Kotimaa

Helsingin huumepoliisi perusti oman lehden tavoitteenaan ”todenmukainen informaatio” – tarkoitus kiillottaa Aarnio-vyyhdissä ryvettynyttä imagoa

Helsingin huumepoliisin henkilöstö kyllästyi Aarnio-uutisoinnin yksikölle tuomaan negatiiviseen julkisuuteen. Huumepoliisin imagoa puhdistetaan julkaisulla, jota työntekijäyhdistys aikoo jakaa yhteistyökumppaneilleen.

Helsingin huumepoliisit ovat herättäneet henkiin vuonna 1988 perustetun työntekijäyhdistyksen Huumerikostutkijat ry:n puhdistaakseen huumepoliisin imagoa.

Toiminnan viriämisen myötä yhdistys julkaisi ensimmäisen numeron Huumepoliisi-lehteä, jota se kuvailee huumausainerikollisuuden erikoislehdeksi.

Lehden pääkirjoituksessa päätoimittaja, Helsingin huumepoliisin rikosylikonstaapeli Kalevi Puonti kirjoittaa, että huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion rikosepäilyistä ja oikeudenkäynneistä uutisointi on leimannut koko huumerikostutkinnan ja sen työntekijät.

Vuonna 2013 alkaneen tapahtumasarjan ja valtavan julkisuuden myötä muun henkilöstön työ ”nonsoleerattiin eräissä medioissa voimakkaasti”, Puonti kirjoittaa pääkirjoituksessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Julkisuuden takia henkilöstön keskuudessa virisi keskustelu siitä, että negatiiviseen julkisuuteen olisi vastattava ”todenmukaisella informaatiolla”.

”Henkilöstön keskuudessa tuli tunne, ettei omaa työtä arvosteta. Kaikki sotketaan entisen päällikön tekemiin rikoksiin. Pitäisi saada julki oikeaa informaatiota siitä, mitä huumepoliisi oikeasti Helsingissä tekee”, yhdistyksen puheenjohtajana toimiva Puonti sanoo.

Pääkirjoituksessa painotetaan, että Helsingin poliisilaitoksen huumetutkinta tekee edelleen Suomen kovinta tulosta, mitattiin sitä millä tahansa mittareilla.


Yhdistys haluaa Puonnin mukaan lehden sisällöllä näyttää, millaista työtä huumepoliisi oikeasti tekee. Sisältö avaa sitä, mitä huumemaailmassa tapahtuu, miten poliisi siihen suhtautuu ja miten ilmiöitä seurataan. Yhdistys haluaa tuoda esiin sellaista poliisin toimintaa, joka ei päädy otsikoihin.

Lehden ensimmäisen numeron kannessa kerrotaan esimerkiksi päihtymystarkoituksessa käytetyn lakan vaaroista, chemsex-ilmiöstä eli päihteiden käytöstä miesten välisessä seksissä ja Subutexin hintaeroista Pariisin ja Suomen katukaupassa.

Vaikka ensimmäisen numeron pääkirjoituksessa mainitaan julkaisun välittämä todenmukainen informaatio, varsinaista epätotuudenmukaista tietoa Helsingin huumepoliisista ei Puonnin mukaan ole uutisoitu.

”Lähinnä Aarnio-uutisoinnin sivulauseet ovat aliarvostaneet koko toimintoa. Kuvaillaan, että Helsingin poliisi toimisi kuin prosenttijengi tai toimisimme kokonaisuutena väärin tai rikollisesti.”

Yhdistys ei Puonnin mukaan syytä yksittäisiä tahoja yhden ihmisen takia negatiiviseksi muuttuneesta julkisuudesta.

”Emme ole millään tapaa ketään vastaan tai halua itseämme nostaa. Haluamme vain tuoda esiin totuuden. Toivomme, että teemme jatkossakin hyvää yhteistyötä muiden poliisilaitosten, yhteistyötahojen ja lehtien kanssa.”

HS on julkaissut Aarnioon kohdistuneista epäilyistä, tutkinnasta, oikeudenkäynneistä ja tuomioista lukuisia juttuja. Toimittajat Minna Passi ja Susanna Reinboth ovat tutkineet Aarnion toimintaa vuosien ajan. He kirjoittivat aiheesta Keisari Aarnio -kirjan, jonka pohjalta tehtiin myös televisiosarja.

Huumerikostutkijat ry perustettiin vuonna 1988. Sen jäsenet ovat pääasiassa Helsingissä huumejuttuja tutkivia poliiseja ja tutkintasihteereitä. Alkuaikoinaan yhdistys julkaisi Piikki-julkaisua. Yhdistyksen toiminta hiljeni muun muassa useiden organisaatiomuutosten takia.

Uudelleen aktivoitunut yhdistys suunnittelee julkaisevansa Huumepoliisi-lehteä kaksi kertaa vuodessa. Lehden ensimmäisen numeron painosmäärä on lehden painaneen painopalvelu Printmixin mukaan noin 2 500 lehteä.

Printmix vastaa myös lehden ilmoitusmyynnistä. Lehden jakeluksi on ilmoitettu poliisi, tapahtumat, seminaarit, jäsenistö, yhteistyökumppanit ja ilmoittajayhtiöt.

Puonti kertoo, että yhdistys aikoo jakaa lehteä yhteistyökumppaneilleen, kuten muihin pääkaupunkiseudun poliisipiireihin, Poliisihallitukseen ja muutamiin rikostoimituksiin. Kansalaisjakeluun lehti ei näillä painosmäärillä riitä.

”Suoranaisesti lehti ei ole kansalaislevitykseen, emmekä myy sitä mihinkään. Mielestäni lehti on hyvin asiapitoinen, eikä ole syytä, miksi kaikki eivät voisi lukea sitä”, Puonti sanoo.

Myös esimerkiksi Helsingin rikospoliisin väkivaltarikosyksikössä perustettu Helsingin väkivaltarikostutkijat ry julkaisee vastaavaa toimintaansa ja alaansa esittelevää Murharyhmä-lehteä.

Juttua tarkennettu 30.8.2018 klo 13:14. Lisätty rikosylikonstaapeli Kalevi Puonnin sitaattiin tarkennus, että Helsingin huumepoliisi toivoo tekevänsä jatkossa hyvää yhteistyötä median lisäksi myös muiden poliisilaitosten ja yhteistyötahojen kanssa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  2. 2

   Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan – ”Nykyään kallis auto on osa lifestyleä siinä missä kallis laukkukin”

  3. 3

   ”Helvetin noutopöytä” koitui miljoonien kohtaloksi – Nälkä on ase, ja siksi nälänhätiä luodaan ja niillä tapetaan kymmeniä miljoonia ihmisiä

   Tilaajille
  4. 4

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  5. 5

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – Syrjä kiistää syytteet

  6. 6

   ”Jokainen oppilas saa kirjan kerran yölainaan” – Helsinki säästää, ja alakoululaisten vanhempia on hätistetty ostamaan itse lapsilleen kirjoja

   Tilaajille
  7. 7

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  8. 8

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Perjantaina on paljon pelissä – Miksi äänestys Soinin luottamuksesta on monessa puolueessa hankala?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  3. 3

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  4. 4

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  5. 5

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  6. 6

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  7. 7

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  8. 8

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  9. 9

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  10. 10

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää