Kotimaa

Kuopion bussiturman vuodepotilaiden siirto Ruotsiin alkaa huomenna – HS selvitti, kuka maksaa kulut, jos suomalainen joutuu onnettomuuteen ulkomailla

Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saa nopeasti hoitoa EU:n sisällä, mutta sairauskuljetuksista ja ambulanssilennoista syntyvät maksut jäävät ihmisen omalle vastuulle. Osa matkavakuutuksista kattaa kulut, mutta jos tarpeeksi kattavaa vakuutusta ei ole, rahat pitää kaivaa omasta pussista.

Kuopion perjantaisen bussiturman jäljiltä Kuopion yliopistollisessa sairaalassa (Kys) on edelleen hoidossa kahdeksan loukkaantunutta. Heistä kaksi on tehohoidossa. Onnettomuudessa kuoli neljä ihmistä.

Sairaalasta kotiutettiin viikonloppuna ja alkuviikosta yksitoista onnettomuudessa loukkaantunutta.

Sairaalassa suunnitellaan parhaillaan vuodeosastopotilaiden siirtämistä takaisin Ruotsiin. Kolme loukkaantunutta siirretään torstaina heidän kotipaikkansa lähellä oleviin sairaaloihin saamaan jatkohoitoa.

”Siirrettävät potilaat ovat nyt sen verran hyvässä kunnossa, että he kestävät siirron. He kuitenkin tarvitsevat vielä pidempiaikaista hoitoa kuntoutuksen kannalta”, sanoo sairaalan johtaja Heikki Miettinen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Loukkaantuneilla on haavoja, ruhjeita ja murtumia. Miettinen ei kommentoi loukkaantuneiden vammoja tai niiden vakavuutta tarkemmin.

Potilaita aletaan siirtää Ruotsiin torstaina aamupäivän aikana. Matkaa Kuopion yliopistollisesta sairaalasta Kalixin sairaalaan on 467 kilometriä.

Matka-aika autolla on noin viisi ja puoli tuntia ja siirtokustannukset ambulanssilla ovat 2 700 euroa potilasta kohden.

Sairaalakuljetukset varsinkaan kahden eri maan välillä eivät ole halpoja. Ambulansseihin täytyy ottaa mukaan tarpeeksi lääkintähenkilökuntaa ja kattavat hoitovarusteet, joilla potilaiden tila saadaan pidettyä vakaana koko matkan ajan.

”Meillä on eri tasoisia ambulansseja siirtokuljetuksia varten. Oikeanlainen ambulanssi valitaan potilaan kunnon ja vammojen mukaan. Samalla päätetään, tuleeko mukaan lääkäreitä ja kuinka paljon hoitohenkilökuntaa tarvitaan”, sanoo Miettinen.

Miettisen mukaan periaate on, että lähettävä sairaala maksaa siirtokulut.

”Hoitopäivämaksut laskutetaan Kelalta, joka vastaa ulkomaalaisten potilaiden kustannuksista”, sanoo Miettinen.

Pohjoismaiden välillä on keskinäinen sosiaaliturvasopimus, jonka myötä kustannuksia ei laskuteta maiden välillä. Suomella on vastaavanlainen sopimus myös Britannian ja Pohjois-Irlannin kanssa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kustannukset jäävät Pohjoismaissa aina sen maan maksettavaksi, missä onnettomuus on tapahtunut.

EU-lainsäädännön ansiosta myös Kuopion onnettomuudessa loukkaantuneet Ruotsissa asuvat ihmiset saavat täällä hoitoa Suomen asiakasmaksulla riippumatta siitä, onko loukkaantunut Suomen vai Ruotsin kansalainen ja onko Suomi, Ruotsi tai jokin muu EU-maa vastuussa henkilön sairaanhoidosta aiheutuneista kustannuksista.

”Pohjoismaissa on katsottu, että pitkällä aikavälillä hoitokustannukset maiden välillä kyllä tasaantuvat. Tästä syystä kustannusten laskuttamisesta on luovuttu”, sanoo Kelan etuuspäällikkö Marika Lahtivirta.

Kelan Lahtivirta haluaa painottaa, että Kuopion turmassa kyse on ollut liikennevahingosta.

Suomessa liikenne­vakuuttamista koskeva lainsäädäntö on ensisijainen lainsäädäntö kaikissa liikenne­onnettomuuksissa. Kelan toimintaa säätelevät lait tulevat vasta toissijaisesti sovellettavaksi, jos liikennevakuutukset eivät jostain syystä kustannuksia korvaa.

”Tällaisissa tapauksissa voi olla, että kaikki loukkaantuneiden hoidosta aiheutuneet kustannukset tulisivat korvattavaksi jo liikennevakuutuksesta”, muistuttaa Lahtivirta.

Tältä Kuopion onnettomuuspaikalla näytti:


Näin ulkomailla tapahtuneen onnettomuuden kulut korvataan

Kuka maksaa hoidon ja kuljetuksen kotimaahan, kun suomalainen loukkaantuu ulkomailla matkustaessaan?

Onnettomuudesta syntyneiden kulujen maksaminen riippuu siitä, missä onnettomuus on tapahtunut.

EU-lainsäädäntö takaa välttämättömän sairaanhoidon EU- ja Eta-maissa ja Sveitsissä. Hoidon saa samaan hintaan kuin maassa asuvat paikalliset ja loput aiheutuneista kustannuksista laskutetaan maiden välillä.

Asiakas maksaa itse asiakasmaksun paikan päällä. Maiden välillä laskutus tapahtuu niin, että loput kustannukset laskutetaan eurooppalaisen sairaanhoitokortin myöntäneeltä maalta.

Eurooppalaisen sairaanhoitokortin omistaminen yksinkertaistaa asioimista sairaalassa ja varmistaa sen, ettei itselle tule maksettavaksi isoa laskua sairaalahoidon jälkeen. Hoidosta saisi haettua korvaukset myös jälkeenpäin, mutta kortti varmistaa sen, ettei väliaikaisia kustannuksia tarvitse miettiä.

Pohjoismaissa matkustaessa eurooppalaista sairaanhoitokorttia ei välttämättä tarvitse, vaan pelkkä passi tai virallinen henkilökortti riittää takaamaan hoidon saamisen.

Kortin avulla henkilökunta tietää suoraan, että potilas on oikeutettu samaan palveluun kuin maassa asuvat. Kortti myös yksinkertaistaa laskutusta ja talousasioiden hoitamista sairaalassa.

Sairaala ei voi kuitenkaan ottaa vastaan eurooppalaista sairaanhoitokorttia, jos asiakas on jo ehditty kirjata ulos sairaalasta. Tämä johtuu siitä, että kortissa ei näy sen myöntämispäivää vaan ainoastaan kortin umpeutumispäivä.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti ei kuitenkaan korvaa maiden välisiä matkoja. Tämä koskee myös Suomeen jatkohoitoon kuljettamista.

Kortti korvaa hoitokustannuksia sekä maan sisällä tapahtuvia matkakorvauksia, jos niiden korvaaminen kuuluu maan omaan lainsäädäntöön.

Jos hoitoa antavan maassa tehtyjen matkakustannukset eli esimerkiksi ambulanssikuljetukset eivät kuulu maan lainsäädännössä korvattavuuden piiriin, asiakas joutuu maksamaan ne itse. Suomalainen voi hakea korvausta matkakustannuksista Kelalta jälkikäteen, kunhan kulut on maksanut ensin omasta pussistaan.


Mitkä kulut matkavakuutus kattaa?

Matkavakuutuksia on erilaisia. Jos matkakorvaukset kuuluvat omaan matkavakuutukseen, silloin vakuutuksen voi luottaa korvaavan myös ambulanssikuljetukset. Kaikki matkavakuutukset eivät kuitenkaan sisällä sairaanhoitokuljetuksista syntyviä kuluja.

Onnettomuuden tapahtuessa EU-alueen ulkopuolella matkakulut jäävät aina matkavakuutuksen varaan.

”Matkavakuutuksen ottamisen kanssa kannattaa olla erittäin huolellinen, ettei sitten tule yllätyksenä, että kulut joutuukin maksamaan itse”, sanoo Lahtivirta.

Kela suosittelee eurooppalaisen sairaanhoitokortin tilaamista, vaikka voimassa olisikin myös matkavakuutus.

Sairaanhoitokortti kattaa myös kuluja tilanteista, joita monet matkavakuutukset eivät korvaa. Tällaisia ovat esimerkiksi krooniset sairaudet ja niiden paheneminen sekä synnyttäminen.

Kuka vastaa siirtokuluista, jos suomalainen kuolee ulkomailla?

Jos suomalainen matkailija kuolee ulkomailla, ruumiin siirtämisestä syntyvät kustannukset jäävät pääsääntöisesti kuolinpesän tai omaisten maksettavaksi.

”Tämä on tosi ikävä tilanne, jos näin sattuu. Kuollut ihminen ei kuitenkaan ole enää tämän lainsäädännön piirissä, joten hän ei myöskään saa etuuksia tai korvauksia siirtämisestä syntyvistä kuluista”, sanoo Lahtivirta.

