirjava joukko. He olivat kuitenkin keskimäärin paremmin koulutettuja ja useimmiten reserviupseereita. Joukossa oli runsaasti opiskelijoita ja opettajia.


Pilkkeen mukaan valistusupseeriksi haettiin valiosotilasta, jonka piti olla ”palavamielinen, isänmaallinen, kotia, uskontoa ja isänmaata puolustava sekä hengen että tavallisia aseita taitavasti käyttävä”.

Ilmeisesti valinnat onnistuivat. Ainakin useat valistusupseerit loivat sodan jälkeen hienon uran siviilielämässä.

Tunnettuja entisiä valistusupseereita olivat professori ja akateemikko Matti Kuusi ja poliittisen historian professori L. A. Puntila. Mainosalalla heistä loivat myöhemmin näyttävän uran muun muassa Matti Viherjuuri ja Topi Törmä.

Rintamakomentajien suhtautuminen valistusupseereihin vaihteli suuresti. Esimerkiksi kun Matti Kuusi lähetettiin Jalkaväkirykmentti 7:ään eli niin kutsuttuun Tyrjän rykmenttiin, niin rykmentin komentaja Armas Kemppi kieltäytyi useita kertoja ottamasta häntä edes vastaan.


Päinvastaisia esimerkkejäkin oli. 14. divisioonan komentajalla Erkki Raappanalla oli erinomaiset suhteet valistusupseeriinsa Matti Viherjuureen. Pilkkeen mukaan Raappana pyrki tukemaan valistusupseeriaan ja valistustoimiston työtä kaikin mahdollisin tavoin.

”Valistusupseereilla on oltava perinpohjainen tuntemus miehiinsä. On tunnettava suomalainen luonne, joka sokeria syödessäänkin nurisee”, sanoi Raappana vuonna 1943.

Valistusupseerien toiminta joutui kriisiin kesän 1944 suurhyökkäyksen aikana. Käytännössä heidän toimintansa lakkasi niiksi viikoiksi kun heitä olisi ehkä eniten tarvittu.

”Yleispaniikki näkyi erityisesti tiedotuksen ja valistuksen asioissa. Mikkelin päämajassa huhuttiin, että sieltä joutuivat miehet lähtemään rintamajoukkoihin. Kun hätä oli suuri, miehiä piti saada mistä vaan. Organisaatio alkoi toimia uudelleen, kun rintamalinja taas vakiintui”, Pilke sanoo.

Minkälaista oli suomalainen sotapropaganda?

”Suomalainen propaganda oli aika lailla kesyä verrattuna vaikka saksalaiseen tai neuvostoliittolaiseen”, sanoo Pilke.

”Sama päti siihen, osoitettiinko se sitten siviileille vai sotilaille, niin suomalainen oli miedompaa, kesympää ja totuudellisempaa.”

Alla Ylen elävästä arkistosta suomalaisen rintamakirjeenvaihtajan lähetys Leningradin pommituksista. Selostaja kuvaa taisteluja sanoin ”Pietarin kohtalo on sinetöity”.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sotahistoria
 • Talvisota
 • Jarmo Huhtanen
 • Jatkosota

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Kammottavassa kunnossa oleva julkinen käymälä teljetään lopullisesti Espoossa – ”On ihmisarvoa alentavaa vaatia, että kukaan kävisi siellä”

  3. 3

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  4. 4

   Satiiriohjelma opastaa kiinalaisia käyttäytymään Ruotsissa: ”Historiallisten rakennusten ulkopuolelle ei saa ulostaa” – Kiina vaatii SVT:ltä anteeksipyyntöä

  5. 5

   Poliisi: Molemmat Turun saariston talousrikos­tutkinnassa pidätetyt ovat ulkomaalaisia

  6. 6

   Bill Cosby saa vankeustuomion seksuaalirikoksista – Koomikko yrittää välttää nimeämisen ”väkivaltaiseksi seksuaalirikolliseksi”

  7. 7

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  8. 8

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  9. 9

   Jos seksuaalinen häirintä oli niin pahaa, miksei poliisille ilmoitettu, kysyi Donald Trump – ja sai vastaansa ryöpyn kertomuksia siitä miten vaikeaa seksuaalisesta häirinnästä on puhua

  10. 10

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  3. 3

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  4. 4

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  5. 5

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  8. 8

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  9. 9

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  10. 10

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää
  3. Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”
  4. Kammottavassa kunnossa oleva julkinen käymälä teljetään lopullisesti Espoossa – ”On ihmisarvoa alentavaa vaatia, että kukaan kävisi siellä”
  5. STT:n vastaava päätoimittaja Mika Pettersson eroaa, tilalle Minna Holopainen – ”Saneeraus on käynyt luonnolle”, Pettersson sanoo
  6. Poliisi: Molemmat Turun saariston talousrikos­tutkinnassa pidätetyt ovat ulkomaalaisia
  7. Kiihtelysvaaran 250-vuotias kirkko tuhoutui tulipalossa, poliisi epäilee rikosta – ”Menetys on valtava, vastaavaa emme saa tilalle”
  8. Metallica esiintyy ensi kesänä Hämeenlinnassa
  9. Jos seksuaalinen häirintä oli niin pahaa, miksei poliisille ilmoitettu, kysyi Donald Trump – ja sai vastaansa ryöpyn kertomuksia siitä miten vaikeaa seksuaalisesta häirinnästä on puhua
  10. Satiiriohjelma opastaa kiinalaisia käyttäytymään Ruotsissa: ”Historiallisten rakennusten ulkopuolelle ei saa ulostaa” – Kiina vaatii SVT:ltä anteeksipyyntöä
  11. Ruotsissa alkaa tänään hallituspeli, ja siitä on tulossa harvinaisen vaikea – Ruotsi­demokraatit ovat ratkaisemassa ensimmäistä erää oikeiston eduksi
  12. Näytä lisää