Kotimaa

Suosimisepäily kuohuttaa Ilmavoimissa – Miksi oppilaita ei otettu varasijoilta ja miksi mukana on psykologisissa testeissä karsiutuneita?

Ilmasotakoulun johtajan Mikko Punnalan epäillään suosineen läheisiään lentoreserviupseerikurssin valinnossa, vaikka hän jääväsi itsensä. Ilmavoimat julkaisi asian vuoksi poikkeuksellisen tiedotteen.

Ilmavoimien lentoreserviupseerikurssin eli niin kutsutun lentorukin tuoreimmat valinnat ovat aiheuttaneet ihmettelyä Puolustusvoimissa.

Keskustelu on äitynyt viime viikkoina niin laajaksi, että Ilmavoimat joutui julkaisemaan lentoreserviupseerikurssi 93:n valinnoista poikkeuksellisen tiedotteen viime viikon keskiviikkona. Kurssivalinnoista tiedottaminenkin on siirretty suoraan Ilmasotakoulun johtajalle, eversti Mikko Punnalalle.

Kohun taustalla on kurssi 93:n koon kasvattaminen erillisellä lisävalinnalla. Kummastelua on aiheuttanut se, että lisävalinnassa hyväksyttyjen joukossa on Punnalan läheisiin kuuluvia henkilöitä, jotka olivat jo karsiutuneet varsinaisessa haussa.

Punnala onkin joutunut perustelemaan valintoja Ilmavoimien johtoryhmälle, omalle Ilmasotakoulun johtoryhmälle ja Ilmasotakoulun henkilöstölle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Punnala myöntää, että kurssille on otettu lisähaussa hänen läheisiään. Hän korostaa kuitenkin, että hän on jäävännyt itsensä, eikä ole osallistunut ylimääräisen haun valintoihin tai sen ohjaamiseen millään tavalla.

”Tunnistin valintaprosessin suunnittelun yhteydessä, että saattaisin olla jäävi käynnistämään tai olemaan mukana kyseisessä prosessissa. Lisävalinta käynnistettiin Ilmavoimien esikunnan ohjaamana ja Ilmavoimien komentajan [kenraalimajuri Sampo Eskelinen] hyväksymänä”, Punnala kertoo

Ilmavoimien esikuntapäällikkö, prikaatikenraali Jari Mikkonen vahvisti asian HS:lle keskiviikkona. Lentoreserviupseerikurssi 93:n oppilaiden valintakokouksessa Punnalaa sijaisti Hävittäjälentolaivue 41:n komentaja.

Ilmavoimat ei julkaise lentorukin osallistujien nimiä, vaan niiden julkaisemiseen tarvitaan oppilaiden lupa. Heidän joukostaan valitaan myös tulevat Hornet-ohjaajat, joiden nimet pidetään operatiivisista syistä salaisina.

Lentoreserviupseerikursseille valitaan yleensä noin 35–40 oppilasta. Tämän määrän on katsottu tilastollisesti takaavan sen, että Kadettikoulun ohjaajalinjalle löytyy vuosittain 16 riittävän tasokasta oppilasta.

Kurssille 93 haki alun perin 847 henkilöä. Valintaprosessin eri vaiheiden kautta kurssille valittiin lopulta 37 oppilasta, joista yksi ei ottanut paikkaa vastaan. Lisähaussa hakijoita oli 57, joista viisi pääsi kurssille.

Lisähaun taustalla on muun muassa se, että Puolustusvoimat päätti viime kesänä kasvattaa Kadettikoulun ohjaajalinjan oppilaiden määrää.

Ensi vuonna alkavalle ohjaajalinjalle valitaan 19 oppilasta. Jotta riittävän laadukkaita hakijoita riittäisi, päätti Ilmavoimat kasvattaa jo valitun lentoreserviupseerikurssin oppilaiden määrää ylimääräisellä haulla.

Ylimääräiseen hakuun saivat osallistua Ilmavoimissa varusmiespalvelusta suorittaneet ja myös aiemmin lentorukiin hakeneet varusmiehet.

Ihmettelyä on aiheuttanut, miksei Ilmavoimat ottanut lisäoppilaita varsinaisen päävalinnan varasijoilta.

Sitäkin on kummasteltu, miksi joukossa on henkilöitä, jotka olivat karsiutuneet niin sanotuissa psykologisissa testeissä. Nykyisen käytännön mukaan psykologiset testit voi uusia vasta kahden vuoden karenssin jälkeen oppimisvaikutuksen kompensoimiseksi.

Punnalan ja Mikkosen mukaan varasijoilta ei voida ottaa ketään, koska varasijoille ei ollut nimetty ketään. Kurssille otetaan ne, jotka pärjäävät kaikissa testeissä ja kokonaisharkinnassa riittävän hyvin. Muut katsotaan kelpaamattomiksi koulutukseen.

Punnalan mukaan karenssista luopuminen oli Ilmavoimien komentajan Sampo Eskelisen tahto. Eskelinen on käynnistänyt selvityksen siitä, pitäisikö karenssikäytännöstä luopua kokonaan.

”Ilmavoimien komentajan näkemyksen mukaan karenssi karsii potentiaalisia hakijoita kadettikurssien ohjaajavalintoja silmällä pitäen”, Punnala sanoo.

Kurssin 93 lisähaussa karenssin puuttuminen huomioitiin pisteytyksessä siten, ettei kukaan hyötyisi mahdollisen oppimisvaikutuksen kautta.

Karenssia ei sinällään ole mainittu Ilmavoimien hakunormeissa. Tyypillisesti lähes kolmasosa lentoreserviupseerikursseille valituista tulee valituksi vasta uudella yrittämällä. Kurssin 93 lisävalinnan viidestä valitusta kaikki olivat yrittäneet lentorukiin aiemmin mutta karsiutuneet.

Miksi uskotte valintakeskustelun syntyneen?

”En voi kiistää, että jos joku on tämän tyyppistä epäilyjä esittänyt, eikä tunne valintaprosessia yksityiskohtaisesti, niin saattaahan se näyttää erilaiselta. Meidän on korjattava väärään informaatioon ja mielikuviin perustuvat virheelliset käsitykset faktaperustaisesti”, Punnala sanoo.

”Ilmavoimien esikunta julkaisi läpinäkyvyyden mukaisesti tiedotteen, koska Ilmavoimiin rupesi tulemaan väärän informaation ja mielikuvien perusteella tehtyjä kyselyjä. Minulle heräsi kysymys, että jos minulla ei ole oman henkilökuntani luottamusta, niin se luottamus on palautettava oikealla informaatiolla. Rekrytoinnin toteutus ja jääviyteen liittyvät epäilyt oli hyvä selventää koko henkilöstölle, etteivät väärät mielikuvat leviä.”

Fakta

Ilmasotakoulu on Ilmavoimien puolustushaarakoulu


 Ilmasotakoulu toimii Tikkakoskella.

 Se kouluttaa Puolustusvoimien henkilökuntaa, varusmiehiä ja reserviläisiä ilmapuolustuksen tarpeisiin.

 Lentokoulutusta annetaan Hawk-suihkuharjoituskoneilla ja Vinka-alkeiskoulutuskoneilla. Vinkoja ollaan korvaamassa Grob-koneilla.

 Ilmasotakoulussa on koulutuspataljoona varusmiesten kouluttamista varten. Se koostuu esikunnasta, viestitekniikkakomppaniasta, lentotekniikkakomppaniasta, aliupseerikoulusta ja reserviupseerikoulusta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Puolustusvoimat
 • Ilmavoimat
 • Jarmo Huhtanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  2. 2

   ”Luontainen taipumus” – Äiti teki itsemurhan, ja kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, paljastui suvun synkkä historia

   Tilaajille
  3. 3

   Mikä ihme saa amerikkalaiset luulemaan, että he säästyvät hirmu­myrskyjen tuhoilta? Vastauksia on ainakin kolme

  4. 4

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  5. 5

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  6. 6

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  7. 7

   Alkoholisti on työpaikan musta lammas – pidin päiväkirjaa juomisistani, mutta valehtelin itselleni

  8. 8

   Ei ole olemassa huonokuntoista hyvää johtajaa

  9. 9

   Sdp oli DDR:n vakoilijoiden ”pääyhteistyö­kumppani” Suomessa, väittää Suojelupoliisin pitkäaikainen päällikkö Seppo Tiitinen

  10. 10

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  3. 3

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  4. 4

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  5. 5

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  6. 6

   Kuka tämän suunnitteli? Arvotalon umpiseinään on puhkaistu yksinäinen ikkuna, taustalla ”jännittävä ja traaginen” tarina

  7. 7

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  8. 8

   Kammottava näky odotti Rautatientorin käymälässä: Ulostetta, huumeneuloja ja verisiä papereita pitkin poikin

  9. 9

   Jos seksin määrästä tulee suhteessa riitaa, kannattaa katsoa, ovatko muut asiat kunnossa

  10. 10

   Syyrian ilmapuolustus ampui alas venäläisen tiedustelukoneen, Putinin mukaan kyse oli onnettomasta tapahtumaketjusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  10. 10

   Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

  11. Näytä lisää