Osa vakuutuksista saattaa korvata myös ruumiin kuljettamisen takaisin kotimaahan.


Kuinka monen suomalaisen lompakosta ylipäätään löytyy eurooppalainen sairaanhoitokortti?

Hyödyistään huolimatta läheskään kaikki suomalaiset eivät omista sairaanhoitokorttia.

Voimassa olevan kortin omistaa tällä hetkellä noin kaksi miljoonaa suomalaista, ja määrä on koko ajan tasaisessa kasvussa.

Lahtivirta arvelee, että korttia ei ole vielä kaikilla pääasiassa tietämättömyyden takia: kaikki eivät välttämättä tiedä kortista tai sen tuomasta turvasta.

Korttia ei lähetetä suomalaisille automaattisesti, vaan se pitää tilata itse. Kortti on voimassa aina kaksi vuotta kerrallaan, ja uusi kortti lähetetään postitse ennen vanhan umpeutumista.

Toiseksi syyksi Lahtivirta uskoo olevan se, että joskus pelkän matkavakuutuksen ajatellaan riittävän.

”Jotkut asiakkaista ovat myös sanoneet, etteivät ole vain saaneet aikaiseksi tilata korttia, vaikka se onkin suhteellisen nopeaa ja helppoa.”

Lahtivirta kertoo, että tällä hetkellä käydään keskustelua siitä, pitäisikö sairaanhoitokortti myöntää automaattisesti kaikille suomalaisille. Aikataulusta tai asian varmistumisesta ei ole kuitenkaan vielä tietoa.

Lähivuosina lainsäädäntö saattaa muutenkin muuttua sote-uudistuksen myötä, arvelee Lahtivirta. Hän sanoo, että EU:n ulkopuoliset korvaukset saatetaan lakkauttaa kokonaan, jolloin suomalaiset olisivat kauempana ulkomailla matkustaessaan täysin oman matkavakuutuksensa varassa.

”Tämä on kuitenkin vielä hyvin epävarmaa, kuten oikeastaan kaikki soten kanssa vielä tässä vaiheessa on”, sanoo Lahtivirta.

Fakta

Eurooppalainen sairaanhoitokortti


  Kortti on ollut käytössä vuodesta 2004 ja on voimassa kaksi vuotta kerrallaan. Kela lähettää uuden kortin ennen vanhan kortin voimassaolon päättymistä.

 Kortilla saa lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä samaan hintaan kuin maassa asuvat henkilöt. Sairaanhoitokortilla pääsee hoitoon myös pitkäaikaissairauden, raskauden tai synnytyksen takia.

 Korttiin ovat Suomessa oikeutettuja henkilöt, jotka kuuluvat valtion sosiaaliturvajärjestelmän piiriin.

 Ilman eurooppalaista sairaanhoitokorttia kaikki hoidon kustannukset joutuu useimmiten maksamaan itse. Korvauksia voi hakea Kelalta jälkikäteen, ja ne maksetaan sen mukaan, mikä vastaavan hoidon kustannus olisi Suomessa.

Lähde: Kela

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sairaanhoito
 • Matkailu
 • Kela
 • Onnettomuudet
 • Liikenneonnettomuudet
 • Kuopio
 • Anni Hakama

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Köyhien lasten hätä vie auttajaltakin yöunet – Ihmisiä alkoi pudota tukien ulkopuolelle, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon

  2. 2

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  3. 3

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  4. 4

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  6. 6

   Nuoriso on pilalla, taas

  7. 7

   Barack Obama puhuu torstaina Helsingissä ja lentää sen jälkeen heti pois – Bisnes­tapahtumaan tulossa massiiviset turvatoimet

  8. 8

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  9. 9

   ”Tällä kertaa sattuu vain yksi kolari” – Pasilan työmaasumpussa yksikään liikkuja ei tunnu tietävän, missä pitäisi olla

  10. 10

   Huippusuositun Tatu ja Patu -sarjan tekijät jättäisivät nykyään yhden kirjansa tekemättä ja paljastavat, miksi hahmot saattavatkin olla naisia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  2. 2

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  3. 3

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  4. 4

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  5. 5

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  6. 6

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  7. 7

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  8. 8

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  9. 9

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  10. 10

   Kiihtelysvaaran 250-vuotias kirkko tuhoutui tulipalossa, poliisi epäilee rikosta – ”Menetys on valtava, vastaavaa emme saa tilalle”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää