Kotimaa

Väkisin riisuttamista, tahallaan ärsyttämistä ja mielivaltaisia rangaistuksia – nuoret kertovat tarkastusraportissa Muhoksen koulukodin karusta arjesta

Epäkohtia ei ole lastensuojelulaitoksessa koskaan paljastunut näin paljon kerralla. Aikaisemmin tarkastuksia on tehty vain virka-aikaan lapsia kuulematta. Pohjolakoti Muhoksella on käynnistänyt selvitystyön.

Väkisin riisumista, mielivaltaisia rangaistuksia ja tarpeetonta kiinnipitoa. Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen yllätystarkastus Muhoksella sijaitsevaan Pohjolakotiin paljasti useita laittomia ja lasta nöyryyttäviä käytäntöjä.

Laittomuuksia ja epäasiallista kohtelua ei ole aiemmin paljastunut lastensuojelulaitoksessa kerralla näin paljon. ”Näin perusteellista tarkastusta ei ole ennen tehty”, sanoo Valviran ryhmäpäällikkö, sosiaalineuvos Eine Heikkinen. Raportista kertoi vastikään Kaleva.

Yllätyksenä tehty tarkastus oli poikkeuksellinen. Se kesti kaksi päivää ja siinä pääsivät ääneen ensisijaisesti nuoret itse.

Aikaisemmin tarkastuksia on tehty lähinnä virka-ajalla aikuisten kesken. Lastensuojelulaitosten valvonnasta vastaavat kunnat, aluehallintovirastot (avi) sekä osittain Valvira.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Apulaisoikeusasiamiehen tarkastuksissa on viimeisen vuoden aikana kuultu ensisijaisesti lapsia”, kertoo vanhempi oikeusasiamiehen sihteeri Riikka Jackson.

Yksityisen Nuorten Ystävät -palvelut oy:n omistamasta Pohjolakodista tehty valvontaraportti kuvaa olosuhteita, joihin Pohjolakodilta vaaditaan nyt isoja muutoksia. Esiin nousi useita ongelmakohtia.

Henkilöntarkastusta tehtäessä lapsia on raportin mukaan riisutettu vastoin lakia. Riisumista on Pohjolakodissa tehty myös väkisin silloin, kun nuorelta on eristystilaan vietäessä vaihdettu vaatteita.

Apulaisoikeusasiamies edellyttää, että riisuttamisesta luovutaan ja jatkossa tarkastus suoritetaan nuoren ihmisarvoa kunnioittaen.

Sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Annika Parsons korostaa, että nykyinen laki kieltää kokonaan riisuttamisen.

”Lakiin on suunnitteilla muutos, joka sallii kehon ulkoisen tarkastamisen päihdekatkaisutilanteissa. Kehon onkaloiden tutkimista ei jatkossakaan sallittaisi.”

Nuorten kiinnipito ei ole vaatinut kovin suuria perusteita, raportista selviää. Siihen on ryhdytty esimerkiksi tottelemattomuuden tai passiivisen vastarinnan murtamiseksi, mikä ei ole lainmukaista.

Raportin mukaan asiakaskirjoista oli nähtävissä, että kiihtyneessä tilassa ollutta lasta oli provosoitu ja pyritty fyysisesti pakottamaan siivoustöihin useita kertoja saman illan aikana.

”Lasta on otettu käsistä kiinni siinä tarkoituksessa, että lapsi viedään jatkamaan siivoamista. -- Tilanne on lopulta eskaloitunut kahden kiinnipidon kautta eristämiseen”, raportti kirjaa.

Kiinnipitoon on ryhdytty myös, jos lapsi on tehnyt jotain väkivaltaan viittaavaa, kuten potkaissut tulostinta tai heittänyt korttipakan ohjaajaa kohti.

Lasten kuulemisen jälkeen tutkitut asiakasasiakirjat tukivat lasten kuvauksia kiinnipitotilanteista.

”Näyttää siltä, että lasten kertomukset siitä, että jotkut Pohjolakodin ohjaajista provosoivat ja härnäävät tahallaan lasta pyrkien saamaan lapsen menettämään malttinsa, pitävät paikkaansa”, raportti toteaa.

Nuoria myös rangaistiin eristämällä heidät muista. Nuori joutui raportin mukaan esimerkiksi kirjoittamaan hänelle annettua tehtävää uudelleen niin kauan, että lopputulos tyydytti ohjaajia. Tänä aikana nuori ei saanut poistua huoneestaan.

Huonosta käytöksestä rangaistiin lähettämällä nuori omaan huoneeseensa tavallista ja muita aikaisemmin.

Eristämiseen liittyvästä kiinnipidosta syntyi myös vammoja, raportti kertoo. Erään lapsen ranteet olivat turvoksissa, jalkaan sattui ja siinä oli side, oli laitoksen sairaanhoitaja kirjannut eristämistä seuraavana päivänä.

Pohjolakoti on rajannut laittomasti myös liikkumista, jopa päivittäin. ”Lenkkioikeutta” on myönnetty käytöksen mukaan, jopa vain 15 minuutiksi.

Nuorten liikkumista rajaavat säännöt ovat olleet Pohjolakodissa käytössä pitkään, ja ne koskevat kaikkien tarkastettujen asumisyksiköiden nuoria.

Raportin mukaan nuoret itse eivät osanneet sanoa, miksi säännöt olivat näin tiukat. Kulloinkin vuorossa oleva ohjaaja päätti rangaistuksista, joissa ”lenkkioikeuden” saattoi menettää.

”Lenkkioikeudet” olivat laajimmat yksikössä, jossa nuoret saivat kertomansa mukaan käydä päivän aikana kaksi kertaa tunnin mittaisella lenkillä ja mennä minne halusivat.

Tarkastusraportti muistuttaa, että liikkumisvapauden rajoittamiselle tulee olla aina lastensuojelulaissa säädetyt perusteet ja asiassa on tehtävä kirjallinen päätös, josta lapsella on mahdollisuus valittaa.

Pohjolakodissa nuorelta saatettiin myös kieltää puhelimen vieminen ulos, mikä on niin ikään laiton kielto. Yhteydenpidon rajoittamisesta tulee edellytysten täyttyessä aina tehdä erillinen päätös.

Nuorten puhelimia otettiin raportin mukaan laittomasti laitoksen haltuun myös varmuuden vuoksi tai rangaistuksena.

Erityisen huolestuttavana apulaisoikeusasiamiehen raportti pitää lasten esille tuomaa yksinäisyyttä laitoksessa sekä luottamuspulaa suhteessa heitä hoitaviin aikuisiin.

Pohjolakodista on vuosien varrella tullut yksittäisiä kanteluita sekä aluehallintovirastoon, Valviraan että oikeusasiamiehelle.

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston sosiaali- ja terveyspalveluiden yksikönpäällikkö Pirjo Mäkeläinen kertoo apulaisoikeusasiamiehen tarkastusraportin sisällön olleen yllätys.

Avi on tehnyt Muhokselle tarkastuksia säännöllisesti, mutta vain virka-aikaan ja nuoria kuulematta. Eniten on tehty lain mukaisia lupatarkastuksia.

Avi joutuu antamaan nyt selvityksen omista valvontatoimistaan oikeusasiamiehelle.

Pohjolakoti nousi otsikoihin heinäkuussa 2015, kun perhekodin 57-vuotias ohjaaja kuoli. Tekohetkellä 16- ja 17-vuotiaat nuoret surmasivat tämän lyömällä, potkimalla ja kuristamalla. Motiivina oli karkaaminen.

Tapahtumien jälkeen Valvira teki oman selvityksensä Pohjolakodin olosuhteista. Tänä kesänä annetussa päätöksessä todetaan, ettei erityistä huomautettavaa löytynyt.

Selvitys oli asiakirjapohjainen, eikä siinä haastateltu nuoria.

Pohjolakodin johtaja Kati Lehtola sanoo tapahtumien leimanneen viime vuosia siten, että työturvallisuutta on tarkasteltu enemmän.

”Olemme tienneet riskit. Väkivaltataustan omaavia nuoria meillä on ollut aina, joten ei se hirveästi ole muuttanut. Totta kai ohjaajat miettivät omaa turvallisuuttaan enemmän.”

Lehtola kertoo yllättyneensä tarkastusraportista ja sen esiin tuomista nuorten kertomuksista.

Selvittelytyö, jossa kuullaan kaikkien osapuolten näkemykset, on Lehtolan mukaan vielä kesken. Nuorten kokemukset ja epäkohtien korjaaminen otetaan kuitenkin vakavasti, hän painottaa.

”Ohjeistuksia on tarkennettu ja joitakin käytänteitä muistutettu ja hoksautettu, että varmasti toimitaan oikein lain mukaisesti.”

Suuri kysymys kuitenkin on, pystytäänkö kaikkia nuoria lastensuojelulain puitteissa hoitamaan, Lehtola sanoo.

”Psykiatrista problematiikkaa on niin paljon, että herää kysymys, pystyykö lastensuojelu siihen vastaamaan.”

Pohjolakodin toiminta yllätystarkastajien saavuttua huhtikuussa nousee raportissa kyseenalaiseen valoon. Raportista ilmenee, että yhden yksikön lapsia oli lähdetty yllättäen ja ennalta suunnittelematta viemään ostosreissulle Kempeleeseen.

”Tämänhetkisen tiedon mukaan kyseessä on ollut väärinkäsitys aikatauluista”, Lehtola sanoo.

Tarkastajille syntyi käsitys, että lapset vietiin tarkoituksella pois, jotta heidän kuulemisensa estettäisiin.

Uusi lastensuojelulaki on parhaillaan lausuntokierroksella.

”Sijaishuollon lasten itsemääräämisoikeutta ja oikeusturvaa on tarpeen lain keinoin vahvistaa. Se on lakiuudistuksen tavoite”, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Parsons.

Pohjolakodin on annettava selvitys, mihin toimiin se on ryhtynyt tarkastusraportin nostamien epäkohtien korjaamiseksi. Aikaa on syyskuun 28. päivään asti. Sen jälkeen oikeusasiamies päättää mahdollisista jatkotoimista.

Fakta

Pohjolakoti


 Pohjolakoti on yksityinen Nuorten Ystävät -palvelut Oy:n omistama koulukoti, joka sijaitsee Muhoksella, Pohjois-Pohjanmaalla.

 Laitoksessa on sijoitettuna nelisenkymmentä 13–17-vuotiasta. Keskimäärin nuoret ovat 16-vuotiaita. Suurin osa on poikia.

 Lapset ovat huostaan otettuja tai kiireellisesti sijoitettuja. Valtaosa tulee Etelä-Suomesta.

 Nuorten taustalla on ongelmallista käyttäytymistä, päihteiden käyttöä, rikoksiakin. Sijoituksia on saatettu tehdä useita perhekoteihin tai laitoksiin.

 Laitoksessa on koulu ja kuusi asumisyksikköä. Työntekijöitä on noin sata.

 Pohjolakodilla on satavuotinen historia. Sillä on myös karu maine kovana, aikuisjohtoisena paikkana.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Krp:n laaja operaatio Turun seudulla ulottuu myös mantereelle – Yrityksen tilat Paraisilla eristetty, paikalla kommando­pipoisia poliiseja

  2. 2

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  5. 5

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  6. 6

   Liikemies ammuttiin autosta, joka ajoi 200 kilometriä tunnissa – Pietarin erikoisen surman erikoisin piirre on tappajien auton suomalainen rekisterikilpi

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  9. 9

   Arjen Kamphuis lähti Norjaan melomaan ja katosi – hollantilaisen tietoturva-asiantuntijan kohtalo hämmentää poliiseja ja läheisiä

  10. 10

   Henkilöauto putosi Kehä III:n rampista kevyen liikenteen väylälle Vantaalla – kuljettaja arveli erehtyneensä jarru- ja kaasupolkimista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Krp:n laaja operaatio Turun seudulla ulottuu myös mantereelle – Yrityksen tilat Paraisilla eristetty, paikalla kommando­pipoisia poliiseja

  3. 3

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  4. 4

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  5. 5

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  6. 6

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  9. 9

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  10. 10

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää