Kotimaa

Suosimisepäily kuohuttaa Ilmavoimissa – Miksi oppilaita ei otettu varasijoilta ja miksi mukana on psykologisissa testeissä karsiutuneita?

Ilmasotakoulun johtajan Mikko Punnalan epäillään suosineen läheisiään lentoreserviupseerikurssin valinnossa, vaikka hän jääväsi itsensä. Ilmavoimat julkaisi asian vuoksi poikkeuksellisen tiedotteen.

Ilmavoimien lentoreserviupseerikurssin eli niin kutsutun lentorukin tuoreimmat valinnat ovat aiheuttaneet ihmettelyä Puolustusvoimissa.

Keskustelu on äitynyt viime viikkoina niin laajaksi, että Ilmavoimat joutui julkaisemaan lentoreserviupseerikurssi 93:n valinnoista poikkeuksellisen tiedotteen viime viikon keskiviikkona. Kurssivalinnoista tiedottaminenkin on siirretty suoraan Ilmasotakoulun johtajalle, eversti Mikko Punnalalle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kohun taustalla on kurssi 93:n koon kasvattaminen erillisellä lisävalinnalla. Kummastelua on aiheuttanut se, että lisävalinnassa hyväksyttyjen joukossa on Punnalan läheisiin kuuluvia henkilöitä, jotka olivat jo karsiutuneet varsinaisessa haussa.

Punnala onkin joutunut perustelemaan valintoja Ilmavoimien johtoryhmälle, omalle Ilmasotakoulun johtoryhmälle ja Ilmasotakoulun henkilöstölle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Punnala myöntää, että kurssille on otettu lisähaussa hänen läheisiään. Hän korostaa kuitenkin, että hän on jäävännyt itsensä, eikä ole osallistunut ylimääräisen haun valintoihin tai sen ohjaamiseen millään tavalla.

”Tunnistin valintaprosessin suunnittelun yhteydessä, että saattaisin olla jäävi käynnistämään tai olemaan mukana kyseisessä prosessissa. Lisävalinta käynnistettiin Ilmavoimien esikunnan ohjaamana ja Ilmavoimien komentajan [kenraalimajuri Sampo Eskelinen] hyväksymänä”, Punnala kertoo

Ilmavoimien esikuntapäällikkö, prikaatikenraali Jari Mikkonen vahvisti asian HS:lle keskiviikkona. Lentoreserviupseerikurssi 93:n oppilaiden valintakokouksessa Punnalaa sijaisti Hävittäjälentolaivue 41:n komentaja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ilmavoimat ei julkaise lentorukin osallistujien nimiä, vaan niiden julkaisemiseen tarvitaan oppilaiden lupa. Heidän joukostaan valitaan myös tulevat Hornet-ohjaajat, joiden nimet pidetään operatiivisista syistä salaisina.

Lentoreserviupseerikursseille valitaan yleensä noin 35–40 oppilasta. Tämän määrän on katsottu tilastollisesti takaavan sen, että Kadettikoulun ohjaajalinjalle löytyy vuosittain 16 riittävän tasokasta oppilasta.

Kurssille 93 haki alun perin 847 henkilöä. Valintaprosessin eri vaiheiden kautta kurssille valittiin lopulta 37 oppilasta, joista yksi ei ottanut paikkaa vastaan. Lisähaussa hakijoita oli 57, joista viisi pääsi kurssille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lisähaun taustalla on muun muassa se, että Puolustusvoimat päätti viime kesänä kasvattaa Kadettikoulun ohjaajalinjan oppilaiden määrää.

Ensi vuonna alkavalle ohjaajalinjalle valitaan 19 oppilasta. Jotta riittävän laadukkaita hakijoita riittäisi, päätti Ilmavoimat kasvattaa jo valitun lentoreserviupseerikurssin oppilaiden määrää ylimääräisellä haulla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ylimääräiseen hakuun saivat osallistua Ilmavoimissa varusmiespalvelusta suorittaneet ja myös aiemmin lentorukiin hakeneet varusmiehet.

Ihmettelyä on aiheuttanut, miksei Ilmavoimat ottanut lisäoppilaita varsinaisen päävalinnan varasijoilta.

Sitäkin on kummasteltu, miksi joukossa on henkilöitä, jotka olivat karsiutuneet niin sanotuissa psykologisissa testeissä. Nykyisen käytännön mukaan psykologiset testit voi uusia vasta kahden vuoden karenssin jälkeen oppimisvaikutuksen kompensoimiseksi.

Punnalan ja Mikkosen mukaan varasijoilta ei voida ottaa ketään, koska varasijoille ei ollut nimetty ketään. Kurssille otetaan ne, jotka pärjäävät kaikissa testeissä ja kokonaisharkinnassa riittävän hyvin. Muut katsotaan kelpaamattomiksi koulutukseen.

Punnalan mukaan karenssista luopuminen oli Ilmavoimien komentajan Sampo Eskelisen tahto. Eskelinen on käynnistänyt selvityksen siitä, pitäisikö karenssikäytännöstä luopua kokonaan.

”Ilmavoimien komentajan näkemyksen mukaan karenssi karsii potentiaalisia hakijoita kadettikurssien ohjaajavalintoja silmällä pitäen”, Punnala sanoo.

Kurssin 93 lisähaussa karenssin puuttuminen huomioitiin pisteytyksessä siten, ettei kukaan hyötyisi mahdollisen oppimisvaikutuksen kautta.

Karenssia ei sinällään ole mainittu Ilmavoimien hakunormeissa. Tyypillisesti lähes kolmasosa lentoreserviupseerikursseille valituista tulee valituksi vasta uudella yrittämällä. Kurssin 93 lisävalinnan viidestä valitusta kaikki olivat yrittäneet lentorukiin aiemmin mutta karsiutuneet.

Miksi uskotte valintakeskustelun syntyneen?

”En voi kiistää, että jos joku on tämän tyyppistä epäilyjä esittänyt, eikä tunne valintaprosessia yksityiskohtaisesti, niin saattaahan se näyttää erilaiselta. Meidän on korjattava väärään informaatioon ja mielikuviin perustuvat virheelliset käsitykset faktaperustaisesti”, Punnala sanoo.

”Ilmavoimien esikunta julkaisi läpinäkyvyyden mukaisesti tiedotteen, koska Ilmavoimiin rupesi tulemaan väärän informaation ja mielikuvien perusteella tehtyjä kyselyjä. Minulle heräsi kysymys, että jos minulla ei ole oman henkilökuntani luottamusta, niin se luottamus on palautettava oikealla informaatiolla. Rekrytoinnin toteutus ja jääviyteen liittyvät epäilyt oli hyvä selventää koko henkilöstölle, etteivät väärät mielikuvat leviä.”

Fakta

Ilmasotakoulu on Ilmavoimien puolustushaarakoulu


 Ilmasotakoulu toimii Tikkakoskella.

 Se kouluttaa Puolustusvoimien henkilökuntaa, varusmiehiä ja reserviläisiä ilmapuolustuksen tarpeisiin.

 Lentokoulutusta annetaan Hawk-suihkuharjoituskoneilla ja Vinka-alkeiskoulutuskoneilla. Vinkoja ollaan korvaamassa Grob-koneilla.

 Ilmasotakoulussa on koulutuspataljoona varusmiesten kouluttamista varten. Se koostuu esikunnasta, viestitekniikkakomppaniasta, lentotekniikkakomppaniasta, aliupseerikoulusta ja reserviupseerikoulusta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Puolustusvoimat
 • Ilmavoimat
 • Jarmo Huhtanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  2. 2

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  3. 3

   Huippuyliopiston tutkimus selvitti, mikä on paras tapa pitää paino kurissa laihduttamisen jälkeen – vähähiilihydraattinen tulos aiheutti heti kohun

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kehitti 44 vuotta sitten tekniikan, jota ilman elektroniikan pieneneminen ei olisi ollut mahdollista – Vihdoin myös voittoja päätyy Suomeen

  5. 5

   Olli Kopra, 26, rakastaa vieterilelujaan, mutta kynsien leikkaamisesta hän ei pidä – Vanhempien mielestä tässä on ongelma: kehitysvammaisella pojalla on liikaa oikeuksia

   Tilaajille
  6. 6

   Pörssin kurimus jatkui Yhdysvalloissa – ”Kauhean vuoden huonoin päivä”

  7. 7

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  8. 8

   Tapiolan hiljainen sankariteko: Puutarhurit pelastivat puutarhakaupunginosan symboleiksi nousseet 200-vuotiaat männyt länsimetron myllerrykseltä

  9. 9

   Ivanka Trump käytti omaa sähköpostiaan hallinnon asioiden hoitamiseen – presidentti-isän mukaan asiaa ei voi mitenkään verrata Hillary Clintoniin

  10. 10

   Interpol valitsi eteläkorealaisen johtajan – ennakkosuosikkina kisaan lähtenyt venäläiskenraali jäi rannalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  2. 2

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  3. 3

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  4. 4

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  5. 5

   Kylmähermoinen asiakas sekoitti ryöstäjän suunnitelmat – Naamiomies jäi kiinni verekseltään Keravalla

  6. 6

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  7. 7

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  8. 8

   Hissionnettomuus Helsingissä: Mies puristui hengiltä Porvoon­kadulla

  9. 9

   Ex-gangsteri ammuttiin Kööpenhaminassa, kun hän poistui elämä­kertansa julkaisu­tilaisuudesta

  10. 10

   Asemiehet tunkeutuivat toimistoon Mannerheimintiellä ja vaativat yrittäjältä 20 000 euroa – Uhri ja poliisi järjestivät väijytyksen, rikolliset saatiin tuomiolle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  5. 5

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  7. 7

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  8. 8

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  9. 9

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  10. 10

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Suomalainen kehitti 44 vuotta sitten tekniikan, jota ilman elektroniikan pieneneminen ei olisi ollut mahdollista – Vihdoin myös voittoja päätyy Suomeen
  3. Tunti sitten
  4. Pallo verkkoon kantapäällä yli maalivahdin – Englannin nuorelta tähdeltä taiturimainen viimeistely
  5. Tapiolan hiljainen sankariteko: Puutarhurit pelastivat puutarhakaupunginosan symboleiksi nousseet 200-vuotiaat männyt länsimetron myllerrykseltä
  6. Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”
  7. Interpol valitsi eteläkorealaisen johtajan – ennakkosuosikkina kisaan lähtenyt venäläiskenraali jäi rannalle
  8. Pian aukeavassa Oodissa palautuksista huolehtivat robotit, jotka väistelevät asiakkaita, ajavat itse hissillä ja pian ehkä hyllyttävätkin kirjat
  9. Miksei koulu voisi olla se ainoa digivapaa vyöhyke lasten elämässä?
  10. Suomen urheilussa on poikkeuksellinen tilanne – kolme keskeistä johtajaa tulee OP-ryhmästä ja neljännen valintakin oli lähellä
  11. Löytääkö uusi Mars-laskeutuja vastauksia? Ensi viikolla Marsiin saapuvalla InSightilla on yksi edeltäjistään poikkeava ominaisuus, ja näin se toimii Tilaajille
  12. Pörssin kurimus jatkui Yhdysvalloissa – ”Kauhean vuoden huonoin päivä”
  13. Näytä lisää